Tuesday, February 14, 2012

Ljubavna pisma



Čežnja za nikad dostignutim i čežnja za izgubljenim nemaju isti ukus...



Sastojci:
za testo
230 g brašna
100 g putera
1 jaje
70 g prah šećera
prstohvat soli

za fil
1 belance
50 g šećera
50 g mlevenih oraha

Postupak:
1. Viljuškom blago razmutiti jaje sa šećerom. U prosejano brašno ubaciti kockice hladnog putera, pa ga rukama utrljati u brašno. Dodati jaje sa šećerom, pa sve zajedno umesiti. Testo podeliti na dva dela, svaki staviti u kesu za zamrzivač (kesa od 3 l, dimenzija 24 x 30 cm) pa razvući na kvadrat 24x24cm. Tako razvučene table testa dobro ohladiti u frižideru.


2. Umutiti belance dok ne zapeni, dodati šećer, mutiti dalje dok se ne dobije čvrst šam. Varjačom ili žicom umešati mlevene orahe. Iako deluje da ga ima malo, fila ima sasvim dovoljno, čak i previše.

3. Kesu raseći sa dve strane i testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom. Testo iseći na 16 kvadrata dimenzija 6 x 6 cm. Na sredinu svakog staviti po sasvim malo fila, pa sklopiti testo da dobije oblik pisma/koverte. Ponoviti sve i sa drugom tablom testa. Po neku kovertu možete ostaviti otvorenu.


4. Peći na 180°C oko 15 minuta, dok se testo blago ne zažuti. Ohlađena pisma uvaljati u prah šećer.


Recept za štampu


Ova pisamca nastala su inspirisana receptom "Ljubavna pisma" iz Velikog narodnog kuvara (izdanje 1967, strana 501), mada, zbog sumnje u tačnost tamošnjih mera, recept je prilično izmenjen.

komentara: 40

  1. Fenomenalno, izgledaju baš kao prava pisma! A razmislite samo da li biste voleli da dobijete neko ljubavno pismo ili sms?

    ReplyDelete
  2. Divno izgledaju, a okusu se bojim i razmišljati. Još kada bi mi netko drugi zatvarao ova "pisma":)

    ReplyDelete
  3. ajme fenomenalno, ja bi ih napunila sa čokoladom ili nekom crvenom marmeladom :D, iako vjerujem da je fino i sa orasima :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni se čini da bi neko čokoladno punjenje bilo super. Ali recimo obična, ničim razređena čokolada, samo malo otopljena da može da se nanese. Bojim se da bi redji fil curio i izašao kroz šavove pisama, kao i džem. Meni je u drugoj turi malo probilo fila po šavovima, recimo na polovini keksića, ali zavisi i kako se pisma sklope - ako se samo ovlaš saviju, belance koje ipak malo naraste tokom pečenja ima tendenciju da odvoji šavove.

      Delete
  4. Baš su sjajni ovi paketići - pisamca, kad sam vidjela drugu ftkicu s perom, pomislila sam da unutra idu i textualne porukice kao ono: Ti si moje zlato, ti si moje srebro, vidim li te s drugim slomit ću ti rebro!

    ReplyDelete
  5. Baš su ti dobra ova pisma i supe rmi je što istražuješ ovu našu knjižurinu od kuvara. Ja je imam i nekako nikad da se svrtim i počnem sa proučavanjem. Pitam se ko je to sve pisao i prepisivao kad ima toliko grešaka, ali kad znaš da kuvaš odmah uočiš greške, a početnici brzo odustanu od te knjige. Meni je samo fascinantno što to malo fotki uopšte nije u skladu sa receptima u knjizi, tj. nisu povezani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko god volim precizne recepte sa slikama koje su sa sigurnošću odgovarajuće, toliko me ovaj kuvar zabavlja baš zato što nema slika, tj. izgled me ne može zavarati. Moram baš da se skoncentrišem dok čitam, i probam da zamislim rezultat. Zvuči lako, ali često baš i nije tako :)
      Na stranu to što su recepti iz ko zna kojih različitih izvora, što su neki jako precizni, neki nedopustivo nejasni, neki "nešto izmedju"...

