Monday, October 07, 2013

Koh od griza


Neretko se osećam kao da otkrivam toplu vodu. Nije to slučajno, jer kad sami odaberete da pozatvarate sve prozore i spustite sve roletne, a u ušima trajno nosite tampone, osim što ste se, moguće, i sačuvali od neprijatnosti zbog kojih ste sve to i počeli da radite, garantovano ste propustili i brdo ili bar brežuljak dobrih stvari koje vam nikad neće same pokucati na vrata, već je na vama da ih u gužvi šarenila i galame sami pronađete.

Tako se desilo da do pre par dana nisam imala pojma da postoji Meiko, a da sada njene pesme Bad thingsLeave the lights on i Stuck on you vrtim u beskonačnoj petlji. Njen glas, čistoća produkcije, njen lik, njeno ime koje me neodoljivo podseća na reč mleko, njeni tekstovi i muzika generalno, imaju na mene snažno pozitivno i relaksirajuće dejstvo.

I know that it's a secret
And that I gotta keep it
But I want the lights on
Yeah, I want the lights on
...


A isto tako se desilo i da sam na koh, mljeckavo-mlečnu poslasticu koju sam kao dete obožavala, potpuno zaboravila. Poslednji put je u mom životu pomenuta... pa, recimo,1997. godine kad me je baka mog tada friškog odabranika obavestila da on to strogo ne voli. Super je baka bila, da ne mislite da je ovo izrečeno nekim tonom upozorenja za novu snajku. Jok, čisto obaveštajna rečenica, u nizu drugih. Pisaću vam o baki neki drugi put. A kada sam poslednji put konzumirala koh... pa, toga već ne mogu da se setim. Pre-preodavno.

Podsetnik se desio kad je za jednu od blogerskih igrica, kuVarijacije, odabran upravo koh. Nisam stigla da učestvujem tada, ali sam kasnije probala par recepata - sa neta, sa ambalaže pakovanja griza, sa fotokopiranog zapisa iz rođačke zbirke, i izvela ovaj, koji je najsličniji kohu mog detinjstva. I najprimereniji veličini mog pleha i mojoj 50%-noj familijarnoj opredeljenosti za tj. protiv ovog kolača. Jasno vam je, odabranik i dalje strogo ne voli, a i jedan od naša dva potomka je izgleda nasledio taj gen. Dok onaj drugi, i moja malenkost, svojski uživamo u jednostavnosti i sočnosti ove jeftine poslastice. Koju pravimo u velikom plehu, k'o da je svi volimo :)

Koh je kolač od bukvalno tri i po sastojka, od kojih su jaja osnovni. Snažan miris pečenih jaja prisutan je u završnoj fazi pečenja, a i sve vreme dok je kolač topao. Ko ne voli miris/ukus pečenih slatkih jaja - ćao, doviđenja, neće ni da proba. Stoga moram da naglasim - koh se jede rashlađen, manje ili više, nikako topao. Sklona sam čak i da pomislim da oni koji ga ne vole, nose traumu toplog koha.

Samo još da pomenem da se u Velikom narodnom kuvaru nalazi recept koji je potpuno različit po postupku pripreme (prvo se kuva griz sa mlekom, pa kasnije dodaju jaja), i moraću jednom da napravim i tako, više iz radoznalosti nego što mislim da može biti bolji od ovog. Za sada, ovo je proveren recept za koh.


Koh od griza

Sastojci:
za testo
8 jaja
150 g šećera
200 g griza

za preliv
1200 ml mleka
120 g šećera
3 kesice vanilin šećera

Postupak:
1. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti sa šećerom, dodati jedno po jedno žumance muteći mikserom i dalje. Na kraju umešati griz žicom ili varjačom.


2. Na pleh dimenzija 25x35 cm, ili drugi slične površine, sipati malo ulja, salvetom ga razmazati po dnu i ivicama, pa posuti brašnom i protresti kako bi se svuda rasporedilo, a eventualni višak brašna prosuti. Uliti testo, poravnati koliko je moguće i peći oko 20-25 minuta na 180°C.


