Sunday, October 21, 2012

Čorba od tikvica


Koje jelo od tikvica je vaš favorit?

Ja ih ubedljivo najviše volim pohovane. Valjda zato što su same po sebi nekako blage i neutralne, i traže nešto što će ih upotpuniti i dati kontrast. Mislim da im poh upravo to radi, naročito dok je topao i krcka, a unutra tikvica sočna. Volim da ih sečem na deblje kolutove, oko pola cm debljine, ne jako tanko jer se onda skoro i ne osete u pohu. Ne znam kako i zašto se desilo da mi prođe leto a ja tikvice pohovala nula puta, ali znam da ću pre ili kasnije morati jedan post da im posvetim.

I musaka od tikvica mi je draga, onda klasične punjene tikvice, ili kao lađice... Dobre su i u vidu palačinki, ili u smesi za pileće faširane šnicle. Ustvari su jako zahvalne za kombinovanje upravo zato što su nenametljive, a vala i jeftine. Nisam ih nikad zamišljala kao punjenje za pitu/tart, pa probala neku varijaciju na ovaj Jelenin recept i jako mi se dopalo. Sirove tikvice do skoro nisam mogla da zamislim da ću jesti, a onda sam probala ove rolnice - e, to mi se baš baš jako svidelo.

Nedavno sam pravila ovu posve jednostavnu čorbicu. Ništa revolucionarno, baš obična i blaga čorbica, a opet fina. Samo je treba lepo začiniti da ne bude bezukusna. Sada nisam, a drugi put bih dodala sitno seckanu svežu ljutu papriku, na početku dinstanja. Recept je iz Velikog narodnog, izdanje 1967, strana 682.


Sastojci:
2 veze mladog luka, beli deo
2 tikvice, oko 700 g
50 g putera
1 kašika brašna
1 - 1.5 l vode
1 kašičica soli
1 kašičica celerove soli
1/3 kašičice bibera
na vrh noža belog luka u prahu
na vrh noža muskatnog oraha
2 žumanca
1 dl kiselog mleka
1 veza mirođije

Postupak:
1. Beli deo mladog luka iseckati. Tikvice oguliti, izvaditi im sredinu i sačuvati, a ostalo iseckati na kockice.


2. Na puteru izdinstati luk i sredinu tikvica sa kašičicom soli dok ne omekšaju. Dodati punu kašiku brašna i propržiti zajedno. Naliti vodom, promešati. Kad provri dodati seckane tikvice, kuvati na tišoj vatri, polupoklopljeno, dok tikvice ne postanu skroz meke.


3. Začinitii - dodati kašičicu celerove soli, trećinu kašičice bibera, malo belog luka u prahu, malo muskatnog oraha, ili iskombinovati začine prema svom ukusu. Skloniti sa vatre pa umešati kiselo mleko razmućeno sa dva žumanca i jednu vezu sitno seckane mirođije. Služiti sa kiselim mlekom ili pavlakom i prepečenim hlebom, i sve posuti biberom.


Recept za štampu

komentara: 23

  1. Pizza sa tikvicama i krompirom! I to baš često spremam, jer je gotovo za 30 minuta. A ova tvoja čorba izgleda tako ukusno, da bih popila ekran.. Ili sam samo previše gladna u ovom trenutku! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Ja mislila da sam jedina budna i gladna u ovo doba :) Daj recept za tu picu, ili bar neke smernice!

      Delete
    2. Hehe, pa mogla bih možda sutra, prekosutra da ga okačim. Imam fotografije, samo nemam napisan recept, ali srediću to - jer je pizza sjaaajna! :)

      Delete
  2. Evo i mene budne! Ja sam obecala muzu da mu nikada necu praviti corbu od tikvice, eto toliko je voli:) Inace, imas i hleb od zukini tikvica, i nije uopste los, imas ga kod mene na blogu. Pozdrav.

    ReplyDelete
  3. Corba izgleda predivno i obavezno cu morati da je isprobam. Ja tikvice volim svakako. Cesto pravim pohovane i posluzim sa laznim tartarom od pavlake, a kad punim paprike dodam po 2 tikvice za mene jer ostali nece to da jedu. Cesto ih izgrilujem na maslinovom ulju samalo bijelog luka i to je veoma ukusno i fino kao prilog uz ribu

    ReplyDelete
  4. Samo jos da dodam imas isti mlinac kao ja :-). Meni ga je donijela sestra iz Turske jos prije 10-15 godina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja nasledila ovaj, ne znam mu godište :)
      Grilovane tikvice zvuče odlično.

