Tuesday, December 28, 2010

Bajadere

Bajadere su klasični i odlični kolačići, prilično popularni među sitnim kolačima, i vrlo zastupljeni na repertoarima srpskih domaćica.


Nekada su nam jednostavna i vrlo efektna rešenja ispred nosa, a ne vidimo ih. Kod ovih bajadera ključan "sastojak" su najlon kese za zamrzivač. One nam služe da se slojevi pojedinačno poravnaju i slože jedan na drugi veoma uredno. Treba samo naći te veće kese, od 3 l, površine 24 x 30 cm. I slediti uputstva :)

Ove lepotice sa gornje slike je napravio Dade, koji me je i naučio svim tajnama oko pripreme i sečenja, a koje vam sada detaljno prenosim. Na ostalim slikama su moje bajadere, koje sam prvi put radila na ovaj način, i kojima sam, da li treba reći, izuzetno zadovoljna.


Bajadere

recept za štampu

Sastojci:
za svetli sloj
100 ml vode
120 g šećera
70 g putera
180 g mlevenih oraha
180 g mlevenog keksa

za tamni sloj
100 ml vode
100 g šećera
50 g putera
100 g čokolade
160 g mlevenih oraha
160 g mlevenog keksa

za glazuru
25 ml vode
25 g šećera
60 g putera
125 g čokolade

i još
nekoliko kesa za zamrzivac, od 3 litra, dimenzija približno 24x30 cm

Postupak:
1. Za svetli sloj - staviti vodu, šećer i puter na riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera. Izmaći sa ringle, dodati orahe i keks, sve lepo izmešati. Za tamni sloj - staviti vodu, šećer i puter da riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera, izmaći sa ringle pa dodati čokoladu, mešati dok se sva ne otopi, a onda dodati keks i orahe i sve sjediniti. Obe smese ostaviti da se malo ohlade. Ako neka smesa deluje veoma meko, možete dodati još malo keksa ili oraha.


2. Kad smese budu mlake, izmeriti posebno svetlu posebno tamnu, pa podeliti svaku na dva jednaka dela i rasporediti u 4 kese za zamrzivač.


3. Smese polako razvući po kesi, prvo tapkajući rukom pa posle prelazeći oklagijom, tako da se dobiju ujednačane i tanke table koja ispunjavaju celu površinu kese. Prvu kesu sa crnim slojem raseći skalpelom sa dve strane i otklopiti kesu, kao stranicu knjige. Sa duže strane table uhvatiti kesu i podići vertikalno, i tako preneti crni sloj bajadere do poslužavnika. Pažljivo spustiti pa odlepiti kesu. Na isti način preneti jedan beli sloj. Pa opet crni, i opet beli. Pre skidanja kese sa poslednjeg prenetog sloja složenu bajaderu blago preći oklagijom, tek da se slojevi priljube ali ne jako da se ne bi deformisali.


4. Pripremiti preliv. Vodu, šećer i puter istopiti, izmaći sa ringle pa ubaciti čokoladu da se i ona otopi. Glazuru sipati preko bajadere, rasporediti je po celoj površini, pa onda protresti poslužavnik, da se glazura sama izravna. Ohladiti i seći.


Za lep, "oštar" presek ostaviti bajaderu nekoliko sati u zamrzivaču, pa seći dugim tankim nožem, jednim potezom, tj. pritiskom kroz bajaderu. Zbog ovog načina sečenja zgodno je celu bajaderu slagati na prevrnutom poslužavniku ili nekoj skroz ravnoj tabli. Da čokolada ne bi pucala prilikom sečenja, zamrznutu bajaderu ostaviti u frižideru pre sečenja, da se samo čokolada blago odledi a bajadera iznutra bude i dalje tvrda.


Bajaderu po ovom receptu je isprobao Zoran.

komentara: 86

  1. Majo, savrsene su ti bajadere! Hvala sto si podelila sa nama ovaj trik oko redjanja slojeva.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Totalno sam hipnotizirana ovim savršeno izrezanim bajaderama i pomalo postajem iskompleksirana. :lol:
    Hvala i tebi i Dadetu na savjetima kako rezati. Bojim se da u mom slučaju nema puno pomoći. Brzopleta sam. Imam i dugi nož i pazim da sve odradim jednim potezom ali meni uvijek puca glazura, doduše ne na bajaderama jer njih nikad nisam radila, već općenito na svim kolačima. Što Dade kaže za kremaste kolače s glazurom? Kako njih rezati? Nekako njih ne bi baš zaleđivala pa otapala?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja glazuru pravim sa neutralnom pavlakom 200 ml. i 100 gr čokolade za kuvanje. Ugrejem pavlaku i dodam čokoladu, naravno ne do ključanja. Nema pucanja a stegne se i ima sjaj. Možeš ubaciti i onako debljine jednog prsta margarina.

