tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post5101484818733326830..comments2024-03-28T11:40:35.349+01:00Comments on Provereni recepti by Maja Babić: Krompir trilogija - PomfritMaja Babićhttp://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-91774334885135469632010-10-17T20:37:27.458+02:002010-10-17T20:37:27.458+02:00Mirko, ja bih zacin dodala posle przenja, na vreo ...Mirko, ja bih zacin dodala posle przenja, na vreo pomfit u nekoj vecoj vangli, i prostresla malo. Ukoliko je nesto mrvicasto, trebalo bi da se zalepi, bar mi dako deluje.Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-15922414342464546972010-10-17T18:57:10.151+02:002010-10-17T18:57:10.151+02:00Pa vidiš Mirko, skoro da bih mogao da se složim sa...Pa vidiš Mirko, skoro da bih mogao da se složim sa tobom u vezi debljine Mekovog pomfrita. Ne bi mu škodilo da bude malo deblji, ali svako ima svoj ukus, pa se u tu priču ne bih udubljivao. Jasno je meni zašto je McDonalds "morao" da pravi tako tenak pomfrit, brzina priženja se skraćuje za duplo, a to je njima BITNO. Mušterije ne smeju da čekaju. Zar ne? :)<br />Što se tvog pitanja tiče, ja bih ti predložio da zanemariš moj savet u vezi sa pranjem krompira, nego kad ga pospeš ti m začinima koje spominješ, promešaj krompir i začine, i oni će se zalepiti za krompir, a pošto nisi sprao skrob sa površine krompira, onda će skrob da zalepi te začine i verujem da neće otpasti. Pošto skrob lepi i krompir jedan za drugi (zato sam i dao savet da se dobro opere) takav začinjen pomfrit nećeš smeti da pečeš odjednom nego samo onoliko kolko stane na dno šerpe i to samo jedan red. <br />Nadam se da će ovo rešiti tvoj problem, mada nisam siguran, jer nikad nisam probao, ali deluje mi da je moguće.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-32160162662828240572010-10-17T16:29:08.194+02:002010-10-17T16:29:08.194+02:00ej frend ako se tebi svidja Mekov pomfrit onda nis...ej frend ako se tebi svidja Mekov pomfrit onda nisi nikas jeo pravi dobro oprzeni i normalan pomfrit ja sam tu gadost jeo samo par puta i NIKAD VISE to ne da nije ukusno vec je i pretanko i preslano i pih brate!!! sto se tice przenja krompira slazem se sa svime sto si reko mada tu ima jos pokoja mala tajna ali ne toliko bitna da i vas time sada zamarao siguran sam da ih svi vi znate!!! ono sto mene interesuje je kako przeni pomfrit obloziti necim kanpr nekom zacinima itd a da to ostane na njemu tokom przenja!<br />hvala!Unknownhttps://www.blogger.com/profile/08639250501539431928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-83351595050739362292010-09-02T22:00:34.258+02:002010-09-02T22:00:34.258+02:00:))) ovo me podsjeca na djetinjstvo, nisam pravila...:))) ovo me podsjeca na djetinjstvo, nisam pravila pomfrit stoljecima. Uvijek kupijem zamrznuti (i poluprzeni), pa ga samo u rerni dopecem.Iiiiihttps://www.blogger.com/profile/00311351820236111166noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-41216479922337058712010-08-19T01:44:07.580+02:002010-08-19T01:44:07.580+02:00przeni krumpirici, ah, tko ih ne voli...:)
cuj, o...przeni krumpirici, ah, tko ih ne voli...:) <br />cuj, ono sto ja znam o dobrom przenom krumpiru je iduce:<br />1) biraj sorte s sto manje skroba. skrob je vrsta secera i on gori u vrelom ulju. na taj nacin se dobiva tamno smedi przeni krumpir umjesto zlatnozutog. dakle, tu si u pravu kad kazes da se radi o vrsti krumpira. <br />2) da bi se dobio onaj klasicni przeni krumpir potrebno ga je prethodno blansirati. ja to ne radim uvijek ali onda kad radim radim to radije kratkim kuhanjem u pari nego kratkim przenjem u vrelom ulju. kod nas na kuharskoj akademiji to smo radili vise u ulju nego u pari iz nekoliko razloga...:)<br />3) ulje mora biti vruce ali ne prevruce jer onda krumpir gori a ne przi se ravnomjerno.