Wednesday, October 12, 2011

Reform kocke


U vreme kad sam razmišljala šta da spremim i ponesem na drugi susret food blogera na Adi, nisam imala puno dilema. Znala sam da želim da napravim i ponesem nešto provereno, što već imam na blogu objavljeno, i što su neki moji lični favoriti. Kiflice sa sirom su bez greške jedan od tih klasika koji su na neki način simbol moje kuhinje, a ujedno i najposećeniji post na blogu. Starinska pita od praziluka je mlad post ali moje impresije tom pitom dovoljno su jake da su izgurale ovaj recept u vrh omiljenih. Ok, to su dve slane stvari, ali šta ću slatko?

Reform torta po Dadetovom izuzetnom receptu je na moj repertoar ušla polako, i ustoličila se kao torta broj jedan. Ali kako ću, pobogu, nositi tortu na susret? Niti je primereno, jer smo se dogovorile da pravimo klopu za piknik a ne za svečane prilike, niti mogu da predvidim koliko će torta omekšati ili procureti nakon celog dana švrćkanja po Adi.

I dođoh na ideju da tortu pretvorim u kolač, imajući u sećanju neki kolač jedne mamine prijateljice, koji se zove reform kocke. Moje reform kocke su identičan recept kao reform torta, sa svega dve razlike.


Prvo, kora se peče u manjem plehu, ne plehu od rerne, a ceo fil se rasporedi na tu jednu koru, i kraj priče. Nema slojeva, nema sklapanja.

Drugo, da bih pokušala da se obezbedim da fil ostane iole čvrst i ako kolač ceo dan stoji van frižidera, produžila sam vreme kuvanja žumanaca na 15 minuta, umesto originalnih 10 do 12, koliko je potrebno kad se radi torta, i u fil sam stavila 100 g čokolade, umesto 70 koliko ide u tortu. Što više čokolade, to se fil kasnije bolje steže, i zato sam malo povećela količinu.

Sve se ispostavilo kao dobro, jer kolač je presedeo osam i više sati na spoljnoj temperaturi koja je bila sigurno preko 26-27 stepeni tog dana, fil nije ni mrdnuo sa mesta, a ipak je bio mekan na ugriz. Ovaj fil sam po sebi stvori jednu tanku pokoricu od izloženosti vazduhu, plus duže kuvanje žumanaca sa šećerom i povećana količina čokolade zarad bolje čvrstine, i - kolač je potpuno poslužio svrsi.

Najtoplija preporuka za prizemno izdanje predivne Reform torte.



Sastojci:

kora
10 belanaca (~370 g)
250 g šećera
250 g mešavine mlevenih oraha i badema

fil
10 žumanaca (~190 g)
190 g šećera
250 g putera
100 g čokolade za kuvanje

i još
150 g mešavine mlevenih oraha i badema za umakanje kocki
polutke oraha i celi blanširani i očišćeni bademi, za ukras

Predradnje:
- Otopite puter u šerpici, ostavite 10-ak minuta da ostoji, masnoća će isplivati na vrh, a voda će ostati na dnu. Možete odliti masnoću u drugi sud, a vodu baciti, ili sve vratiti u frižider, pa kad se masnoća stegne izvaditi je, a vodu prosuti. Potrebna nam je samo masnoća.
- Pripremite dve šerpe, jednu veću, i jednu manju. Recimo 18 cm i 15 cm prečnika, za kuvanje fila. U manjoj će biti fil, a ona će biti okačena o veću šerpu sa vodom koja vri.
- Koristite jaja S klase. Kad razdvojite belanca i žumanca od 10 jaja, izmerite ih. Ako treba dodajte još jedno jaje, da dobijete približno 190 g žumanaca i 370 g belanaca.