      Delete
  6. Jao što su slatka ova tvoja pisamca! :)

    Inače, već neko vrijeme pokušavam da skontam o kojem se kuvaru radi. Ja imam jednu veliku knjižurinu "Veliki narodni kuvar" od Spasenije Pate Marković, u izdanju Narodne knjige Beograd iz 1977. Recepata milion od kojih bar pola mi izgledaju nejestivo. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je to. Samo je izdanje drugo. Nema baš milion recepata, ali ima previše za jedan život, što je isto kao i milion :) Koliko su jestivi... Pa recimo da se slažem da je polovina nejestiva, tj. teško razumljiva ili nedovoljno objašnjena pa navodi na odustajanje.
      Al' zato ova druga polovinaaaaa... :))))

      Delete
  7. Totalno su šarmantni ovi kolačići, jako dobro!

    ReplyDelete
  8. Nije mi bilo mrsko pogledati u moj primjerak Velikog narodnog kuhara iz 1987. godine i recept je na 450. stranici. Divim ti se na istraživanju istog.
    Ova tvoja pisamca su fenomenalna, bojim se i pomisliti probati ih!
    Prekrasno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ono što mi se uvek događa kad otvorim tu knjižurdu je da pođem da vidim nešto konkretno, okrenem sadržaj da nadjem to "nešto konkretno", a onda odem na 10 drugih recepata, kojima ne mogu da odolim da ne pogledam, kad ih ugledam u sadržaju :) Ne istražujem ja nju, nego ona mene provocira :)

      Delete
  9. Bravo Majo,

    iza svakog tvog posta se pitam kako ces iduci put da zadovoljis kriterije koji si visoko postavila. A ti ne samo da ih dostignes, nego uvijek pomijeris tu granicu...

    Opet samo bravo i hvala ti sto sve ovo dijelis...

    Puno pozdrava i sretan Valentine tebi i Srletu


    Zoran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Zoki. Nije to baš tako, kako tebi izgleda, ali hvala na komplimentima, u svakom slučaju.
      Sve najbolje i vama.

      Delete
  10. Draga Majo, pisamca su preslatka, skoro nisam videla nesto ovako slatko, spremicu tvoj receptek na sigurno i hvala puno na lepoj ideji, a tvoje fotke pripeme vec zamisljam u jednoj lepoj knjizici... sve najlepse ti zelim za danasnji dan!:))

    ReplyDelete
  11. Ne pamtim kad sam videla nešto slađe.

    ReplyDelete
  12. Majo, evo, našla sam u mom Velikom narodnom kuvaru (izdanje 1972.god)ovaj recept na 501 str. i piše "Ljubavna pisma". Recept se nešto razlikuje od tvog, uglavnom pisma deluju veoma impresivno i pogodna za Dan zaljubljenosti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Recept se dosta razlikuje, jer ja sam ga menjala u letu, i kasnije ponovila još više izmenivši recept za testo, jer ono što u kuvaru piše jednostavno ne bi dalo išta upotrebljivo.
      - 140 g putera i 140 g brašna i 4!!! žumanca mesiti dok ne počne da se odvaja od ruku. Pošto se to nikad ne bi desilo, provela bih ostatak života meseći testo. Možda nedostaje samo "mesiti DODAJUĆI BRAŠNO dok ne počne da se odvaja ..." a možda je i greška u brojevima...
      - Fil od 4 belanceta, koliko tamo stoji, mogao bi da napuni desetostruku količinu navedene mere za testo. Jedno belance je bilo dovoljno i previše...

      Ali svejedno, recept me jeste inspirisao. Volim tu knjigu.

