Monday, October 05, 2015

Humus od graška


Od kad sam probala sirov grašak skoro da mi se kuvani i ne jede. Ali, pričam o smrznutom pa odmrznutom grašku, i to Frikom-ovom, jer sa drugima ne znam kakva je situacija. A situacija je sledeća - i grašak, kao i većina povrća nakon odmrzavanja, gubi čvrstinu, da ne kažem omlitavi, i meni je takav super za jelo, kao da je skuvan na pari dva minuta. 

Klasičan humus od leblebija volimo i rado jedemo svi u porodici, a i ovaj se pokazao kao pun pogodak. Humus od sirovog graška ima po stepen svežine i slasti više nego humus od leblebija. Za stepen je manje gladak, pošto se kuvane mahunarke lepše blendiraju, naravno. Iznosila sam ga i van okvira uže porodice, na neka slavlja nosila, i bivao je hit i po boji, i po ukusu, a vala i po količini neverice da je napravljen od presnog graška :)


Humus od graška

Sastojci:
450 g Frikom smrznutog graška
80 ml tahinija (oko dve-tri kašike)
50 ml maslinovog ulja
30 ml soka od limuna (polovina jednog sočnijeg limuna)
4-5 čenova belog luka
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1-2 kašičice rena

Postupak:
1. Grašak ostaviti da se odledi u potpunosti. Ako otapate u mikrotalasnoj radite to u posudi sa poklopcem, ili stavite tanjir preko činije, da se gornja zrna ne isušuju.
2. U blender ubaciti grašak i sve ostale sastojke, pa blendirati isprva pulsno, pa u kontinuitetu. Kao i kod klasičnog humusa od leblebija, tokom blendiranja je moguće da će biti potrebno više puta prekidati, promešati, pogurati gornje slojeve ka dole, ako je smesa relativno gusta i blender neće odjednom da je uvuče u vrtlog. Vrlo se uspešno blendira i štapnim mikserom. Ako vam smesa deluje pregusto i želite mekši humus, dodajte kašiku-dve vode.
3. Prebaciti u odgovarajuću činiju sa poklopcem, čuvati u frižideru.

Recept za štampu


komentara: 17

  1. Jutros sam na posao donela humus od leblebije, a valjalo bi probati i ovaj.
    Iz našeg lova na blago, jedino sam ovaj tanjir zapamtila :-)

    ReplyDelete
  2. Bio je hit po količini nevjerice :)

    ReplyDelete
  3. Majo, ovo je odlicno. Svi smo odusevljeni, bice cesto na nasem stolu. Ja sam odvojila manju kolicinu i u to dodala ren. Hvala na jos jednom super receptu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znači, nikad se ne bih setila rena, a već zamišljam kako je dobro, probam idući put! :)

      Delete
    2. Napravila večeras, sa kašičicom rena - oduševljena sam!

      Delete
    3. Napravila po n-ti put, sa dve pune kašičice rena (onog kupovnog, C ili tako neki), mnogo je dobro, idem da editujem recept i dodam i ren :)

      Delete
  4. Filipe, moze zeleni namaz sto je Maja specijalno napravila za tebe za veceru? Gleda me vrlo sumnjicavo :) Kaze Maja da se Vuk i Paja razbijaju i samo traze jos. Pa moze ... a misli se ... A kad je probao :) Mmmmmm sto je ovo super :) Svaka cast :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. [trideset godina kasnije, Filip, Vuk i Pavle, u kafani, uz ćevape i pivo]

      F: ...A sećam se kad mi je keva uvalila nešto zeleno, što je vaša keva pravila, pa se vama to kobajagi svidelo, pa kao i meni će...
      P: Eh, nije to ništa, da ti znaš šta smo mi sve morali da probamo...
      V: Mislim da se sećam tog zelenog, kako se ono zvaše...

      ;)

      Delete
  5. Majo, mnogo ti hvala za ideju i recept! <3

    ReplyDelete
  6. Odlican!
    Naravno bolji u tvojoj nego u mojoj izvedbi ali posto danas pocinje Bozicni post,bice nam na trpezi veoma cesto.

    ReplyDelete
  7. Napravila danas - savršeno je! Hvala za ideju. :-) Majo, otkrila sam tvoj blog pre par dana i navučena sam na iščitavanje recepata. :-) Mnogo mi se dopada tvoj stil pisanja i način na koji prezentuješ recepte. Sve je sjajno, fotografije posebno. ;-)

    ReplyDelete
  8. Mi smo dodali i 4 listica sveze Nane dok smo miksali..fantasticno...

    ReplyDelete
  9. Svaka pohvala za ovaj divan recept, sta mislite da grasak malo blansiram u vodi 5 min. onaj zamrznut, nekako mi cudno da jedem sirovi. Ako nije tajna gde ste kupili ovaj plitak tanjir sa tufnicama, prelep je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možete blanširati grašak, naravno, ali nije neophodno. Savetujem da probate - ostavite par zrna zaleđenog graška sa strane, i ostavite ga da se u potpunosti odledi, u nekoj kesici (da se ne suši spolja). Ostatak blanširajte kao što ste imali nameru. Pa kasnije samo probajte ona zrnca :)

      Tanjir kupljen za 30 dinara na pančevačkom buvljaku. I ja sam poželela čitav set kad sam ugledala dezen, ali nema, samo jedan komad je bio. Malo je i okrnjen na jednom delu, ne vidi se na slici :)

      Pozdrav!

      Delete
  10. Hvala Vam, na brzom odgovoru divni ste.

    ReplyDelete