tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post3436411004491433202..comments2024-03-16T20:18:54.209+01:00Comments on Provereni recepti by Maja Babić: Reform kockeMaja Babićhttp://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comBlogger59125tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-8186720132063394092019-01-19T22:16:46.802+01:002019-01-19T22:16:46.802+01:00To u paketu nisu reform kocke, to su Betoven kocke...To u paketu nisu reform kocke, to su Betoven kocke i to je baš Dadetov recept. Ima koru, dva fila i glazuru. I divan je! :)<br /><br />Ali taj recept ne možete kod kuće napraviti, zahteva preduslove koji nisu ostvarivi u kućnim uslovima.<br /><br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-30734193231469070042019-01-16T14:02:31.435+01:002019-01-16T14:02:31.435+01:00Pozdrav. Redovno kupujem Dedetove kolače. Oduševil...Pozdrav. Redovno kupujem Dedetove kolače. Oduševila sam se kad sam naišla na kompletan i detaljan recept za Reforma tortu. Iznenadila sam se da nema brašna i da koristi margarin, oduševila sam se merenjem težine žumanaca (ne bi mi palo na pamet). Ali s obzirom da redovno uživam u onom paketu kolača, reforma kocke koje se tamo nalaze na dnu nemaju uobičajenu koru sa orasima, a umesto drugog sloja kore nalazi se sloj fila od orasa, zbog čega sam se i javila. Dakle, molim za kompletan recept za kocke koje kupujemo, ako može :)<br />Dunjahttps://www.blogger.com/profile/16494039706809751369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-37455728140816554942016-09-04T21:54:06.488+02:002016-09-04T21:54:06.488+02:00Divno! Baš mi je drago da si probala ove kockice, ...Divno! Baš mi je drago da si probala ove kockice, jer su mnogo ukusne! I da je sve teklo lepo, pošto ume ovaj fil nekada da ostane mekši. Prijatno i uživaj! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-46020384079772620992016-09-03T20:26:28.736+02:002016-09-03T20:26:28.736+02:00Sad sam isprobala ovaj recept i pridrzavajuci se s...Sad sam isprobala ovaj recept i pridrzavajuci se svih uputstava sve je ispalo super! Ukus je vise nego odlican, a i kockice lepo izgledaju. Malo sam ih duze drzala u zamrzivacu da bi se fil bolje stegao i nije bilo nikakvih problema pri secenju. Trazi malo strpljenja, ali nije strasno :) Nakon valjanja u lesnike i bademe sve nesavrsenosti se pokriju tako da sve bude odlicno. Sve pohvale za recept, za objasnjenja i idejnog tvorca naravno! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-42987643465598877672014-04-23T23:56:37.777+02:002014-04-23T23:56:37.777+02:00Nemaš pojma koliko mi je drago! TEBI puno hvala! J...Nemaš pojma koliko mi je drago! TEBI puno hvala! Ja posle one omaške u inicijalnom razumevanju tog drugog fila nisam ni probala ništa više, ali vidim da si ti to super složila, i hvala ti puno i što si ovaj recept koristila kao osnovu i što si ga nadogradila i što si odvojila vremena da sve to javiš! :)<br />Sve najbolje od srca!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-29556186985690273652014-04-23T18:50:02.757+02:002014-04-23T18:50:02.757+02:00Samo da javim da sam ih pravila, i malo je reci da...Samo da javim da sam ih pravila, i malo je reci da sam Oduseljena koliko su bile FENOMENALNE. Pravila sam ih potpuno po tvom receptu, znaci sa orasima i bademima u kori, sve ostalo standradno. A gore sam napravila krem tako sto sam 200 ml slatke pavlake malo na sporetu kuvala sa belom cokoladom, pa sam posle u to dodala 300ml umucene slatke pavlake. Iseckala 100 gr. mlecne milka cokolade i dodala u taj beli fil (mada moze i bez toga), i na kraju zacinila sa casicom Amareta koji je svemu dao divnu notu. Ukrasila sam krupno narendanom cokoladom. Prosto se sve topilo u ustima, svaki ukus se slagao jedan na drugi, i kao celina je bilo taman to sto sam zamislima. Ma predivno. Hvala ti puno. :) iva-ivahttps://www.blogger.com/profile/06558327343482558893noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-52569490314471291862014-03-22T21:42:48.064+01:002014-03-22T21:42:48.064+01:00Ja