<br />4) krumpir je potrebno dobro ocijediti od ulja ali nemojte to raditi na slavetama ili upijajucem papiru jer se krumpir onda znoji natrpan jedan na drugoga u hrpi. radije to ucinite u mrezici i protresite ga svakih desetak sekundi. solite ga vruceg i odmah sluzite.:)<br />ovo sa hladenjem ulju mi i nije bas jasno... kakav je to krumpir onda? mora da je natopljen uljem...:(Snjezanahttps://www.blogger.com/profile/13057920106137942410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-30062920596686967772010-08-18T23:04:56.317+02:002010-08-18T23:04:56.317+02:00Desi se meni da budem i od reči. Naročito kad sam ...Desi se meni da budem i od reči. Naročito kad sam radoznao. I eto napravio sam taj TEST. Pekao jednu solidnu količinu pomfrita (od belog krompira). Posle pet minuta sam izvadio polovinu, a ostatak ispekao do kraja. Još oko 5 minuta. Onda sam to sve pojeo kao što je i red. Uz viršle. To su one Famisove u vakum pakovanju i na njima piše HRENOVKE. Pričam vam sve ovo jer danas je stvarno teško naći prave viršle. Ove liče.<br /><br />Nije to trajalo dugo. 10-15 minuta, pa sam onda ispekao i onaj ostatak krompira. I njega sam pekao još oko 5 minuta, i dobio na izgled potpuno jednak krompir kao i onaj iz prethodne ture. I po ukusu je bio isti, tako da je taj test pokazao ono što sam i pretpostavio, RAZLIKE NEMA, ali je to i dalje odličan način da se brzo spremi velika količina krompira.<br /><br />Hvala Katarina, još jednom.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-79982291093581199162010-08-18T16:10:47.534+02:002010-08-18T16:10:47.534+02:00Katarina, uvek me raduje da saznam nešto novo o po...Katarina, uvek me raduje da saznam nešto novo o pomfritu. Međutim kad sam pročitao tvoj način spremanja, setio sam se da sam pre tridesetak godin u Španiji video nešto slično. Koji sam ja ludak, da pamtim 30 godina takve stvari. No, lud ili ne, sećam se da su tamo gde prodaju hamburgere girose i te stvari, uvek imali oveću plastičnu vanglu punu polupripremljenog krompira. To je upravo to tvoje blanširanje. Znači oni su to tako poluspremljeno držali u vangli, pa kad tražiš pomfrit, oni zavate hvataljkom i samo ga ubace u fritezu, punu ulja. Dok ti spakuju onaj hamburger i sipaju prilog, krompir je GOTOV. Ja sam mislio da je to iz dva nužna razloga. Prvo, pomfrit ne pocrni jer je blanširan u ulju pa je ulje tu zaštitni sloj. Drugo, već je polu pripremljen, pa je završnica sasvim jednostavna i kratko traje. <br /><br />Nikad nisam imao zamerku na taj Španski način pripreme, ali mi je bilo nešto bez veze da ga koristim u kućnim uslovima, jer mi se činilo da od ta dva prženje ne može ukus baš neznam kolko da mu se popravi, a znam da mu se ukus ne kvari, jer sam ga tamo isprobao u KOLIČINAM. Prvom prilikom ću da isprobam taj tvoj način, ali ću to uraditi kao pravi eksperiment. Pola ću izvaditi a pola ću nastaviti da pečem. <br />To što je ispećeno, to ću da pojedem uz viršle, jako volim viršle i pomfrit. Taman će i taj tvoj da bude spreman, za probu, pa ako i nema razlike, ovaj tvoj savet je koristan. Naime čim mi dođu gosti nema teorije da naspremam dovoljno pomfrita. Naročito ako dođu sa decom. Uvek mali baksuzi navale na pomfrit i pre nego što večera počne. Posle "odrasli" moraju da čekaju novu turu. <br /><br />Ovim korisnim trikom, bih se rešio problem brzog spremanja pomfrita za SVE i to istovremeno. <br /><br />HVALA ti Katarina na dobroj ideji.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-72580248143839383642010-08-18T10:53:41.544+02:002010-08-18T10:53:41.544+02:00Veliki pozdrav za gdina Dade i za Maju koja ga je ...Veliki pozdrav za gdina Dade i za Maju koja ga je ugostila, bila je divota čitati vaše međusobne komentare na sajtu becook :)<br />Što se pomfrita tiče, dodala bih još nešto što mu poboljšava ukus, a to je blanširanje, u ulju naravno. Tako ga mi uvek kod kuće spremamo. Dakle krompir potopiti na jedno 5 minuta u vrelo ulje, zatim ga izvaditi napolje i ostaviti na jedno desetak, pa nazad u vrelo ulje. Dobijete savršen pomfrit. Pokušajte :) Veliki pozdrav od Katarine.