Saturday, October 11, 2014

Namaz od patlidžana


Ovaj namaz sam pravila kad i začinjeni dvopek. Htela da pustim recept par dana posle dvopeka. Od onda je prošlo... Ma, ne mogu ni da računam. Previše, svakako. Imam osećaj da nikad nisam bila dezorganizovanija i neučinkovitija.

Pa sam htela nešto da vam predložim - 'ajde da se džoramo. Ja vama recept za odličan namaz od patlidžana, a vi meni recept za organizaciju. Može?


Dobro, znam da recept za namaz skoro da nije potreban, ali nemojte sad da cepidlačimo ;) Sigurno ste neki drugi recept odavde probali, pa hajde sad, pomoć prijatelja...

Razmišljam već neko vreme da potražim ženu za pomoć u kući, jednom nedeljno nekoliko sati. Pitaćete - dobro, šta tu ima da se filozofira, uzmem oglase ili se raspitam za preporuku i uzmem ženu i kraj priče. Ali, nije tako. Prokletstvo je to, kad se sama pred sobom branim od delanja u tom pravcu argumentima "Pa umem i ja da operem prozore, valjda!?" ili "Neće meni neko drugi pločice da riba!"... Sve mislim, neću ja tom nekom moći da objasnim kako ja mislim da treba, a i pobogu, kako nekog mogu da primim u neraščišćenu kuću, moram valjda malo da pospremim prethodno!?

Slobodno se smejte, dozvoljeno je :) A onda mi pomozite u jednoj ključnoj stvari - kako da prelomim odluku. Razmišljam već godinu i kusur o tome, i ništa. Niti sam nešto preduzela, niti sam postala trojeručica, niti sam našla način da unzip-ujem dan na više od 24 sata....


Evo i obećanog recepta. Ako ga možemo nazvati receptom.

Patlidžan je na izmaku sezone, a ovaj namaz je ništa drugo do pečeni, pasirani i začinjeni patlidžan i pravi se veoma jednostavno. Ako do sada niste jeli na ovaj način koncentrovani patlidžan, može se desiti da vam ukusom bude jako. U tom slučaju ublažite ukus nečim poznatim. Nemojte stavljati pavlaku ili jogurt, jer će se namaz mnogo razvodniti. Stavite neki mladi sir. Može i feta sir, on je kiseliji i slaniji i snaćiće se dobro sa dominirajućim domaćinom. Evo, nešto kao ova pašteta. Za posnu varijantu razblažite kuvanim pasiranim i posoljenim krompirom.

I još par ideja za upotrebiti patlidžan pre nego što se sa njim oprostimo do iduće sezone:
- Mini musaka od pečenih patlidžana
- Lučene paprike
- Tumbet, ovo jelo je lepota života, najblaže rečeno...



Namaz od patlidžana

Sastojci:
1.5 kg patlidžana
1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera
100+30 ml maslinovog ulja
4-5 čenova belog luka
1 veza svežeg peršuna
na vrh noža ljute aleve paprike, opciono

Postupak:
1. Patližan raseći na polovine, malim nožem zaseći meso patlidžana unakrst na kockice. Posuti kašičicom soli i četvrtinom kašičice bibera, poprskati sa 30-ak ml maslinovog ulja i ispeći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30-40 minuta.


2. Dok se patlidžan peče, iseckati beli luk i peršun na sitno.


3. Pečen patlidžan ostaviti malo da se ohladi, tek da ne bude vreo, pa kašikom zguliti meso patlidžana sa kore. Ako nema velikog otpora, znači da je patlidžan pečen do kraja. Ako se teško skida sa kore, znači da mu je trebalo još malo vremena, pa zapamtite za drugi put.


4. 100 ml maslinovog ulja ugrejati, kratko propržiti beli luk, dodati meso patlidžana pa prodinstati zajedno 5-10 minuta uz povremeno mešanje. Izmaći sa ringle pa dodati sitno seckan peršun.