tebe izgleda nisam razumela. Mislila sam da hoć...Ja tebe izgleda nisam razumela. Mislila sam da hoćeš braon reform fil da menjaš nekim laganijim, i eno mi ga eksperiment u frižideru (svašta sam naučila, al' to ne bi bilo za ovu namenu, koju sam ja pogrešno shvatila). <br /><br />Ajmo onda ispočetka :) Tebi treba nešto da "gasi" reform bombu, i da vizuelno obezbedi još jedan sloj. Mislim da si sasvim u pravu, da u osnovi treba da bude slatka pavlaka, pada mi na pamet neka kombinacija sa likerom od limuna radi svežine. Važi isto kao i prošli put - ako nešto smućkam i bude valjalo, javljam. Ako ne, javi ti šta si na kraju uradila i kako je prošlo :)<br /><br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-32591709897604207082014-03-22T19:52:26.900+01:002014-03-22T19:52:26.900+01:00Ti si meni uvek od pomoci, kad god ne znam sta bih...Ti si meni uvek od pomoci, kad god ne znam sta bih, ja svratim na tvoj blog po ideju, i uvek ispadne savrseno po tvojim receptima. Sto se tice fila, nekako su mi vec ova kora i fil dovoljno teski, pa se bojim da bi taj od princez krofni opet bio tezak. Secenje nije problem jer bih ja njih prvo napravila ovako kao ti (mozda duplu meru), pa ih isekla na kocke velicine krempite, i tek onda spricom obilno nafilovala drugi fil. npr. onako od sredine ka krajevima, kao oblik puza. Zato sam mislila neki fil na fazon slatka pavlka, bela cokolada i viski ili neki liker, pa to lepo obilato stavim gore i pospem opet pecenim lesnicima i milina. Prave mini tortice. Samo nigde da nadjem neki proveren tako fil/krem. Kod tebe mi je sve najsigurnije. :) Ako bude nesto, ti javi. Pozdrav!iva-ivahttps://www.blogger.com/profile/06558327343482558893noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-62377337338798428432014-03-22T01:14:47.318+01:002014-03-22T01:14:47.318+01:00Hvala ti na lepim rečima :)
Lešnik u korama - da!...Hvala ti na lepim rečima :)<br /><br />Lešnik u korama - da! Fora je da lešnike baš, baš dobro ispečeš, da budu braon, mnogo jači ukus imaju onda. A fil, ne znam šta bih ti rekla. Ako ćeš "pufnasti" fil, onda to neće baš moći ovako da se seče i stoji. Nemam neki gotov predlog, mogu eventualno (i skroz napamet) da predložim fil za princes krofne kao osnovu, ali pošto je on premek za ovu namenu, nekako bi ga trebalo doraditi, upotrebiti svih 10 žumanaca a količinu mleka smanjiti, putera povećati, i nekako dodatno učvrstiti...<br /><br />Al' sam ti pomogla, ubilo se :))) Ako stignem ovih dana probaću neki "mali" fil da napravim na tu temu, pa ako bude valjalo čemu, javljam.<br /><br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-49601511670269080412014-03-21T19:44:04.989+01:002014-03-21T19:44:04.989+01:00Majo ti si umetnik, pravila sam tortu po tvom rece...Majo ti si umetnik, pravila sam tortu po tvom receptu par puta i stavrno je svaki put ispala savrseno, a fil je neodoljiv kada se radi tim postupkom da se margarin dodaje u vruc fil. E sad bas razmisljam o tome kako moram i ove kocke da pravim, tacnije zamisao je da budu to neke mini tortice, za jednu lepu priliku. Namera je da orahe u kori zamenim lesnicima, a onda gore stavim neku laganu kremu sa blagim ukusom lesnika, ili jos bolje kada bi nasla recept za neki lep krem koji u sebi ima Irski viski, ma to bi bila fantazija. Da li si probala tako neku kombinaciju u medjuvremenu i da li znas mozda recept nekog laganog, pufnastog krema sa Irskim viskijem koji bi mogla da napravim i ukombinujem sa ovim predivnim kockama? Hvala :)iva-ivahttps://www.blogger.com/profile/06558327343482558893noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-90193103223601578622014-02-16T18:10:56.001+01:002014-02-16T18:10:56.001+01:00Milena, i ja mislim da fil (tj. žumanca sa šećerom...Milena, i ja mislim da fil (tj. žumanca sa šećerom) nisu bili dovoljno skuvani, iz mog iskustva sa ovim filom to je jedini razlog zbog koga sam dobijala cureće filove. A dobijala sam nemam pojma ni sama koliko puta :) <br /><br />Šta je tu je. Kocke koje ne možeš da ukrotiš, iseci kako-god, serviraj u činijicama, nemam drugu ideju... Ako je za utehu, reforma sa mekšim filom je ukusnije od iste takve sa čvršćim :)<br /><br />Što se tiče visine fila, ovako napamet, meni deluje da je tebi kora ispala deblja, vazdušastija, punija, pa verovatno zbog tog odnosa debljina kore i fila deluje da fila ima manje. <br /><br />Hvala ti što si pravila, i što si se javila.