Monday, April 09, 2012

Čorba od sremuša


Sremuš ili divlji luk je biljka čije lišće ima ukus kao beli luk. Sirov sremuš je super za salate, blanširan je dušu dao za neku čorbicu. Kod nas se načešće prodaje u vezicama od 100 grama. Sad je u sezona u jeku, april je njegovo vreme. Navodno, kasnije list postaje neprijatno ljut i ne koristi se. Interesantno je da kuvan/blanširan sremuš ukusom najviše podseća na spanać. Tako da nije od onih jela koja navode na bežanje od okoline, ili okoline od vas.

U slučaju da ste uopšte senzitivni na mirise na taj način. I pored sve volje da nađem nešto baš jako gadno u mirisu belog luka u bilo kom svom stanju, meni lično i dalje ne smeta ništa od toga. Slično je i sa mirisom dinstanog crnog luka, kuvanog kupusa, karfiola, ili ribe... Smetaju mi mirisi truljenja, užeglosti, zagorevanja, ali mirisi kuvanja i pripreme hrane vrlo retko. Zato ipak uzmite sa rezervom moju procenu da ova čorba nije od "onih".

Meni se dopala, dok su muški bili bojažljivi tokom jela, demonstrirajući školski primer odbrambenog nepoverenja prema svemu nepoznatom i novom. Kod nas u kući reč "čorba" je sinonim za bogatu pileću belu čorbu, koju dragi sprema zaista odlično i koja je nama čitav obrok (recept sledi u nekom od narednih postova), pa kad im iznesem nešto gusto i zeleno i kažem da je to čorba, oni me svi gledaju... belo :)

U velikom narodnom kuvaru nisam uspela da nađem ništa o sremušu, koji se još sreće pod nazivom medveđi luk, kao i divlji luk. Možda ima još neko ime pa se krije pod njim, ako znate, javite mi. Inspiracija za ovu čorbu potekla je od recepta iz prošlogodišnjeg prolećnog broja časopisa Repete.


Čorba od sremuša
recept za štampu

Sastojci:
4 veze sremuša (4 x 100 g)
1 veća veza zeleni za supu
100 ml pavlake za kuvanje
50 ml maslinovog ulja
1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera

za serviranje, po porciji
1 kašičica kisele pavlake
2 režnja sveže ljute papričice
pola kriške starog hleba

Postupak:
1. Zelen (šargarepu i koren peršuna) očistiti i naliti sa 1.2 l vode pa kuvati poklopljeno, ostavljajući malo prostora da para ima kuda da izlazi, dok povrće ne omekša, otprilike pola sata.


2. U veći i dublji tiganj, ili odgovarajuću šerpu, sipati 50 ml ulja pa spustiti opran sremuš i poklopljeno dinstati tek toliko da sremuš uvene, i sav padne na dno posude.


3. Povrće izvaditi iz supe pa zajedno sa sremušem ispasirati uz pomoć štapnog miksera. Vratiti u supu, dodati so, biber i pavlaku za kuvanje pa kuvati do vrenja i skloniti.


4. Kriške starog hleba iseći na trake ili kockice pa prepeći kratko na tiganju sa par kapi ulja, dok ne postanu hrskave, pa poslužiti uz čorbu serviranu sa malo kisele pavlake i sitno seckane ljute papričice.

komentara: 26

  1. Sjajan post, juha je divna i ja sam danas na blogu pisala upravo o divljem luku, pa ako ti je preostalo mozes isprobati i moj recept :)
    Svidja mi se kako si opisala postupak u slikama.

    ReplyDelete
  2. Bas ga ovih dana intenzivno koristim u salatama i uz blitvu i spanac. Nekada smo sremus jeli samo kada dobijemo od nekog ko je isao u selo pa nabrao, a sada moze da se kupi na pijaci ... bar na mojoj jer ga nije bilo do ove godine.

    Sad sam pogledala u knjizi Marie Treben (imam u pdf-u) 'Zdravlje iz Bozje apoteke' za nazive.

    Cremos, sremuz, sremusa, sremuza, medvedji luk, divlji luk ... to je sve od naziva. :) Nemam kod sebe Veliki Kuvar da pogledam (posto mama ima izdanje iz osamdesetih) da li su nesto od recepata ubacili.

    Corbica je odlicna, mada i kod mene slicno prolaze 'eksperimenti' Corba je za mog muza samo juneca. :))) Meni prijaju razni corbuljaci tako da ovaj tvoj pamtim pa isprobavam.

    Ni meni ne smrdi beli luk (niti spremanje hrane, sem kad me komsiluk zagadi nekim 'kuvanim nogama'), jedino mi je ubitacna kombinacija miks alkohola i luka ... kad osetis da se neko nazdrao belog pa zalio rakijom ... to je ubica! lol

    ReplyDelete
  3. I ja sa nepoverenjem gledam ka sremušu, jer izbegavam i lukove u sirovom stanju....zbog bežanja (od) okoline :-) Ova tvoja čorbica svakako divno izgleda.
    Inače, jedva čekam recept za belu pileću čorbu. A još ako imaš i za onu pravu, kafansku teleću belu čorbicu - tvoj sam čovek!

