Sunday, June 21, 2015

Musaka od luka i krompira


Ne piše mi se. Ne priča mi se. Ne fotka mi se. Ne planira mi se ništa. Ne ide mi se nikud. Izgubila sam nešto važno, izgubila sam kompas, i sad ne znam kako i kuda i šta. Proćiće, znam, ali sada mi se samo plače.

A ni to ne smem tek tako. Da ne bih rastužila one koji nisu krivi.

Ostaje mi ili da se krijem, ili da uzmem džak crnog luka, i krenem polako da seckam. Bolje ovo drugo. Možda i ispadne nešto dobro na kraju...

Musaka od luka i krompira

Sastojci:
1.5 kg crnog luka
800 g krompira
100 ml ulja
250 g kajmaka (ili kajmak-sir pola-pola)
5 jaja
3-4 kašičice soli
1 ravna kašika šećera

za preliv
2 veze peršuna
1 čaša kiselog mleka
malo soli


Postupak:
1. Za preliv - sitno iseckati dve veze peršuna pa pomešati sa jednom čašom kiselog mleka, uz dodatak malo soli. Ostaviti u frižideru do služenja.

2. Luk očisiti i iseći na rebarca. U većem sudu ugrejati ulje, dodati luk, dve kašičice soli i jednu ravnu kašiku šećera, pa dinstati oko 20 minuta na jačoj vatri, zatim sniziti temperaturu na srednju i poklopljeno dinstati još oko 40 minuta. Povremeno mešanje je neophodno, kao i korekcija temperature ako primetite da "hvata" za dno. Na kraju dinstanja luk će biti žut, potpuno mek, a rebarca maltene "istopljena". Krompir iseći na komadiće, kao za "kratki" pomfrit, pa pomešati sa lukom. Kajmak i jaja razmutiti viljuškom, dodati dve ravne kašičice soli, sipati preko luka i krompira i izmešati.


3. Sve prebaciti u veću četvrtastu tepsiju (25 x 35 cm), pa peći na 200°C oko 50-60 minuta. Služiti toplo uz preliv od peršuna, posuto rebarcima svežeg luka.


Napomene:
1. Navedena količina soli od četiri kašičice je bila taman u ovom slučaju, jer je kajmak bio mlad i neslan. Dakle, dve relativno ravne kašičice soli svakako staviti u luk prilikom dinstanja, a da li će u smesu od jaja i kajmaka/sira doći jedna ili više, zavisiće najviše od toga da li su mlečni proizvodi već slani i koliko.

2. Iako na oko ne izgleda bog zna kako, ovo jelo, koje možda ne bi trebalo zvati musakom jer nema slojevitog ređanja, je fantastičnog, slatkasto-slanog, punačkog, mlečnog ukusa.

3. Recept prilažem za igru ajme, koliko nas je!, u kojoj sam kao domaćica za temu zadala upravo - luk.

Recept za štampu


komentara: 23

  1. vrlo zanimljivo..
    a što se tiče plakanja i kompasa ja ti samo mogu reći: neka ste zdravo...sve ostalo se brzo vrati...problemi se ili riješe ili prođu...drži se...pusa

    ReplyDelete
  2. Mislim isto kao i Snježa, samo neka ste zdravo, sve ostalo dođe i prođe, bitno je sačuvati zdravlje. Plači uvek kada osetiš nagon za tim. Ne pritiskaj time sebe još više. Izduvaj to... Luk je mnogo ljuta i gadna namirnica. Suze na oči tera čim ga pogledaš ;)
    Ne daj se <3

    ReplyDelete
  3. Ja sam pola ove godine provlema bez kompasa i sa tom željom da plačem i da ne radim ništa i ne budem ništa, po mogućstvu. Svako je iskustvo drugačije, nikad ne bih rekla "znam kako ti je" ali ne znam, mene je spasila porodica, kao i uvek. To je i najsigurniji kompas, čak i kad ne znamo više ko smo mi sami, tu su oni.
    Ovo je fino jelo, videću da probam sad kad odem kod mame. Pravila sam prekjuče tvoj sladak kupus, danas london štangle, pa sladoled...baš sam ti se okomila na blog, možda nesvesno da ti pružim podršku, a možda jer imaš najpreciznije recepte na svetu :-D. P.S. Navijala sam za tebe na Staropramen izazovu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da znaš da si me obradovala vestima o toliko isprobanih recepata, i ko zna, možda i jeste neka podrška nevidljiva bila u tome.

