Wednesday, May 02, 2012

Limun pita


Dok ne stigne pravo prolećno voće, dobro će doći i jedna ovakva pita. Kisela, slatka, pomalo gorka i osvežavajuća.

Probala sam je odavno, videvši recept na blogu Sweet Sensation, s tim da sam malo smanjila količinu šećera, a puter u filu zamenila kiselom pavlakom. Nadalje sam je pravila tako, i ostala je na meniju, jer je zaista odlična. U fil ide ceo limun, sa korom, pa pita ima intenzivno kiseo ukus, ali i blagu gorčinu od kore. Ako volite napitke tipa bitter lemon, onda bi vam se ovaj kolač sigurno dopao.

Pre mesec i kusur, dobila sam poziv od novinarke časopisa Blic žena - kuhinja da gostujem u njihovoj rubrici o gastro-blogerima, koju su pokrenuli početkom godine, a u kojoj svakog meseca posete nekoga od blogera, naprave mali intervju, fotografišu korak po korak pripremu tri-četiri jela, kasnije ih degustiraju, i sve to pretoče u članak sa receptima. Nakon kraćeg dvoumljenja, što zbog treme kojoj sam uvek sklona, što zbog sumnje hoću li, obdarena brzinom puža, uspeti da pripremim ta tri-četiri jela u ograničenom vremenu, što zbog nekih drugih ličnih preispitivanja, pristala sam. Odabrala sam jela koja nisu mnogo zahtevna, koja mogu spremati paralelno, a koja jesu neki moji favoriti i koja smem žmurećki da preporučim u svakom smislu.Odluka je pala - repertoar za taj dan biće naopaka gibanica, pileći paprikaš sa noklicama i ova limun pita, uz karamel preliv.

Sve je prošlo super, novinarka Milica i fotograf Emil su bili jako prijatno društvo, pa me je trema brzo napustila :) Stariji sin, šestogodišnjak, aktivno je učestvovao u razgovoru sa njima, ali i u pripremi hrane, kao i pripremama za slikanje, sav važan što i on ima svoj aparat i svoje maleno iskustvo u fotografisanju klope, i što može da asistira jednom profesionalnom fotografu.

Usput, Marfi se pobrinuo da mi baš tog dana otkaže donji grejač u rerni! Čega ja, srećom, u datom trenutku nisam bila svesna, inače bih se sigurno isparanoisala da mi ništa neće uspeti. Jeste mi bilo malo čudno što su se i limun pita i gibanica pekli duže nego uobičajeno, ali nisam se mnogo obazirala, već produžavala vreme pečenja dok nisam vizuelno procenila da je gotovo. Tek uveče, kad sam sve rekonstruisala u glavi, shvatila sam da me je zezala rerna! Dobro je da ništa nije ostalo živo, i naročito je dobro da mi gibanica nije ispala iz pleha, dok se hladila naopako, obzirom da sa donje strane nije uhvatila braon koricu koja je odgovorna da je drži zalepljenom za pleh! Smejala sam se sama sa sobom, kad sam kasnije zamišljala tu scenu, u kojoj samouvereno prevrćem pleh naopako i objašnjavam ljudima da ne brinu, da neće ništa ispasti, a onda - PLOP! :))) No, dobro, ipak je sve ispalo kako treba :)

U tekućem, majskom broju, izašao je taj članak, a Blic žena - kuhinja nastavlja da obilazi blogere. Do sada su još bili kod Minje, Ankice i Jele, a u sledećem, junskom broju očekujemo izveštaj i recepte iz Marijine kuhinje...


Sastojci:
za koru
220 g brašna
prstohvat soli
100 g putera
70 g prah šećera
1 jaje

za fil
1 srednji limun
250 g šećera
2 jaja
25 g gustina
pola čaše kisele pavlake

Postupak:
1. U posudu za mešenje staviti brašno i so. Dodati hladan puter isečen na kockice, pa ga utrljavati u brašno, dok se ne dobije mrvičasta smesa. Dodati jaje i prah šećer, pa zamestiti glatko testo. Formirati disk, uviti ga u plastičnu kesu, i ostaviti u frižideru bar pola sata.