      Delete
  4. Taci, hvala.
    Tina, ponudila bih te, ali ove su davna prošlost, čučale u draftsu predugo, pa se pojele :)
    Andrea, daj neki link, da vidimo kakva je glazura i kakav je sastav. Recimo, ona glazura koju ja zovem "Mignonne glazura" ;) koja se pravi od 100 g čokolade i 3 kašike ulja je provereno dobra, i ne puca. A i debljina je bitna. Topao nož bi takodje može pomoći da glazura ne pukne, pod uslovom da nece mnogo da razbrlja krem ispod. Ali sačakajmo Dadeta za mišljenje :)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Hvala Majo, od kad sam otkrila tu Laninu glazuru samo nju koristim tako da to nije problem. Ma kažem ti, ja sam antitalent. :D Mislim da sam brzopleta i da je to glavni problem. Nož obično stavim u toplu vodu prije sječenja, to pomogne kad tek zarežem ali kako povučem nož negdje obavezno pukne. Ma mislim nije to sad neka strašna drama ali me izludi. Moguće je da dobro ne držim nož, sad već i od straha da sve ne zeznem obavezno zeznem. :D

    ReplyDelete
  7. Kako ti samo uspjeva biti tako uredna, sve jednake debljine, glazura nigdje niti jedne fleke, sva ravnomjerna, ravnomjerno debela...nigdje popucala. Ja sam bez texta!

    ReplyDelete
  8. Hvala, hvala, hvala, i tebi i Dadetu!
    Prvo za bajadere se domaćice uvek nešto izvlače kako im nisu uspele ove godine (ja ih nisam pravila). Naizgled lak kolač za pravljenje, ali može se zabrljati na sto i jednom mestu. Kažu žene nije više šećer onaj koji je bio, nisu orasi ove godine kako treba, čokolada je nešto čudna i tako to.
    Ja još nisam pravila sitne kolače (dobijam ih pa se šlepam) ali ih imam prepisane i uvek sam se grozila onoga na početku recepta ukuvati slatki sirup pa u njega dodati orahe i čokoladu. Kako da znam koliko da kuvam. Nije isto na kojoj temperaturi se radi, do koje gustine. Pa onda kažu dodati dok masa prima, nekad manje nekad više. Vidim ovaj recept to nema pa mi se dopada.
    Ovo za kese je moja varijanta sa papirom za pečenje koji uvek koristim za ispomoć u kuhinji. Ja kad tortu napravim stavim preko papir za pečenje onda tacnu a na tacnu 2 mleka od litar da se torta izravna u frižideru, pa tek onda mažem fil. Nisam ovakvu glazuru pravila sa vodom, ja stavljam parčence putera i ulja, ali voda sigurno da neki tajni efekat da.
    Imam recept i sliku troslojne bajadere koju nisam pravila koju ću odjaviti danas ili sutra, pa te molim da pogledaš kad stavim post, jer je sjajna, a možda treba da se doradi na Dadetov način!

    ReplyDelete
  9. Savršenstvo, vidjela sam ih puno, ali ove tvoje su daleko odskočile u visinu ljestvice naj bajadera.

    ReplyDelete
  10. Prelepe su!
    Trik sa kesama je odlican.

    ReplyDelete
  11. Ako se smijem malo upetljati u priču o rezanju kremastih kolača s glazurom ... problem pucanja se dobro može riješiti ako se glazura reže čvrstim koncem, recimo tipa Gutterman - za šivanje. Čak i cijeli kolač se može tako koncem izrezati i rez bude savršen, bez ikakvog zamrzavanja i odmrzavanja ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koncic za zube isto radi odlican posao, pod uslovom da je bez ukusa :)

      Delete
  12. Svome Nikoli sam obećala Bajaderu još za Božić ali nisam ispunila obećanje:(
    Definitivno ga ispunjavam ovom za Novu godinu. Hvala na savjetima i tebi i Dadetu:))
    Fenomenalna bajadera!

    ReplyDelete
  13. Predivno si je napravila...A trik sa kesama sam koristila kod pravljenja nekih spiralnih keksića i super je...

    ReplyDelete
  14. Wow, kakva preciznost! Sve pod konac:)

    Bas su zanimljive kad ima vise redova, jer obicno su u dva sloja.

    Odlicna fora sa kesama!

    ReplyDelete
  15. Divno izgledaju! Imam vrlo, vrlo sličan recept i radila sam po njemu i kolač je zbilja odličan, ali nikada mi nije izgledao tako krasno (uvijek zarežem malo u koso ili nešto drugo). Super!

    ReplyDelete
  16. Savršene su bajadere! :) Pratim :)

    ReplyDelete
  17. Baš kao prava Kraševa bajadera! Predivno!