      Hvala ti :)

      Delete
  4. Jeste izlizani klise, ali nakon svakog gubitka covek postane jace. Da mogu da biram, izabrala bih da budem najslabija osoba na svetu, koja nikad nije nista izgubila. A suze pomazu - sa ili bez luka.
    Dobra ti je ova musaka, ili gratin bez sira (contradictio in terminis). Morace da se proba.

    ReplyDelete
  5. Majo draga <3 polako samo, sve to prođe...

    ReplyDelete
  6. Kao i obicno precizan recept, sjajne slike, uspesno jelo i post pun emocija.
    Zanima me kod tvojih recepata ta kolicina " kasicice soli ". Kad bi mogla da slikas tu kasicicu bila bi srce. Imam raznih kasicica ali ocigledno da ne umem da pogodim meru te tvoje kasicice jer mi desavalo da mi jela budu neslana ili preslana.

    ReplyDelete
  7. Hvala svima na rečima podrške.

    Mina, ne verujem da bi slika bila od ikakve koristi, ali evo išla sam da izmerim koliko soli stane u ono što navodim kao ravna kašičica. Pet merenja: 6, 6, 7, 6, 5 grama.

    Dakle, 6 grama :)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  8. I meni su govorili "sve što boli, jednom prođe"... ali opet ipak potraje neko vreme. ♥
    Zato plači, pa makar uz luk. Možeš i moj da sečeš, to ionako ne volim da radim. A to što će drugi da se rastuže ako plačeš, pa neka i oni plaču malo sa tobom, manje će piškiti...

    Musaka je garantovano ukusna, nešto slično pravim i ja, a luk joj da slast samotako...
    Pozdrav. I ako će malo da te razveseli, mogu da ti pričam o krpeljima... ;)

    ReplyDelete
  9. Kiša, sunce, oblaci pa opet sunce. Kako dođe tako i prođe, katkad i ojača. Neobična musaka

    ReplyDelete
  10. Zapamti, na kraju uvek sija sunce! Onda se na kraju pitam, koj moj mi beše :-)

    ReplyDelete
  11. Ja sam ceo zivot bez kompasa. doduse, imam dve busole. jednu vojnu M-53, i kupio sam jednu plasticnu u nekoj outdoor radnji negde u jevropi beloj. al znam gde je sever - krenes brate ka subotici, i to ti je sever, a levo je hrvatska, a desno je romania.
    e sad, zez je orjentisati se kad ne ides ka subotici. onda se sve pomesa :)
    bol'te paja - podrzavam ovo sto su rekli drugari(ce) gore - da ste svi dobro, pa ce i nerviranje proci, k'o sto sve prodje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doktore, daj jednu busolu, nemo' si takav... :)

      Delete
  12. Draga Majo, vecinu tvojih recepata sam probala I sta da kazem.......Hvala ti,:) Tvoj sajt sam prosledila svima koje znam. Nisam mlada, znam da kuvam ali obozavam da citam recepte I da probam kako to drugi rade. Nazalost mnogo puta recepti su bili losi, mogu sa sigurnoscu da kazem losi, jer uvek pratim recept u detalj, ali sa tvojim receptima nikad nisam imala problema. Jos jednom Hvala! Sto je tice stanja u kome se trenutno nalazis, mislim da je to vecini zena poznato, priznali to ili ne. Lako je reci proci ce, vazno je da ste zdravi, ima I vecih problema......nista od svega toga ne vredi kad te uhvati, suze idu same. Ima epizoda u seriji "Grlom u jagode" kada je mama Olja (Banetova mama) u takvom stanju, pogledaj ako mozes, pogledaj celu seriju ako nisi, mnogo toga iz stvarnog zivota je tamo opisano. Ja sam je kupila u Beogradu I dovukla je ovde gde sam sada I uvek je gledam kada sam u takvom raspolozenju. Sledeceg meseca ocekujem neki Veseli kolac, naprimer sa mandarinama, to je sada ovde kod mene u sezoni:) Primi tople pozdrave, Tanja p.s. moj comment nema bas veze sa musakom, ali s obzirim da nikada nisam pravila takvu musaku I ona ce doci na red, minus kajmak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo ti hvala na podršci, poverenju u recepete i preporukama. Zaista divan komentar koji mi je ulepšao početak dana.