Postupak:
1. Uključite rernu na 200°C i pustite da se greje. Pokvasite sunđerom pleh (otprilike 24x36cm), i na tako mokar pleh stavite papir za pečenje. Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca stavite u manju šerpu. Kad je rerna skoro ugrejana, na veću ringlu šporeta stavite veću šerpu sa vodom do 1/3, uključite na najjače, a vi počnite da pripremate koru.
2. U odgovarajuću posudu sipajte belanca i mutite mikserom 2 minuta, dodajte šećer i mutite još 2 minuta. U umućen šam od belanaca dodajte samlevene orahe i promešajte žicom za mućenje, da se orasi ravnomerno rasporede. Sipajte u pleh i izravnajte. Kora se peče na 200°C, na srednjoj visini šporeta oko 25 minuta.
3. Za to vreme pripremite fil. U manju šerpu sa žumancima sipajte šećer i mikserom mutite samo 20-30 sekundi. Prebacite šerpu sa žumancima u veću šerpu u kojoj voda vri, tako da manja šerpa uranja svojim dnom u vodu. Kuvajte žumanca  mešajući varjaćom onoliko koliko je potrebno da počnu da se stežu, i da dobiju gustinu meda koji curi sa kašike. Kod mene je to bilo oko 15 minuta, mereći od trenutka kad sam spustila manju šerpu u veću. Dodajte margarin/puter i promešajte. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu, promašajte da se otopi, i mešajte da se sve sjedini i postane gusta emulzija. Fil ostavite da se malo prohladi (ako je veoma gust, onda filujte odmah!)
4. Koru ohladite, prebacite na poslužavnik, bez skidanja papira. Mažite prohlađenim filom. Ostavite malo da se fil sam poravna. Celu tablu stavite u zamrzivač.
5. Zaleđenu tablu iseći na jednake kocke. Seče se zaleđena jer je fil lepljiv i ovako se najlakše iseče. Brišite nož između rezova ako krene da se lepi. Umakati bokove kocaka u mešavinu mlevenih oraha i badema. Ukrasiti polovinama oraha i blanširanim bademima.


Recept za štampu

Reform kocke po ovom receptu isprobali su PetraZoran, Miki, Lana, Branka, Snježa, Irena, Sanja, Ana, Tanja, i još jedna Tanja...


komentara: 59

  1. Predivno si ovo napravila, ali predivno!

    ReplyDelete
  2. Zapazila sam tvoje kocke na izvještajima s Ade i baš me razveselilo sad kad sam vidjela da si napisala i kako si ih napravila.
    Izgledaju prekrasno, čak su mi ljepše od torte.

    ReplyDelete
  3. Kako ih ne bih primjetila i jedva sam čekala tvoj uvijek tako dobar opis postupka.
    Prekrasne su ali još više me oduševljava tvoja preciznost i pedantnost!

    ReplyDelete
  4. Обичам много торта "Реформа", сигурна съм, че и тези пастички ще са страхотни.
    Поздрави от България.:)
    Вероника

    ReplyDelete
  5. Fino da si postavila recept.Sad da se bacimo na uzivanje;)

    ReplyDelete
  6. Maki,obavezno ih prvim,hvala ti!!!Ja sam odusevljena sa njihovim ukusom i trebao bi svako da ih napravi i proba.Osvojice vas vec na prvom zalogaju:))

    ReplyDelete
  7. Da zaista izgledaju primamljivije i od sam torte.

    ReplyDelete
  8. Savršene!
    I ja sam jedva čekala da postaviš recept. Kako mi sad slijedi slavlje zbog "završetka" krova (nećemo ići u totalni seljakluk) :D, ove mini reformice će biti saršene za desert. :)

    ReplyDelete
  9. Prekrasno deluju, a pošto mi je i ukus poznat nemam ni jednu zamerku, što je baš neobično :)))

    Voleo bih samo da mi/nam ispričaš kad i kako si se oslobodila papira za pečenje, na kome kolač leži. Vidim da si ga sve sa filom stavila da se zaledi, i pretpostavljam da si tada držala uspravno kolač i skinula papir. Druga mogućnost je da si sekla nožem do dna, a papir nisi prosecala pa si jednu po jednu kocku skidala sa papira. Treća mogućnost je da si prosecala i papir pa nakon uvaljivanja badema na bokove, da si skidala papir ili ga čak nisi skidala nego je poslužio kao podloga na kojoj će kolač da leži, a svako skida svoj papir sa svog parčeta.

    Kako god da si radila mislim da je na početku ipak bilo bolje staviti jedan čist neupotrebljen papir preko kore, okrenuti naopačke, pa nek kora leži na tom papiru, a onaj na kome se pekla da se skine. On je uvek prilično zalepljen a ovaj novi nije, pa je kasnije uvek lako skidati ga šta god da radiš.

    Može biti da ima i neki način koji meni nije pao napamet, pa jedva čekam da čujem ako si ga ti otkrila. Umeš ti da nadmašiš "učitelja", ne jednom se desilo :)))

    ReplyDelete
  10. Tvoj opis je za udžbenike, svaka čast!