2. Limun dobro oprati spolja. Odstraniti vrhove, pa sa sve korom iseći na kolutove a zatim svaki kolut na četvrtine, izvaditi koščice i sa 100 g šećera staviti u blender ili mini seckalicu i sve dobro ispasirati. Prebaciti u činiju, dodati ostatak šećera i gustin, pa jaja i pavlaku, i dobro žicom izmešati.


3. Pripremiti okrugli pleh prečnika 25 cm. Iseći komad papira za pečenje malo veći od toga. Preko papira razvaljati testo na krug prečnika 30 cm. Podići papir i prebaciti testo u pleh, tako da papir ostane sa gornje strane. Ivice testa priljubiti uz ivice pleha, odlepiti papir, pa odseći viškove ako ih ima. Testo izbockati viljuškom pa peći oko 10-12 minuta na 175 stepeni. Preko polupečenog testa sipati pripremljen fil i vratiti u rernu, i peći još 25-30 minuta.


4. Pečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi. Servirati uz domaći karamel preliv, dekorisati listićima mente.

Savet:
Ako nemate neprskan limun, a treba da ga upotrebite sa korom, pripremite ga tako što ćete ga dan ranije dobro oprati pa spustiti u posudu sa vodom u koju je dodato malo sirćeta i sode bikarbone.

Recept za štampu

komentara: 33

  1. Čestitam za gostovanje u blicu! Stvarno divno!
    Jako mi se sviđa ova limun pita, obožavam limun u slatkim varijantama...
    Mmmm

    ReplyDelete
  2. čestitam za gostovanje! :-) trema je uvijek u takvim slučajevima pozitivna, a da je nešto više krenulo u krivom smjeru, ja sam sigurna da bi se ti hladne glave snašla. :) Pita od limuna je predivna, tako nježno izgleda i odmah mi dođe da je gricnem. jednom sam radila francusku pitu od limuna sličnu tvojoj kombinaciji, jer ne ide putar već slatko vrhnje. mogla bih je baš opet napravit :)

    ReplyDelete
  3. Ah, ah... Kako bi mi samo prijalo jedno parce sada!
    Uskoro cu imati 100 kila :(

    Sa uzivanjem sam procitala clanak u Blic zeni-kuhinja...Cestitke za gostovanje

    :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Videla sam pitu u časopisu i mislila sam da je od ranije....Svakako mi se dopala, probam, sigurno!
      A Vukovo maleno iskustvo je verovatno jednako mom, koje sada smatram solidnim....Nahvalili ga novinari kako poznaje funkcije aparata - eto vidiš, ja jedva naučila da ugasim blic :-)

      Delete
  4. Cestitke povodom gostovanja, mislim da je to super, ova limun pita je predivna, volim limun u svim kolacima. Jako mi se dopada tvoja prezentacija, korak po korak, a slike su prekrasne.

    ReplyDelete
  5. Predivno, najljepši desert koji sam danas vidjela :) Jako volim kolače s limunom i sviđa mi se krema :)

    ReplyDelete
  6. Čestitam na gostovanju u Blic ženi, Ana mi je u subotu "tutnula" časopis u ruke pa sam prelistala (nisam imala pojma o čemu se radi) i nagledala vaših slikica... nisam čitala tekst ali ste mi jako slatki ;) a ti standardno SAVRŠENA! Pozdrav :)