    ReplyDelete
  18. A evo me konačno i k vama dvoma! :)
    Hehehehhehhe, sad se onako dječije zločesto smijuljim, jer sam ih samo ja i probala. :)
    I odgovorno tvrdim da su jednako savršene kao što i izgledaju. I nije što Maja zna rezati i fotkati i one koje sam ja dobila, bile su jednako savršene. Uključiv i svi drugi kolači u paketu! :)
    Provereni duo, moj naklon i još jednom hvala! :)

    ReplyDelete
  19. E,da, ovo sa vrećicom odlično funkcionira, skužila sam sama kad sam radila lisnato tijesto, pa sam maslac tako razvaljala i ohladila, i samo položila na tijesto, a ove godine si olakšala kod Mozart mignona. To je sasvim druga pjesma i osjetno sve jednostavnije.

    ReplyDelete
  20. A i na to s vrećicama sam nadošla tek nakon opetovanog sexa s medovikom.
    A i ja sam na valunge! Daj me ugasi! :)

    ReplyDelete
  21. Zaista profi i savršeno !! Upravo sam mami prepisala recept iako ima ona neki svoj stari , ovaj kaže mora da ima jer kad je ćuvidela sliku oduševila se !! Pravi ću je i ja za NG !!! Hvala za ove "fore" sa ređanjem !! Odlično ! Veliki pozdrav draga!

    ReplyDelete
  22. Bas su lepe!!!
    Super vam je ova fora sa kesama, a hvala i za tajne oko rezanja :) Kod mene je bajadera uvek standardna (dole crni-gore svetli deo), ali ova vasa prosarana mi se mnogo vise svidja, pamtim za sledeci put.

    ReplyDelete
  23. ma daj?! odličan trik! :D hvala dade i hvala majo! bajadere izgledaju savršeno. iako nisam ljubitelj jer su mi osobno preslatke, ovaj recept i trik će sigurno dobro doći ubuduće.

    ReplyDelete
  24. Hvala svima! :)

    Andrea, probaj onda jako ugrejan dugacak noz da samo da prislonis na glazuru, tak da proseces/otopis cokoladu ali ne i ono ispod. Posle normalno prodjes nozem, kad seces, pa posto je cokolada vec prosecena ne bi trebalo da puca. Ili ako imas onu zicu za secenje biskvita za torte, onda njom mozes da plitko proseces cokoladu, i prakticno oznacis parcice. Ja sam tako radila kod ove torte, mada tu nema glazure, nego sam oznacavala parcice. I savet sa koncem je dobar, jer je to tanko secivo, ali opet, ako je glazura cvrsta i krta, pucace i pod koncem.

    Jelena, cekam da vidim tu troslojnu! Voda daje malo krtiju glazuru, od one u koju se dodaje samo ulje ili puter, za bajadere je stvarno super, ali i za oblande, jer se onda zalepi za oblandu, inace klizi sa nje. Ovo sam isto naucila od Dadeta, mada ja oblande ne pravim, jer ih ne volim.

    Nego, Jelena, nisam razumela ono oko pritiskanja torte, sta tacno pritiskas, kore? Mislim 2 kile mleka nije mali teret, pa nisam sigurna da li sam shvatila sta si napisala.

    Tadeja,
    :*

    ReplyDelete
  25. ;))) Samo cu da uzivam u fotkama...bajadera je "just perfect" u sta nismo ni sumnjali kad je Dadetov receptic u pitanju, ali Majo i tvoja izvdeba je savrsena, mislim da bi bilo tesko razlikovati ko je koju napravio...sve pohvale jednom i drugom majstoru/ci!;))))

    ReplyDelete
  26. Majo, mislim na gotovu filovanu tortu, na torte kao što je Reforma ili Esterhazi, tj. one kompaktnije. Kada ih nafilujem kora fil kora fil...kora (okolo još ne) stavim preko poslednje kore papir, pleh pa dva mleka jedno pored drugog, pa pravac frižider da se lepo pritisne i niveliše. Ne mora mleko, može bilo šta sa većom površinom, može i enciklopedija. Tako da su torte, tip-top ravne.
    Majo, nisam sad razumela za čokoladu, znači za bajaderu ti i Dade preporučujete ovu varijantu sa vodom iako je krtija?

    ReplyDelete
  27. Najpre hvala svima na lepim rečima. Maji naravno što spominje "izvor saznanja":) nije baš morala, sad moram da odgovorim :P Šalim se naravno, rado ću pomoći i Andrei i drugima koji imaju bilo koji problem sa glazurama. Prilično su i mene nagnjavile svojevremeno, dok nisam osmislio recept za OVU glazuru i sad je primenjujem na sve što ima preliv od čokolade u receptu. Neću sada detaljisati zašto voda a ne mleko, i zašto obavezno voda i zašto obavezno puter ili margarin a ne ulje....jednog dana ako neko baš bude hteo da zna, i to će doći na red. Za sada mi verujte na reč. Ovo je nekakva 20 iteracija raznih varijanti, i za sada je NAJBOLJA. Možda vremenom otkrijem ja ili neko drugi neku još bolju, pa će mo lako da je uvedemo umesto ove.