5. Ispasirati štapnim mikserom. Ne mora da bude skroz glatko, lepo je da ostane neki komadić. Probati, dosoliti ako treba. Ostaviti da se namaz ohladi do sobne temperature, prebaciti u odgovarajuću činiju sa poklopcem, pa čuvati u frižideru.


Recept za štampu

komentara: 26

  1. A je l' nestaje onaj gorak ukus patlidžana? Jednom mi je on uništio čitav ratatuj.

    Što se tiče žene za ispomoć, ja kao neko ko hoće to da radi, bih volela da mi neko kaže kako želi da čistim njihove prostorije jer svako koristi neke svoje proizvode tj. određene proizvode iz marketa ili pak neke mućkalice, pa zatim da se obrati pažnja na neke zaprljanije delove, pa osetljive delove i kako treba postupati sa njima. I ja sama u stanu imam neke svoje takve proizvode za određene delove, prostorije.. A ujedno i naučim nešto novo u takvim pričama, saznam za bolje proizvode, za bolji način otklanjanja masnoće, buđi, lakši način čišćenja i slično. Slobodno vidite sa tom osobom da li može tako, da li je spremna da tako radi ili pak ima neki bolji način koji bi se vama dopao da tako radi, pa onda možete odlučiti.

    Za organizaciju ne ne znam šta da kažem jer sam i ja u debelom sosu otkako znam za sebe. Pa mi se ponekad jednostavno pogodi da se lepo organizujem i uspevam u tome neko vreme, a ponekad jednostavno ne ide... onda krenu i razne neke dodatne stvari, neplanirane stvari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne nestane gorčina. Ja je volim, al znam da nije svima draga.

      Hvala na savetima oko pomoći u kući. Verovatno problem i ne postoji ako su obe strane strpljive i imaju razumevanja. Al' eto tako, sve što treba prvi put uraditi, za početak odluku prelomiti, nekako mi deluje komplikovano.

      Ako hoćeš, javi se na mejl.
      mamajacooks@gmail.com

      Delete
    2. Rado bih ja, ali ne živim u BG-u :(

      Ma kad se jednom prelomi i krene, makar da se krene od onih sa preporukama, to se odmah nađe :)

      Delete
  2. Patlidzan volim pa cak i sa tom njegovom gorcinom. Ovaj namaz je zaista predivan i preukusan...i sama nesto slicno pravim.

    Sto se tice tete za ciscenje ili ispomoc u kuci. Nase zene uzdrzavaju citave familije po dijaspori baveci se upravom tom vrstom posla. Jedna mi je za pola dana cuvanja bebe uzela $100 (nasa) i ja sam je uredno platila. Ona od tih $100 vrati kao bebi $20...samo znaci kod nasih moze tako :-). Nista nemoj da premisljas previse sta i kako. Ako ti treba nadji provjerenu zenu da dodje uz preporuku. Takve zene tacno znaju sta rade. One pregovaraju cijenu, pitaju sta zelis, i kako jedan od komentatora prije mene rece pitaju tebe kakve proizvode koristis. Kada se oko toga dogovorite sve ostalo je 'udure.'' Kao sto si ti kompjuter prograrmer one su tata mata za ciscenje. U svakom slucaju sretno :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na javljanju.
      U Srbiji teško da se od (samo) čišćenja može živeti, ali nije to tema...

      Javila mi se jedna devojka, treba da se upoznamo ovih dana, rešenje je na pomolu... :)

      Delete
  3. Imam ženu, pouzdanu, dobru. Jedino je problematično - vreme, tj. slobodan termin. Ono što mi je najbitnije je da bih pred njom mogla i dukate da ostavim i da ne razmišljam. Jedno moraš znati: nikada nijedna žena neće uraditi onako kako možeš ti i svaka će imati dan kada radi kao zmaj i onaj kada vidiš da joj nije bio dan (doduše, kao i svima nama, je l' da?) Ako budeš htela, možemo da se čujemo, pa da je probaš na jedan termin, pa da vidimo da ti uglavimo neki termin. Inače, možeš, možda, da je uzimaš i dvonedeljno? I to je rešenje.

