tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post4372466729972599750..comments2024-03-28T11:40:35.349+01:00Comments on Provereni recepti by Maja Babić: 100% heljdin hlebMaja Babićhttp://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comBlogger26125tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-4884018482444496212022-05-16T23:47:13.614+02:002022-05-16T23:47:13.614+02:00Mnogo mi je drago što vam ovaj hleb služi!
Proba...Mnogo mi je drago što vam ovaj hleb služi! <br /><br />Probajte i krekere, ako još niste, to mi je najdraži od svih recepata iz heljda faze. Mada i palačinke su veoma dobre.<br /><br />Svako dobro i hvala na praćenju i isprobavanju recepata.Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-28915195783079742462022-05-08T16:49:43.943+02:002022-05-08T16:49:43.943+02:00Хвала на одговору :)
Управо сам потопила хељду да ...Хвала на одговору :)<br />Управо сам потопила хељду да направим по трећи пут ову фину векницу и жалим што немам довољно хељде за дуплу меру. Овај хлеб се показао одличан у сваком погледу. Мом најстаријем сину који има дијабетес држи шећер у савршеном нивоу, док га квасни и глутенски хлебови, колико год били интегрални, растуре у парам-парчад.<br />Хвала ти на рецептима које објављујеш. Сада су ми ови "здрави" права драгоценост. Мада нисам млада домаћица, осећам се као мала беба пред овим безглутенским-дијабет изазовом који ме је снашао, баш као и пре више од 10 година када сам први пут направила кифлице са сиром по твојим упутствима.<br />Још једном, свако добро теби и твојој породици!Светланаhttps://www.blogger.com/profile/08656754528273575712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-79465598930526221852022-05-06T22:02:46.766+02:002022-05-06T22:02:46.766+02:00Ali imaj u vidu da je zrno heljde relativno meko, ...Ali imaj u vidu da je zrno heljde relativno meko, jer nije prava žitarica. Žitarična zrna su tvrđa, i nisam sigurna da li bi se mogla samleti na isti način na koji meljem heljdu.Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-9025578144074579362022-05-06T22:01:09.267+02:002022-05-06T22:01:09.267+02:00Ćao Svetlana,
Nemam neki baš namenski mlin za žit...Ćao Svetlana,<br /><br />Nemam neki baš namenski mlin za žitarice. Heljdu sam mlela u "brašno" u <a href="https://www.bosch-home.rs/popis-proizvoda/pripremanje-kafe/mlin-za-kafu" rel="nofollow"> električnom mlinu za kafu</a>, a namočenu heljdu (za palačinke, krekere itd) meljem u blenderu ili <a href="https://www.bosch-home.rs/popis-proizvoda/pomoc-kod-kuvanja/univerzalne-seckalice/MMR08R2#/Togglebox=manuals/" rel="nofollow">električnoj seckalici</a>.<br /><br />Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-36578124214206052772022-05-05T10:21:18.922+02:002022-05-05T10:21:18.922+02:00Здраво, Мајо. У борби против глутена сам приморана...Здраво, Мајо. У борби против глутена сам приморана да истражим оно што сам мислила да никада нећу - безглутенска брашна. И, као и ти, нисам задовољна понудом на тржишту. Пошто си навела да користиш млин за млевење житарица, молим те, напиши ми који тип имаш. И ако случајно знаш предности / мане ручних и електричних млинова.<br />Свако добро ти желим!<br />СветланаСветланаhttps://www.blogger.com/profile/08656754528273575712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-90687214582424519052021-11-30T14:20:38.600+01:002021-11-30T14:20:38.600+01:00Hvala tebi!Hvala tebi!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-90796900061247400512021-11-29T17:35:11.208+01:002021-11-29T17:35:11.208+01:00Neizmerno ti hvala na ovom receptu!!! Napravila sa...Neizmerno ti hvala na ovom receptu!!! Napravila sam svoj prvi hleb od heljde koji je mekan k'o dusa 😊 Mimahttps://www.blogger.com/profile/12905996664312274328noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-65441783304902742752017-11-13T22:16:02.195+01:002017-11-13T22:16:02.195+01:00Divno! Hvala što si mu dala šansu! :)Divno! Hvala što si mu dala šansu! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-64487914810864337042017-11-13T20:26:57.084+01:002017-11-13T20:26:57.084+01:00Pravila sam hleb po ovom receptu i ispao je odliča...Pravila sam hleb po ovom receptu i ispao je odličan! <br />Jedino pto sam mogla da ga pečem malo duže jer je ostao vlažnjikav malo više u sredini, ali generalno sa ukusom sam prezadovoljna!sanjarkahttps://www.blogger.com/profile/00201107224221606425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-58516400332957902122017-05-19T11:33:06.103+02:002017-05-19T11:33:06.103+02:00Nisam pravila sa pečenom heljdom, stvarno ne znam ...Nisam pravila sa pečenom heljdom, stvarno ne znam kako bi bilo, ali verujem da ima uticaja. Ovaj recept je već sam po sebi malo tricky, tj. ne ispada svima isto (čak i meni nekad ispadne drugačije, a radim sve isto, ili bar verujem da radim), pa baš ne mogu da pretpostavim šta bi bilo sa pečenom heljdom. Ako budeš probala, javi...<br /><br />p.s.<br />I meni su slatkiši problem!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-10053878206148031882017-05-19T11:13:01.457+02:002017-05-19T11:13:01.457+02:00Hvala puno na receptima, i daljim eksperimentima. ...Hvala puno na receptima, i daljim eksperimentima. Ja pocinjem i stajem sa hrono ishranom...ubija me sto volim slatko. Elem, moji hlebovi u prvom pokusaju su bili bljutavi kao blato i jednom recju grozni! Pogotovu kada sam dodavla heljdu. Ovaj planiram danas da isprobam. Jedino sto me interesuje jeste da li moze od przenog zrna heljde? Ima li to kakvog uticaja? Pozdrav,<br />AnaUnknownhttps://www.blogger.com/profile/14316273911410145290noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-48746184064988312092017-05-03T09:20:58.983+02:002017-05-03T09:20:58.983+02:00Hvala ti, mnogo! I na nastavku "eksperimenta&...Hvala ti, mnogo! I na nastavku "eksperimenta" i na javljanju!<br />Sleći put radim sve kako si napisala, baš me interesuje ovo mešanje sa leblebijom kao i ovo oko temperature i narastanja.<br /><br />Pozdrav veliki!<br />Maja<br />Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-25472120521331945342017-05-02T22:43:39.151+02:002017-05-02T22:43:39.151+02:00Samo da podelim iskustvo nekoga ko je bio inspiris...Samo da podelim iskustvo nekoga ko je bio inspirisan ovim postom (a i generalno entuzijazmom sa ovog bloga) i nastavio eksperimentisanje.<br /><br />Ko nema probleme, ne zna kakve su muke :) U mom slucaju nemogucnost varenja glutena nije bas mucno iskustvo, vise me je inspirisalo da 4 godine unazad istrazujem razne kuhinje sveta, a kako je internet neiscrpan, nisam primetila da mi bilo sta nedostaje. Od hleba kao takvog sam na neko vreme bila odustala. Nije mi se trazio. Najcesce u Beogradu nije bilo moguce naci sastojke koje koriste strani blogeri, a sve one gotove mesavine mi ne deluju dovoljno zdravo:) Sve do ovog recepta. Recept je odlican i vise puta isproban, a ja sam probala malo da ga izmenim. <br /><br />Evo ga, konacno, i to iskustvo:<br /><br />(Posto su bezglutenske namirnice skupe, uvek merim sve u gram, pa cu tako i napisati)<br /><br />200g heljde u zrnu namocene u 300ml vode<br />1 kasicica himalajske soli (sipala u vodu sa heljdom)<br />6 g sode bikarbone<br />25g cija semenki (namocenih u vodi zajedno sa heljdom)<br />20g psilijuma u prahu<br />50g semena bundeve<br />50g kuvane leblebije<br />16g godzi bobica (slucajno toliko ostalo u kuci, htela sam samo da ga obojim, ne utice na uspesnost recepta) :)<br /><br />Posto sam pozurila i psilijum stavila u vodu sa heljdom pre mucenja, odmah je ,,usisao'' svu vodu, pa sam po osecaju dodala jos oko 130ml vode i sve ostale sastojke i odmah mlela u blenderu. Ostali postupci su isti kako ih je Maja opisala, s tim sto sam pekla u rerni sa ventilatorom i pojacala temperaturu na 190 stepeni. Iz prethodnih iskustava sam zakljucila da na velikim tempertaturama psilijum ''tera'' testo da naglo naraste, pa sam narednih 90 minuta