    E sad da rešimo taj Andrein problem, jer to nije samo njen problem. Bio je i moj jedno vreme kad sam prelivao SRNEĆA LEĐA a morao da ih sećem. Odmah da naglasim nisu to ona normalna SRNEĆA LEĐA, nego opet moja tvorevina gde je FIL stajao kao prvi a onda dolazila kora pa fil...i tako 4 puta. Na kraju se to sve nameže filom da dobiješ lepu poluloptu, ali kad taj meki fil preliješ čokoladnim prelivom i još treba da ga sećeš, pa ja mislim Andrea da je to što ti treba da sećeš malo dete "problemćić" rekao bih, jer od ove kombinacije strašnije ne postoji.

    Ne boj se. IMA REŠENJA. Čak je i jednostavno.

    Ohladiš tu tortu u frižideru, nipošto nemoj da je lediš. Čak i ako ti fil to dozvoljava. Znači torta prenoći u frižideru da se dobro ohladi. Napraviš ovaj moj preliv, MORA DA BUDE OVAJ PRELIV, ima razloga za to, i preliješ tu tortu ili kolač šta god da praviš. Pustiš da se čokolada stegne taman toliko da više ne sija. Znaš da ona sija samo kad je meka. E čim je prestala da se sija pa narednih 1 sat možeš da je sečeš normalno bez ikakvog pucanja. Posle toga nema više nikakve šanse. Ni koncem ni žicom.

    Nadam se Andrea da sam pomogao. Ako nisam molim te da mi onda ili napišeš recept tog fila ili što Majče kaže pošalji neki link da ja to vidim, jer može biti da je to stvarno nešto što nema teorije da se seče čak i na ovaj jednostavan način. Smislićemo tada neki novi. Ja volim da rešavam nerešive kulinarske probleme. :)))

    ReplyDelete
  28. Tako dobro izgleda,bas kao prava bajadera.Hvala na ideji!

    ReplyDelete
  29. Auuuuuu (svirkam kao dečkić za nekom ljepoticom) :)))) E bome, nikad ljepše home-made bajaderice nisam vidjela. Svaka ti čast kako si složila slojeve i kako si ih, onako laserski izrezala :))) Skidam kapu i tebi i majstoru :)))

    ReplyDelete
  30. Dade i Majo hvala vam puno na trudu, sad sam pregledavala fotke koje imam u arhivi i skužila sam da kad je neki čvrsti kolač u pitanju nemam problema s glazurom, zapravo me ti kremasti muče.
    Nemam ni jednu fotku za pokazati ali evo primjer kolača koji ja nikako ne mogu lijepo izrezati: sofijine kocke, dok recimo ovakve stvari pristojno odrežem: moj primjer Laninih rum kockica.
    Hvala vam stvarno puno što ovako studiozno pristupate mom problemu. :)

    ReplyDelete
  31. E da i pokušat ću s ovom glazurom prvom prilikom. U ovom slučaju ću biti baš dobra štreberica i neću se pitati zašto voda, a zašto maslac? :)

    ReplyDelete
  32. Dade, hoćemo recept za srneća leđa!
    Da organizujemo miting podrške za otvaranje Dadetovog bloga! Mi ćemo napraviti blog, a on neka piše!

    ReplyDelete
  33. Hvala ti Andrea što si odmah zadovoljila moju "radoznalost" pa sad znam o kakvom kremu se radi. Potpuno mi je jasno zašto puca. Evo jednog generalnog principa koji tu važi. Ako je krem u momentu sečenja MEKŠI OD ČOKOLADE čokolada će da puca, pod pritiskom noža.

    Dva su načina kako se to može rešiti. Hlađenjem kolača bez glazure, da on dobije čvrstinu, pa kad je dobro čvrstinu, preliješ čokoladom i sečeš dok je čokolada tek stegnuta. To je onaj princip koji sam naveo u prethodnom mejlu. Drugi način je taj koji si ti već probala, da zagreješ nož kako bi on prolazio kroz čokoladu i kolač bez ikakvog "pritiska". Problem sa ovim načinom je taj da nije dovoljno da držiš nož u toploj vodi. Moraš ga ozbiljno zagrejati na ringli koja je uključena na 2 od 6 podeoka. Naravno, svaki rez tada traži ponovno grejanje noža, pa je bolje imati 2 noža. Jedan se greje, drugim već zagrejanim sečeš. Ovakvi kremasti kolači brljaju nož pa ćeš morati nakon svakog reza i da ga obrišeš mokrim sunžerom pa tek onda da vratiš na ringlu. Sreća tvoja da se radi o samo jednoj tabli kolača, zamisli da moraš da sečeš 12 tabli veličine pleha za rernu. :))) A autor ovog posta upravo TO ponekad mora da radi. Nemoj da me žališ, sam sam kriv što sam rešio da se bavim ovim poslom.