      Delete
  5. Hayırlı sabahlar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ReplyDelete
  6. Već jako dugo nisam jela juhu od tikvica, trebala bi to ponoviti jer sam i zaboravila okus :D Inače su mi isto najdraže pohane, ali i u umaku od paradajza kao prilog tjestenini, fino i lagano.
    Juhice volim, ne sumnjam da je ova fina :)

    ReplyDelete
  7. Celo leto sam pravila čorbu od tikvica i to zukini, jer sam imala gomilu iz moje prve bašte. Ja ništa ne dinstam. Samo iseckam grubo tikvice, krompir (malo), crvi luk, pri kraju kuvanja malo belog luka. Kuvam dok ne omekša i onda izblendiram, dodam mirođiju i to je to.

    Sasvim mi je shvatljivo da je tvoja varijanta ukusnija i da vi svi u kući nemorate da mislite o kalorijama. Samo mogu da kažem, blagiš si ga vama:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro mi zvuči ta krem varijanta sa krompirom, još sa domaćim tikvicama!

      Delete
  8. Meni su fine sve varijante sa tikvicama, neki put cak i preteram sa njima, pa ih pravim svaki dan.:)) Eto, svetlu corbicu sa tikvicama jos nisam pravila, mada nam je omiljena u kombinaciji sa sokom od paradajza, ali ovo bih bas mogla da isprobam.:)) p.s. super izgleda taj starinski mlin za biber u pozadini.:))

    ReplyDelete
  9. Volim tikvice, ne baš nešto posebno, ali ih spremam, najčešće kao pljeskavice u rerni a čorbicu od njih volim, upravo zbog njenog blagog ukusa. Tvoja čorba deluje tako okrepljujuće i lepo, njam, njam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pljeskavice u rerni? Pretpostavljam da je to ona smesa od rendanih tikvica i brašna i jaja, koja se inače prži?

      Delete
  10. Tikvice na žaru, tako su mi najdraže. Juhica super izgleda!

    ReplyDelete
  11. Ja sa tikvicama pravim jedan divni quiche...prosto kao pasulj ali se svima dopada...volim i ustipke od njih...ova tvoja corbica bas fino deluje i bas mi se nekako prijela...jedino sto je u njoj jedna od retkih stvari koje bas ne marim...mirodjija ! Ali nju covek zameni persunom i udri brigu a veselje...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šta još ide u taj kiš (ukratko samo, tek da ga zamislim)?

      Delete
    2. dinstane tikvice of course...sa malo mladog luka ako hoces...kozji sir (ne neki preterano stari naravno), jaja i pavlaka...umesto kozjeg sira fino ide i feta, ako bas kozjeg nema. Mislila sam da napravim post, videces ga.
      Kiss

      Delete
  12. Mariniriane tikvice najviše volim a potom pohane a ni ovau juhicu ne bih odbila.

    ReplyDelete
  13. tikvice sam isprobala na mali milijun načina, nikad me nisu iznevjerile, juhu jako volim, doduše radim je nešto drugačije od ove ali to su nijanse

    ReplyDelete
  14. Od skora tikvice jedem i zive, malo marinirane, pohovane, volim punjene, variva... Ma ne znam vise u kom obliku tivicu ne jedem!
    Corba ti je super!
    A sutra pravim pastetu :)

    ReplyDelete
  15. Moj dragi nije bio ljubitelj tikvica (osim u čorbama)(jede ih on u svim varijantama da se razumemo ali ono...) jer su mu vodene i gnjecave dok nije probao sveže... sada ih sirove, narendane na salati rado jede...
    Čorbica ti je super...

    ReplyDelete
  16. Ja volim tikvice na sve načine,a ako ću izdvojiti ono najdraže to su juhe i kolači sa tikvicama, ali i sve ostalo će dobro proći. Tvoja juha mi izgleda odlično, prva slika me odmah privukla, divno servirano, a kao i uvijek posebno me se dojme slike postupka.

    ReplyDelete