    ReplyDelete
  11. Savršenstvo i sadržajem i izgledom.

    ReplyDelete
  12. ove kocke sam odmah zamjetila i ne mogu se prestati diviti, obožavam kad su kocke ovako sve u milimetar jednake, meni to nikad ne uspije
    a i ovako ravnomjerno uvaljane u bademe, savršeno

    ReplyDelete
  13. Majo, ove su me kocke oduševile na fotkama s okupljanja. Svaka čast na ideji, moram priznati da još nisam vidjela reform tortu u obliku kocaka. Svakako je ovo jako praktično, a i jako dekorativno, kao mini tortice :)

    ReplyDelete
  14. Kako mi je krivo što nisam stigla da ih probam, baš su me zaintrigirale kad sam ih videla na stolu :)

    ReplyDelete
  15. Bacila sam oko na reform kocke još od posta o vašem okupljanju. Definitivno ću isprobati.

    ReplyDelete
  16. ODLICNEEEE! Hvala za objasnjenja. Pozdrav

    ReplyDelete
  17. Kada sam na okupljanju videla da vadis nesto cokoladno pomislila sam sta ti bi da poneses cok.kolace na onu temperaturu, ali kockicke su zaista junacki izdrzale citav dan na 25+ C i nisu se ni mrdnule. A u ukus nisam ni sumnjala, jos lepse su mi bile sutradan uz solju kafe.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  18. Majo prekrasne su kocke, primjetila sam ih na slikama sa okupljanja na Adi i baš sam se razveselila receptu. Nikako da se upustim u izradu torte , ali kocke bih mogla ubrzo napraviti. Jako dobro si ih napravila i lijepo ukrasila.

    ReplyDelete
  19. Kocke su divne, stići će na red i one, nego ja se javljam zbog kiflica: fenomenalne su! Videćemo kakve su sutra, ali dok su tople ili mlake - fantastične su!

    ReplyDelete
  20. Veliko hvala svima :)

    Nataša, čast mi je ako se odlučiš na ovaj kolač za tu priliku! Lepo se provedite i srećno vam bilo pod novim krovom! :)

    Dade, hvala :)
    Pošto si ponudio sve moguće odgovore, tačan je medju prva tri, a ti sad pogodi koji je :))) Šalim se, evo ovako, ništa posebno nisam osmišljavala kako ću skidati kocke sa papira. Kad sam sekla zaleđenu tablu, nožem sam išla do papira, nisam prosecala, i onda isečenu kolonu malo pogurala u stranu. Neke su htele da se mrdnu, neke nisu jer su bile jače zalepljene za papir. Te druge sam odvojila provlačenjem tankog noža između kolača i papira. Prihvatam savet za oslobađanje kore od papira pre filovanja, svaka olakšica je dobrodošla :)

    Opasna,
    obradovala si me sa kiflicama :) Upravo su mlake i najlepše, kao i prohlađene, u narednih par sati. Kroz 24 sata nisu naravno iste, ali ako imaš mikrotalasnu, stavi ih na 30 sekundi do minuta, i biće mnogo lepše nego nepodgrejane. Ako ti je ostalo puno, malo ih pofajtaj vodom i stavi u rernu na tišu vatru da se podgeju. Taj ančin podgrevanja mi je draži, jedino što treba paliti rernu, pa ni je uvek i najlakši i najbrži. Kiflice čuvaj naravno u kesi, ili na drugi način zaštićene od vazduha. Pozdrav!

    ReplyDelete
  21. Sve preporuke za ove Reform kocke stižu od mene , tj. od degustatora. Mene nije samo ukus oduševio, već i oni crveni orasi koje je Maja stavila kao dekoraciju. Genijalno! Kocke su zaista preživele ceo dan na 25 stepeni i a par komada sam donela i kući da uživam. Jednom kada budem pravila biće to recept iz ove kuhinje za Reformu.
    Šta nam vas dvoje spremate, ako sme da se pita? Mislim, šta je u najavi? Neka mala naznaka...

    ReplyDelete
  22. Jelena dete :), kako si ti jedno radoznalo stvorenje. Moram da te razočaram, neće još biti ROŠTIL, biće jednog dana, ali još nisam spreman. Puno stvari još ne znam, i moram da proverim. Roštilj od mlevenog mesa je ozbiljna stvar. Zato neće biti on, i neće biti čak ni skoro. Sledeći post će biti nešto sasvim jednostavno. Napravićemo obične PIHTIJE od dimljeniz svinjskih nogica. Zašto baš to? Nemam pojma. Nešto su mi se prijele:)))

    ReplyDelete
  23. prekrasne su, stvarno prekrasne!