      Uopšte nije loša ideja za "Grlom u jagode", gledala sam nekad davno, i sve pozaboravljala.

      A veseli kolač stiže već danas ili sutra, voće po izboru, mogu i mandarine :)

      Delete
    2. znaci recepisi su ti napisani streberski - no fail :) :) :)
      sacu kazem ceci da baci oko na ovo - mislim da bi njojzi ovo moglo da se svikne.

      Delete
  13. Draga Majo!
    Moj kolega je govorio "Sve ce se to zvati juce". Tacno je, sve prodje, ovako ili onako, ali dok traje mnogo boli. I jeste poznato uglavnom svim zenama, vezano je i za hormone, klimaks. Ti si jos mlada i ne bi trebalo da te vec hvata, ali nikad se ne zna; kod mene je pocelo oko 35te i, razlicitim intezitetom i na razlicite nacine, traje, traje vec 20ak godina. Placi kad god ti se place, isplaci se, bice ti lakse. Najlepse, najglasnije, najproduktivnije se place kad si sama. Nazalost, u ovim, mojim, godinama i ta samoca je cesto uzrok placa. Odu, Majo, u neke svoje zivote jako brzo, mnogo brze nego sto mozes i da zamislis, a cini ti se da su ti jos juce svojim malim rucicama pomagali da mesis testo.
    Ne bih da te dodatno rastuzim, samo da ti ukazem da mnogi prolazimo kroz to, mada ti to i nije uteha, i ne treba da bude, jer, nece tebi biti lakse ako znas da je i drugima tesko, ali eto, samo da znas, a malo i sebi da ponovo to isto kazem.
    Lepo ti to sve vodis, i kucu i posao i porodicu i ovaj tvoj, jako dobar, blog, sve organizovano i precizno, ali treba nekad i opustiti kocnice pa pustiti da ide svojim tokom. Kazah ja i ostah ziva!
    Musaku cu probati, i usvojiti,sigurno, kao sto sam usvojila i mnogo drugih tvojih stvari, pre svega fenomenalni karamel preliv i jos fenomenalniji pikantni sos od visanja kojim sam, u jednom trenutku lecila neku prolaznu depresiju, jednu od mnogih, i to ti cak i napisala, davno nekad.
    Pozdravljam te, Snezana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro se sećam tog komentara na postu sa receptom za ljuti sos od višanja, i svog odgovora. Drago mi je da si još tu, i da sada ti meni pišeš utešne reči :)

      Nije klimaks, tek sam nagazila četvorku, ali jeste neko unutrašnje raspremanje, očigledno ne preterano organizovano...

      Od srca ti hvala na ovom lepom komentaru, eto, nisam ni znala da će mi ovoliko značiti podrška svih vas koji ste se javili zbog onih par sivih rečenica s vrha strane, napisanih više da objasnim bezvolju da pišem duže uvode kojima sam inače sklona, nego da kukam. Osim možda podsvesno, ne znam...

      Pozdrav i svako dobro,
      Maja

      Delete
  14. Posle svake kiše zasija sunce..svi mi imamo neke žute minute u životu,ali prođe i opet će biti po starom.
    Musaka mora da je ukusna, ja je pravim sa prazilukom i kuvanim jajima i obožavam je, možda ću jednom isprobati i ovu tvoju musaku.
    Svako dobro.

    ReplyDelete
  15. Napravila :) Odlicno je ispalo! Iskreno bila sam skepticna po pitanju ukusa, ali ispalo je odlicno :) Jos jedan odlican recept... Jedva cekam da isprobam sledeci :)

    ReplyDelete