Blogger Widgets
                   

Sunday, August 21, 2011

Musaka od tikvica


Ne znam postoji li povrće koje je jeftinije i izdašnije od tikvica. Čitavo leto ih ima, jedva 30 dinara košta jedan kilogram, a svašta se od njih može spremiti. Salate, sosovi, punjene poput punjenih paprika, pohovane, raznorazne polpete, palačinke, lađice, mesne i bezmesne musake...

Kad se kaže samo musaka, meni je odmah u glavi musaka od krompira i mlevenog mesa. U Srbiji je ta verzija neka klasika. Jako je volim, ali nju ću praviti na zimu. Sada za leto je pogodnija musaka od tikvica. Jelo je lagano, sočno i krajnje jednostavno za pripremu. Prijatno!


Sastojci:
1 kg tikvica
1 dl ulja
2 glavice luka
400 g mlevenog mesa
mlevena ljuta začinska paprika
so
biber
brašno

za preliv:
3-4 jaja
1 čaša kisele pavlake
1 čaša mleka

Postupak:
1. Tikvice oguliti i iseći na kolutiće debljine 2-3 mm. Posuti ravnom kašičicom soli i rukama promešati da se so svuda rasporedi. Ostaviti da puste vodu, a za to vreme pripremiti meso.
2. Na 1 dl ulja izdinstati dve glavice sitno seckanog luka, dok ne omekša, a zatim dodati mleveno meso, ravnu kašičicu soli i trećinu kašičice bibera, po želji pola kašičice mlevene ljute začinske paprike, pa dinstati zajedno na tišoj vatri, poklopljeno, bar pola sata.
3. Oceđene tikvice umakati u brašno pa polovinu složiti na dno podmazanog pleha (20x30 cm), rasporediti meso, pa opet sloj tikvica. Izmešati jaja sa kiselom pavlakom i mlekom, pa zaliti musaku. Peći pola sata na 200°C, pa još pola sata na 180°C, ili dok musaka ne dobije zlatnu boju po površini. Ostaviti da se malo ohladi, servirati toplu uz kiselo mleko.

Recept za štampu


24 komentara

  1. Mmmm,harika bir yemek olmuş,ellerinize sağlık...
    Sevgilerimle..

    ReplyDelete
  2. Majo, divna ti je ova musaka, vidim da ti tikvice uvaljas u brasno i odmah redjas i to mi se cini bas kao zgodna ideja, ja sam nekako navikla da tikvice i plavi prethodno ispohujem (u smesi za palacinke;)), pa ih onda redjam u tepsiju...tvoj nacin mi se svidja kao neka "light" varijanta.;)) p.s. druga fotkica sa paricicom je mljaccc..;D

    ReplyDelete
  3. Ehda, Mignonne, varijacija na temu ni ovde ne nedostaje! Taj metod sa pohovanjem pa onda slaganjem u tepsiju je češći, volim i tako. Jedini je problem, što ako se i nakanim da ispohujem tikvice, onda navalimo da ih jedemo tako same, ne bi stigle nikad do musake :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  4. Istina živa, nema ništa lepše od pohovanih tikvica, malko zabelolučenih... pa čak ni musaka! Čisto da znaš, tikvice su ovde nekih pet puta skuplje nego u Srbiji. Ja sam se prvo pitala zašto, kad rastu ko korov i onaj ko ih uzgaja ne zna šta će s njima, a onda mi je postalo jasno da ih malo ko uzgaja jer ih malo ko jede. Nemcima su one egzotično južnjačko povrće.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zabelolučenih? Konfrontacija seljacizma...

      Delete
    2. Lučene, belolučene (paprike, tikvice...) - izraz možda nije književan, ali je regularan. Nego nije svima poznat.

      Delete
  5. Tikvice su zaista "povrcka" koja pruza toliko mogucnosti, ali pohovane su mi neprevazidjene, a onda dolazi musaka.

    Ja radim musaku kao i Lana, prvo ispohujem tikvice (samo ne u smesi za palacinke,hvala Lani na ideji). Ali bas zato je i ne radim tako cesto, jer cim pomislim na to pohovanje muka me hvata.

    "Servirati toplu uz kiselo mleko" -samo cu reci joj...

    ReplyDelete
  6. Ni ja nisam jso niakd prvo pohovala ap sstavljala
    .Mada zvuci logicno jer tikvice imaju dosta tecnosti:)Kako god ukusno sasvim:)

    ReplyDelete
  7. Odlično izgleda! Dobra ideja za varijaciju musake.

    ReplyDelete
  8. Odlično izgleda, volim tikvice na milion načina

    ReplyDelete
  9. I ja ih pohujem, ali samo brašno-jaja, a ovo je sigurno mnogo zdravije.

    ReplyDelete
  10. Majo, baš izvrstan način za utrošiti predivne ljetne tikvice! I mene musaka asocira isključivo na meso, ali mi se ova varijanta s tikvicama čak više sviđa!

    ReplyDelete
  11. Fantastična je!
    I ja jako volim sve musake ali ja musaku prvo ispečem pa tek onda zalijem s kiselim vrhnjem i jajima. Prije sam pohala ili bar pržila i patlidžane i tikvice, sada više ne. Samo ih posolim, ostavim da puste vlagu, posušim i slažem musaku. Tek pečenu prelijem preljevom i još malo zapečem!
    Jedno jelo a toliko varijacija!!! Važan je samo krajnji rezultat!

    ReplyDelete
  12. Draga imenjakinjo, osovjila si negradu na mom blogu, pa svrati po nju kad' budes imala vremena:
    http://cooktobe.blogspot.com/2011/08/nagrade-7-links-tag-game.html!!!

    ReplyDelete
  13. Još jedan fantastičan način da se iskoriste tikvice. Volim tikvice u svakom obliku, pa ću vrlo rado isprobati tvoju musaku! Do sada sam uvijek spremala onu "klasičnu", sa krompirom i mljevenim mesom...

    ReplyDelete
  14. musake i nisu toliko često kod nas, ko bi znao zašto je tome tako, vjerojatno iz tog razloga nisam niti došla na ideju da ubacim tikvice, ali baš mi se dopada, morat ću isprobati dok još imam doma tikvica

    ReplyDelete
  15. Pravila musaku:) Preukusna je.
    Hvala na receptu i ovim lepim slikama koje su me naterale da je spremam.:)
    Snezana

    ReplyDelete
  16. Hvala tebi Snežana, na probanju i javljenim utiscima.
    Sve najbolje,
    Maja

    ReplyDelete
  17. Super je, i ja sam pravila iako sam neiskusna kuvarica (19 godina) i bas mi je fino ispalo. :) Hvala

    ReplyDelete
  18. Sjajan receptic!Danas pravila za rucak i ispalo "boli glava" :)Sve smo pojeli u jednom dahu!

    ReplyDelete
  19. Sve pohvale i preporuke za divnu musaku. Pripremala sam je vec par puta ali nikako da napisem utiske. Malo je reci da nam je prijala jer smo je u slast pojeli i u tome zaista uzivali. Meni je lepsa ova sa tikvicama od one klasicne sa krompirom. Majo, odlican i lagan recept. Super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa tikvicama je musaka "vodenija" pa je zaista nekako prijatnija za leto. Hvala na probanju i javljanju.

      Delete