    ReplyDelete
  24. Mislim da cu pre nego sto probam napraviti Reform tortu po tvom receptu, najpre napraviti ove divne kocke... Jako su lepe! :)

    ReplyDelete
  25. E pihtije jedva čekam, samo me zanima kako ćete izbeći upotrebu belog luka koga Dade ne voli u pihtijama, a pihtije nisu pihtije bez njega. Verovatno već znate za foru sečenja dna sa praznih flaša od kisele vode i izlivanja u njima, a ako ne znate eto ideje za kalupe.

    ReplyDelete
  26. Ja sam baš oduševljena ovim kockama!!

    ReplyDelete
  27. Majo, evo sigurno se vec pola sata motam tu, po tvom blogu... kockice sam zapazila jos na fotkama drugih blogerica sa veseg druzenja, a sada sam mogla da upotpunim utiske, jako si lepo sve opisala i predstavila nese cure u postu sa izleta, a recept za ove kockice je dosao kao slag na tortu, ili kao cokoladna glazura preko kolaca... bas sam uzivala u citanju, a recept cu odmah zabelezeti!;)) Saljem punoo lepih pozdrava celoj ekipi!

    ReplyDelete
  28. Evo mene opet! :)

    Maloprije sam isprintala recept, ali se ne usudim da ih pravim večeras, pošto sutra moram na put. Planiram ih raditi za vikend, kao proba, pa ti javim utiske. :)

    Drži mi fige i na rukama i na nogama! I zamoli i klince da ti pomognu u tome :)))))

    ReplyDelete
  29. Nataša, sve fige držim i jedva čekam izveštaj!
    :****

    ReplyDelete
  30. Kako si napravila da drze orasi i bademi na kockama?

    ReplyDelete
  31. Micamaco, samo sam prislonila i blago utisnula. Lepljiv je taj fil, nije problem da se za njega nesto zalepi.

    ReplyDelete
  32. Sramota me, al opet ja! :))))

    Imam i ja da pridodam još koju. Naime, pravila sam neku tortu sa filom od kuhanih žumanjaka. Mjere za taj fil su iste kao i za reform tortu, ali se ovdje doda i malo kuhane kafe.
    E sad, kupila sam jaja A klase, L veličine (63 - 72 grama). Vagala sam jaja i fakat, variraju u tim mjernim okvirima. Žumanjke i šećer, kristal, ne prah šećer! sam mutila mikserom u prvoj brzini tačno 30 sekundi. Za to vrijeme se šećer samo spojio sa žumanjcima i ništa više. Koristila sam one iste šerpe i uronila manju u veću. E, to se pokazalo pogrešno, jaja su se veoma brzo počela hvatati za dno. Odlila vode toliko da dno manje šerpe ne dodiruje vodu i krenula da miješam varjačom. Tajmer je radio čitavo vrijeme.
    Šta misliš Majo, koliko minuta je trebalo da se fil skuha? A? :)
    Tačno 10 minuta, ni mrvu ranije, ni mrvu kasnije. Poslije sam mu dodala skuhanu kafu i kuhala još nekih 5 minuta pa dodala pročišćeni margarin. Krema nije nit gumena, nit curi, već taman kako treba.

    Da rezimiramo? Ili da sačekamo da Dade da` konačni sud o ovome?

    Krucijalna stvar kako je rekao i u svojim komentarima je mućenje, zapravo miješanje jaja i šećera u vremenu od 30 sekundi.

    Jel to To ili da opet mućkamo jaja? :)

    ReplyDelete
  33. Natasa, pre svega hvala na podeljenom iskustvu! Sad tvoj i moj poslednji "slucaj" jako lice jedan na drugi, tj. razlike su daleko manje.

    Ja mislim da ipak nije uzorok svim nasim razlikama i neusaglasenostima samo jedan, vec je neki zbir.

    Duzina predmucenja definitivno utice na vreme kuvanja, tu nema zbora. Medjutim i kad mutim tih 30 sekundi, u manjoj serpi kuvam duze, a u vecoj krace. Sad ovaj poslednji fil sto sam kuvala je bio u vecoj serpi (18 cm), i kuvala sam 9 minuta, moglo je i 10 jer ipak mi je na preseku torta malo procurila, tek onako, krenula pa stala. Ali - uvek kuvam tako da dno gornje serpe bude uronjeno u vodu u donjoj serpi, i nemam problem da se nesto hvata, cak u prvih par minuta i ne moram stalno da mesam.