3. Dok se testo peče, ugrejati do vrenja litar i dva decilitra mleka sa 120 g šećera i 3 kesice vanilin šećera. Skinuti sa vatre i držati poklopljeno dok se testo ne ispeče. Vruće testo preliti toplim mlekom u tankom mlazu i sa što manje visine. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, pa prebaciti u frižider. Servirati rashlađeno.


Recept za štampu

komentara: 21

  1. Super izgleda. Spremam recept :)

    ReplyDelete
  2. Koh je zakon! Ranije sam ga često pravila, a sada....hmm... pa zadnji put kad sam učestvovala u igrici :) Ja imam mamin recept sa merama na kašiku i sa 1l mleka, po meni je pola litre mleka za 8 jaja malo., volim da bude sočnije. I da, moj izabranik uglavnom pojede sam celu količinu koha koju spremim :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepo piše 1.2 litra, što nikako nije pola litre već više od litre !?

      Delete
    2. Tačno! Izvinjavam se, nisam još bila popila kafu kad sam ovo čitala :D
      Onda je sasvim OK, sočno!

      Delete
    3. Uopšte nisam skapirala da pominjanje tih pola litra mleka ima veze sa ovim receptom :) Hvala anonimna što si primetila :) Čim je Suzanu zbunilo, zbuniće još nekog, tako da odo' da prepravim u mililitre, i zapravo hvala obema :)

      Delete
  3. Volim! Ja dodam jos malo slaga na svako parce i prelijem ga sosom od sumskog voca mmmmmmljac

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Definitivno! :)
      Mnogo mi je simpa mi je što ste i Saška i ti ostavile identičan komentar u razmaku od par minuta, potpuno nezavisno :)

      Delete
  5. jednom sam ga probala, jednostavan kolač a meni jako fin

    ReplyDelete
  6. Kod nas se koh uvek pravio u visokoj modli, onoj za sufle pa su i parcici uvek bili jako veliki..ili, posto je proslo jako puno vremena od kada sam ga poslednji put jela, je mozda to meni tako izgledalo jer sam bila mala !! Moracu da pitam mamu....ali mi se cini da je njoj uvek tog mleka ostajalo...u svakom slucaju, miris koha je (osim mirisa sarme naravno) miris koji najvise ostaje u vazduhu posto isti iz rerne izadje...I like it !!

    ReplyDelete
  7. Megsütöttem, nagyon finom lett! :) Köszönöm a receptet! :)

    ReplyDelete
  8. Odlično izgleda:) Koh volim ali ga retko pripremam.

    ReplyDelete
  9. Ja sam ga probala u sklopu kuVarijacija i od onda sam kupljena. Super mi je!

    ReplyDelete
  10. koh obozavam, vase recepte isto, zato mi ne zameriti na maloj sugestiji... stavite vise mleka na ovu kolicinu, deluje 'suvo', koh treba biti dosta natopljeniji....
    i da, inace jednostavnija mera za koh je koliko jaja, duplo toliko kasika griza, secera po ukusu i to je to... (npr 6 jaja, 6 kasika secera i 12 kasika griza, a mleko ugrejes s jos toliko secera i vanilin secerom...) nema da omane.... svaki put je odlican

    ReplyDelete
  11. Ja ne mogu da zamislim koh bez lomunove korice...i to na ovu kolicinu stavim 2 u testo...to je recept moje mame i ja samo za taj znam...probaj, veruj mi mnogo mu da lep šmekić....inače, obožavam tvoj blog, čitam sa uživanjem i divim se kako je sve odlično objašnjeno i uslikano (skoro sam pravila princes krofne, a danas ću da probam ovaj koh, ali sa limunom)...hvala za divne recepte i stvarno svaka čast!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno. Probaćemo i sa limunom nekom prilikom :)
      Pozdrav!

      Delete
  12. Hvala ja i moj muz vise sorti smo probali i sveje fenomenalno divni ste svaka cast i svakog dana pravimo novo i novo pozdrav

    ReplyDelete
  13. Savršen koh, kao i svaki vaš recept.

    ReplyDelete