pratila, i kada sam bila zadovoljna visinom hleba smanjila sam temperaturu na 180. Ispalo je odlicno! <br />Hvala Majo:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-87829515225508921572017-03-26T21:30:06.428+02:002017-03-26T21:30:06.428+02:00Dogovoreno :)Dogovoreno :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-3776407128783567062017-03-26T21:16:28.067+02:002017-03-26T21:16:28.067+02:00Ukoliko budem bio u prilici i ja da se ugledam na ...Ukoliko budem bio u prilici i ja da se ugledam na tebe sa eksperimentisanjem, javiću prve utiske na ovom blogu. ;)<br />Pozdrav!Neggrahttps://www.blogger.com/profile/12945658888996795690noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-19538613016473136162017-03-26T20:33:47.731+02:002017-03-26T20:33:47.731+02:00Nikad nisam sa njima radila, tako da stvarno ne zn...Nikad nisam sa njima radila, tako da stvarno ne znam. Ako imaju isto vezivno svojstvo, verovatno bi moglo, ali ne znam koliko čega ide u tom slučaju.<br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-2169840240292397722017-03-26T19:30:28.005+02:002017-03-26T19:30:28.005+02:00Da se nadovežem na prethodno pitanje, da li može u...Da se nadovežem na prethodno pitanje, da li može umesto psilijuma, zahvaljujući kome i hleb bez glutena dobija one rupice, da se koristi ksantan ili guar guma koji su takođe poboljšivači teksture bezglutenskog hleba?Neggrahttps://www.blogger.com/profile/12945658888996795690noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-17172596587060868792017-03-24T17:24:47.035+01:002017-03-24T17:24:47.035+01:00Ne znam, tj. ne verujem. Ili možda i može, ali sa ...Ne znam, tj. ne verujem. Ili možda i može, ali sa mnogo više čia semenki, da bi se postigla ista gustina.<br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-90145827221968299892017-03-24T17:18:21.305+01:002017-03-24T17:18:21.305+01:00Da li može bez psilijuma da se pravi?
Hvala unapre...Da li može bez psilijuma da se pravi?<br />Hvala unapred na odgovoru.natasavbhttps://www.blogger.com/profile/16343586831945433162noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-15778604729403684352017-03-17T19:54:14.149+01:002017-03-17T19:54:14.149+01:00Hvala i tebi! :)Hvala i tebi! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-21652447766657947402017-03-17T19:41:18.543+01:002017-03-17T19:41:18.543+01:00Hleb je sjajan. Hvala na receptu.
Srdačan pozdrav ...Hleb je sjajan. Hvala na receptu.<br />Srdačan pozdrav vraneshhttps://www.blogger.com/profile/15710867759168560537noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-58071270437492249032017-03-17T08:18:43.950+01:002017-03-17T08:18:43.950+01:00Ooo, divne vesti! Hvala tebi! :)Ooo, divne vesti! Hvala tebi! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-80833455620279897422017-03-17T03:30:08.405+01:002017-03-17T03:30:08.405+01:00Neverovatno, uspelo mi je! Ideja je potpuno iz fil...Neverovatno, uspelo mi je! Ideja je potpuno iz filma "Proka Pronalazač u kuhinji", korišćenje natopljenog zrna heljde umesto brašna - prava iskrica genijalnosti. I pravo kažeš, hleb je elastičan, divan ukus prave heljde, imam utisak da je to heljdina kaša u obliku hleba. Hvala do neba!Šeprtljahttps://www.blogger.com/profile/09050928538290173652noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-80176071970935838282017-03-11T21:44:06.786+01:002017-03-11T21:44:06.786+01:00Jos ovde nisam naisla na sirovu heljdu, ali danas ...Jos ovde nisam naisla na sirovu heljdu, ali danas sam kupila brasno od heljde, pa hajde, valjda cu se upustiti u avanturu. Ovi tvoji eksperimenti inspirisu! Ko zna, mozda naidjem na heljdu u zrnu...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-92027358835303198722017-03-11T17:50:19.814+01:002017-03-11T17:50:19.814+01:00Hvala tebi :)
Nadam se da će uspeti, javi svakako...Hvala tebi :) <br />Nadam se da će uspeti, javi svakako!<br />Pozdrav,<br />MajaMaja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.com