tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post2926464353442931063..comments2024-03-28T11:40:35.349+01:00Comments on Provereni recepti by Maja Babić: Jelenina Esterhazi tortaMaja Babićhttp://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-80260109237571420952016-11-08T23:03:49.985+01:002016-11-08T23:03:49.985+01:00Dobra ideja! Sama torta (kore i fil) sigurno dobro...Dobra ideja! Sama torta (kore i fil) sigurno dobro podnose, za glazuru ne znam...Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-85729211825864020752016-11-08T07:38:08.649+01:002016-11-08T07:38:08.649+01:00Praviću četvrtastu, videla sam kod Jelene u koment...Praviću četvrtastu, videla sam kod Jelene u komentarima link čoveka koji je tako pravio. Šta misliš Majče kako bi se ponašala kasnije kompletno zamrznuta. Da probam na parčetu hleba kako šećer i šara reaguju na zamrzavanje, ozbiljno mislim!Vesna Nesichttps://www.blogger.com/profile/13484738309125725705noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-53390753478368509442013-02-09T23:49:34.009+01:002013-02-09T23:49:34.009+01:00Uh, to je stvarno teško predvideti, u tuđe ime... ...Uh, to je stvarno teško predvideti, u tuđe ime... Ako rešite da smanjite, nemojte baš mnogo, i smanjite po malo i u kori i u filu. Nisam baš bila od pomoći, srećno šta god da odlučite. Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-50795370260763955192013-02-09T22:01:25.927+01:002013-02-09T22:01:25.927+01:00Majo, šta mislite da li se količina šećera može sm...Majo, šta mislite da li se količina šećera može smanjiti u ovoj torti? Esterhazi nikad nisam ni probala, izgleda mi privlačno i rado bih je napravila, s tim što bih umanjila količinu šećera obzirom da ga u ovoj torti ima podosta. Da li ću time pokvariti cjelokupan ukus?<br /><br />Ina Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-50965344679448343682012-02-27T18:34:06.532+01:002012-02-27T18:34:06.532+01:00Baš odlično! I bravo na strpljenju. Izgleda stvarn...Baš odlično! I bravo na strpljenju. Izgleda stvarno savršeno! :)Cinnamon and Thymehttps://www.blogger.com/profile/07902026136732814582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-51083824957291382622012-02-25T10:05:05.288+01:002012-02-25T10:05:05.288+01:00Obožavam torte sa lešnicima, ali torte kao torte s...Obožavam torte sa lešnicima, ali torte kao torte skoro uopšte ne pravim. Već duže vremena pogledujem ovu Jeleninu lepoticu i mami me, ali mi se ne da, jer me nekih 5-6 kila viška ganja već duže vreme.<br />Smejala sam se dok sam čitala tvoj opis ukrašavanja, zato što sam videla sebe, baš tako. <br />Slojevi su ti savršeni, sve je uravnoteženo i ravno, glazura savršena, a ideja sa notnim sistemom odlična (to jednom moram da probam:)<br />Nadam se da se ne smrzavate mnogo. Kad bih mogla, poslala bih pun džak kalifornijskog sunca da vas malo ogreje:)Lanahttp://bibberche.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-92201343516265201412012-02-23T22:31:15.115+01:002012-02-23T22:31:15.115+01:00Hvala i tebi Mina, na poverenju :)Hvala i tebi Mina, na poverenju :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-7593556566781162902012-02-22T15:56:11.436+01:002012-02-22T15:56:11.436+01:00Uz odredjene izmene, prilagodjene mojim ogranicenj...Uz odredjene izmene, prilagodjene mojim ogranicenjima u ishrani , torta je ispala super. Eno je u frizderu, ceka petak i jedno malo slavlje :) ! Majo, tvoj post, kao i obicno, cita se u jednom dahu ! Sta reci ? Svaki je komentar suvisan. Hvala draga Majo na predivnom postu i " upoznavanju " sa Jelenom :) ! Ima se na tom blogu zaista sta