    ReplyDelete
  7. meni neshto frka od celog limuna sa sve odelcetom. neshto se tripujem da ako nije rast'o u saksiji meni poznatoj, onda to znaci da je rast'o na nekoj teritoriji meni nepoznatoj. i onda po principu "ne dao ti bog shto ti majka pomisli" (ili shto ja pomislim), -ja pomislim kako je taj neznanac otprilike zalivao taj svoj limun rashladnom vodom od nuklearnog reaktora, djubrio ga mlevenim plutonijumom, i umakao u rastvor kolere da bi sprechio gusenice da ga napadnu. (mozhda kad sam dobro raspolozhen, neka malo blazha verzija - ali generalno tu sam negde sa mislima na tu temu, a kada je kupovni limun u pitanju).
    *jel ima neko od drugara limun kuchi u saksiji? - jel' ga kalemio; jel' zna u chemu je fora (poshto mi je neko jednom prilikom rekao da njegovi limunovi imaju shtos da ih je nakalemio "jova" :) (stvarno neki jova)(problem - ne znam jovu, a moj deda-bata koji je bio verziran u tome je umreo davne i daleke 85', pa nemam koga da pitam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Ali ako si se obezbedio olovom iz sremuša, nema frke, neutralisaće sva ta čuda iz kore limuna :) Joj, smejem se opisu, a u suštini si u pravu. Imala sam faze gore od tih tvojih, pa me nekim čudom odjednom pustilo, inače ne znam šta bih jela, jer sam sve živo počela da izbacujem. Jebiga, ne valja krajnost ni na jednoj strani. One filmove što si preporučio na nekom od ranijih komentara sam nabavila odavno i pohranila na HDD, ali ne smem da ih gledam još, jer tačno znam kako će uticati na mene. Nisam još spremna na nove strahove, gajim ih dovoljno i ovako.

      Ništa o kalemljenju ne znam, ali videh danas na Kaleniću kod onih što prodaju cveće i rasad jedno simpatično drvce limuna, formata taman za po kući :)

      Pozdrav!

      Delete
  8. ova pita ti je prekrasna, obožavam limun kolače, a i čestitam ti na gostovanju!!

    ReplyDelete
  9. Bravo za blic !
    Limun pita-volim, volim, volim...
    Bilo bi super da širom sveta postoje radionice koje bi pravile sve recepte sa blogova, i da ja lepo mogu u svom gradu naručiti šta mi se svidi, jer nikad neću postići sve da napravim :)

    ReplyDelete
  10. Majo, bas me raduje da procitam da su i drugi mediji zainteresovani sa kulinarsku blogosferu. Mogla bi da skeniras tvoje recepte uz Blica i da ih postavis na blog.
    Da je srece da je Srbija dovoljno veliko trziste, tehnoloski (internet) razvijena kao i ekonomski, ti bi se vec oprostila od svoje informaticke karijere i sad bi vec imala par svojih knjiga koje bi samo potpisivala... Definitivno si veliki autoritet sto se tice kuvanja i mogla bi da "prodas" svoje znanje i umece.
    Inace recept za gibanicu je odlican... spremam se da ti posaljem rezultate mog eksperimentisanja... gibanica-sufle:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, i čekam rezultate gibanice :) A ovo ostalo, polaskana sam zbog tvog mišljenja, ali istina je ipak nešto drugačija.
      Pozdrav!

      p.s.
      recepte iz Blica nema potrebe da skeniram, jer svi već postoje ovde na blogu.

      Delete
  11. Danas ću da kupim časopis i drago mi je da si pristala na intervju. A rerne, e tako ti je to. Kad budeš kupovala sledeću, kad dođe na red razmilsli dobro koju ćeš. Ja kuvam na 3 plotne odjednom i kipi mi uvek naokolo, tako da su za mene ove stare rerne zakon. Kumi je ploča skupe rerne pukla sama od sebe posle godinu dana.
    Elem, pita ti je odlična i ja sam uvek za taj limun. Zimus je 1kg bio 60 dinara, jeftinije od jabuka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dosta me je dobro služila ova rerna i uopšte šporet, mislim da ima 14-15 godina kako ga imam, a jesam ga maltretirala, ovo je prvi kvar za sve to vreme, pa i nije strašno :) Da sad kupujem novi, uzela bih klasične ringle, ali deluje da će ovaj raditi još neko vreme, pa odlažem razmišljanje o tome do daljeg :)

      Delete
    2. Hranu i bube! Genijalnog li deteta.