      Delete
  13. pisamca su preslatka i baš prigodna, nisam nigdje naišla na nešto ovakvo, dala si mi odličnu ideju koju ću sigurno iskoristiti u budućnosti

    ReplyDelete
  14. Uvodna recenica je tacna da tacnija ne moze biti...
    Predivno izgledaju! I ja cesto listam Veliki narodni kuvar... Volim tu knjigu iako ju retko koristim.

    ReplyDelete
  15. Pisamca su super, podsjećaju me na recept iz 80tih kad se kod nas pojavio marcipan, pa ga je jedna kuvarica na TVu razvijala i punila nečim i savijala u obliku pisama. Ne znam zašto mi se to urezalo u pamćenje, možda zbog cijene marcipana za koji sam u to vrijeme prvi put čula.
    Moj Narodni kuvar je najstariji, iz 65e. Jedno vrijeme sam ga pomno iščitavala zbog stila pisanja i nemogućih stvari, kao što je kravlje vime strana 290. i 337.

    ReplyDelete
  16. Ova tvoja pisamca su pravo osveženje u poplavi srca raznih veličina. Ja ništa ljubavnije, a jestivo nisam videla!
    Inače, moj Kuvar je iz '59 i u njemu ni sadržaj nije tačan :-). Ako piše da je na 346. strani, treba biti spreman pa tražiti po dve strane napred i nazad. Uprkos tome, čitam ga kao roman, jer veoma dobro oslikava prehrambene navike i (ne)razvijenost kulinarstva tog doba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ovde ima puno grešaka u sadržaju, tj. recept se ne nalazi na strani na kojoj piše da se nalazi, ali navikneš se :)
      Hvala i pozdrav!

      Delete
  17. Ima taj kuvar i odličnih recepata, naročito za starinske recepte. Svi počinju sa 'u veliku šerpu staviti 3 kašike dobre svinjske masti':-))) Samo ti nju čitaj i daj još ovako dobrih recepata i slika!

    Ti kao da si ćerka moje majke, ona masna testa nije drugačije razvlačila nego na taj način!

    ReplyDelete
  18. kuvar nije loš, ali nekad nije odredjen... nekad mi je dobra rečenica .. brašno po potrebi ili šaka.. a svaka šaka je različita. Super opisan recept.. biće isproban.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima takvih recepata gomila. A ima i onih gde se samo ugrubo opisuje neki postupak a ni traga nikakvim merama, ma ni u naznakama. Ali treba razmišljati i o tome da u vreme kad je zbirka nastala, nisu ni domaćice bile kao današnje. Jeste to neko drugo vreme bilo, ali može se iščeprkati dosta toga upotrebljivog, to je neki moj utisak.

      Delete
  19. Majo, sjajna ideja! Vidim da cesto pominjes taj Patin kuvar, pa se pitam da li vredi da ga donosim iz Srbije. Ja sam dobila od muza neko staro izdanje za vencanje... nikad me bas nije nesto zainteresovao, mozda sad kada vise kuvam, ne znam... velika je to knjiga za dug put.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš tako, ako si "u toj fazi", sigurno vredi. Mene pre 5 godina nije nešto zanimao, a nemam pojma hoće li me za 5 isto ovoliko interesovati kao sada, tako da mislim da je to baš individualno. Ali da je nešto što treba imati u svakoj kući u kojoj se hrana priprema s nekom pažnjim, po mom mišljenju - treba.
      Pozdrav!

      Delete
  20. Kako je ovo lijepo ! A mogu zamisliti kako je tek ukusno ! Baš sam oduševljena ovim pismima !

    ReplyDelete
  21. Спасибо! Вкусно и оригинально!
    http://1.bp.blogspot.com/-zvmowJceMQc/UadNEZZqLLI/AAAAAAAAGNU/mz_fscgoEtE/s1600/DSC04915.JPG

    ReplyDelete