videti.Minanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-29336192304581907812012-02-22T02:28:37.200+01:002012-02-22T02:28:37.200+01:00Posle ovog posta i komentara na isti ne moram da i...Posle ovog posta i komentara na isti ne moram da idem i da placam kurseve za dekoraciju torti:)Dolce Foodahttps://www.blogger.com/profile/10177782926420711110noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-41387380143535055382012-02-21T00:08:17.083+01:002012-02-21T00:08:17.083+01:00A znaš da sam razmišljala da pre pravljenja torte ...A znaš da sam razmišljala da pre pravljenja torte improvizujem nešto što će glumiti koru, pa probam samo tu glazuru i šaranje... Pa nisam ništa smislila, sem da pečem još jednu koru, što tad nije dolazilo u obzir. <br /><br />Ali nekom nenamenskom prilikom će doći. Ionako ne znam šta ću sa belancima kad mi ostanu, trpam u friz pa posle opet ne znam šta ću sa zaledjenim belancima :) Nek' ode par komada u jednu tablu, tj. 4 duguljaste kore, valjda ću uspeti iz (do) 4 puta :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-59543698988495705692012-02-21T00:02:28.981+01:002012-02-21T00:02:28.981+01:00Hvala, Branka :)Hvala, Branka :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-84226604019202651992012-02-21T00:01:42.598+01:002012-02-21T00:01:42.598+01:00Ovo sa odležavanjem torte na sobnoj mi ima smisla,...Ovo sa odležavanjem torte na sobnoj mi ima smisla, baš zbog tog efekta prožimanja ukusa. Ali opet zavisi i koja je torta i kakav je fil, ne voli baš svaka da sedi napolju. Bar znam da Reforma ne voli, onakva kakvu sam ja naučila da pravim. <br />Radujem se čokoladnoj torti koju čak mislim da ću imati priliku i da probam ;) Usput, svaka čast za preuzimanje odgovornosti za pripremu klope za taj rodjendan, kad sam čula koliko je dece/ljudi pozvano...<br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-70629890386248631512012-02-20T23:56:14.416+01:002012-02-20T23:56:14.416+01:00Hvala ti Jelena, bilo je i zadovoljstva i zabave, ...Hvala ti Jelena, bilo je i zadovoljstva i zabave, i malo psovanja tokom pripreme, i puno uživanja tokom konzumacije ove torte :) <br />Što se tiče glazura i sobne temperature, ja nemam tvoje iskustvo jer ne pravim torte, generalno, a onda kad sam počela Reformu da pravim, očito mi je ona postala neko merilo za svašta, pa u tom smislu meni nije čudno da se sipa glazura na tortu iz frižidera, čak i iz zamrzivača, ja Reformu prelivam samo tako, direkt iz friza. Ali drugačija je ta glazura, i nije nemoguća misija. Ovaj fondan ili kako se već zove je ipak druga priča.<br /><br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-53229944738172150992012-02-20T23:49:05.923+01:002012-02-20T23:49:05.923+01:00Ma kakvi konjsko strpljenje, tako možda zvuči kad ...Ma kakvi konjsko strpljenje, tako možda zvuči kad se čita i kad je distanca izmedju pravljenja torte i pisanja posta jedno mesec dana :) Inače, glazuru sam radila drugog dana, ne onog kad sam tortu pravila, pa ipak nije ispala kako treba. No, dobro... Ponavljanje je majka nauke. Samo ne znam šta pre da krenem da ponavljam, toliko toga ima :)))Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-59636755804361131142012-02-20T22:44:48.091+01:002012-02-20T22:44:48.091+01:00Odlično si napravila ovu tortu ! Bez obzira na pot...Odlično si napravila ovu tortu ! Bez obzira na poteškoće sa glazurom meni je ona jako lijepa . Super post, sve super objašnjeno, sa zadovoljstvom sam pročitala !Branka - byBhttps://www.blogger.com/profile/06167769161903266647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-60805180244732747872012-02-20T20:18:36.498+01:002012-02-20T20:18:36.498+01:00@JELENI, moram ovako jer neće da mi radi 'repl...