    Čao Andrea

    ReplyDelete
  34. Hvala ti Jelena na lepom mišljenju o mom nazovi pisanju. Pišem ja kao što vidiš i bez bloga. Maja je jako dobra domaćica, i kad god svratim na blog, ona mi skuva kafu...i što je najvažnije brine se o svim tehničkim pitanjima u vezi bloga. Zamisli otvorim svoj blog, pa joj uvalim i njega da se brine...zar ti stvarno misliš da sam ja toliko "nepristojan" da bih to uradio :)))

    Srneća leđa nisu vredna pisanja. Meni nije jasno kako to uopšte neko može da voli. Zato će ona biti POSLEDNJA u nizu recepata koje treba objaviti. PRVI ĆE BITI REFORM TORTA. Veruj mi na reć. TO JE TORTA.

    Pozdrav Jelenče, izvini što me nema kod tebe na blogu, ali od kad si stavila beli luk i orahe u punjene paprike...šta da ti kažem, počeo sam sa strahom da čitam tvoje postove :))) Naravno nemoj se obazirati ni na koga, posebno ne na moj ukus, jer kad bi bilo po mome, poumirali bi smo svi od jednolične ishrane. Zamisli ceo život jesti samo Bečku sa pireom :)))

    ReplyDelete
  35. Moracu da pravim samo da bih savladala sve prepreke...od tako slatkih kolaca mogu da pojedem jedan, najvise dva pa ih ne pravim..ali u januaru cu imati jednu specijalnu priliku pa cu ih isprobati :)))

    ReplyDelete
  36. Sve pod konac :8
    Uhh.. kako ovde nedostaje jedna malena decija rucica da ove "slatke vojnike poredja po svome" :))

    Ali ne ovo ce ipak ostati samo savrsena bajadera ;)

    ReplyDelete
  37. Apsolutno savrseno izgledaju. Ne mogu da ih se nagledam. Veliki sam ljubitelj sitnih kolaca, narocito bajadere.

    ReplyDelete
  38. Divne fotografije!Recepti uvek vrhunski!

    ReplyDelete
  39. Savrseno jednostavno , jednostavno SAVRSENO. Bravo Majo, bravo Dade,

    da vam pozeli i sretnu Novu Godinu, zdravlja i veselja.

    A ovo ja probah da vas kopiram ;)

    http://goodfood-maybe.blogspot.com/2011/01/bajadera-dade-i-maja.html

    ReplyDelete
  40. Veliki pozdrav! Bajadere su fenomenalne, sinoc sam ih napravila da se jedu danas za Bozic. Kada smo vec kod toga - svima koji slave cestitam Bozic!

    Jedno kratko "pitanjce" - meni je smesa i svetlog i tamnog sloja ispala mnogo "tecnija" od vasih, tako da je celokupna bajadera malo vise "pijana" :)Mislim, ona je i dalje savrsenog ukusa (hvala jos jednom!), glazura je odlicna, ali da li mozete da mi kazete zasto je ispalo toliko "tecno"? Pojesce se, to je sigurno :), ali bih bas volela da znam u cemu je stos - pratila sam recept u svaki gram i mililitar. Da nije mozda do izbora keksa?

    Unapred hvala na odgovoru. Zelim vam oboma sve najbolje!

    Puno pozdrava! :)

    ReplyDelete
  41. Zoki, hvala, drago mi je da si zadovoljan!

    Vera, hvala na cestitkama :) Sto se tice bajadere i meni jedino pada na pamet da je vrsta keksa u pitanju, neki je suvlji pa vise upija tescnosti. Ja sam koristila keks Bevita (Swisslion). I meni je beli sloj bio za nijansu meksi od crnog. Ali ne toliko kao po tvom opisu.

    Po meni tu je jedini lek da se dotera pocetna kolicina vode tako sto neces svu vodu da stavis u startu, nego recimo kreni od 100 ml, pa kad umesas keks i orahe i dobro sve izmesas, procenis da li treba da dodas jos malo da ne bude ni previse suvo. Ako je i onda previse meko, dodaj na kraju jos malo keksa.

    Mada, jedna stvar tu moze da te zavara. Mlaka smesa koja ti deluje previse meka, hladjenjem ce se malo ucvrstiti. Pogledaj na slikama gde su meni obe smese jos svaka u svom loncu, takve gustine treba otprilike da bude smesa, dok je topla/mlaka.

