Saturday, February 28, 2015

Čokoladna salama sa keksom


U igri ajme, koliko nas je! ovomesečna domaćica Nataša je zadala keks kao temu, i ovo je moj odgovor.

Recept za čokoladnu salamu potiče od nekoga ko je, na izvestan način, preduslov što ja postojim i što vi sada čitate ovaj post. Branka Simić, mamina i tatina prijateljica, posredovala je pri njihovom upoznavanju davne 1960. godine, da bi se oni nakon svega par meseci zabavljanja venčali, a pre neku godinu i zlatnu svadbu proslavili :)

Branka je ostala neko sa kim se mama i tata druže i danas. Ja je pamtim od svog najranijeg detinjstva. Iz tog vremena najviše po neumerenoj pažnji koju mi je pružala i uvek savršenim slatkišima kojima bi nas poslužila. Ona nema dece, pa sam bila njeno mezimče, što mi nije teško palo, pošto me je mama već bila razmazila ;) Oduvek sam imala "sladak zub" i volela sve vrste slatkiša, naročito one jače koje je moja mama retko pravila, a kakvih je kod Branke uvek bilo.

Pre par meseci, kad sam poslednji put sa mamom bila kod Branke, dobila sam na poklon njenu svesku sa receptima, iskopiranu i ukoričenu. Sveska je odmah dobila počasno mesto na polici, tik uz Veliki narodni kuvar. Recept za salamice koji sledi potiče odatle, i klasik je kod koga ništa ne treba ni dodati ni oduzeti.

Perfektan.

Čokoladna salama sa keksom

Sastojci:
2 jaja
280 g šećera
1 kesica vanilin šećera
100 g čokolade za kuvanje
200 g mlevenih oraha
10 komada izlomljenog Pettit Beurre keksa, oko 80 g

i još 
malo prah šećera, za uvaljati salamu

Postupak: 
1. Jaja, šećer i vanilin šećer umutiti mikserom, kratko, oko 30 sekundi. Kuvati na niskoj temperaturi ringle (ne mora na pari, a i može, ako vam je tako sigurnije) 7-10 minuta ili do temperature od 70-75°C, sve vreme mešajući. Dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Zatim dodati mlevene orahe, izmešati dobro i na kraju umešati na sitnije komade izlomljen keks.


2. Na parče plastične folije rasporediti polovinu smese u dužinu od oko 30-35 cm. Vlažnim rukama salami dati početni duguljasti oblik, a zatim uviti u foliju, pa valjanjem napred-nazad formirati lep valjak. Ponoviti sa drugom polovinom smese. Ostaviti umotane salame da se dobro stegnu u frižideru.


3. Pola sata pre sečenja salame staviti u zamrzivač, da bi postale još za nijansu čvršće i da bi sečenje išlo lakše. Radnu površinu posuti prah šećerom, uvaljati salamu da se ne bi lepila za ruke, pa seći na kolutiće.


Recept za štampu

komentara: 19

  1. A baš danas tražim po netu nešto slatko a brzo a da nije medeno srce koje u poslednje vreme prečesto pravim i evo odlična ideja, pravim ga ovih dana obavezno. Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šta misliš kako bi pasovali bademi ili lešnici umesto oraha?

      Delete
  2. Nisam bas neki ljubitelj keksova u tortama i kolacima, ali svako pravilo ima izuzetak. Petit Beurre je taj izuzetak, jer je jednostavan, puterast i ne presladak. Moja mama pravi ovakvu salamu, doduse nisam je jela godinama, ali kombinacija dobre cokolade, oraha i relativno malo Petit Beurre je sigurno savrsena.
    PS. dala sam sebi izazov - da napravim nesto po tvom receptu na kome si dobila najvisa komentara. Sutra bi trebalo da bude dan D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja ne volim cele kekse u kolačima, jer uvek prvo pomislim na one "torte" složene od petit keksa i pudinga.

      Ovde mi je keks OK, jer je više u ulozi začina, i zabave za presek vizuelno. U Brankinom receptu pisalo je ili blanširan oguljen badem iseckan na štapiće, ili izlomljen keks. Missssim, ko će se zezati sa štapićanjem badema?! :)

      Recepti sa najviše komentara/odziva - Princes krofne, Reforma, Ledene kocke i Medovik. Ako mene pitaš - princeze!

