Blogger Widgets
                   

Friday, August 15, 2008

Bešamel sos

Beo, mlečan i blag.

Ljubav je počela kada sam u restoranu-špageteriji Trag naručila špagete sa plodovima mora u ovom mlečnom sosu. Na drugom mestu bi plodovi mora uvek plivali u paradajz sosu, što meni baš nikako ne prija. Aroma i kiselost paradajz sosa ubije ukus nežnih morskih plodova koji ipak treba da dominiraju, bar po mom ukusu.
Kad sam jednom prilikom i u Trag-u dobila plodove mora u crvenom sosu, uz objasnjenje da se dosta gostiju bunilo na kombinaciju sa bešamelom, počela sam da pravim domaću varijantu omiljenih špageta.

Osnovna mera za litar bešamel sosa su puter, brašno i mleko u odnosu 1:1:10. Tačnije, 100g putera, 100 g brašna, 1 l mleka. Pravljenje bešamela zahteva neprekidnu saradnju ;) jer mora non stop da se meša. Mleko se doliva u nekoliko etapa, a ako se sos zgrudva dok je još relativno gust upornim mešanjem na umerenoj vatri grudvice nestaju i sos postaje gladak, dalje se samo razredjuje.

Za redji sos treba više mleka, ja stavim bar 1.5 litar, nekad i 2, kad pravim bešamel kao sos za špagete. Ovo bude baš velika količina, recimo da je dovoljna za dva pakovanja testenine. U ovu osnovu posle može da ide svašta. Belo meso iseckano na sitne kockice, plodovi mora, topljeni sirevi, plavi sirevi, beli luk, samo začini...

Imati u vidu da se sos zgušnjava hladjenjem. Par puta mi se desilo da sos koji mi izgleda dobre gustine na šporetu bude previše gust u vreme sipanja, iako od kuvanja do posluženja nije prošlo više od 15 minuta.




Sastojci:
100 g putera
100 g brašna
1 l mleka
1 kašičica soli

Postupak:
1. Na jačoj vatri istopiti puter.
2. Dodati brašno i pržiti 2-3 minuta stalno mešajući. Brašno ne sme da potamni.
3. Skloniti sa vatre, smanjiti temperaturu ringle. Sipati trećinu mleka i intenzivno mešati, da nestanu grudve i masa bude gusta i glatka.
4. Vratiti na umerenu vatru i dodati ostatak mleka malo po malo, uz stalno mešanje. Treba da počne da pravi klobuke, da "fućka" par minuta.
5. Posoliti.

4 komentara

  1. Majo odlicno! Dodaj malo rendanih orascica, bice jos ukusnije! Ovaj sos ide isto preko kuhanog povrca (karfiol, brokoli ...) odozgo rendani sir pa u rernu! Bravo za sve postove i docaran ugodjaj u spremanju!

    ReplyDelete
  2. Svidja mi se tvoj uvod o plodovima mora i sosovima. Ja volim i paradajz, ali besamel je izvrstan bas zato sto je blag i sto je izvanredna osnova za dodavanje drugih namirnica.

    ReplyDelete
  3. ja u besamel obavezno dodam beli luk(onaj iz kesice), i mirodjiju, bude divvvnoooo!

    ReplyDelete
  4. Управо сам правио варијацију овог соса, уместо млека додао са павлаку за кување, као и свеж пасиран бели лук... Укус је одличан... Са равиолима, и било којом другом тестенином ;)

    ReplyDelete