    Nadam se da ce drugi put uspeti 100% kao sto zelis, a sigurna sam da ce se i ove u slast pojesti :)

    Sve najbolje,
    Maja

    ReplyDelete
  42. Vera, ukoliko si se u gram držala recepta, onda je jedino objašnjenje u vrsti keksa. Ja sam do nedavno radio sa Bevita (Swisslion) ali su taj keks toliko zamirisali nekom aromom, da više nisam u stanju da radim sa njim. Sad koristim Zlatni Pek, i smesa koju dobijam je GUŠĆA od one sa Bevitom. Znači da keks može da utiče. Moj savet je da koristiš Zlatni Pek. Ima blag ukus i miris, a suv je jer spada u posne kekse, i sigurno će ti više odgovarati gustina koju dobiješ sa njim. Ipak bih voleo da znam sa kojim keksom si radila, kolko da imam tu informaciju negde u glavi, za neku buduću primenu, ili sličan problem.
    Hvala unapred.

    ReplyDelete
  43. Fantasticna tehnika, svaka cast, i hvala vam sto ste to podelili sa nama. Isprobacu sada uskoro za slavu.

    A jeste li razmisljali da napravite dva tanja crna dela i jedan deblji svetliji deo koji ide u sredinu, pa da izgleda kao prava bajadera?

    Mogla bih i to da isprobam, pa postavljam slicice.

    Pozdrav :)

    ReplyDelete
  44. Vera - Naknadno sam se setio još jedne stvari koja može da utiče na gustinu. Ako si ohladila vodu, može se desiti da se keks nije dovoljno "napio" vode. Ovo je neproverena informacija, jer ja uvek u smesu keksa i oraha sipam VRELU VODU, MARGARIN I ŠEĆER. Međutim ima logike da temperatura vode može da utiče na gustinu.

    Taša - svakakve stvari meni padnu napamet pa i taj debeli srednji sloj. No ima dva razloga zašto sam odustao. PRAVE bajadere su drukčije i po ukusu i po izgledu. Nije dovoljno kopirati izgled, pa sam potpuno svesno i namerno išao na ovakav izgled. Nek se razlikuju. To što se koristimo istim nazivom, pa to je eto kompromis jer ima sličnosti :)))
    Drugi razlog je mnogo važniji. Srednji sloj koji bi bio duplo deblji bi skliznuo sa kese, jer je previše težak. Teško bi se radilo sa kesama, a ja baš zapeo da radim sa njima, jer mi je brže :))) Naravno da je moguće složiti dva tanka bela sloja jedan na drugi u sredinu, pa završiti tamnim slojem. No meni nekako ne deluje lepo da na tamni sloj sipam čokoladu, pa sam ipak ostavio postojeći izgled kao najoptimalniji. Ali ću se jako obradovati ako ti uradiš tu debelu varijantu u sredini, i pošalješ nam slike da vidimo.

    Hvala unapred.

    ReplyDelete
  45. Maja i Dade - hvala vam oboma najlepse na detaljnim odgovorima!

    Mislim da je sustina problema zaista keks, posto imam slican problem kao Zoran, odnosno ne zivim u Srbiji, tako da pronaci keks koji valja polako postaje misaona imenica :( Ovaj problem ne mogu da resim ni odlaskom u neku daleku "nasu" radnju, posto ih jednostavno nema. Sama sam kriva kada mi ni Evropa ni S. Amerika nisu bile dovoljne, morala sam da se odselim na treci kontinent :)

    Salu na stranu, prvo sam samlela orahe i Leibnitz keks (koji me najvise izgledom podseca na Petite Beurre, ali se tu slicnosti zavrsavaju). Nista nije valjalo. To je toliko bilo 'tecno', a ni boja nije bila kako treba, da sam odlucila da pocnem iz pocetka. Ovo je taj prvi keks u pitanju -

    http://www.young-germany.de/uploads/RTEmagicC_Bild_8_LEIBNIZ_200g_2004.jpg.jpg

    Uspela sam da nadjem neki "bebi" keks koji izgledom (opet), podseca na plazmu i deluje da je voma suv - nesto ovako:

    http://www.maltasupermarket.com/media/catalog/product/cache/1/image/500x500/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/8/0/8001040025307.jpg

    Sa tim keksom je ispalo ipak dosta bolje, mada i dalje dosta meko.

    Tu sada mislim da sam napravila i gresku koju pominjes, Dade, sa temperaturom vode. Posto sam sve ponovo radila, stavila sam puter, vodu i secer na ringlu dok sam mlela novi keks i orahe ponovo - i na kraju je ispalo da me voda, secer i puter "cekaju" da zavrsim, tako da nisu vise bili vreli nego mlaki.