    Elem, zakljucak je da treba gledati u fil a ne u sat, a opet, iskustvo je presudan faktor da bi se umelo gledati u fil.

    p.s.
    Ko bi rekao da ce ovo biti ovako neiscrpna tema :))))

    ReplyDelete
  34. Bogami, neiscrpna!
    Uvalila sam se u takvu kašu, da ću od sada pa nadalje uvijek i uvijek gledati u onaj ludi kuhar što mi otkucava minutice da vidim koliko treba svakom žumanjkastom filu da se skuha! :)))))))))))))))))))))))

    Moglo bi se raspravljati do beskonačnosti. Ili će na kraju Dade da presječe ovaj gordijev čvor. hihihihihihihihihihi

    ReplyDelete
  35. a da ta žumanca kuvate u loncu u kome se nekad kuvalo mleko. Ja to tako radim samo što skinem onu zvrčku da ne pišti kad provri:-)))
    Priznajem da maksimalno pojednostavljujem stvari. Uvek kad spremam slavu neka kora za tortu završi u nekim minjonima ili sl. jer nemam vremena da im vazda bajem ali ipak svi željno očekuju moje kolačiće:-)))

    ReplyDelete
  36. Vesna, ja nemam takvu šerpicu i do sada je nisam vidjela negdje da se prodaje. :(

    ReplyDelete
  37. Baka Vesna! :)
    Baš ste me odbradovali :)
    Da, ta posuda za kuvanje na pari je bila dobra dok moj dragi nije otkrio da mu je ista baš zgodna da kuva griz deci. I posle nekog petog kuvanja, ja zateknem deformisanu posudu, dno se ispupčilo i više ne stoji lepo na ringli. Niko mu nije objasnio da tu povremeno treba da se sipa voda :))) A baš mi je bila draga, dobila sam je od koleginica iz kancelarije za neki prethodni rođendan :)

    ReplyDelete
  38. Ja sam ih juce (sada vec prekjuce) pravila, a danas isekla na kockice i nasminkala za slikanje. :D

    Uputstvo sam sledila od pocetka do kraja. Od gramaze do minutaze i velicine srepi... Rekla sam sebi da cu zaboraviti sve sto znam, merila sekunde i minute i odradila sve kako treba bez trunke problema sto se tice pecenja kore (u malkice manjem plehu) i kuvanja fila.

    Dve stvari sam promenila:
    1. umutila sam fil mikserom, bez potrebe, jer mi je tako nesto ostalo u secanju da se radi
    2. posto je fil postao penastiji, nisam zamrzavala tablu jer sam videla da nece mnogo da se lepi, vec ohladila preko noci u frizideru. Danas isekla u kocke i dovrsila.

    Prijavljujem ovo pre nego sto postavim (a nadam se da cu za kuvarijacije) jer je recept bez greske i moze pocetnik da ga napravi ako ga bukvalno prati.
    Nisam sumnjala u ishod, samo sam zelela da potvrdim da je postupak potpuno precizan. :)

    Dokaz :)))