<br />Veliki pozdrav!<br />Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-82304770600116610932014-02-15T07:21:46.669+01:002014-02-15T07:21:46.669+01:00Probala sam da napravim ove kocke, i za razliku od...Probala sam da napravim ove kocke, i za razliku od reform torte koja mi uvek ispadne fantasticna, ovde sam nesto pogresila. Prvo mi je kora ispala neravna, pa kad sam sipala fil, na preseku se bas vide te neravnine. Drugo, fil mi nije ovoliko visok, upola je niži nego na fotografijama, a velicina pleha mi je odgovarajuca. Trece, ne znam iz kog razloga sam fil mutila mikserom nakon sto se prohladio, pa je posvetleo. E sad, tabla mi je jos uvek u zamrzivacu, pocela sam da secem i valjam u orahe, ali to je prilicno....pa nemoguce kod mene. Kako uhvatim kocku, tako mi se ona zalepi za prste, toliko da moram da je tresem i otresam sa prstiju, ne bi li nekako prestala da me napada. Onda se fil sav rastegne, kao zvaka, i raskupusa se ona kocka. Zatim je ja pojedem, jer sta cu sa njomu tom stanju :) Naposletku sam odustala, jer ne mogu vise da jedem, puci cu :)) Cekam da me prosvetli neka ideja, kako da ih dovrsim. <br />E sad, pomislila bih da mi je fil prekuvan, s obzirom da se ponasa kao žvaka, ali dok se hladio, bila sam ubedjena da nije dovoljno skuvan, toliko je tecan bio (iz tog razloga sam ga i mutila, ne bi li se kao malo zgusnuo). Milenahttps://www.blogger.com/profile/06245663130716561609noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-12320885489490111742013-11-14T13:22:51.020+01:002013-11-14T13:22:51.020+01:00Za glazuru sam pitala mimo ovog recepta. Onako..pl...Za glazuru sam pitala mimo ovog recepta. Onako..plus pitanje je bilo, kad sam vec spominjala mlecnu cokoladu :) <br />Pravicu uskoro Sahericu pa cu nesto iskombinovati sa mlecnom. Mnogi vole cokoladu za kuvanje, crnu, medjutim ja jako, jako ne volim gorak ukus u kolacima. Zato sam uvek i glazuru sa secerom pravila i crnom cokoladom. Bez secera mi je gadno :D<br />Dobro, za sada princeske probane, a sada idem na bajadere pa cu utiske pisati na odgovarajucem mestu.. samo da uspem sa ove moje dve male stvorice (3.5 godine i 6.5 meseci)<br /><br />Hvala na odgovoru!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-66827778089014870662013-11-08T22:18:55.241+01:002013-11-08T22:18:55.241+01:00Hvala :)
Mlečna čokolada jeste mekša i za očekiva...Hvala :)<br /><br />Mlečna čokolada jeste mekša i za očekivati je da ima slabije svojstvo stezanja od čokolade za kuvanje, ali opet, mislim da može i mlečna da se koristi (ako baš želiš), ako se žumanca malo duže kuvaju, pošto mislim da od stepena ukuvanosti žumanaca zavisi i gustina fila. <br /><br />Nisam sigurna šta me pitaš u vezi glazure, jer ovde nema glazure, samo kora i fil. <br /><br />Najkrckavija glazura bi, ja mislim, bila od čokolade koja se ne meša ni sa čim. Mlečna čokolada nije nešto krckava sama po sebi, pa ne znam da li može glazura od nje da bude krckava. Javi ako probaš :)<br /><br />Pozdrav,<br />MajaMaja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-40929830113302383802013-11-08T14:23:02.792+01:002013-11-08T14:23:02.792+01:00Slucajno naidjem na tvoje Princeske i steta pa nis...Slucajno naidjem na tvoje Princeske i steta pa nisam i fil pravila po tvom receptu (jer nisam kuci imala puter). Krofnice su ispale super :) Jedino prvu turu nisam dovoljno pekla, za nijansu i malo se poneka spustila i omeksala kada se ohladila. <br /><br />Moj tata kaze da si sigurno dobronamerna osoba cim tako otkrivas sve tajne. Jer ima mnogo zena koje kriju ili lazu o svojim receptima.