Monday, May 06, 2013

Krem čorba od krompira i žumanaca


Gde je Uskrs, tu su jaja. Gde su jaja tu je i večito postuskršnje pitanje - a, šta ću sad sa njima!?

Mi smo ove godine ofarbali tek desetak jaja, čisto da ne prođe bez tog rituala, i baš sam mislila da ih iz tog razloga nećemo imati mnogo za potrošiti u danima nakon Uskrsa. Kad ono - greška u koracima. Na porodičnom ručku skupilo se nas sa nekoliko strana, a bake sa svih strana popakovale jaja za decu, i ne samo bake nego i bakine komšinice i... I tako. Opet ja ostadoh sa brdom jaja i pitanjem - a, šta ću sad sa njima?!

Htela sam da napravim francuski krompir, pa shvatila da baš i nemam dovoljno krompira. Ok, biće čorba od krompira, sa dodatkom kuvanih žumanaca. To će joj, taman fino, dati malo puniji ukus. Nama je ovo bio ceo obrok, obzirom da još nismo pošteno ogledneli od prazničnog ručka :)

Eto, dala sam vam jednu ideju, a sad vas molim - dajte i vi meni neku!

Krem čorba od krompira i žumanaca
recept za štampu

Sastojci:
350 g krompira
200 g mlade šargarepe
oko 150 g crnog luka, 2 manje glavice
4 žumanca iz kuvanih jaja
so
biber
muskatni orah
celerova so

za serviranje
100 g svežeg kupusa, za "rezance"
malo maslinovog ulja
mleveni biber
listić peršuna

Postupak:
1. Kupus iseći na tanke rezance, kao za kupus salatu, dodati trećinu kašičice soli, jednu kašičicu sirćeta, promešati, pokriti i ostaviti da omekša dok spremate čorbu.


2. Krompir i šargarepu oguliti i iseći na srednje krupne komade. Luk oljuštiti bez odsecanja donjeg čvora (odsecite samo "brkove", ali ne i ceo čvor, da bi glavica tokom kuvanja ostala cela). Naliti povrće sa 700 ml vode, dodati jednu kašičicu soli. Kuvati do vrenja, a onda još 40-ak minuta, na tišoj vatri, poklopljeno.


3. Odliti tečnost, ali je sačuvati. Izvaditi luk, ubaciti žumanca od kuvahin jaja, pa sve ispasirati štapnim mikserom. Vratiti tečnost, začiniti čorbu prema ukusu - u mom slučaju to je značilo narendati malo muskatnog oraha, dodati trećinu kašičice bibera i kašičicu celerove soli, i kuvati do ponovnog vrenja. Servirati sa malo maslinovog ulja, uz "rezance" od kupusa i sveže mleveni biber. Ukrasiti listićem peršuna.



komentara: 15

  1. Kod nas su se uvijek koristila za francuski krompir

    ReplyDelete
  2. Ajme, volim ovakve stvari, fenomenalna je! Sretan i blagoslovljen Uskrs tebi i tvojoj obitelji želim! :) Kuhani žumanjak se može staviti u tijesto prhko za kekse ili za quiche, umjesto sirovog žumanjka. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. [dva dana potom...]
      Upravo sam ispekla jedan kiš/tart - tri izmrvljena žumanca otišla u testo, a tri sitno seckana belanca u fil od pečuraka i karfiola. Da ne bih dodavala presno jaje (neee još jaja!), u fil sam, zbog zgušnjavanja, stavila sredinu jednog većeg parčeta starog hleba, zalivenog sa malo slatke pavlake. Ispalo je baš dobro!

      Delete
  3. Rolat od mlevenog mesa sa kuvanim jajima kroz sredinu; ruska salata; punjena jaja sa onim čega ima u frižideru; mimoza salata. To su sve ideje na prvu loptu, a ja ih trošim na sendviču - navadila sam Luku na kuvano jaje odozgo, pa ću ih do Vidovdana verovatno sve potrošiti :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, da, na mimozu sam zaboravila, a taj rolat nikad nisam pravila, baš bih mogla rekreativno :) Hvala!

      Delete
  4. Eto sjajne ideje! Nikada ne znam šta ću sa viškom jaja, te uvek pravim neke salate, koje su mi se iskreno smučile. :/

    ReplyDelete
  5. Odlicna ideja!!! I kod mene najcesce zavrse u mimoza salati ili u veknici od mlevenog mesa.

    ReplyDelete
  6. Ideja je odlična, poslužiće mi.... A taman si me podsetila i na Francuski krompir. Ja nemam ideju za tebe jer sam baš jutros razmišljala šta sa jajima...

    ReplyDelete
  7. Ja pravim veknicu i od ribe, cak i od ostataka neke kuvane ribe...onda napravis neki cilindric od barenog spanaca ili blitve, ili zelja i u njega stavis kuvana jaja...a onda sve to u sredinu veknice od ribe....isto samo malo drugacije !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš dobro zvuči. A čime malo povežeš tu riblju smesu?

      Delete
    2. kao i svaku veknicu: hlebom natopljenim vodom ili belim vinom i par jaja (u zavisnosti od kolicine, of course...)

      Delete
  8. Zanimljivo, koju dobru boju ima, baš mi se sviđa.

    ReplyDelete
  9. Skroz originalno, posebno "rezanci" od kupusa!:)) Najvise volim da visak kuvanih jaja potrosim za korpice od belanaca sa tunjevinom (pasirana zumanca, mala konzerva tunjevine, malo limuna i majoneza, so i biber po ukusu, sve se fino usitni i vrati u one izdubljene polovine belanaca:).

    ReplyDelete