@JELENI, moram ovako jer neće da mi radi 'reply':-)))<br />Mnogo je dobra fora sa fenomm pojma nemam kako se nisam toga setila već se uvek traumiram uz rernu:-)))<br /><br />Veruj mi kašika ili dve prezli daje torti vlagu. Sutra pravim unuku jednu raskošnu čokoladnu tortu za proslavu rođendana i u jednu ću da stavim prezle po receptu a u drugu istu tu tortu neću, pa ću javiti utiske. Stavljam svoju teoriju na probu:-)))<br /><br />Što se tiče prelivanja i sl., ja nikada tortu ne stavljam odmah u frižider naročito ne rozen tortu, pritisnem i ostavim u kuhinji da prenoći i tek ujutru je prelijem fondanom a onda tek ide na hlađenje. Ostale torte eventualno na kratko stavim u frižeder da brže počne da se steže a onda je ostavljam neko vreme napolju, smatram da na taj način dolazi do bržeg sjedinjavanja, prožimanja ukusa, nego u frižideru. Veliki su problem naši puteri koji više nemaju svojstva koja su nekad imali pa postoji rizik da krene da curi fil, zato uvek strani odnosno najtvrđi u rafu:-)))Vesna Nešićnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-12164339282530732042012-02-20T15:57:11.568+01:002012-02-20T15:57:11.568+01:00Super izgleda u četvrtastom obliku. I ja sam imala...Super izgleda u četvrtastom obliku. I ja sam imala problema sa glazurom ali sa pekmezom. Meni se nije pekmez dosta ohladio pa sam g aizvukla na površinu kada sam radila šare. Ah dobro čovjek uči dok je živ. Bravo za trud.Petra Kranjicahttps://www.blogger.com/profile/15169005462056282956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-45612375896693605012012-02-20T09:53:44.417+01:002012-02-20T09:53:44.417+01:00Merkam ja tu Jeleninu tortu od kad se pojavila na ...Merkam ja tu Jeleninu tortu od kad se pojavila na njenom blogu. I šta misliš, zašto je dosad nisam napravila? Zbog glazure! Pokušala sam sličnu šaru da napravim na pralinama koje smo Una i ja nedavno pravile i desila se potpuno ista stvar - izvadila bonbone iz frižidera (kreten!) i onda ih išarala belom čokoladom koju štapić provučen kroz nju nije izobličio nego izlomio. Divno. Čovek se uči dok je živ.maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-89547474376683890932012-02-20T09:16:08.775+01:002012-02-20T09:16:08.775+01:00Svaka čast na strpljenju. Ja sam planirala raditi ...Svaka čast na strpljenju. Ja sam planirala raditi ovu tortu kada budem imala više vremena ;)jubistachahttps://www.blogger.com/profile/15728605614383509228noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-81054641499571215472012-02-20T09:04:50.975+01:002012-02-20T09:04:50.975+01:00Krasna torta. Ja sam pak godinama bila u uvjerenju...Krasna torta. Ja sam pak godinama bila u uvjerenju da se kore za torte uopće ne rade s brašnom:) Iskreno, mislim da su one najbolje još uvijek takve. Brašno ide prvenstveno zbog uštede na orasima i jajima jer to se smatra skupim sastojcima, baš kao i putar.Laka kuharicahttps://www.blogger.com/profile/06558323013299150373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-25032841501672038662012-02-20T08:58:19.358+01:002012-02-20T08:58:19.358+01:00Vesna, ne moraš u rernu jer u momentu pogrešne pro...Vesna, ne moraš u rernu jer u momentu pogrešne procene temperature sve može da ode u propast. Samo uključi fen i uperi u mesto gde želiš da se glazura izravna. Tako imaš kontrolu nad procesom.