    ReplyDelete
  39. Taci! Hvala, mogu ti reci da izgledaju super, i mnogo mi je drago da si pravila. Ovako odoka mislim da je fil mogao i kraće da se kuva, čim je ovako malkice neravna površina. Znaš kako je to kod mene izgledalo, nekako gusto ali i dalje tečno, kad se sipa na koru. Onda ja razmažem nožem i vide se maaaalo tragovi mazanja, ali kroz 5-10 minuta to se samo od sebe poravna jer je još meko i "razliva se". Nije to baš razlivanje da curi i da ga juriš. Jbg, tražim nešto slično sa čim bih mogla da uporedim. Znaš kako izgleda recimo eurokrem kad je topao dan a on ostane napolju. Nije baš čorba, ali curi s kašike. E tako nekako treba da bude gotov fil za reform kocke, dok je još topao, u vreme mazanja.
    Hvala još jednom na probanju, i na predlaganju za kuvarijacije!
    Veliki pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  40. Moji degustatori su sinoc uzivali u kockicama, mada sam i ja zgrabila koju. :) Posle dvodevnog stajnja bile su jos lepse i mekse.
    Fil je mozda mogao minut krace da se kuva, ali je nakon stajnja kocki na sobnoj temperaturi bio divan. Tako da je 15min, gde u pocetku ne treba odmah da se mesa fil intenzivno, neko dobro vreme kao sigurica za sve one koji nisu nikada pravili, da ce biti skuvan. Koristila sam drvenu cetvrtastu varjacu.
    Jos da napomenem da je kod mene u kujni to vece bilo jezivo hladno i da je trebalo malo ranije da mazem a ja sam radila druge stvari, pa otisla do prijateljice i on se poprilicno stegao. Onda sam ga pre mazanja kratko umutila mikserom i to bez potrebe i malo ga zapenila i promenila mu boju - posvetleo je, inace je imao on tu tamnu lepljivu strukturu. To je sve moja greska. :) Ipak se on solidno razmazivao, nije se onako povlacio po kori i kidao je po povrsini kako moze da se desi ako je jako prekuvan. Jedino sto odozgo nisam lepo poravnala jer nije moglo ali se nisam previse brinula jer se sece i ukrasava pa se na kockama to na kraju uopste ne primeti. :)
    Napravila sam ga sa dijamantovim margarinom 'za fina peciva i kolace' (to je neki moj trip zbog nosenja da bude cvrsci), mozda je i zbog toga gusci. Vodu sam izbacila iz margarina pa ne znam ima li uopste to neke veze, ali cisto da se zna.
    Sve u svemu, krajnji rezultat je fantazija za nepce i mnogo se radujem sto cemo praviti ove kockice u decembru.
    Hvala jos jednom na receptu!
    :***

    ReplyDelete
  41. Pa super si sve uradila. Nema veze što si promutila mikserom. Boja tog fila se menja i od temperature, primetićeš da je svetliji što je hladniji, a na sobnoj je najtamniji i najmekši (i najlepši :)
    Tačno je to dobro merilo, ako fil lepi koru i oštečuje je, apsolutno je pregust. Tvoj je izgleda baš baš dobar po gustini samo si ga mazala hladnijeg, to sve objašnjava.
    Hvala još jednom na pravljenju i na iscrpnom izveštaju!
    Pozdrav tebi i tvojima! :)

    ReplyDelete
  42. Slucajno naidjem na tvoje Princeske i steta pa nisam i fil pravila po tvom receptu (jer nisam kuci imala puter). Krofnice su ispale super :) Jedino prvu turu nisam dovoljno pekla, za nijansu i malo se poneka spustila i omeksala kada se ohladila.

    Moj tata kaze da si sigurno dobronamerna osoba cim tako otkrivas sve tajne. Jer ima mnogo zena koje kriju ili lazu o svojim receptima.

    Htela sam pitati za ove kockice da li moze da se koristi mlecna cokolada, ili ipak ne jer ne bi dovoljno stisnula fil? I da li glazura moze da se pravi od mlecne cokolade, a da bude krckava? Na koji nacin? ..mada verovatno cu probati pre nego i dobijem odgovor :D

    Sve u svemu svaka ti cast, probacu jos puno tvojih receptica, a posebno fazon sa kesama od 3.l :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)

      Mlečna čokolada jeste mekša i za očekivati je da ima slabije svojstvo stezanja od čokolade za kuvanje, ali opet, mislim da može i mlečna da se koristi (ako baš želiš), ako se žumanca malo duže kuvaju, pošto mislim da od stepena ukuvanosti žumanaca zavisi i gustina fila.

      Nisam sigurna šta me pitaš u vezi glazure, jer ovde nema glazure, samo kora i fil.

      Najkrckavija glazura bi, ja mislim, bila od čokolade koja se ne meša ni sa čim. Mlečna čokolada nije nešto krckava sama po sebi, pa ne znam da li može glazura od nje da bude krckava. Javi ako probaš :)

      Pozdrav,
      Maja

      Delete
    2. Za glazuru sam pitala mimo ovog recepta. Onako..plus pitanje je bilo, kad sam vec spominjala mlecnu cokoladu :)
      Pravicu uskoro Sahericu pa cu nesto iskombinovati sa mlecnom. Mnogi vole cokoladu za kuvanje, crnu, medjutim ja jako, jako ne volim gorak ukus u kolacima. Zato sam uvek i glazuru sa secerom pravila i crnom cokoladom. Bez secera mi je gadno :D
      Dobro, za sada princeske probane, a sada idem na bajadere pa cu utiske pisati na odgovarajucem mestu.. samo da uspem sa ove moje dve male stvorice (3.5 godine i 6.5 meseci)

      Hvala na odgovoru!

