tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post1651943362180926711..comments2024-03-28T11:40:35.349+01:00Comments on Provereni recepti by Maja Babić: UrmašiceMaja Babićhttp://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comBlogger45125tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-24370289140570458142021-08-05T10:22:50.025+02:002021-08-05T10:22:50.025+02:00Da li moze recept za Tatlije😁😉Da li moze recept za Tatlije😁😉Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09026139406641301369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-38399206106292213472021-05-15T04:29:57.059+02:002021-05-15T04:29:57.059+02:00Da li neko moze da mi kaze gde se hurmasice/urmasi...Da li neko moze da mi kaze gde se hurmasice/urmasice zovu ormasice?iconoclasthttps://www.blogger.com/profile/08438485344377699457noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-83893057401034434242019-04-06T11:30:05.045+02:002019-04-06T11:30:05.045+02:00Ćao Majo,
baš kada sam pomislio da nema recepta za...Ćao Majo,<br />baš kada sam pomislio da nema recepta za urmašice naleteh na ovaj članak. Hteo bih nešto da dodam u vezi jednog recepta koji je meni u amanet ostavila moja baka Milena.<br />Ja sam od nje nasledio jedan od recepate za ovaj meni omiljeni kolač. Razlika u odnosu na ove gore je u sledećem. U testo se stavlja jedan puter i jedan margarin, koji se penasto umute i dodaju se dva jaja, kafena šoljica šećera i prašak za pacivo.<br />Kada je sve postalo glatko i kompaktno u tu smesu se doda i čaša belog vina! E to tim Mileninim ormašicama daje jedinstvenu notu. Veruj mi da ukus ormašica, ostaje malte ne isti, ali negde u pozadini se oseće nešto što teško da može da se poveže s belim vinom, a da ti prethodno ne kažem.<br />Nakon toga se dodaje brašno pola/pola oštro i meko (mada sam i ja pravi čisto od mekog) sve do trenutka kada testo počne da se odvaja od ruke. Tada se prave loptice i razvlače na rende.<br />Pošto je baba Milena preminula, a recept dugo stajao, nisam znao neke pojedinosti, pa sam kada sam bio u prilici pitao neke ljude usput za još po neki savet.<br />A to se odnosi na preliv za ormašice (agda kako kažu u Bosni). Ja ga kuvam u odnosu 1l vode/1kg šećera uz dodatak limuna sečenog na kolutove. Kažu da je sok gotov kada, ako napraviš od neke tanke žice okce (kao za duvanje balona od sapunica samo manjeg promera) i to okce zaroniš u sok, u okcu ostane tanka opna od soka. Ja lično ga kuvam kad provri dok malo ne promeni boju.<br />Još jedna važna napomena. Kupujući neku krompirušu kod nekih baka koje ih prave u Zemunu videh da prave i ormašice pa ih pitah za sok. Pod obavezno, po njima, jedno od ta dva mora biti vruće ili sok ili ormašice kada se zalivaju.<br />Naravno u svaku je moguće prilikom utiskivanja na rende dodati i četvrtine oraha po dužini iznutra. Meni su podjednako lepe i sa i bez, mada retko stavljam orahe da ne gubim vreme.<br />Pozdrav i puno hvala na zaista odličnim receptimaIzrada sajtovahttp://www.optiwebstudio.rsnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-7679478268593896892018-09-14T07:00:03.240+02:002018-09-14T07:00:03.240+02:00Hvala na odgovoru!Hvala na odgovoru!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-14324961805625071702018-09-13T19:45:47.862+02:002018-09-13T19:45:47.862+02:00Ako misliš na strugani kokos, ne verujem. Verujem ...Ako misliš na strugani kokos, ne verujem. Verujem da bi se dala izvesti neka kokos verzija, ali ne zamenom polovine količine brašna. Kokos je lakši i tih 220 i kusur grama su ogromna količina u smislu zapremine... Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-27908235089042811722018-09-12T16:31:20.031+02:002018-09-12T16:31:20.031+02:00Da li bi mogli polovinu količine brašna