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/00138618988916750004noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-83197035385249964632010-08-17T23:02:28.477+02:002010-08-17T23:02:28.477+02:00Ne bih da budem nepristojan, pa prvo da vam se svi...Ne bih da budem nepristojan, pa prvo da vam se svima zahvalim na komentarima, maxividi na linku koji nam je pomogao da saznamo još stvari u vezi sa Mekovim pomfritom, Mignonni na lepim rečima, Dunji što je saznala i nešto korisno, Moniki koja baš i nije ljubitelj (pogledaj Monika kako te gledam:)), Nalei, jer kao i ja, gubi svaku nadu da će se ikad više, na pijaci, pojaviti PRAVI KROMPIR, i na kraju Mariji, koja je priznala da ga voli, isto koliko i JA. Fala ti Marija, uvek je lepo znati da nisam jedini "opičen" :)<br /><br />To što sušiš krompir to je dobro, jer manje će da prska, ali meni je nešto bez veze da ga sušim samo zbog toga. Veruj mi da sam nekada to radio, i došao do zaključka da nema NIKAKVE razlike ni u brzini spremanja niti u ukusu. Tako da sam rešio da sušenje preskočim, ali ga obavezno operem u 2-3 vode. To jeste važno, da se ne bi lepio.<br /><br />Što se McDonalda tiče budi sigurna da se u Meku nikad nećeš otrovati. Svaki detalj u proivodnji hrane je tamo osmišljen, i strogo kontrolisan. Čak je i pomfrit pravljen od specijalne vrste krompira. Šteta što ga više ne prže na goveđem loju, jer je loj jedina masnoća koja može da se zagreje na 200 C a da ne gori. Znajući kolko pomfrit "voli" vrelo ulje, mogu samo da zamislim kako je to bio dobar POMFRIT, dok su ga pekli na loju. Mada, kad sagledamo naše navike, pitanje je da li bi se to nama svidelo. Zamisli loj. FUJ.<br /><br />Evo prekidam...nekim ljudima stvarno treba zabraniti da sednu za tastaturu :)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-73311861493091510902010-08-17T20:26:32.184+02:002010-08-17T20:26:32.184+02:00Dunja, Just Cake Girl, hvala.
Monika, pomfrit ni ...Dunja, Just Cake Girl, hvala.<br /><br />Monika, pomfrit ni jedan ne valja kad se ohladi, postaje mekan i gnjecav, po meni je to najveca mana, zezas se sa seckanjem i ako ne potrefis da ti bude gotovo sve u isto vreme, dzaba krecenje. Ali dok je topao, zaraza je prava :)<br /><br />Nale, Marija~Maki, pozdrav! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-9872029548885353782010-08-17T17:59:47.506+02:002010-08-17T17:59:47.506+02:00Ahh, pomfrit... Vidim da bi se Dade i ja super uko...Ahh, pomfrit... Vidim da bi se Dade i ja super ukopili po pitanju pomfrita, vec je pominjao kako bi promfrit jeo uz pomfrit, sto mi zvuci sasvim logicno :) koliko ga volim. Divni postovi, svaka cast vas dvoje! Ja krompir cesto osusim u cistoj krpi, ali samo zbog toga sto ga tako lisim nepotrebne vode i cini mi se da se brze i lepse isprzi. Sto se tice Meka, obooozavam tu takozvanu dzank hranu, ali trudim se da ne preterujem. Sto se tice vestackih aroma i svega ostalog, ko zna sta sve i u cemu sve jedemo, tako da nije samo Mek u pitanju. Skoro sam saznala, sto me malo utesilo, da je njihovo meso najkvalitetnija govedina. Muz radi u Nestle sladoledima, imaju zajednickog dobavljaca za sirupe za sladoled, i covek mu je strasno nahvalio njihovu proizvodnju, besprekorno je kontrolisana i po svim standardima i procedurama. Volim da verujem da nije ipak tako lose, kao sto pricaju. Puno pozdrava sa Dadeta i tebe i samo nastavite da nas radujete vasim timskim radom :)))!!!Marija~Makihttps://www.blogger.com/profile/04000891472572415734noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-22118573064093898262010-08-16T09:50:21.101+02:002010-08-16T09:50:21.101+02:00Krompir mogu da jedem u svakom obliku i stalno:) A...Krompir mogu da jedem u svakom obliku i stalno:) Ali, poslednjih godina na tržištu se nalazim sve samo ne ono što je bilo nekada. Mislim, ima i toga - onog pravog, dobrog, zdravog krompira - ali ima i neupotrebljivog. Što se Mc-a tiče, odavno ništa njihovo više mi nije interesantno, jer sam shvatila da su u pitanju veštačke boje, prerađevine raznih vrsta i veštački ukusi... A, za