    Za sledeci put - koji nece da bude u dalekoj buducnosti :) - cu definitivno da uradim po vasim preporukama, t.j. pocecu sa 100 ml pa dodati po potrebi, a voda ima da bude vrela! :)

    Inace, Maja, jeste se veoma lepo stvrdla cela bajadera u zamrzivacu, mada hoce dosta da omeksa ako je kratko vreme napolju. Sto nas i dalje nije sprecilo da je celu pojedemo! Nema vise :)

    Na kraju, prvo da se izvinem sto sam se ovoliko raspisala, a onda jos samo malo da nastavim, hehe. Ne mogu a da ne pohvalim ovaj blog, oba autora, fenomenalno i veoma profesionalno (ali i pristupacno) je pisan, slike su 'boli glava' dobre, uputstva i opisi upravo onakvi o kakvima ja vec godinama sanjam i koje sam presrecna sto sam pronasla!

    Dugo se patim sa uputstvima i receptima po sveskama, od mame i baba, i mislila sam da sam totalni anti-talenat sto ne razumem sta tacno treba da znace uputsva ala "dodaj po malo vode u smesu dok testo ne postane glatko". Uz ovaj blog ja sam uspela da ne samo skoro svaki dan 'nesto' skuvam, vec i da se ne bojim unapred kako ce ispasti, cak stavise, da ushiceno iscekujem prvi zalogaj ;)

    Nisam ni znala da volim da kuvam dok vas nisam "upoznala" - i za to vam beskrajno hvala! :)

    ReplyDelete
  46. Vera, hvala ti na svim lepim recima, u svoje i Dadetovo ime.

    Kad sam ja sebi pocela da zapisujem recepte, mnooogo pre bloga, trudila sam se da uvek zapisem tako da MENI bude sve jasno. A ja volim da mi je jasno, pa makar nekad bilo i sa previse detalja :) I ja sam zazirala od recepata sa "brasna po potrebi", jer ko mi je objasnio sta je to POTREBA. Za palacinke je potreba jedno, za hleb drugo, za keks trece...

    Kad smo kod keksa, ja bih na tvom mestu uzela opet ovaj sto lici na plazmu, a krenula od recimo 90 ml vode (to je 3/4 od 120, pa mi je logicnije da tako podelim). Dodala bih celu kolicinu keksa i oraha. Ako to opet bude previse meko, onda bih dodala jednu kasiku keksa i jednu kasiku oraha (izmeri koliko dodje kasika). Ako je i dalje meko, jos po kasiku keksa i oraha. Dok ne bude dobro, znaci onako gusto kao crna smesa na slici u serpi. Premeris, zapises, i od onda koristis tu meru. Na neki nacin docices i do saznanja koliko (procentualno) treba da povecas kolicnu keksa i u nekim drugim receptima koji traze keks (mislim na neke nepecene kuglice, "plazma" tortu itd).

    Sve najbolje, Vera, i hvala na poverenju :)

    ReplyDelete
  47. Predivna je bajadera,savrseno sve jednako...Divim ti se!

    ReplyDelete
  48. Moram priznat da su ovo najsavršenije domaće bajadere koje sam ikad vidjela! Divota :)

    ReplyDelete
  49. Nema na cemu i hvala jos jednom - probacu po savetima sledeci put.

    Pozdrav :)

    ReplyDelete
  50. Super!!!! You did a wonderful job!! I really want to try making this sometime. I've had it once before; one of our friends made it. It was incredibly delicious! Maybe one of these days I'll try it myself. :) Thanks so much for the recipe. :)

    ReplyDelete
  51. Odusevljena sam sa tvojim receptima.Zelela bih da napravim princes krofne,probala sam nekoliko puta i nijednom mi nisu uspele.Ako imas dobar recept podeli sa nama.Puno pozdrava iz Dallasa

    ReplyDelete
  52. Danijela, hvala :) Princes krofne nikako da stignu na red, ali uskoro ce.
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  53. posto ti retko navracas do Coolinarike, evo mene kod tebe...bajaderice su savrsene, mnogo manje slatke nego recept po kome sam do sada pravila i to mi se jako dopada...nacin izrade je prava zabava...Majo i Dade, hvala puno na receptu i uputstvu za izdradu, pozdrav :)

    ReplyDelete
  54. Hvala ti, Nale, na javljanju utisaka :)
    Veliki pozdrav, Maja

    ReplyDelete
  55. Kako rezati bajaderu: Pripremite jedan bokal sa vrelom vodom....i svaki put prije nego sto sjecete bajaderu...umocite noz u vrelu vodu :) Nadam se da ce funkcionisati i vama kao i meni :)

    ReplyDelete
  56. Stavila bih lesnike umesto oraha. Da li je ista kolicina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verovatno. Možda ipak pripremite još malo više, pa po potrebi dodajte.

