Monday, December 08, 2014

Najčokoladniji tart


Danas mi je u gostima kuvarica Jela,
blogerka kakvu nije srela food-blogosfera cela!

Najduhovitije uvode ona piše,
gladna ili na dijeti, misli savršeno formuliše.

Maher da u dve rečenice sve važno kaže,
o povrću ili apetitu, bez da išta slaže,
dok se poznatim izrekama i poslovicama pomaže.

A onda je jednog dana, kuvarica Jela sela.
Stavila prst posred čela, i  nešto jako poželela.
 
Da na ovom ludom netu hrabro sreću potraži,
da posluša svoje srce i u baru sama zgazi.

Hrana, piće, priče - njeno su mezimče.
Naiđite povremeno, jer svega tamo biće!

A sada za vas kuvarica Jela,
i jedan vrlo čokoladni tart, jer je ona tako htela! :)

Više volim da kuvam, nego 'leba da jedem

Napraviti jelo je tako normalno, tako svakodnevno.
A ja mislim da je to magično.
Ja volim da kuvam.
Razlozi su razni.
Najmanje volim da kuvam kada sam gladna.
Kada sam gladna, onda sam mnogo gadna.
Nema šanse da bi se usudila da baratam nožem i grejnim telima.
Nekada kuvam da se zagrejem.
Nekada kuvam da odagnam misli.
Ali mislim da najviše volim da kuvam zbog procesa stvaranja.
Nema veće sreće, nego kada se u rerni nešto peče.
Pa menja oblik, pa raste, pa miriše.
Kuvanje je umetnost.
Kuvanje je hemija.
Kuvanje je matematika.
Kuvanje je škola.
Naučila sam toliko toga o sebi i drugima, kroz hranu.
Kuvanje je priča koja se priča.
Nekada je pričaš sam sa sobom "Da li sam već stavila prašak za pecivo ili ne?"
Nekada je pričaš sa drugima "I šta sada, ja sam se mučila i sate provela u kuhinji, a ti nećeš da jedeš?"
Ja nisam znala da ću da kuvam. Niko me nije pripremao za tu ulogu. Niko me nije terao.
Kada sam se najmanje nadala, ja sam se u kuvanje zaljubila.


Najčokoladniji tart

Sastojci:
500 gr čokolade
225 gr putera
120 ml vode
120 gr šećera
2 gr soli
6 jaja

Postupak:
Čokoladu otopiti na pari, u još toplu čokoladu dodavati kocku po kocku putera dok se ne sjedini i mutiti mikserom na najjačoj brzini. Potom dodavati jedno po jedno celo jaje i dalje mutiti, kad se potroše sva jaja dodaje se voda u kojoj su otopljeni šećer i so i ona treba da je mlaka. Pleh u kojem će se peći tart se namasti, i stavi u drugi dublji pleh i nalije vodom do polovine pleha u koji se izlije čoko masa. Peče se 45 minuta na temperaturi od 150 stepeni. Ohladi se preko noći a kad se stegne pre serviranja se uroni malo pleh u vrelu vodu i tart se izvrne na tanjir. Preliv od voća dobro dođe, jer kiselina iz voća lepo ide uz čokoladu.

komentara: 15

  1. Ti si divna, i divna je tvoja rima.
    Kada mi u kuhinji ne štima,
    Kada mi se testo ne "prima",
    Kada mi u kuhinji nešto zagori,
    Kada pomislim da mene kuvanje ne voli,
    Ja pročitam tvoj blog i odmah nađem put do kuvanja svog.

    Hvala ti na divnim rečima.



    ReplyDelete
  2. Super, super gošća!!! Volim Jelu i njene pisanije... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja :)

      Sećam se kad sam tek otkrila Jelin blog, da sam mahnito počela da čitam sve redom, pa morala da se usporim, da razvučem, da mi potraje što duže! :) Jedinstven stil ima.

      Delete
    2. Draga Majo, tako i ja čitam tvoj blog. Uživam u svakoj priči, fotografiji a i u ukusima.
      Pozdrav

      Delete
  3. Super je recept. Samo me zanima koja je to cokolada, crna ili mlecna ili...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da ide čokolada za kuvanje, ne mlečna.
      Jelo?!

      Delete
    2. Tako je, čokolada za kuvanje :)

      Delete
  4. ako ti treba neki degustator za kolace mogu ti nadjem dobrovoljca :))
    pozz i srecna NG

    ReplyDelete
  5. Nesto se mislim da pravim ovaj tart, pa se pitam u kolikom kalupu se pece tj da li ovo mera za 12 osoba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam pravila u staklenoj posudi za tart koja je prečnika 26cm. Može i malo šira posuda, onda će kolač biti niži. Premerila sam sada veličinu i mislim da može da se iseče 12 parčića, ali ni jedan više od toga. Kolač je baš jak i bogat ukusom, tako da ne verujem da može ta se traži repete. Jedino ako kuvarica želi da ostane nešto i kada gosti odu :)

      Delete
  6. divnoo! hvalaa punoo, javljam kad probam, kako je proslo:)

    ReplyDelete