da zamenim...Da li bi mogli polovinu količine brašna<br />da zamenimo kokosovim? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-21560671775950803522015-01-08T23:12:25.684+01:002015-01-08T23:12:25.684+01:00Sok od jednog celog limuna. Piše među sastojcima z...Sok od jednog celog limuna. Piše među sastojcima za sirup, možda ti je promaklo. Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-88541609522635160742015-01-08T22:30:16.756+01:002015-01-08T22:30:16.756+01:00Dudovi su odlični, ali jedino niste precizirali ko...Dudovi su odlični, ali jedino niste precizirali koliko mililitara ili kapi limunovog soka treba da se stavi, tako da početnik u kulinarstvu može da pogreši pa da pretera i da mu kolač ne ispadne onakav kakav bi trebao da bude. Pozdrav.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-30195357713415143712014-10-11T10:36:15.736+02:002014-10-11T10:36:15.736+02:00Biljana,
žao mi je što ste "se prešli",...Biljana,<br /><br />žao mi je što ste "se prešli", ali ako ste pročitali recept i post, videli ste da urmašice po ovom receptu upravo takve i treba da budu. Prhke, keksaste ali čvrste.<br /><br />Ako više volite žilavije urmašice, treba smanjiti masnoću a dodati više mlečnog sastojka, i to kiselog mleka, jer tu ima vode, a voda je ta koja neće dati testu da bude jako prhko. I testo treba više mesiti, dok za prhke je bolje što manje mešenja.<br /><br />U svakom slučaju hvala na javljanju.Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-1733064960479888392014-10-11T10:22:50.201+02:002014-10-11T10:22:50.201+02:00Pravla juče po ovom receptu, nije to to. Ove su ke...Pravla juče po ovom receptu, nije to to. Ove su keksaste a urmašice takve nisu. Prešla sam se pošteno! Biljanahttps://www.blogger.com/profile/03590930398659998679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-68183016082037484222014-08-08T20:21:16.394+02:002014-08-08T20:21:16.394+02:00Kod urmašica (iliti hurmašica, iliti tatlija, ilit...Kod urmašica (iliti hurmašica, iliti tatlija, iliti brdarica) bitno je postići jedan cilj, da ima teksturu karamele, tj. da je umereno tvrda, lako lomljiva i prhka (nikako žilava i elastična). To se postiže na tri načina: oceđenim kiselim mlekom (nikako kiselom pavlakom), maslacem (najbolja zamena biljni mrs), i ograničenom količinom brašna (u tvom receptu je previše brašna). I najvažnije, više šećera u agdu. Prave urmašice su nužno preslatke, zato ih ja ne volim.EvGenijenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-58178343667999986832014-05-11T00:30:29.769+02:002014-05-11T00:30:29.769+02:00Hvala tebi :)
I mami :)Hvala tebi :)<br />I mami :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-75546035945979415872014-05-09T23:30:12.500+02:002014-05-09T23:30:12.500+02:00I urmašice su isprobane! :) Doduše, pravila ih je ...I urmašice su isprobane! :) Doduše, pravila ih je moja mama pošto ona redovno obiđe tvoj blog i zna sve šta na njemu ima! :) Pravila ih je da budu tako prhkije kao tvoje i skroz su odlične! Možda bih ja voljela da su malčice manje slatke - ja uvijek smanjujem količinu šećera i tako mi prija, ali sve u svemu su baš divne! Računaću na to da imam siguran recept za urmašice od sad! :) Hvala i za to! Milica - Na tanjiruhttps://www.blogger.com/profile/11082393529428457616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-52044298530662256702014-03-18T23:16:24.452+01:002014-03-18T23:16:24.452+01:00Tako nekako :)
Meni urmašice, naspram nekih stvari...Tako nekako :)<br />Meni urmašice, naspram nekih stvari koje ti praviš, deluju kao igračkica :) Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-23096932511988059822014-03-18T23:08:18.525+01:002014-03-18T23:08:18.525+01:00Samo sa puterom su verovatno još ukusnije!