      Delete
  12. Cestitam na gostovanju. Ne pravim tako cesto kolace sa limunom, ali ova pita mi deluje preukusno.

    ReplyDelete
  13. Cestitke za clanak!
    Nemam obicaj da kupujem pomenute novine, ali sam sad napravila izuzetak:) Posebno mi je drago da food blogeri dobijaju svoje mesto u medijima. Nadam se da si ti zadovoljan kako je sve ispalo, a po slikama iz novina bi rekla da je ekipa jako dobro klopala.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  14. Majo, cestitam na gostovanju, evo upravo sam procitala clanak (morala sam odmah da kupim Bic zenu;), znas da volim tvoje recepte i mislim da su napravili pravi izbor, sve je vrlo lepo napisano a posebno mi je sladak tvoj mali asistent u kuhinji:)) Pita izgleda odlicno, vec je zamisljam u mini formi, poput nekih malih tartleta, onako da mogu fino da se poruckaju u par zalogaja. Saljem veliki pozdrav celoj ekipi!:))

    ReplyDelete
  15. Majo, cestitke za gostovanje u Blic zeni! Moracu kupiti taj broj... :) Ne mogu te zamisliti kao tremarosa. Meni uvek delujes (ovako kroz postove) bas samouvereno... :)
    Pita je sjajna! Secam se i recepta sa Sweet sensation

    ReplyDelete
  16. Već mjesec dana kupujem limune za tart od limuna i uvijek završe u limunadi s jagodama :)
    Jako volim slastice s limunima, iako tart zauzima prvo mjesto, definitivno.

    Odlično izgleda i super mi je dodatak karamele!
    Čestitam na gostovanju :)

    ReplyDelete
  17. Čestitke za gostovanje u Blic zeni, draga Majo! Nažalost nemam prilike da nabavim primjerak ovdje kod nas ali mi je drago da svi recepti postoje i na tvom blogu. Ovaj tart je baš nešto za mene, okorjelog limunoljupca, a kombinacija s karamelom meni nova i jako primamljiva!
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  18. Čestitke na reklami u novinama. Stvarno zasluženo. Sviđa mi se recept.

    ReplyDelete
  19. Dezerte sa limunom obožavam i često ih pravim. Moraću da probam ovu tvoju verziju, pogotovu što sadrži pavlaku umesto butera. Znam da će i devojčice da budu oduševljene (a dosadilo mi je da pravim keksove sa čokoladom i "brownies":)
    Čestitam na Blic-pojavi! Svi smo mi introverti skloni tremi, tako da te razumem. Ali isto tako znam (po sebi) da trema iščili za čas kad radiš nešto u čemu si vešta - a ti si u ovim kulinarskim stvarima vrlo vešta:)

    ReplyDelete
  20. ja limun pitu radim po malo drugačijem receptu, mislim da bi mi se i ova vrlo dopala, a pogotovo sa ovim karamelom

    ReplyDelete
  21. Majce cestitam za izalzenje u Blic zeni. Vrlo retko kupujem casopise pa nisam ni videla, ali potrazicu taj broj, mozda ga jos ima.
    Super si prosla sa pitama s obzirom na grejac. :(
    Limun pitu bas i ne volim, ali ne mozemo ni sve da volimo, jel tako? :D

    ReplyDelete
  22. Majo, posle danasnjeg druzenja na Adi kazem - feeenomenalna pita! :)

    ReplyDelete
  23. Jao, pa nisam jako dugo pratila tvoj bloge, ovo sam propustila sad bas gledam, ja sam radila tvoju bitter pitu, neznam da li sam i ovu, pite du ti extra.

    ReplyDelete
  24. Recept isproban, a pitica je baš ukusna. Jedino što mi je kora bila malo tvrđa. Valjda sam je prepekla ili nisam testo dobro zamesila, ne znam.

    ReplyDelete