tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post922094000051877905..comments2024-03-28T11:40:35.349+01:00Comments on Provereni recepti by Maja Babić: Pita sa šparglama i pancetomMaja Babićhttp://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-46079711498116954422014-05-06T21:01:01.945+02:002014-05-06T21:01:01.945+02:00E da. Probala je ja onako sirovu, neki tanji delić...E da. Probala je ja onako sirovu, neki tanji delić, secnut u blizini vrha, i po ukusu mi beše ok, nema neki jak karakter, a opet, korektan, relativno neutralan ukus. <br /><br />Potražiću Džejmija, i taj video koji pominješ, hvala :)<br />Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-78513922851912716812014-05-06T20:57:48.201+02:002014-05-06T20:57:48.201+02:00Ahaaa... Kapiram sad oko lomljenja, moraću da prib...Ahaaa... Kapiram sad oko lomljenja, moraću da pribavim špargle opet, da bih mogla i da probam i primenim to što sam, valja, skapirala :)<br />Hvala!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-68348640930047908572014-05-06T11:49:20.214+02:002014-05-06T11:49:20.214+02:00Vjerujem da kad ih beru da ih režu, inače bi ono š...Vjerujem da kad ih beru da ih režu, inače bi ono što uberu bilo premalo za prodaju (mislim na težinu ;)).<br />Ako pogledaš ove tvoje šparoge na slici, vidjet ćeš da su pri dnu drugačije boje, bijelo-sive i polako prelaze u zelenu. Eto taj donji dio je onaj ne baš jestivi. Ali on se može iskoristiti za skuhati npr. temeljac kojim podlijevati rižoto od šparoga. Kako god, kad ih drugi put kupiš probaj, uzmi šparogu jednom rukom negdje na sredini, a drugom na dnu i samo je savij, vidjet će da će sama puknuti na pravom mjestu. Obožavam Jamiejev recept za šparoge, ispečem ih na gril tavi, pospem maslinovim uljem i sokom limuna, sol papar i komadići parmezana. Najjednostavniji i najbolji recept po meni. Ali radila sam i puno drugih stvari, od juhe, do frittate i quichea, pite i sl. Da se mene pita trebale bi trajati cijele godine, ali po normalnim cijenama, ne po ovim astronomskim Dajanahttps://www.blogger.com/profile/03185844197103300567noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-63195059065975977182014-05-06T10:27:56.368+02:002014-05-06T10:27:56.368+02:00Par puta sam gledala Džejmi Olivera kako objašnjav...Par puta sam gledala Džejmi Olivera kako objašnjava kako se tretira špargla - sa dva prsta se drži i savija na dole; trebalo bi da pukne taman na drvenastom delu i taj deo se baca, ne koristi se (pronađi neki njegov snimak recepta sa šparglama na YT, verovatno će ti biti jasnije nego moje objašnjenje). Baš zbog cene i te mogućnosti da se upletem u pruće, ja se ni ne usuđujem da je kupim. A po kojekakvim putovanjima je jedem, blanširanu, kada nam serviraju fensi večere. Ne mogu da kažem ni da je volim ni da je ne volim, onako, ide. Ovaj kiš je, međutim, nešto veoma primamljivo, ne čudi me što je planuo kod dečaka :-)Tanja Lekovićhttps://www.blogger.com/profile/18348783754149605640noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-18310163407538472942014-05-05T22:29:59.071+02:002014-05-05T22:29:59.071+02:00Lukave su špargle. Svašta smišljaju, ne bi li odbi...Lukave su špargle. Svašta smišljaju, ne bi li odbile čoveka od sebe :D<br /><br />Čitajući na netu o čišćenju špargli, naišla sam i na taj podatak, da se špargla lomi prirodno na tom nekom mestu koje je i granica u smislu jestivosti, al' nije li to onda već učinio taj neko što je špargle brao? Ove što sam ja kupila nisu bile nešto mnogo duge, i nemam utisak da sam dobila i taj drvenasti deo, ili možda i jesam, a nisam umela da prepoznam? Je l' se on nekako i vizuelno malo razlikuje ili ne?Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-63374408529948884172014-05-05T14:38:11.595+02:002014-05-05T14:38:11.595+02:00Ja sam na prvom sastanku sa šparogama još gore pro...Ja sam na prvom sastanku sa šparogama još gore prošla. Kupila smrznute. Za boga miloga, to je strava i užas, kad ih skuhaš pretvore se u nekakvo stvorenje iz filma strave i užasa koje te onako sluzavo i polu raspadnuto proganja kao da gledaš zombija. Ali tijekom zadnjih godina sa svježim (pitomim) šparogama postala sam veliki prijatelj :)) Ne gulim ih osim ako ih namjeram pretvoriti u pire ili umak. Samo prelomim u donjem dijelu, i kao nekom magijom, šparoga sama pukne na mjestu gdje završava donji drvenasti dio a počinje onaj fini meki zeleniDajanahttps://www.blogger.com/profile/03185844197103300567noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-3585696357790639332014-05-03T23:07:53.599+02:002014-05-03T23:07:53.599+02:00Sećam se da si i za zelje rekla da ga u Leskovcu n...Sećam se da si i za zelje rekla da ga u Leskovcu nema, na šta sam se baš bila začudila...Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-89278323199517525442014-05-03T23:04:34.234+02:002014-05-03T23:04:34.234+02:00Umesto što sam googlala nakon pravljenja pite, mog...Umesto što sam googlala nakon pravljenja pite, mogla sam isto to da uradim i pre, samo trebalo je setiti se : / <br />No, nije bilo strašno, smazalo se sve :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-88731143471352934692014-05-02T21:14:37.012+02:002014-05-02T21:14:37.012+02:00Verujem da bi i moje upoznavanje sa sparglom vrlo ...Verujem da bi i moje upoznavanje sa sparglom vrlo slicno proslo.:) Nisam nikada probala sparglu, niti sam je videla uzivo na pijaci, tako da propustam ovaj krug iz objektivnih razloga, propustam cak i igricu sa jestivim samoniklim biljem, uopste nemam blagu predstavu gde u gradu nabaviti nesto od toga... ali uzivam u vasim fotkicama i isprobanim receptima.:)mignonnehttps://www.blogger.com/profile/11544166583613737396noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-69150601365999994112014-05-02T21:07:03.640+02:002014-05-02T21:07:03.640+02:00Pita ti je fantastično ispala! Moram priznati da n...Pita ti je fantastično ispala! Moram priznati da ni ja ne bih znala što napraviti s pitomim šparugama budući da ih nikad nisam susrela, čak ni na polici u dućanu. Ove divlje su mi na dohvat ruke, samo pređem cestu i već sam u šumi u kojoj rastu tako da ih često koristim kad krene sezona.What's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-10061848730846750212014-05-01T23:01:05.129+02:002014-05-01T23:01:05.129+02:00Savršena priča o upoznavanju sa šparogama, odlično...Savršena priča o upoznavanju sa šparogama, odlično Majo ! A što se cijene tiče tako je i ovdje, zdrave su, dobre su, sezona im je kratka pa su i na cijeni. Žao mi je što ih nisi uspjela u potpunosti iskoristiti, ali za drugi put neće biti problema. Pita izgleda perfektno, ne čudi me što se brzo pojela !Branka - byBhttps://www.blogger.com/profile/06167769161903266647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-63362621618521356342014-05-01T21:31:51.163+02:002014-05-01T21:31:51.163+02:00- ja svakog utorka evo od 2006. manje više pijem ... - ja svakog utorka evo od 2006. manje više pijem sa svojom foto-ekipom pivo u kafani. i sad ovde gde poslednjih onoliko godina ločemo - pivo je valjda 130 dindži već podugo. ja uglavnom sevnem po dva, pošto uvek dođem autom, pa kao da budem savestan vozač i uklopim se u onih zakonskih 0.3, i uvek platim sa 300tinak kinti i onim devojčicama ili dečkonji koji rade tamo kažem -o.k. je. znači trista kinti dva piva.<br /> i onda kad kupujem tako ponešto, pa se kolebam, a realno - mogu da platim - samo preračunam koliko je to piva u kafani (ili limenki paulanera u radnji) - i onda je "o.k. - daj".<br /> :)<br /> odo sad da pročitam natenane. *nešto sam ti škrabno mail pre neki dan, al vidim nije odleteo.dr bouzhttps://www.blogger.com/profile/18033805310749140927noreply@blogger.com