<br /><br />Htela sam pitati za ove kockice da li moze da se koristi mlecna cokolada, ili ipak ne jer ne bi dovoljno stisnula fil? I da li glazura moze da se pravi od mlecne cokolade, a da bude krckava? Na koji nacin? ..mada verovatno cu probati pre nego i dobijem odgovor :D<br /><br />Sve u svemu svaka ti cast, probacu jos puno tvojih receptica, a posebno fazon sa kesama od 3.l :DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-16046091467978777732011-12-23T16:30:35.239+01:002011-12-23T16:30:35.239+01:00So far so good! Videćemo...So far so good! Videćemo...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01649058055110663951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-61709877153471763012011-12-02T12:43:10.355+01:002011-12-02T12:43:10.355+01:00Pa super si sve uradila. Nema veze što si promutil...Pa super si sve uradila. Nema veze što si promutila mikserom. Boja tog fila se menja i od temperature, primetićeš da je svetliji što je hladniji, a na sobnoj je najtamniji i najmekši (i najlepši :)<br />Tačno je to dobro merilo, ako fil lepi koru i oštečuje je, apsolutno je pregust. Tvoj je izgleda baš baš dobar po gustini samo si ga mazala hladnijeg, to sve objašnjava.<br />Hvala još jednom na pravljenju i na iscrpnom izveštaju!<br />Pozdrav tebi i tvojima! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-29550787863594618412011-12-02T12:06:31.077+01:002011-12-02T12:06:31.077+01:00Moji degustatori su sinoc uzivali u kockicama, mad...Moji degustatori su sinoc uzivali u kockicama, mada sam i ja zgrabila koju. :) Posle dvodevnog stajnja bile su jos lepse i mekse. <br />Fil je mozda mogao minut krace da se kuva, ali je nakon stajnja kocki na sobnoj temperaturi bio divan. Tako da je 15min, gde u pocetku ne treba odmah da se mesa fil intenzivno, neko dobro vreme kao sigurica za sve one koji nisu nikada pravili, da ce biti skuvan. Koristila sam drvenu cetvrtastu varjacu.<br />Jos da napomenem da je kod mene u kujni to vece bilo jezivo hladno i da je trebalo malo ranije da mazem a ja sam radila druge stvari, pa otisla do prijateljice i on se poprilicno stegao. Onda sam ga pre mazanja kratko umutila mikserom i to bez potrebe i malo ga zapenila i promenila mu boju - posvetleo je, inace je imao on tu tamnu lepljivu strukturu. To je sve moja greska. :) Ipak se on solidno razmazivao, nije se onako povlacio po kori i kidao je po povrsini kako moze da se desi ako je jako prekuvan. Jedino sto odozgo nisam lepo poravnala jer nije moglo ali se nisam previse brinula jer se sece i ukrasava pa se na kockama to na kraju uopste ne primeti. :)<br />Napravila sam ga sa dijamantovim margarinom 'za fina peciva i kolace' (to je neki moj trip zbog nosenja da bude cvrsci), mozda je i zbog toga gusci. Vodu sam izbacila iz margarina pa ne znam ima li uopste to neke veze, ali cisto da se zna.<br />Sve u svemu, krajnji rezultat je fantazija za nepce i mnogo se radujem sto cemo praviti ove kockice u decembru. <br />Hvala jos jednom na receptu!<br />:***Tanjahttps://www.blogger.com/profile/16311004533714825437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-66983052656194773712011-12-01T09:10:25.015+01:002011-12-01T09:10:25.015+01:00Taci! Hvala, mogu ti reci da izgledaju super, i mn...Taci! Hvala, mogu ti reci da izgledaju super, i mnogo mi je drago da si pravila. Ovako odoka mislim da je fil mogao i kraće da se kuva, čim je ovako malkice neravna površina. Znaš kako je to kod mene izgledalo, nekako gusto ali i dalje tečno, kad se sipa na koru. Onda ja razmažem nožem i vide se maaaalo tragovi mazanja, ali kroz 5-10 minuta to se samo od sebe poravna jer je još meko i "razliva se". Nije to baš razlivanje da curi i da ga juriš. Jbg, tražim nešto slično sa čim bih mogla da uporedim. Znaš kako izgleda recimo eurokrem kad je topao dan a on ostane napolju. Nije baš čorba, ali curi s kašike. E tako nekako treba da bude gotov fil za reform kocke, dok je još topao, u vreme mazanja. <br />Hvala još jednom na probanju, i na predlaganju za kuvarijacije!