      Pozdrav i javi svakako šta si uradila :)

      Delete
    2. Upravo tako - torte keks i puding su za mene nocna mora. Cak i ona cuvena jaffa sa celim jaffa keskom je meni licno bez veze. Pravila sam je ali to za mene nije to. Badem seckan na stapice - super je to za one koji imaju more vremena i ujedno nemaju malo dete...
      Da, princeze su u pitanju - evo sad ce komenar 246. Za koji minut!

      Delete
    3. Nije mi jasno sto nema mojih komentara (3!) na postu za princes krofne. A tako sam htela da podelim odusevljenje sa ostalima koji citaju taj post. Savrsene princeze bez nesto puno muke. Idemo dalje - sledeci zadatak je njeno visocanstvo Reforma.
      PS. juce sam pravila i tvoju corbu od karfiola (OK, slicno sam pravila i ranije), ali eto jedan nedeljni meni skoro potpuno sa tvog bloga.

      Delete
    4. Hej, tamo je komentar, sve je ok, nego kad otvoriš post, Blogger po defaultu učita 200 komentara, a ispod ima link "load more", pa tek kad klikneš na to, onda dobiješ ostatak komentara... Valjda retko kad ima preko 200 komentara, pa su tako napravili. Malo bezveze, ali tako je.

      Hvala ti puno na probanju recepata i javljanju utisaka, to je najveća podrška za svakog blogera :)

      Delete
    5. Hvala, Majo, na otvaranju ociju nama digitalno nepismenima. Vec sam pomislila da se Blogger urotio protiv mene, iako je objavio komentare nekih pateticnih jadnika kojima je jedini uspeh u zivotu zaviriti drugome u novcanik. Mojih 25 krofni vise nema, a ima nas samo troje kod kuce...

      Delete
  3. Divno izgleda i rekla bih da baš ima onu pravu teksturu po kojoj pamtim nekadašnju baba Lepinu čokoladnu salamu...Nažalost, ja taj recept nemam. Ovo ću rado probati i javim ti dal' je to to. Dobila si zaista divan, vredan poklon ;) Mogu misliti kako ga čuvaš!

    ReplyDelete
  4. Ne poznajem Branku ali mi se cini da su njeni recepti, sudeci po ovom prikazanom, oni stari, pravi... Moja mama ih zove "gusti"... Bas zato imam jedan predlog: da se objavi sto vise Brankinih isprobanih recepata. Mislim da bi to bilo dobro za sve nas koji Vas pratimo i isprobavamo Vase recepte. Ovo do sada objavljeno je super... Nastavite tako. Sumska Vila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće još nečeg, sigurno. Ali - ja toliko toga želim da isprobam (mimo Brankine sveske) da me ni tri života ne bi okrpilo da sve stignem, tako da ne obećavam ništa u smislu količine i rokova...

      A Vama najlepše hvala na čitanju i podršci!
      <3

      Delete
  5. Svake godine pravim za Bozic jestive poklone. I setim se da bih mogla cokoladnu salamu. Trk kod tebe na blog ;)
    Pravim je danas ili sutra pa javim utiske.
    Najvise sam htela da kazem da je divota kada kupis secksne orasaste plodove;)

    :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divota, vala! :)

      p.s.
      Blago onima kojima poklone nosiš!

      Delete
  6. Ne znam da li je neko probao ovaj recept ili vam se samo ovako "na citanje" ucinio odlican, ali meni je ispao totalna katastrofa. To je toliko preslatko da niko nije mogao da jede. Bukvalno da se otrujete od secera. Mozda je to stvar ukusa... Izvinjavam se, ali morala sam da napisem svoje iskustvo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verovatno nisi ranije probala sličan kolač, pa si imala drugačije očekivanja. Svi starinski kolači su dosta slatki, naprosto su se tako pravili, uzmeš komadić-dva, i zasladio si se. Ne znam da li si nekada probala bele štanglice, orasnice i slično. To je iz iste kategorije.

      Pozdrav!

      Delete
  7. Nazalost ja procitala poslednji komentar tek posle napravljenih kolaca... definitivno preslatko... i dok sam ih pravila sam mislila da je previse secera, ali sam odlucila da ispostujem recept, i rezultat - katastrofa :(

    ReplyDelete