      Delete
  57. Ovaj recept sam otkrila na Zoranovom blogu,i tako sam dosla do Majinog fantasticnog bloga sa koga iz dana u dan isprobavam recepte i nikako da me neki ne odusevi :)
    Obzirom da sam pocetnik u kuvanju,samo sam htela da pitam Maju,da li je moguce da po ovom receptu napravim klasicnu bajaderu u 3 reda - tamni,svetli sloj i glazura i tako izbegnem ovu,za mene veeeeeeeeeliku komplikaciju sa kesama,a sacuvam prelep ukus ovog recepta?
    Hvala unapred.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma, naravno da može i klasično, u neki pleh staviš i utabaš jedan pa drugi sloj, i posle glazuru staviš.
      Hvala ti na probanju recepata :)
      Pozdrav!

      Delete
  58. Neko je pomenuo lesnike? Cini mi se da bi sa njima bila jos lepsa, i podsecala na "onu" Krasovu bajaderu...

    ReplyDelete
  59. majo,danas sam radila bajaderu i primjenila tvoju metodu sa kesama.sve je ispalo savršeno.neizmjerno ti hvala što si sa nama podijelila ovaj "trik".puno pozz i veliki zagrljaj imaš od mene.

    ReplyDelete
  60. Mozete li mi reci koju cokpladu za kuvanje da upotrebim? Pozdrav!

    ReplyDelete
  61. Čokoladu ja volim Menaž (Soko štark) ili Crna čokolada za jelo i kuvanje Classic (Swiss lion). Glazuru sam ovde (čini mi se) radila sa Kakao krem tablom (Swiss lion).

    Puter Imlek. Mada realno, može bilo koji.

    ReplyDelete
  62. Majo, hvala puno, ispalo je sjajno!
    Samo je potrebno pratiti recept i sve se skocka samo, čak i prenošenje slojeva po kunjinji - da li će ili neće pasti :D
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  63. Recepti su vam savrseni! Puno vam hvala sto ih delite sa nama.

    ReplyDelete
  64. Nikad nisam pravila bajadere i sad pretrazujem recepte i potpuno sam zbunjena. U nekim receptima ide po 250gr keksa i oraha, a 700gr secera (?!) i Bogznakako su ljudi odusevljeni u komentarima. Ovde ide vise keksa i oraha, a daleko manje secera - i opet ljudi odusevljeni. Kako je moguce da je tolika razlika u kolicini secera? Nisam pametna sta da radim, kom carstvu da se priklonim :)

    ReplyDelete
  65. Draga Majo,

    upravo sam nasla Vas recept na: http://brzikolaci.com/kolaci/bajadera-3.html#comment-992.
    Smatram da bi trebalo da budete informisani (mozda vec i jeste ;))

    Pozdrav!
    Jelena

    ReplyDelete
  66. Preporucujem. Lake za napraviti, ukusne!!

    ReplyDelete
  67. Zdravo Majo,pratim vas vec duze vreme,i svi moji ukucani su odusevljeni sa svime sto napravim,a sa vaseg bloga je. Sin od godinu ipo dana pogotovo! :-)
    E sad,mi slavimo posnu slavu,pa me zanima da li se nista ne bi promenilo da umesto putera ubacim istu tu kolicinu margarina? Hvala puno unapred! I puno pozdrava!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neće se ništa promeniti :)
      Srećna slava i sve najbolje!

      Delete
  68. Jelena Kovrlija- May 6, 2018

    Zivin vani, blizu Bostona u USA, rado pravim bajadere i svidja mi se vas nacin pravljenja sa plasticnim kesama.

    Mene zaista zanima koje su prave dimenzije Krasovih bajadera?.Koliko se ja prisjecam mogle bi biti 1.5 cm sa 4 cm.
    Hvala,
    Jelena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa tako nekako, otprilike. Kad mi bude pri ruci neka Kraš bajaderica prava, izmeriću.

      p.s.
      Baš sam planirala da idući put kad budem pravila bajaderu, da samo crni sloj podelim u dve kese, a beli ostavim u jednoj, pa da više liči na original :)

      Delete
  69. Majo,
    Koji keks se pokazao najbolje? Ja uvek pravim bajaderu sa lešnicima, prosto ih obožavam, ali sam stavila plazmu, pa mi je bio prejak sudar ukusa, treba mi neki neutralniji keks...Inače, vizuelno bajdera je ispala sjajno, nisam se ni malo namučila..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam zaključila da Plazma nije dobar izbor za bajadere, iako je za druge namene baš volim. Osim što ima malo "jači" ukus, ima i relativno tamnu boju, pa svetli deo bajadere ne ispadne svetao.

      Za bajadere je najbolji neki keks iz rinfuza, gledaš da je što svetliji i što finije samleven.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Hvala puno!
      Pozdrav!

      Delete
  70. Hvala puno na korisnim receptima, koje nesebično delite sa nama!

    ReplyDelete