<br />Veliki pozdrav,<br />MajaMaja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-75801021416017039122011-12-01T00:29:38.451+01:002011-12-01T00:29:38.451+01:00Ja sam ih juce (sada vec prekjuce) pravila, a dana...Ja sam ih juce (sada vec prekjuce) pravila, a danas isekla na kockice i nasminkala za slikanje. :D<br /><br />Uputstvo sam sledila od pocetka do kraja. Od gramaze do minutaze i velicine srepi... Rekla sam sebi da cu zaboraviti sve sto znam, merila sekunde i minute i odradila sve kako treba bez trunke problema sto se tice pecenja kore (u malkice manjem plehu) i kuvanja fila. <br /><br />Dve stvari sam promenila:<br />1. umutila sam fil mikserom, bez potrebe, jer mi je tako nesto ostalo u secanju da se radi<br />2. posto je fil postao penastiji, nisam zamrzavala tablu jer sam videla da nece mnogo da se lepi, vec ohladila preko noci u frizideru. Danas isekla u kocke i dovrsila. <br /><br />Prijavljujem ovo pre nego sto postavim (a nadam se da cu za kuvarijacije) jer je recept bez greske i moze pocetnik da ga napravi ako ga bukvalno prati. <br />Nisam sumnjala u ishod, samo sam zelela da potvrdim da je postupak potpuno precizan. :)<br /><br /><a href="https://picasaweb.google.com/112595087701252555944/ReformKocke?authkey=Gv1sRgCPKC34L5-tKh3QE" rel="nofollow">Dokaz</a> :)))Tanjahttps://www.blogger.com/profile/16311004533714825437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-16158681831970338312011-11-05T22:22:57.344+01:002011-11-05T22:22:57.344+01:00Predivne so, predivne!!Predivne so, predivne!!Cinnamon and Thymehttps://www.blogger.com/profile/07902026136732814582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-58264168365180647122011-11-04T20:27:25.516+01:002011-11-04T20:27:25.516+01:00Baka Vesna! :)
Baš ste me odbradovali :)
Da, ta po...Baka Vesna! :)<br />Baš ste me odbradovali :)<br />Da, ta posuda za kuvanje na pari je bila dobra dok moj dragi nije otkrio da mu je ista baš zgodna da kuva griz deci. I posle nekog petog kuvanja, ja zateknem deformisanu posudu, dno se ispupčilo i više ne stoji lepo na ringli. Niko mu nije objasnio da tu povremeno treba da se sipa voda :))) A baš mi je bila draga, dobila sam je od koleginica iz kancelarije za neki prethodni rođendan :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-72404129858513319152011-11-02T19:06:39.136+01:002011-11-02T19:06:39.136+01:00Vesna, ja nemam takvu šerpicu i do sada je nisam v...Vesna, ja nemam takvu šerpicu i do sada je nisam vidjela negdje da se prodaje. :(Наташаhttps://www.blogger.com/profile/11134057857217267425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-59724271613071391792011-11-01T22:29:11.064+01:002011-11-01T22:29:11.064+01:00a da ta žumanca kuvate u loncu u kome se nekad kuv...a da ta žumanca kuvate u loncu u kome se nekad kuvalo mleko. Ja to tako radim samo što skinem onu zvrčku da ne pišti kad provri:-)))<br />Priznajem da maksimalno pojednostavljujem stvari. Uvek kad spremam slavu neka kora za tortu završi u nekim minjonima ili sl. jer nemam vremena da im vazda bajem ali ipak svi željno očekuju moje kolačiće:-)))Vesna Nesichttps://www.blogger.com/profile/13484738309125725705noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-76225263122637620372011-11-01T21:10:47.852+01:002011-11-01T21:10:47.852+01:00Bogami, neiscrpna!
Uvalila sam se u takvu kašu, da...Bogami, neiscrpna!<br />Uvalila sam se u takvu kašu, da ću od sada pa nadalje uvijek i uvijek gledati u onaj ludi kuhar što mi otkucava minutice da vidim koliko treba svakom žumanjkastom filu da se skuha! :)))))))))))))))))))))))<br /><br />Moglo bi se raspravljati do beskonačnosti. Ili će na kraju Dade da presječe ovaj gordijev čvor. hihihihihihihihihihiНаташаhttps://www.blogger.com/profile/11134057857217267425noreply@blogger.com