Tuesday, May 28, 2013

Integralne korpice sa zeljem i rukolom


Proleće je, sezona zeleniša, a meni se jedu sve neki teški zimski krkanluci. Nije to baš podatak kojim se treba hvaliti, al' naprosto stanje je takvo. I tu kreće dijalog, interni, između dve Maje.

- Ako bi mogla, molim te, da ovog vikenda napraviš familiji nešto drugo za doručak, a ne prženice, mekike ili poparu.
- Molim!? Hoćeš reći da to n-e  v-a-lj-a? Pa, svi vole i jedva čekaju!
- Ma nemoj. Naravno da jedva čekaju kad si ih navikla da čekaju. Loše navike im stvaraš. Daj malo zelenila unesi u jelovnik, imaš li ti kalendar u kući?
- Nemam! I prekini!!!

Stvarno nemam kalendar, onaj zidni. Nisam lagala. Malo sam se ljutnula, to umem, al' zaista su retke situacije kad moram da lažem. Što je dobro, jer odmah menjam boje k'o semafor, od paradajz-crvene do zelje-zelene, i to ni najmanje nije prijatan prizor.

Kad smo kod zelja, registrovala sam da tokom termičke obrade brže gubi zelenu boju od drugog zelenog lišća. Na primer, ako stavite zajedno zelje i spanać na kratko blanširanje, spanać će ostati zelen, a zelje će vrlo brzo postati braonkasto. To sam primetila još dok sam pravila tart sa spanaćem, zeljem i sremušom. Ovde sam kombinovala zelje i rukolu, i imam utisak da rukola sporije gubi boju.

- U pravu si. Izvini. Sad ću da proguglam nešto, pa pravim ujutru.
- Nemoj da googlaš, nego resetuj memoriju. Imaš na sopstvenom blogu evo, recimo, ovo.

I šta ću, uzmem i napravim...

Integralne korpice sa zeljem i rukolom

Sastojci:
150 g integralnog pšeničnog brašna
100 g kukuruznog brašna
1 ravna kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo (pola kesice)
2 kašike masti
200 ml jogurta
1 veza zelja, oko 70-80 g
1 šaka rukole, oko 30 g
1 jaje

Postupak:
1. U posudu za mešenje sipati obe vrste brašna, so i prašak za pecivo. Promešati. Dodati jogurt i mast, izmešati varjačom da se dobije kompaktno testo. Ako je jako meko, dodati još kašiku brašna.


2. Odvojiti sa strane jednu kašiku testa, oko 50 g, to će biti potrebno za fil. Ostatak testa podeliti na dva dela, svaki oblikovati u valjak pa iseći na 12 kolutova, dakle 24 ukupno. Isečeni kolut testa malo spljoštiti rukom na radnoj površini, pa preneti u mini-mafin kalup i prsitma priljubiti testo uz ivice. Isto uraditi sa ostatkom testa, tako da se dobije 24 korpice.


3. Zelju ukloniti dršku, iseckati sitno. Rukolu iseckati ili iskidati i pomešati sa zeljem. Dodati prstohvat soli, jedno jaje i onaj komad testa odvojen ranije. Sve izmešati i puniti korpice. Otprilike po kašičica fila ide u svaku korpicu.


4. Peći oko 20-25 minuta na 180°-200°C. Služiti uz jogurt ili kiselo mleko. To ako je vreme doručka, a za slučaj večere, može i uz pivo :)


Recept za štampu

komentara: 20

  1. Hahaha, kako mi je ovaj dijalog poznat :-) I takođe nemam kalendar pa već 4 dana gulimo pasulj :-) A ove korpice mi izgledaju i atraktivno i kao nešto što bih mogla sa ove dve leve ruke lepo da uradim, samo ako u dijalogu na kraju pobedi ona bolja :-) Testo je sigurno odlično, čim idu i mast i jogurt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasulj se i kod nas kuva za cca tri dana, i niko se ne žali, zapravo svi baš vole :)
      Testo je dobro i lako se radi s njim. U fil bi mogla kašika sira da se doda, možda sledeći put.

      Delete
  2. Auh što ne umem sa integralnim brašnom - da jedem još i nekako, ali da pravim, neće nikako... A što su ti lepe ove korpice...
    Ja sam primetila da mi svo zeleno povrće brže gubi boju ukoliko se voda u kojoj se kuva/blanšira posoli. Ako ne, onda se ili nikako ili mnogo teže to dešava.

