Tuesday, March 31, 2015

Rogač bajadera




Rogač nije nešto što mi je blisko i na šta sam navikla. Pravila sam za života svega par slatkiša sa rogačem, sa priličnim brojem godina razmaka između. Poslednji beše čokoladni keks sa rogačem. Rogač meni ima miris koji je istovremeno privlačan i odbojan, i onda se plašim da ga stavim malo više od minimalno, i na kraju se završi tako da ga i ne osećam. I u ovom receptu je u originalu pisalo 250 g rogača i 250 g keksa, a u napomeni stavljen podatak da može i manje rogača a više keksa, što sam ja odmah i uradila. Stavila sam 150 g rogača i 350 g keksa, i na kraju sam opet jeeeedva osetila rogač, samo kad zabijem nos u štanglicu bajadere. I možda malo po teksturi. Ukusom - ne.

Rogač bajadera je planula u domu Babića, ovaj tip kolača vole i veliki i mali...


Rogač bajadera 

Sastojci: 
150 g sitno mlevenog rogača
350 g mlevenog keksa
250 ml slatke pavlake
1 burbon vanilin šećer
150 g žutog šećera
1 kašičica strugane kore limuna

za glazuru 
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja

Postupak: 
1. U posudi za mešenje pomešati sve sastojke, prvo varjačom, pa rukom. Dobijenu smesu rasporediti i dobro utabati/utapkati u manji četvrtasti pleh, i poravnati što je moguće više.

2. Čokoladu i ulje otopiti na pari ili na najnižoj temperaturi ringle, preliti preko. Ostaviti na sobnoj temperaturi neko vreme, pa prebaciti u frižider da se stegne nekoliko sati. Seći tankim i oštrim nožem na štanglice željene veličine.

Recept za štampu

Napomene: 
- Kad kažem slatka pavlaka, mislim na mlečnu pavlaku za šlag, neutralnog ukusa. Pre sto godina sam počela da pišem jedan poduži post o slatkoj pavlaci, i nikad da ga dovršim. Ako ne dam javno obećanje, verovatno neće ni biti nikad dovršen. Dakle, JAVNO OBEĆAVAM da ću u 2015-oj dovršiti post o slatkoj pavlaci. Eto :) U svakom slučaju, prava, mlečna slatka pavlaka nije slatka po ukusu. To sam htela da nagalsim. Ako kupite i upotrebite neku biljnu, one su već zaslađene, i onda treba smanjiti količinu žutog šećera u receptu.

- Koru limuna ne koristim već neko vreme, iako sam ranije glatko mlela čitave limunove i od njih pravila filove za najukusnije slatke tartove. Sad sam stavila neki Dr Oetker proizvod što imitira koru limuna, nisam videla kod nas, dobila sam iz inostranstva, nadam se da neće proći decenija dok ne postane dostupan i ovde... Ako neko ima sigruan izvor neprskanog limuna, nek' se javi na e-mail da napravimo neki deal u idućoj sezoni limuna.

- Smesu za bajaderu sam utabavala direktno u emajl plehu, pa sam se kasnije malo mučila prilikom sečenja, jer su mi smetale visoke ivice pleha. Drugi put bih ipak pleh obložila papirom za pečenje. Samo dno i par mm uz ivicu, lepo iskrojen papir, malo namašćen da se "zalepi" za pleh, pa keks smesu preko. Kasnije bih mogla samo da prođem nožem po obodu, i izvadim celu tablu bajadere na dasku ili neku radnu površinu, gde mi se čini da bih lakše obavila sečenje. Ja to iz iskustva sa klasičnom bajaderom.

- U igri kuVarijacije, tema za mart 2015 bila je upravo rogač bajadera, inače ko zna kad bih se setila da napravim ponovo nešto sa rogačem.

Update, januar 2016:
Rogač kao tematsku namirnicu za igru ajme, koliko nas je! zadala je Nikolina sa bloga U slast, pa joj šaljem ovaj recept kao ulaznicu.

komentara: 14

  1. Ala su ti isečene! Kada vidim moje bangave, bude me sramota (puj pike, ti sečeš moj kolač u petak, hihihi)

    ReplyDelete
  2. Krasno izgledaju, ja nisam nažalost stigla sudjelovati ovaj mjesec.

    ReplyDelete
  3. Ja sam organsku koru limuna i narandze kupovala u DM-u. Otkako im je izgorelo skladiste, nikako da se ovaj proizvod opet pojavi ali prodavacice kazu da ce biti.

    ReplyDelete
  4. U kesicama je kao vanilin secer. A imaju i pravi vanilin secer, koji nije aroma vec strugana sipka vanile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala za info, nisam to znala, ne idem u DM skoro nikad.
      Svratiću ponekad :)

      Delete
  5. I po meni odličan desert, brz, aromatičan i jako fin.

    ReplyDelete
  6. Nisam ni ja nikad nesto bila odusevljena rogacem, ali vredi probati! I ja se pitam da li to imas savrseno ostar noz, elektricni noz ili laser da ovako hiruski precizno iseces kolace.
    PS. uskoro ti javljam kako je uspela moja prva Reforma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nož je moj omiljeni, tanak, sitno reckav, kupljen kao "nož za paradajz", a ja ga koristim za svašta. Za seckanje luka nema boljeg, a pošto je tanak daje mi urednije rezove nego ostali noževi, recimo ledene kocke i medovik su sečeni njime... Košta nešto smešno, tipa 150 din.

      p.s.
      Jedva čekam utiske o reform torti!

      Delete
  7. ja sam jos samo dodala jednu rendanu jabuku.Bajadera je vise nego odlicna

    ReplyDelete
  8. Ako imam tecni rogac koliko bi trebala da stavim ml umjesto 150 gr?Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh nemam pojma, nisam ni znala da postoji. Al' svakako bi trebalo nešto i sa ostalim merama uraditi, jer ako ostaviš 350 g keksa na 250 ml slatke pavlake plus tečni rogač, to neće biti dobra smesa, biće meka. Rogač se ovde brojao takođe u "suve sastojke", to kažem.

      Pozdrav!

      Delete
  9. Upravo napravila kombinaciju ove i "obicne" bajadere. Extra ! Hvala na divnim receptima !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi na probanju i javljanju! :)

      Delete