    ReplyDelete
  4. ja recimo imam problem da pustim strance po kući da mi oni sad tu nešto se motaju. -pri tom - ono - ne krijem ništa ni od koga, -ne šveram gudru, puške i ljude, -ono najobičniji sam moguć jedan tip - ali ono - dok sam bio tamo po kući sa mojima, otprilike mi ospice poiskaču kad mi keva rođena uđe u sobu i krene da deli savete ili da mi skloni nešto ono "da napravi reda" . mislim da je ustvari tu problem - moje viđenje pojma "red" i uobičajena definicija tog pojma malo odudaraju jedno od drugog.
    1 od sobičaka u koje ja imam pristup. -nije, uvek mi je bre sve "pod konac" :) :) - ovo je ekstremni izuzetak jer sam si pravio ovu policu da imam di da stavim pivo :)

    https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10603433_10152648421683555_7099506781289019991_n.jpg?oh=591df0a7638c4f1ac01cd2f264d1c6f4&oe=54AF7030&__gda__=1422142758_27fc491df4e22422444653f2596eeb10

    *mislim da ceca pravi nešto iz ovog fazona, -nešto mi se nije svid'lo koliko se sećam.

    ReplyDelete
  5. Mislim da ce Vam biti lakse da prelomite kada iskreno odgovorite na pitanje Da li meni treba pomoc ili hocu da izigravam Superzenu? Ako je odgovor Da, trebam pomoc - raspitivanje i angazovanje potencijalne. Ako je odgovor Da, ja zelim da budem superzena - onda brzo treba odustati od te odluke i videti prethodni odgovor.
    Salu na stranu. Savet koji mogu da dam bi se odnosio na unajmljivanje zene koja cisti i pegla. Onda je ta pomoc mnogo kompletnija.
    E, da. Nikada ni jedna nece stvari raditi 100% po Vasoj zamisli. To je nesto s cime se treba pomiriti od pocetka. Ali vredi - kad se udje u sveze spremljenu kucu sa sve poslaganim ispeglanim vesom, kosuljama... Ma divota. Kao da je bila neka carobna vila i odradila sve...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema peglanja kod nas, niko ne nosi košulje, ostalo se samo dobro "tresne" pre širenja, i suši nenacigovano, i bude ok. Ja i ne znam gde mi je pegla :)

      Verujem da ste u pravu vezi poslednjeg pasusa, i jedva čekam taj osećaj, da uđem u stan nakon što je bila čarobna vila... :)

      Hvala puno na javljanju i mišljenju! :)

      Delete
  6. Cao svima ! Evo jedne varijacije na ovaj recept...turska varijanta ;)...ziveh u turskoj godinu i vise imao srece da upoznam ljude kojima je kuvanje u srcu pa evo...Patlidzan ucelo zaviti u foliju i peci u rerni ...kad dobro omekne oljustiti ga i iseckati skoro ispasirati ( takvim nacinom ostaje njegov miris kao da je na plotni przen)...morske soli...maslinovog ulja...dva cena belog luka(istisnutog iz masinice jer tako manje muci posle ako ste osetljivi :) ),sok jednog limuna...bibera...dobro izmesati kad se malo prohladi...naliti u posudu da smesa bude debljine 2,3,4 cm...a za preliv preko kiselo mleko umutiti-spojiti sa dve dobre kasike pavlake (da bi bila postojanija masa jer mi nemamo tako kvalitetno kiselo mleko kao oni)...preliti tom smesom da je jedno prst debljine(sve zavisi kako ko voli)...i na kraju posuti tucanom ljutom i mlevenom slatkom paprikom...obavezno u frizider da se ohladi...a onda uzivajte i verujte me neodoljivi ukus svezine punoce balansa i ide uz sve...od tosta do rostilj mesa...nisam verovao dok nisam probao ! Uzdravlje :)

    ReplyDelete
  7. mere-3 srednja patlidzana,sok jednog limuna,pola ravne kasicice bibera,soli kako ko voli ;),2 cena belog luka(stajanjem u smesi u frizu otpsutice on svoje cari),deci-decipo maslinovog ulja,300grama kiselog mleka i dve dobre kasike pavlake :)