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-24477794115750031902012-02-20T08:19:31.129+01:002012-02-20T08:19:31.129+01:00Bravo Majo! Videla sam juče post, ali sam ostavila...Bravo Majo! Videla sam juče post, ali sam ostavila da laganica pročitam sve i prokomentarišem. Znaš zašto tortu ranije nisam objavila, jer mi se desio isti peh kao i tebi. Prošle godine sam se spremala da objavim post, jer je uvek pravim mom V. za rođendan, a onda sam sve zbrljnula i u brzini stavila belance iz frižidera na tortu, sipala čokoladnu šaru i desilo se to što se desilo i tebi.Pođto ovu tortu pravim jednom godišnje, morala je da čeka godinu dana za objavljivanje.<br /><br />Jako mi se dopada duguljasta i drago mi je da sad vidim da se sa ovom količinom fila može izvući duguljasta torta. One su lakše za sečenje, brže se prave. Moja mama ima teoriju da se za rođendane i venčanja prave okrugle torte, jer je krug simbol nečeg neprekidnog, pa tako kod mene uvek bude u okruglom izdanju.<br /><br />Odlična ideja za izbacivanje brašna, iako ga ni ovde nema mnogo, 4 kašika, ali i bez toga vidim da je struktura vlažnija i to mi se dopada. Naježim se kad vidim nešto tipa prezle u korama, jer one stvarno služe da nadomeste orahe. Ove kore se teže prenose, to je sigurno ali moram i to da probam. Bitno je i kod ovih sa brašnom ne premutiti mnogo belanca, tj. ja sve smućkam svih 12 belanaca pa kako nanesem jednu koru šerpa ide u frižider, pa je poslednja kora onako vodnjikava. Moja mama uporno muti zasebno i njoj su kore suvlje jer su previše vazdušaste, a lepo sam joj rekla da sve smuti i da ne brine što belanca padaju jer su kore vlažnije tada.<br /><br />Imaš dve verzije fila ova, i ona sa mlekom, npr. kod Superhemije na bazi žutog krema za princez krofne. Taj fil je vazdušastiji. Ja voli jačinu ovog fila jer pojedeš jedno parče i to je to.<br /><br />Bila sam sigurna da sam negde pisala o glazuri i sobnoj temperaturi jajeta, i listam i listam, a onda se setim da sam to za Rozen pisala i podvukla belanca sobne temperature i torta sobne temperature, Moram i ovde da pridodam. Svaki kolač pre mazanja zahteva sobn temperaturu, možda postoji neki izuzetak, sad ne mogu da se setim koji. Limun je ključ u glazuri koji balansira slatkoću, a treba potrefiti i vreme vađenja iz frižidera torte, jer ako je glazura od džema malo deblja i nije se stegla onda se brlja sa belom. Treba što tanje. Pre sam mutila sa vodom šećer, ali je zaista belja i lepša sa belancetom.<br /><br />Sve u svemu sjajno ti je ispala, i tako bi volela da aje donesem na okupljanje jednom, ali ne znam d ali bi se održala.<br /><br />A ako ćemo o posvećenosti receptima, tebi nema ravne, mi svi samo pokušavamo da apratimo tvoju posvećenost i pedantnost.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-87798843698596734282012-02-20T00:06:03.832+01:002012-02-20T00:06:03.832+01:00Prekrasna je, stvarno! :)Prekrasna je, stvarno! :)Just Cake Girlhttps://www.blogger.com/profile/08193946557464565099noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-7576279034507891232012-02-19T21:47:02.200+01:002012-02-19T21:47:02.200+01:00Jako si je lepo napravila bez obzira na sve potešk...Jako si je lepo napravila bez obzira na sve poteškoće a pogotovo mi se sviđa oblik, sledeći put je i ja pravim pravougaonu... Fotke savršene, kao i uvek u ostalom :)JA U KUHINJI...https://www.blogger.com/profile/00701714370247000029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-22819925652631246052012-02-19T21:01:19.841+01:002012-02-19T21:01:19.841+01:00Usprkos nedaćama s glazurom, procurile su mi sline...Usprkos nedaćama s glazurom, procurile su mi sline kad sam vidjela naslovnu sliku. Ma torta ti je fantastično uspjela!Bite my cakehttps://www.blogger.com/profile/12897863855831863286noreply@blogger.com