Tuesday, June 02, 2015

Ajme, luk!


Pita me sinoć Snežana sa bloga Magična oklagija, koja nas je tokom maja 2015. pozvala da pravimo i za igru ajme, koliko nas je! prijavimo nešto sa spanaćem  da l' bih primila kecelju domaćičku i zadala novu temu.

Upssss... Zbunila me samo tako! Ja sam već bila domaćica, doduše pre 100-ak godina kad je igra započela, a i namirnice su se manje više izvrtele one najkorišćenije, šta da radim, hm-hmmm....

Ništa. Ovako. Metodom rešavanja pitanja previsoke doze aflatoksina u mleku, pomeranjem zareza za jedno decimalno mesto, tako i ja, zahvalim se Snežani, primim kecelju i dodam novo, četvrto pravilo u igru - da se domaćice, kao i namirnice, mogu ponoviti nakon pet godina. Bilo je tu već nekih ponavljanja, imali smo jogurt i nar po dva puta, al' eto sad nek' piše i na tarabi :)

A nova tema je - luk! Do sada smo na temu luka imali samo praziluk, a sada može - crni, beli, ljubičasti, narandžasti (šalim se), mladi, stari, svež, suvi... Na vama je. Samo neka pecka, sladi, miriše, i nek' ga ima što više :)

Prijave šaljite do kraja juna na mamajacooks@gmail.com

komentara: 12

  1. cestitam ! Ja nemam nista protiv , jedino ne volim kad se ponove teme pogotovu u kratkom vremenskom roku. A pored toliko namirnica koje nismo jos obradili ...

    ReplyDelete
  2. Majo, čestitam ti na ulozi domaćice i tema mi se sviđa, to je kod mene u svakodnevnoj upotrebi..e sad ćemo morati da smislimo i nešto samo od luka ali mogućnosti su ogromne.

    ReplyDelete
  3. Čestitke! Ovo je baš često korišćena i pristupačna namirnica tako da se nadam velikom odzivu:) Aaaa, moraću da se bacim malo u razmišljanje

    ReplyDelete
  4. Kad vec zadade luk ... Kad sam bila mala moja baka je uvek uz govedinu sluzila pire krompir i neki slatkast braon sos. Joj, sto je to bilo lepoooo. Naravno, ja sam bila mala i nisam nikad gledala kako to radi. Od kako nje nema nikad i nigde nisam videla taj sos da ga je neko spremio. Trazila sam po internetu i nasla nesto sto bi moglo biti to. Proprzi se secer da karamelizuje i doda se puno luka i onda se dinsta, a zatim ispasira. Nisam nikad probala, a evo posto je Maja strucnjak za tacne i precizne recepte a tema je luk, bas bih volela da ona iskopa pravi recept za taj cuveni "braon sos".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh.

      Ajmo redom.

      - Da bi Maja mogla da iskopa pravi recept za TAJ čuveni sos, morala bi imati vremeplov + tvoju baku za svoju baku. Pošto je ta mogućnost isključena, idemo dalje.

      - Obzirom da ti jesi probala sos svoje bake, dosta dobar start bi bio da ti napraviš taj recept sa neta, pa proceniš liči li, a ako ne, zašto ne. Onda i ja mogu da napravim po receptu sa neta, i da probam isto to, pa uz tvoje utiske da dođem i ja na neki start.

      - Dobro bi došlo još malo opisa - da li je sos koji pamtiš bio tamno braon boje, recimo kao karamelizovani šećer, ili svetlije braon, recimo kao boja skuvanog zrna pasulja, ili... Daj neko poređenje po pitanju boje. Moguće da tu nije bilo šećera uopšte, jer luk postaje sladak dugim dinstanjem, pa zato pitam. I koliko je to bilo gusto ili "vodeno", da l' ti deluje da je zgušnjavano nekom zaprškom...

      - Daj taj recept sa neta, vidiš da sam se zainteresovala :)

      p.s.
      - I kaži mi kako se zoveš :)

      Delete
    2. Ajde i ja redom.