Pozdrav...Samo sa puterom su verovatno još ukusnije!<br />Pozdrav i tebi :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-33782819689422231002014-03-18T23:06:22.016+01:002014-03-18T23:06:22.016+01:00Sve za sveki :)Sve za sveki :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-28475041716280514262014-03-18T23:05:16.980+01:002014-03-18T23:05:16.980+01:00Viđala sam u moru recepata na netu i tu varijantu,...Viđala sam u moru recepata na netu i tu varijantu, a i onu gde se utisne ceo orah sa donje strane. Sigurna sam da je fino i sa orasima :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-90112052182846501272014-03-18T08:11:17.570+01:002014-03-18T08:11:17.570+01:00Posle mesec dana odsustva sa bloga vratim se i prv...Posle mesec dana odsustva sa bloga vratim se i prvi post na koji naletim je za urmasice..i to tvoj !!! Jednostavno da se covek izdeprimira...celog zivota sam mislila da su urmasice nesto sto normalan covek ne moze da napravi a ti mi sad onako mrtva 'ladna navedes dekalog perfertne urmasice u 10 stavki !! Ovo moram Cici da odnesem u Beograd da vidi...interesuje me sta ce da kaze !! Imas pravo...bolje su one koje su malo prhkije e kao da su grumuljaste unutra, u protivnom malo lice na sulc, jel' tako ?<br />pozdrav,<br />M.Marinahttps://www.blogger.com/profile/17291916388661269685noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-52794569867220593092014-03-16T20:15:55.508+01:002014-03-16T20:15:55.508+01:00Odlicno objasnjeno, bravo Majo. Svako ima svoju ne...Odlicno objasnjeno, bravo Majo. Svako ima svoju neku varijaciju, meni nekako svakiput drukcije ispadnu, a pravila ih je moja baka i majka i ja. Ja ih mesim samo s buterom.<br />Pozdrav :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13894721301509292720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-40517793542188250132014-03-14T12:37:18.095+01:002014-03-14T12:37:18.095+01:00Ja isto nisam baš ljubitelj urumašica ali moja sve...Ja isto nisam baš ljubitelj urumašica ali moja svekrva ih obožava. Možda da joj ih napravim da se omilim ;)<br />Prekrasno izgledaju.Petra Kranjicahttps://www.blogger.com/profile/15169005462056282956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-76239892410875369452014-03-14T11:22:35.966+01:002014-03-14T11:22:35.966+01:00Ja pravim urmasice sa filom od oraha. Poparim mlev...Ja pravim urmasice sa filom od oraha. Poparim mlevene orahe mlekom i u svaku urmasicu stavim kasicicu fila. Urmasice bez oraha meni nisu prave urmasice.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-47130704896898451472014-03-14T00:56:45.539+01:002014-03-14T00:56:45.539+01:00[jedva izguglah gorepomenutog...]
Hvala, hvala! :)...[jedva izguglah gorepomenutog...]<br />Hvala, hvala! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-51747969559114141782014-03-14T00:35:02.775+01:002014-03-14T00:35:02.775+01:00Nisam ja profi, ja sam samo prokleta.
Ako zanemari...Nisam ja profi, ja sam samo prokleta.<br />Ako zanemarimo te detalje - hvala ti puno! Tvoje reči mi baš znače.<br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-47232781584739738042014-03-14T00:31:40.916+01:002014-03-14T00:31:40.916+01:00Doktore, ako je frka, pravim i šaljem sad odma'...Doktore, ako je frka, pravim i šaljem sad odma' ... :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-23894395887270469272014-03-13T16:33:14.555+01:002014-03-13T16:33:14.555+01:00maju za bjukenena miča, a bjukenena miča - za pred...maju za bjukenena miča, a bjukenena miča - za predsedniča!dr bouzhttps://www.blogger.com/profile/18033805310749140927noreply@blogger.com