    ReplyDelete
  3. jako mi se sviđaju korpice, i tijesto i punjenje :), iako mi je rikula draža u sirovom obliku jer kad se termički obradi mi je izrazito gorka, a inače volim gorko. Zelje nisam, pa nisam uspjela naći na tržnici, a možda sam ga i probala pa nemam pojma da je to zelje. Nasmijala sam se na dijalog između dvije Maje, takve dijaloge i ja često imam sama sa sobom, ma imamo ih svi :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, ima gorčine, najverovatnije se zato deci nisu svidele korpice :( Ja volim tu rukolinu gorčinu. Dosta je kompatibilna sa pivskom :)

      Delete
  4. Sviđaju mi se korpice baš, baš! Mada, ja mislim da bi moja ruka sama (da ja ne primetim :)) tu "rknula" malko sira i to sjeničkog - onako finog i masnog i mirisnog :)))

    ReplyDelete
  5. Ma kod nas to bez sira nema sanse da prodje. Zeleno i sir to moze ali cim opaze zeleno bez sira hvataju maglu. Prvi i poslednji put kad sam probala da ih nagovorim da jedu pire od spanaca Lana se zalila tati kad je dosao sa posla kako je majka tj ja maltretira i tjera da jede svasta a on kaze "Tata te potpuno razumije duso" i nije bilo sanse da su htjeli ni da probaju.Madjutim ako ima sira moze. Kad je Lana bila mala napravim ja gibanicu sa sirom a ona kaze "Mama sta je ovo nije dobro nema trave.":-).

    ReplyDelete
  6. Jako fino izgledaju i tako su dekorativne... Tijesto mi djeluje skroz dobro, a prosto znam da ću ja dodati malo sira u nadjev... nikad ne izdržim. :) Super baš!

    ReplyDelete
  7. Pa točno je, dobre se navike stvaraju od malena. Nikada kruh s rižom, krumpirom ili tjesteninom, nikada gazirani ili drugi kupljeni voćni sokovi, nikada kečap ili brza hrana ...... Slatko samo nakon obroka .... Nikada paštete ili hrenovke ..... Moja djeca su mi danas zahvalna jer zaista ne vole ono što nisu jeli kao mali i jako dobro vide kako se drugi bore s lošim navikama kada žele biti zdraviji. Ove tvoje korpice su zaista divne, iako opet ne znam što je to zelje (jel' blitva?). Inače, sve povrće je dobro blanširati minutu-dvije u sasvim malo vode u mikrovalnoj: boja ostaje jednako intenzivna, a zadrže se i svi hranjivi sastojci (kod klasičnog blanširanja jednostavno odu u vodu, pa ode i klorofil).

    ReplyDelete
  8. Baš su slatke. a ovo sa navikama je istina, što se djecu ranije nauči na sezonsku hranu to bolje. Ali imam i ja takvih van sezonskih izleta kada se baš nečeg zaželim.

    ReplyDelete
  9. Majo, potpuno te razumem! Ja bih prženica mogla da tučem svaki dan. Taki mi period. A da ti ne pričam da se skidam sa šećera a čini mi se da i pms kuca na vrata (ili bi ja to htela pa da onda imam opravdanje? Hm..).
    Super su ti ove korpice, nisam nikad probala zelje i rukola. Skroz interesantno!

    ReplyDelete
  10. jako ukusan i dekorativan način za poslužiti "zelenjavu" :) odlično!

    ReplyDelete
  11. Jako lepo izgleda, bas...razmisljam samo a sta mu znaci ono parcence testa medj' zelenisem ? Ja sam Devica i ne mogu a da mi sve nije jasno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Drago mi je da si pitala, jer ja previdim nekad takve stvari, pošto je meni jasno i logično. Elem, dosta ima tog zeleniša, i treba mu nešto da ga poveže. Jedno jaje je malo, a da ne bih dodavala sir, ili još jaja, ili nešto treće, onda sam dodala komadić testa, koje će to malo da poveže. Al' baš sam malo stavila, moglo je i malo više (na starom postu mi je to ispalo bolje).
      Pozdrav!

      Delete
    2. I ja sam to mislila...pretpostavljam da se to testo kada ga onako izgnjecis pretvori u neku vrstu finih prezli koje upiju tecnost iz povrca, jel' tako?

      Delete
    3. Tako je bilo ovaj put. Prošli put je bilo valjda manje zeleniša da više testa, pa je više ličino retko testo u koje je potopljeno nešto zeleno. U svakom slučaju, svrha je ista :)

      Delete
  12. Jedno vreme sam bila "luda" za raznim vrstama korica a sada dugo nisam pravila ni jedne... Ove izgledaju jako lepo i fino... baš po mom ukusu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sećam se :) Pa i ove su tad, kad-ikad, nastale inspirisane nekim tvojim korpicama :)

      Delete
  13. S o bzirom na vrijeme i ne pašu baš neki laki obroci. Jako lijepo izgledaju ove korpice i super mi je ideja ovo s kalupima muffina

    ReplyDelete