Monday, December 20, 2010

Fusilli sa grgečom


Nedelja. Napolju minus. Zalihe hrane skoro pa nikakve. Nula mesa. Nula jaja. Nula krompira. U frizu pakovanje fileta grgeča, nisam ni znala da imamo. Odavno sam nabavke prepustila dragom, pa tako nekad i nemam pojma šta gajim u zamrzivaču. Testenine uvek ima, mleka i putera isto, i ručak se sam nametnuo. I odlično prošao :)

Fusilli sa grgečom
recept za štampu

Sastojci:
500 g testenine (fusilli ili nešto drugo)
500 g fileta grgeča

za sos
125 g putera
80 g brašna
1 l mleka
2-3 kašičice soli
1/2 kašičice belog bibera
sok od pola limuna

preliv za ribu
3-4 čena belog luka
pola veze peršuna
2-3 kašike maslinovog ulja
sok do pola limuna

za dekoraciju
vlašac
kriške limuna

Postupak:
1. Pripremiti preliv za ribu. Sitno iseckati beli luk i peršun, dodati ulje i sok od limuna, promešati.

2. Mleko ugrejati da bude vrelo, skloniti. Na istu ringlu staviti veći sud sa vodom za testeninu, u dodati 2-3 kašičice soli, i dok se voda greje paralelno pripremati srednje-redji bešamel sos.

3. Priprema bešamela - puter otopiti u šerpi, dodati 80 g brašna i blago upržiti, da zaprška tek malo požuti. Doliti trećinu vrelog mleka, mešajući sve vreme varjačom, sniziti temperaturu ringle, pa kad sos počne da se zgušnjava doliti još trećinu mleka. Mešati sve vreme. Ako ostane grudvica, u ovoj fazi se mogu razbiti mikserom. Doliti i ostatak mleka, pa kuvati još 5-10 minuta. Začiniti solju, belim biberom i sokom od limuna. Poklopiti i ostaviti na isključenoj ringli. Detaljan recept za bešamel sos.

4. Filete grgeča iseći na šire trake ili srednje medaljone, posoliti, ispžiti na malo ulja dok ne dobiju koricu. Paralelno skuvati testeninu, da riba i testenina budu gotovi u približno isto vreme.

5. Servirati. Preko testenine sipati sos, pa poređati komade ribe. Preko ribe sipati preliv od belog luka i peršuna, pa sve posuti seckanim vlašcem. Po želji dodati krišku limuna.

komentara: 13

  1. Looks amazing:))
    Merry Christmas, have a happy holiday:)))

    ReplyDelete
  2. Fantazija! Sviđa mi se i naziv bloga, provereni recepti! Čini mi se da je novo :)

    ReplyDelete
  3. Divan recept koji bilježim jer recepata s ribom, a koji nisu i s vječnom i više dosadnom blitvom i krumpirom, nikada dosta. Ovo je odlična kombinacija!

    ReplyDelete
  4. Ma najbolji su recepti kada treba nešto smisliti i napraviti ručak od onoga što imamo. Ja sam malo lenja pa bešamel radim onim kraćim sigurnijim putem, da brašno dodam u mleko. Skoro sam počela da dodajem malo muskatnog oraščića u bešamel i u slanim varijantama, i ukus je fenomenalan, onako jedva se detektuje!

    ReplyDelete
  5. Mmmmmmmmmmmmmm, volim prelive :) Fotografiju da odstampas i pojedes koliko je mirisljava i socna :)

    ReplyDelete
  6. Dobro sam se zamislila i shvatila da nikada nisam jela grgeca, ili je to bilo tako davno da se ni nesecam. U januaru ce laksa hrana biti pozeljna i evo meni prilike!

    :))

    ReplyDelete
  7. Ja prilično loše stojim sa slatkovodnim ribama, a za grgeča nisam sigurna da sam ga ikad jela. Ovo stvarno djeluje više nego primamljivo! :)

    ReplyDelete
  8. Ja se slažem s Tadejom (htjela sam skoro isto napisat).
    Rječnu ribu nisam probala još od kad je mama POKUŠALA spremiti šarana prije cca 18 g. Držimo se morske ribe;)
    no moram priznat da bih probala čim vidim ove slike...

    ReplyDelete
  9. baš dobro izgleda! naizgled nešto fensi, a zapravo tako jednostavno. s riječnom ribom baš nisam na "ti". pastrvu ponekad kupim, ostalo se baš ni ne može gdjegod nabaviti.

    ReplyDelete
  10. K`o naslikano na tanjiru, pogotovo ova druga fotka...vrlo inspirativni i verujem ukusno, mljac!;))

    ReplyDelete