      - Zovem se Tanja, pratim tvoj rad odavno, ali nemam naloge po drustvenim mrezama da bih mogla da se prijavim, zato sam anonimus ;)
      - Sos je braon kao karamelizovani secer, gustine kao malo gusci besamel, secer ide 100% jer bas posebno sladi a ne kao sam luk kad se izdinsta
      - Nisam probala jer nisam kuvarica tvog kalibra pa da napravim naucnu studiju kao ti kad eksperimentises :)
      - Evo par linkova za koje mislim da su upravo taj sos, samo sto je kod moje bake bio pasiran sasvim sigurno u situ jer nije imala nikakve masine u to doba za pasiranje, znaci sos je bio bez grudvica luka

      http://www.arteturjen.com/vijest.php?vijest=220

      http://jna-kuvar.atwebpages.com/jna-kuvar-58-sos-od-crnog-luka.php

      http://www.recepti.com/kuvar/sosovi/487-sos-od-crnog-luka

      Jedino sto me buni u ovim receptima je prisustvo octa, jer ga ja nikad nisam osetila ... e sad mozda slatkoca ubije ukus octa, ne mogu da tvrdim.

      Delete
    3. Sad mi nesto blesavo pade na pamet ... na sta bi licilo da se luk pre dinstanja samelje u blenderu pa da se dinsta ta kasa od luka?

      Delete
    4. Tanja, hvala na svim odgovorima :)
      Ovako napamet, meni ima smisla da se sirće ili neka kiselina dodaje u sos, to je ono kad ne osećaš izolovano, jer je neki drugi ukus vodeći, ali daje neku kontru i svežinu (recimo bešamel sa i bez limuna, skroz različite stvari).

      Probaćemo nešto :)

      Pozdrav!

      Delete
    5. Eh, pa ja pravim nešto slično jako, mada, nisam pogledala ove gore linkove, pa ne znam da li je pomenuto.
      -Prvo na ulju propržim par čenova belog luka, zgnječenih, da se aromatizuje ulje.
      -Onda ubacujem crni luk (može i crvenog, naravno, po ukusu i dostupnim sastojcima). Od toga koliko je sitno seckan luk zavisi izgled smeše na kraju. Ja ne volim da bude skroz ispasiran, lepše mi je da ima malo teksturu. Luk pustim da malo uhvati jača vatra, pa smanjim i pustim da se krčka. Dolivam pomalo vode ili nekad ulja, kad vidim da se osušio ili počeo da lepi. Ovaj deo posla je dug, i malo na oko/nos osećaj :)
      -Kiselina! Kad je luk blizu kraja, tj kad smeša počinje da liči na džem, ili gusto slatko, tad zalijem ili nekim balzamikom, ili vinom. I to pustim lagano ruku, da ga natopi, ali ne da razvodni skroz smesu. Nećemo da postane supica, a ovo pomaže da se sos fino i brzo redukuje.
      -Da ne bi ostalo kiselo, posle ovoga dodam kašiku šećera. Ili ako sam baš raspoložena, manju kašiku nekog tamnog džema ili slatkog, domaćeg naravno :)
      Ovo poslednje nije obavezno. Ako koristite neko slatkastije vino, ono i samo izvuče slast luka, neverovatno. A i samo prstohvat šećera hoće da ga učini preslatkim.
      Dodajem i soli i bibera, naravno, ali ne mnogo, a pošto ja od jedne količine napunim teglu pa držim u frižideru po nedelju dana, onda u teglu na kraju ubacim grančicu nečega zabavnog. Šta imam. Neki fini bosiljak, ili kad mi donesu svež lorber sa primorja.
      Sos na kraju bude uvek slađi nego što sam očekivala, tamno braon, i dobro se drži kad je u hladnom.

      Eto, nadam se da sam malo doprinela diskusiji :)

      Janja

      Delete
    6. Jesi, hvala ti! :)

      Nisam još stigla da poradim nešto po ovom pitanju, ali imaću u vidu sve što si napisala!

      Pozdrav,
      Maja

      Delete
  5. Pisaladiere! Pizza iz Provanse. Ide brdo luka, meśavina začina, maslinke i inćuni iz konzerve. Kombinacija slatkog luka i inćuna je savršenstvo za nepce.

    ReplyDelete