Blogger Widgets
                   

Thursday, December 25, 2008

Listarice, treći put

Nakon običnih i integralnih, evo i treće serije listarica. Ove bi mogle da se zovu debeljušne listarice.

Pravila sam ih nakon što sam na Verinom blogu Astal videla recept za Banatske savijače. Htela sam baš to da spremam, pa kad sam došla do pola i shvatila sa imam tri mrve sira u frižideru i da ne mogu napraviti punjenje, ostala sam sa listaricama a ne savijačama.

Ovaj put ih nisam razvaljala na najtanje, nego na 1 cm, okvirno. Pržila sam na masti otopljenoj od slanine, koja nije baš bila duboka, opet oko 1 cm u tiganju. Listarice su ispale super, i stvarno, kad su deblje više se vidi da se listaju. Mene je ovo ukusom malo podsetilo na prazan burek, onakav kakav ja volim, a ne volim burek koji ima jako tanke kore.



Moj dovogodišnjak je počeo da me poistovećuje sa testom, jer kako me vidi da ulazim u kuhinju on dovlači stolicu da se popne i pomaže, i pita "Moze mesi teto ja, mama?" :) Pustila sam ga upotrebi svoje ručice u svakoj fazi pripreme, što ga je činilo baš važnim :) Posle je bila muka da ga odvratim od učešća u fazi prženja, on je tako znatiželjan i hteo bi sve da proba.




Sastojci:

300-350 ml vode
1 kašičica soli
500 g brašna
1/2 supene kašike masti
ulje ili mast za premazivanje
oko 100 g slanine za prženje

Postupak:
1. U sud za mešenje sipati vodu, so, pa dodati brašno i mast. Zamesiti testo koje treba da je meko.
2. Testo podeliti na dva dela.
3. Svaki deo rastanjiti koliko može, pa premazati uljem ili mašću. Uviti rolnu, pa iseci na 5 delova, 5 malih valjaka.
4. Tamo gde je testo sečeno pritisnuti krajeve i stisnuti, da ulje ne iscuri.
5. Lopticu okrenuti tim stisnutim vrhom nagore i rastanjiti je na debljinu 1 cm.
6. Istopiti slaninu pa na toj masnoći ispžiti listarice, po 2-3 minuta sa svake strane, na srednjoj vatri. Mast nikako ne sme da bude previše topla jer će učiniti da spolja testo izgori a unutra ostane živo.
7. Vaditi listarice na papirne salvete, služiti tople.

6 komentara

  1. joj srce jedno kako je on sladak :)
    a u tvoje kulinarske vestine nimalo ne sumnjam!!!

    ReplyDelete
  2. razlog zašto su tako dobro ispale je sigurno zbog ovog slatkog pomagača :) Sretan ti Božić i još puno lijepih kulinarskih (i ostalih) trenutaka s tvojom obitelji :) volim_kuhati

    ReplyDelete
  3. malac je presladak i mogu samo zamisliti kako voli da ucestvuje u svemu... a i u Listarice ne sumnjam ni najmanje :)

    ReplyDelete
  4. Slazem se da je razlog sto su ovako "listate",ovaj mali pomagac!!!
    Slike super a ukus mou zamisliti!

    ReplyDelete
  5. Konačno ću isprobati sve listarice, malo sam kući ovih dana, na žalost, pozdravljam te

    ReplyDelete