    ReplyDelete
  8. ...gle nije izgleda odleteo komentar, a ako jeste - ti obriši suvišan - dakle jes' ono plavo paulaner, a ono žuto je oettinger - oba su pšenična mutna (heffe-weitzen). oettinger ima u tempo-ima vrlo povoljno - skoro ko u germaniji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kupila danas pomenuti Oettinger, evo testiram ga :)

      p.s.
      blogger guta (prvi) komentar ako nisi već prethodno bio ulogovan na google accoun, znači ako u ovom malom padajućem meniju "Reply as" ne vidiš već svoje ime, taj prvi klik te samo uloguje a komentar prospe negde usput. Onda kad se vratiš, i čudiš se što nema komentara, tad si već si ulogovan, i onda će proći. Nije mali bug, valjda će srediti, malo me već nervira to, iskreno...

      Delete
  9. pa da al ja sam bash ono non stop ulogovan na gmajla, evo konkretno mi sad pishe da sam ulogovan i odletece - a ono ondak nije pisalo nego tek poshto sam reko ajd' posalji. tako da sam doso do tog nekog zakljucka ko i ti.
    e i ono crno (schwartz) oettinger je isto odlichno.
    nisam se neshto leshio ni od b'jeeelog ni od crrrnog - pa ne znam kako utiche na gaaavu-vaaavu pametnu i lijepu - al ono za sporcko pi'enje su mi odlichni i jedno i drugo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))
      Pazi kad sam kupila danas, osim pšeničnog i crno, po dva lima :)
      Ovo pšenično (e, nije ful pšenično, nego pšenično-ječmeno) je skroz dobro, baš mi se sviđa, i cena je veoooma simpa :)

      Al' crno ću da testiram sutra, petak... ;)

      Delete
  10. ako mislish da chu zauzvrat da napravim ovaj patlidzhan - "mrka kapa"
    dodushe, nije iskljuceno da ceca 'oche :)
    ja sebi kupio prekljuce kockicu ovog zhutog :)

    ReplyDelete
  11. i ja sam imala problema sa tetom za čišćenje, točnij eodlučiti se jel mi treba ili ne. I trajalo je neko vrijeme sve dok mm nije odlučio da mu je dosrta da ga subotu tjeram sa kave doma jer ja moram oprati prozore. I tu je pala odluka, dolazi tete. Istina je i one imaju i boljih i lošijih dana. Ponekad samo razmuljaju, to je vrlo rijetko a drugo vrijeme je sve blistavo čisto. Kao što je netko napisao taj osječaj da dolaziš doma nakon vile čistilice je neopisiv.
    Ionako će ti i uz njezinu pomoć ostati više nego dovoljno za čistiti.

    ReplyDelete
  12. Patlidzan smo tek od skoro poceli da volimo :) a recept zvuci ukusno.
    Sto se tice ciscenja, da nije finansijskog momenta verovatno bih davno prelomila. Mislim da mi i ne bi bilo bitno da uradi kao sto bih ja, koliko bi mi znacilo da ne moram ja to da radim. ;)

    ReplyDelete
  13. Pravila sam, jako je ukusno....iskreno mnogo ukusnije nego što sam očekivala. Još jednom je Maja opravdala svoju preporuku a moje poverenje. Puno pozdrava :)

    ReplyDelete
  14. ako nezelite daplavi patlidzan bude gorak uradite sledece
    isecite ga u kolutove zasolite i pustiteda odstoji bar 30min.posle togaisprati i nece imati gorcine bezobzira kako ga spremali

    ReplyDelete
  15. Baba ghanous prekrasan namaz,
    2 srednje velika čvrsta patlidžana

    2 režnja/čena češnjaka

    2 velike žlice maslinova ulja

    1 velika žlica limunovog soka

    1 velika žlica tahini paste (ja sam svoju kupila u Turskoj, ali sam vidjela da se može naći i kod nas sve ćešće, čak i u većim trgovačkim lancima, a ako ne, onda u specijaliziranim trgovinama začina)