      Delete
  43. Probala sam da napravim ove kocke, i za razliku od reform torte koja mi uvek ispadne fantasticna, ovde sam nesto pogresila. Prvo mi je kora ispala neravna, pa kad sam sipala fil, na preseku se bas vide te neravnine. Drugo, fil mi nije ovoliko visok, upola je niži nego na fotografijama, a velicina pleha mi je odgovarajuca. Trece, ne znam iz kog razloga sam fil mutila mikserom nakon sto se prohladio, pa je posvetleo. E sad, tabla mi je jos uvek u zamrzivacu, pocela sam da secem i valjam u orahe, ali to je prilicno....pa nemoguce kod mene. Kako uhvatim kocku, tako mi se ona zalepi za prste, toliko da moram da je tresem i otresam sa prstiju, ne bi li nekako prestala da me napada. Onda se fil sav rastegne, kao zvaka, i raskupusa se ona kocka. Zatim je ja pojedem, jer sta cu sa njomu tom stanju :) Naposletku sam odustala, jer ne mogu vise da jedem, puci cu :)) Cekam da me prosvetli neka ideja, kako da ih dovrsim.
    E sad, pomislila bih da mi je fil prekuvan, s obzirom da se ponasa kao žvaka, ali dok se hladio, bila sam ubedjena da nije dovoljno skuvan, toliko je tecan bio (iz tog razloga sam ga i mutila, ne bi li se kao malo zgusnuo).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milena, i ja mislim da fil (tj. žumanca sa šećerom) nisu bili dovoljno skuvani, iz mog iskustva sa ovim filom to je jedini razlog zbog koga sam dobijala cureće filove. A dobijala sam nemam pojma ni sama koliko puta :)

      Šta je tu je. Kocke koje ne možeš da ukrotiš, iseci kako-god, serviraj u činijicama, nemam drugu ideju... Ako je za utehu, reforma sa mekšim filom je ukusnije od iste takve sa čvršćim :)

      Što se tiče visine fila, ovako napamet, meni deluje da je tebi kora ispala deblja, vazdušastija, punija, pa verovatno zbog tog odnosa debljina kore i fila deluje da fila ima manje.

      Hvala ti što si pravila, i što si se javila.
      Veliki pozdrav!

      Delete
  44. Majo ti si umetnik, pravila sam tortu po tvom receptu par puta i stavrno je svaki put ispala savrseno, a fil je neodoljiv kada se radi tim postupkom da se margarin dodaje u vruc fil. E sad bas razmisljam o tome kako moram i ove kocke da pravim, tacnije zamisao je da budu to neke mini tortice, za jednu lepu priliku. Namera je da orahe u kori zamenim lesnicima, a onda gore stavim neku laganu kremu sa blagim ukusom lesnika, ili jos bolje kada bi nasla recept za neki lep krem koji u sebi ima Irski viski, ma to bi bila fantazija. Da li si probala tako neku kombinaciju u medjuvremenu i da li znas mozda recept nekog laganog, pufnastog krema sa Irskim viskijem koji bi mogla da napravim i ukombinujem sa ovim predivnim kockama? Hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na lepim rečima :)

      Lešnik u korama - da! Fora je da lešnike baš, baš dobro ispečeš, da budu braon, mnogo jači ukus imaju onda. A fil, ne znam šta bih ti rekla. Ako ćeš "pufnasti" fil, onda to neće baš moći ovako da se seče i stoji. Nemam neki gotov predlog, mogu eventualno (i skroz napamet) da predložim fil za princes krofne kao osnovu, ali pošto je on premek za ovu namenu, nekako bi ga trebalo doraditi, upotrebiti svih 10 žumanaca a količinu mleka smanjiti, putera povećati, i nekako dodatno učvrstiti...