    ReplyDelete
  4. Zeleno volim te zeleno! Obozavam 2u1 (zdravo i ukusno). Bravo za ideju Majo!

    ReplyDelete
  5. Kod mojih prolazi svaka vrsta čorbe,ne biraju.
    Sremuš je stvarno super biljka,a i sad je ima u izobilju.Mirisi hrane i meni ne smetaju,a naročito ne luka.

    ReplyDelete
  6. Zvuči super! Mogla bih da isprobam, mi jako volimo čorbuljke. A jel čorbica ima taj belolukasti ukus? Ja belca volim jaaakoo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa, ima, mada mnogo jači šmek na beli luk sremuš ima u sirovom stanju. Pa i običan beli luk izgubi dosta od arome kad se skuva, tako i ovo.

      Delete
  7. I ja se secam recepta iz Repeta, ali nikako da odem do pijace i kupim sremus. Sad sam ga kod bake trazila, ali nisam ga uspela naci na livadama (valjda raste na livadama, provericu to :)).
    Inace, ni ja nemam problem sa mirisima luka i druge hrane.

    ReplyDelete
  8. krasna ideja, imam vezicu medvjeđeg luka doma, većinu još nisam upotrijebila, mislim da ću raditi ovu juhicu.
    Inače, meni je sinonim za juhu upravo ovako nešto, ne volim one klasične juhe goveđe, pileće, kokošje :)

    ReplyDelete
  9. Jutros na pijaci sam vidjela da prodaju vezice sremuša i nisam kupila.Ovo mi se baš dopada,mada kod mojih malo teže prolaze ovakve čorbice:)) Ali vrijedi pokušati.

    ReplyDelete
  10. Volim sremuš i pravila sam par stvarčica od njega ali nikako da stignem i objavim recepte. Ova čorbica mi jako fino izgleda!

    ReplyDelete
  11. bash danas se protegoh po frushci goroj malo, i ne videh ni jedan, osim onih uz put koji beru penzosi - shto se prodaje tamo na kvantashu i na ribljoj pijaci :) :)
    al nekako, kad mi se prijede olovo, smazachu ova svoja pecaroshka, ne moram da klopam ovo automobilsko iz goriva, shto je na tim listovima :)
    ql je sremush skroz :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Ma, ne valja olovo konzumirati tako u komadu, bolje ovako, ispasirano :)

      Delete
  12. Volim, volim sremuš (kod nas kažemo čemaž :)). U šumi imamo ga puno, trebam samo otiči tamo :). Krasna juhica i fotkice. Hvala na receptu.

    ReplyDelete
  13. Ja za vikend bila u selu i nabrala. Ovde kod nas se najčešće koristi kao salata i varivo, slično se sprema kao zelje ili koprive. Što se imena tiče, naši lokalni vlasi ga zovu "ljorda", a od imena se još koristi "crempuš", retko ko ga zove baš sremuš.

    I moram da spomenem i to da je sremuš dosta sličan đurđevku, vodite računa ako idete sami da ga berete, a niste baš 100% sigurni da znate šta je, pogotovo što je đurđevak otrovan.

    ReplyDelete
  14. I ja sam prošli vikend bila u šumi pa sam nabrala hrpu srijemuša.Bio je prilog pomiješan sa krumpirom za zubaca. I moji doma ga najčešće rade kao špinat, na mlijeku.

    ReplyDelete
  15. al listić đurđevka ima onaj opor gadan šmek na nejestive biljke koliko se sećam, a sremuš šmekuje na luk

    ReplyDelete
  16. Jako volim kada mi poslije kuhanja prsti mirišu na bijeli luk. Iskreno, više volim u kući mirise iz kuhinje nego one iz spreja. Njih ne podnosim!
    A što se tiče srijemuša ili medveđeg lukanešto nisam imala priliku ga ovdje naći. Ali, sjećam se toga jer ga je moja mama koristila.
    Tvoji postovi su savršeni, bez greške, prefini, ...

    ReplyDelete
  17. ...savršeno!!...obožavam juhe, bez njih ne mogu i stalno smišljam neke nove...obožavam medvjeđi luk i naprosto ga stavljam u skoro sva jela, barem malo, pogotovo sad kad mu je vrijeme...
    ...iskreno, juhu od njega još nisam radila...ovaj recept ću svakako isprobati...
    ...lijep pozdrav ostavljam...:)

    ReplyDelete
  18. bio danas malo protego se po frušci i još goroj. pa ono - kad te vodi neko ko zna - ondak ga ima mlogo. evo glejte:

    http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/19985351/2/stock-photo-19985351-title-unavailable.jpg

    ReplyDelete
  19. Kada nestane svežeg sremuša, tu je vrhunska Tinktura: http://sremus.com

    ReplyDelete
  20. Belu pileću koju Majin dragi pravi, sam imao prilike da probam i završilo se tako što sam 3 puta sipao po pun tanjir :))) zaista izvrsna... Ali priznajem da me je i ova sremuš čorbica ili možda više potaž od sremuša vrlo zainteresovao tako da ću probati jer mi u kući volimo sremuš... Hvala draga Majo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, uvek mi je drago kad nešto probaš, hvala tebi :)

      Delete