    ½ male žličice dimljene slatke paprike u prahu (meni daje super dimljeni štih, ali ako nemate ovaj začin, slobodno preskočite dodavanje)

    sol, papar (sve prema ukusu)

    i na kraju malo svježe sjeckanog lišća peršina

    POSTUPAK PRIPREME:

    1. Operite patlidžane, dobro ih obrišite pa ih posložite cijele na pleh obložen papirom za pečenje i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220°C stupnjeva. Pecite ih 60 minuta, ali tako da ih svakih 15 minuta okrećete.

    NAPOMENA: idealno bi bilo da, ako vam to uvjeti dozvoljavaju naravno, patlidžane ispečete na roštilju, na otvorenom, kako bi dobili onaj fini dimljeni štih. Druga varijanta je (kojom se i ja ponekad služim) da ih prvo dobro ispečete na otvorenom plamenu vašeg plinskog štednjaka (ja izvrtim sa svih strana da dobro pocrne, a onda ih gurnem u pećnicu na 200°C stupnjeva da se dobro ispeku, odnosno, da se iznutra dobro skuhaju i omekšaju).

    2. Kad ste ispekli patlidžane, stavite ih u cjedilo i pustite da se malo ohlade. Kad su se ohladili toliko da im možete bez problema oguliti kožicu, ogulite ih i malo ih razrežite i ostavite ih u cjedilu da se cijede najmanje 30 minuta.

    NAPOMENA: ja ih obično ispečem navečer, ogulim i stavim u cjedilo, pokrijem čistom krpom i pustim da se cijede do ujutro. Na taj način sam sigurna da su ispustili svu vodu i da mi kasnije baba ghanoush neće biti voden.

    3. Kad su se patlidžani iscijedili, dobro ih protisnite vilicom (možete ih pretvoriti u kašu ili manje protisnuti kako bi vam ostali veći komadići patlidžana), dodajte im protisnuti ili sitno ribani češnjak, sol, papar, limunov sok, maslinovo ulje, tahini pastu i dimljenu papriku. Sve dobro izmiješajte, stavite u zdjelicu, prelijte obilno maslinovim uljem, posipajte sitno sjeckanim lišćem peršina, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na par sati da se dobro ohladi i da se svi okusi prožmu.

    4. Ispecite pita bread ili naan pogačice, ili samo narežite na tanko kruh koji imate i malo ga izgrilajte na tavi, ili pripremite krekere/tortille i poslužite uz ovaj divni baba ghanoush. Uživajte u dašku Istoka na vašem stolu. Pozovite prijatelje ili sebično, sami, slistite ovu slasnu deliciju!

    TIPS/omjeri – kako ja radim, a vi možete promijeniti prema vašem ukusu:

    Češnjak: ja obično dodajem onoliko režnjeva/čenova češnjaka koliko imam patlidžana, dok drugi smanjuju količinu češnjaka
    Maslinovo ulje: ja također dodajem onoliko žlica koliko imam patlidžana, dok drugi (npr. David Lebovitz) stavljaju manje
    Tahini pasta: dodajem u omjeru 1 naprema 2 jer mi je važan okus patlidžana i pazim da ga ne razbijem previše s tahini pastom /sezamova pasta
    Limunov sok: isti omjer kao i tahini pasta, ne volim kad mi previše povuče na kiselo
    Dimljena slatka paprika u prahu: kad je imam, obavezno je stavim jer mi daje jednu divnu aromu paprike i laganog dima
    Jogurt: možete dodati i žlicu jogurta, ja ponekad dodam, a ponekad ne
    Krasan Vam je blog u koji je uloženo puno truda i naravno ljubavi.
    Lp Petra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petra, veeeeliko hvala na divnom i preciznom receptu, idući put pravim baš tako! Jedino nemam plin, pa ne mogu da ih "zacrnim" unapred, ali imam baš finu dimljenu papriku, pa će to da nadoknadi grill aromu.

      Pozdrav i sve najbolje! :)

      Delete