      Al' sam ti pomogla, ubilo se :))) Ako stignem ovih dana probaću neki "mali" fil da napravim na tu temu, pa ako bude valjalo čemu, javljam.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Ti si meni uvek od pomoci, kad god ne znam sta bih, ja svratim na tvoj blog po ideju, i uvek ispadne savrseno po tvojim receptima. Sto se tice fila, nekako su mi vec ova kora i fil dovoljno teski, pa se bojim da bi taj od princez krofni opet bio tezak. Secenje nije problem jer bih ja njih prvo napravila ovako kao ti (mozda duplu meru), pa ih isekla na kocke velicine krempite, i tek onda spricom obilno nafilovala drugi fil. npr. onako od sredine ka krajevima, kao oblik puza. Zato sam mislila neki fil na fazon slatka pavlka, bela cokolada i viski ili neki liker, pa to lepo obilato stavim gore i pospem opet pecenim lesnicima i milina. Prave mini tortice. Samo nigde da nadjem neki proveren tako fil/krem. Kod tebe mi je sve najsigurnije. :) Ako bude nesto, ti javi. Pozdrav!

      Delete
    3. Ja tebe izgleda nisam razumela. Mislila sam da hoćeš braon reform fil da menjaš nekim laganijim, i eno mi ga eksperiment u frižideru (svašta sam naučila, al' to ne bi bilo za ovu namenu, koju sam ja pogrešno shvatila).

      Ajmo onda ispočetka :) Tebi treba nešto da "gasi" reform bombu, i da vizuelno obezbedi još jedan sloj. Mislim da si sasvim u pravu, da u osnovi treba da bude slatka pavlaka, pada mi na pamet neka kombinacija sa likerom od limuna radi svežine. Važi isto kao i prošli put - ako nešto smućkam i bude valjalo, javljam. Ako ne, javi ti šta si na kraju uradila i kako je prošlo :)

      Pozdrav!

      Delete
    4. Samo da javim da sam ih pravila, i malo je reci da sam Oduseljena koliko su bile FENOMENALNE. Pravila sam ih potpuno po tvom receptu, znaci sa orasima i bademima u kori, sve ostalo standradno. A gore sam napravila krem tako sto sam 200 ml slatke pavlake malo na sporetu kuvala sa belom cokoladom, pa sam posle u to dodala 300ml umucene slatke pavlake. Iseckala 100 gr. mlecne milka cokolade i dodala u taj beli fil (mada moze i bez toga), i na kraju zacinila sa casicom Amareta koji je svemu dao divnu notu. Ukrasila sam krupno narendanom cokoladom. Prosto se sve topilo u ustima, svaki ukus se slagao jedan na drugi, i kao celina je bilo taman to sto sam zamislima. Ma predivno. Hvala ti puno. :)

      Delete
    5. Nemaš pojma koliko mi je drago! TEBI puno hvala! Ja posle one omaške u inicijalnom razumevanju tog drugog fila nisam ni probala ništa više, ali vidim da si ti to super složila, i hvala ti puno i što si ovaj recept koristila kao osnovu i što si ga nadogradila i što si odvojila vremena da sve to javiš! :)
      Sve najbolje od srca!

      Delete
  45. Sad sam isprobala ovaj recept i pridrzavajuci se svih uputstava sve je ispalo super! Ukus je vise nego odlican, a i kockice lepo izgledaju. Malo sam ih duze drzala u zamrzivacu da bi se fil bolje stegao i nije bilo nikakvih problema pri secenju. Trazi malo strpljenja, ali nije strasno :) Nakon valjanja u lesnike i bademe sve nesavrsenosti se pokriju tako da sve bude odlicno. Sve pohvale za recept, za objasnjenja i idejnog tvorca naravno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divno! Baš mi je drago da si probala ove kockice, jer su mnogo ukusne! I da je sve teklo lepo, pošto ume ovaj fil nekada da ostane mekši. Prijatno i uživaj! :)

      Delete
  46. Pozdrav. Redovno kupujem Dedetove kolače. Oduševila sam se kad sam naišla na kompletan i detaljan recept za Reforma tortu. Iznenadila sam se da nema brašna i da koristi margarin, oduševila sam se merenjem težine žumanaca (ne bi mi palo na pamet). Ali s obzirom da redovno uživam u onom paketu kolača, reforma kocke koje se tamo nalaze na dnu nemaju uobičajenu koru sa orasima, a umesto drugog sloja kore nalazi se sloj fila od orasa, zbog čega sam se i javila. Dakle, molim za kompletan recept za kocke koje kupujemo, ako može :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To u paketu nisu reform kocke, to su Betoven kocke i to je baš Dadetov recept. Ima koru, dva fila i glazuru. I divan je! :)

      Ali taj recept ne možete kod kuće napraviti, zahteva preduslove koji nisu ostvarivi u kućnim uslovima.

      Pozdrav!

      Delete