ove divne sličice - hvala:)Nale Coolinarijahttps://www.blogger.com/profile/04827794606778968881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-46849898129602209412010-08-16T09:41:00.137+02:002010-08-16T09:41:00.137+02:00ja pomfrit ne jedem niti ne pripremam jer postoji ...ja pomfrit ne jedem niti ne pripremam jer postoji toliko finijih načina za pripremiti krumpir, bilo kao prilog ili kao glavno jelo. a i rijetki doista znaju dobro pripremiti pomfrit da ne upije ulje i ne bude mekan i gnjecav, pa sam odustala od njega uopće. ali ovaj pečeni krumpir mi se jako sviđa i često ga radim u raznim varijantama.Monikahttps://www.blogger.com/profile/01302821028867907345noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-66062588094728105462010-08-15T23:51:05.643+02:002010-08-15T23:51:05.643+02:00Zanimljive stavrčice o našoj svakodnevnoj namirnic...Zanimljive stavrčice o našoj svakodnevnoj namirnici :) isporbat ću ovaj sa origanom :)Just Cake Girlhttps://www.blogger.com/profile/08193946557464565099noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-59342332302845247992010-08-15T18:53:26.642+02:002010-08-15T18:53:26.642+02:00Baš se radujem ovim saznanjima o pomfritu i općeni...Baš se radujem ovim saznanjima o pomfritu i općenito o krompiru. Tako nam je često na stolu, a uvijek mi je nešto nedostajalo u završnici tehnologije, pa mi je već dosadan. Hvala na ovome.Dunjahttps://www.blogger.com/profile/00525972987968044855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-46773321395404828472010-08-15T14:29:10.890+02:002010-08-15T14:29:10.890+02:00Maxivido, hvala za link, procitala sam prvih par p...Maxivido, hvala za link, procitala sam prvih par pasusa, i ne moram dalje :( Mada, kad pogledas sve kupovne cipseve i ta sranja, sto ne bi i Mek stavio aromu na pomfrit. Bar da je neka aroma, al' ajde. Meni licno pomfrit iz Meka nema neki WOW ukus, mislim, nije mi po ukusu poseban. Krompirici, slani, vrlo vazno - ali su isprzeni super, i svi podjednako, i onako pod konac iseckani pa svi jednake debljine, i boja im je divna. Ma, volim ja Mek, iako znam da je djubre, i jedno dvaput godisnje vrlo svesno i namerno pojedem neki gumeni sendvicak i pomfrit. I sladoled sa prelivom, naravno :) Mislim da je dobrobit onoga sto me u tom obroku ucini srecnom blagotvornija za moje zdravlje od totalnog uzdrzavanja od te vrste hrane. Tako da od Meka ne ocekujem nista zdravo, niti me ovakva saznanja bas mnogo uznemiravaju, ta aroma je verovatno nista u odnosu na cime se sve tretira ono "meso". <br /><br />Mignonne, slobodno se posluzi i ponesi tacnicu, prethodno iskustvo sa pozajmljivanjem sudova je bilo na obostrano zadovoljstvo! :)<br /><br />Fuat, thanks. Regards.Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-54658585739363551272010-08-15T13:55:47.121+02:002010-08-15T13:55:47.121+02:00Mislim da ste vas dvoje sjajan tandem, uvek mi je ...Mislim da ste vas dvoje sjajan tandem, uvek mi je tako zabavno citati vase postove... Majo, fotkice su super, dodje mi sad da "pozajmim" i onu cinijicu sa pomfritom sa prve fotke, taman za rucak... tako da ako ti fale tanjiri, znas gde da ih trazis!;)))mignonnehttps://www.blogger.com/profile/11544166583613737396noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-3768004554970419082010-08-15T12:05:21.396+02:002010-08-15T12:05:21.396+02:00Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyorlar.
Saygıl...Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyorlar. <br />Saygılar.fuat gencalhttps://www.blogger.com/profile/10510790024758671745noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-85712574164406922882010-08-15T11:01:19.934+02:002010-08-15T11:01:19.934+02:00Demistifikacija McDonaldsovog pomfrita: http://www...Demistifikacija McDonaldsovog pomfrita: http://www.rense.com/general7/whyy.htm<br />Nije tajna u sorti krompira, nego u veštačkoj aromi goveđeg loja. Mislim da ga nakon ovog više neću jesti.maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.com