Saturday, January 14, 2012

Outsourcing 2: Testa i peciva

Izvinjavam se svim burecima, pitama i gibanicama, ali zagorski štrukli su jedno savršenstvo nad savršenstvima kad se radi o vučenom testu i sirnom punjenju. Ove sam pravila davno, kad je Tadeja objavila recept, ali nikad nisu stigle na blog, jer sam bila (i ostala) nezadovoljna slikama. Kasnije sam ih pravila još par puta, i obećavam štruklima poseban post na blogu, jer itekako zaslužuju (6 i po godina kasnije, ispunjeno obećanje, recept za zagorske štruke je tu!). Sve preporuke za Tadejin recept :)



Libum, lepinjice od brašna i sira, koje vuku poreklo još od starih Rimljana, postale su jako popularne među blogerima, nakon što je Katarina objavila recept na svom blogu. Pisala je i Tadeja o njima, u sklopu posta o Timninom domaćem zadatku u kome su oživele rimsku kuhinju, no moram priznati da ih ja tada nisam izolovala u svesti, i pažnju su mi odnele tek po objavi kod Katarine. Lepinjice su izuzetno mekane i ukusne, i jesu posebne, bar meni, jer nikada nisam nešto slično jela. A recept jednostavan... Svakako probajte, ako još niste.



Mafini, mafini... Na sto načina. Slatka, sočna, pečena crvena paprika ovde je "ono nešto", jer na jako jednostavan način uspela da oživi jedan običan komadić testa. Ja sam dodala i brokoli, jer klinac obožava. Recept je sa bloga Mimi's kingdom, i za preporuku je.



Obradovala sam se kao dete, kad sam kod Olje ugledala koščice od testa. Ustvari, mislim da u određenom smislu i jesam dete, jer me jako uveseljava igranje testom, naročito kad je neka ovako jednostavna a efektna ideja u pitanju! Koščice sam pravila par puta, jer se nisam baš proslavila u prvim pokušajima oblikovanja, a testo sam koristila obično hlebno, i hruščovljevo.



Dok ste se vi ludo provodili na nekoj novogodišnjoj žurci, ja sam sređivala roundup za FBI rukavice. Ne žalim se, svesno i namerno sam to uradila :) Ostala sam dužna jedan roundup još od letos, kad smo istraživali blog Cooking by Mirjana. Pošto smo svi u kući bili bolešljivi i nikakvog prazničnog raspoloženja nije bilo kod nas, a televiziju ne gledam ni inače, pa ni 31. decembra, rekoh sebi, daj da sredim te radove, stvarno nema smisla da taj posao ostavljam za sledeću godinu. I tako, dok sam skupljala linkove i slike, i pregledala ko je šta spremao od Mirjaninih delicija, ostadoše mi oči na ovom hlebu. Sutradan sam ga napravila, moje punjenje je bilo od krem sira i čajne kobaje, i mada mi je apetit tih dana bio na nuli, jedno fino parče ovog hleba sam ipak smazala :) Odličan!



Za ovu pitu od jogurta moram priznati da me je slika zavela, i malo prevarila. Svjetlanin recept je u redu, i kolač je odličan, nego sam ja to zamišljala drugačije. Mislila sam da će središnji, beli deo biti nekako kompaktniji, čvršći, jačeg, koncentrovanijeg ukusa, nešto nalik na cheesecake. Ali nije, taj beli deo je mekan i vazdušast, jer ima puno belanaca, a kolač je jako fin i takav. Ja sam samo imala pogrešnu predstavu, i razradiću sigurno ovaj recept u nešto bliskije tome što sam zamislila, a vi, ako volite kiselo-slatke ali lagane kolače, za čiju pripremu uvek imate sve sastojke u kući, ovaj je bez greške.


Veliki pozdrav svima!

komentara: 14

  1. Zainteresirala si me s ovim pogačicama naročito, morat ću isprobati. Jako lijepi "round-up" :)

    ReplyDelete
  2. Super post, za svakog se nađe po nešto.

    ReplyDelete
  3. Bravo Maja, super izbor, jako dobro sve pripremljeno, i super post ! Libum definitivno moram čim prije isprobati.

    ReplyDelete
  4. Secam se prvog outsourcing posta, za koji sam i tad pomislila da je odlicna ideja. Verujem da vecina nas isproba svasta "tudje", cesto dosta toga ne zavrsi u postu, jer se ne stize sve pokriti, a ovako si sve sakupila na jednom mestu i objavila svoje utiske, sto je meni uvek najinteresantnije da procitam.

    Tvoja pita od jogurta izgleda bas kako si je opisala, tacnije fil, da je vazdusat, a originalna slika bi i mene zavarala, fil deluje bas cvrsto.

    ReplyDelete
  5. Libume sam pravila još daaavno i to po receptu od Andreje sa bloga Voće i povrće, koji je svojevremeno objavila još na Coolinarici. Meni su ti "krugići" fantastični. Dobro si me podsjetila da si obnovim gradivo. :)

    Štrukle sam vidjela kada su bile izabrane za igricu, ali ih nisam pravila. Imala sam osjećaj da nam se neće dopasti jer su izgledale nekako mljackaste. Možda bi trebala da se oduprem predrasudama koje sam si stvorila u glavi i da ih napravim.

    Ružin lebac nisam primjetila i sad ću da škicnem recept. :)

    Muffini su mi klasika, a ove su koščice sjajna ideja za neki kućni party, obzirom da su mi svi gosti izjelice. :)

    I još pitu od jogurta. Nit čula, nit vidjela nit probala. Al se ovo zadnje da ispraviti. :)

    ReplyDelete
  6. Ugledah nekoliko integralnih hlebova koje si pravila... kazi mi koji ti se najvise dopada... ja odavno trazim recept za dobar integralni hleb, ali nikako da ga nadjem... poslednji pokusaj je bio katastrofa. Pozdrav, Ivana

    ps. moracu da probam te strukle.

    ReplyDelete
  7. Hvala svima.
    Dolce Fooda, u vreme moje "integralne faze" koja je trajala par godina, ovaj integralni hleb sam najčešće pravila. Uglavnom u manjim formatima, jer se onda kraće peče, pa i kora ne bude predebela.
    Ovu varijantu sa limunom sam pravila možda par puta, i sećam se da je glavni utisak bio da je korica bila osetno tanja u odnosu na moje dotadašnje integralne hlebove.
    I ovaj hleb ne mogu da ne pomenem, mada uopšte nije hleb jer mrve brašna u sebi nema, ali je nešto najlepše što sam probala od tih zdravijih stvari.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  8. Odličan siže i podsećanje na ono što svi volimo - testo!

    ReplyDelete
  9. Libum, bila sam rešena proletos da ga pravim, ali sam jako zapela kod rimske hrane i nekako mi je ona pokvarila gro planova, a ni sama ne znam zašto. Moraću da se uhvatim u koštac sa njim i savladam bar Libum....

    A štrukli...baš mi je žao što su tom krugu Kuvarijacija pobedili slatki a ne ovi....

    I ostali recepti su mi fini...

    ReplyDelete
  10. Majo, puno hvala sto si isprobala mafine! Ne preterujem kad kazem da si me jako, jako, jako obradovala!!!
    Odusevile su me ove Oljine koske... :)

    ReplyDelete
  11. Sve najbolje ti želim, a ova kolekcija tijesta je famozna.

    ReplyDelete
  12. Ma ovaj Libum me već mjesecima nekako vuče i svako malo ga se sjetim. Taman odlučim da ću ga napraviti pa mi nešto stane na put, pa ja opet zaboravim na njega i tako u nedogled. Stvarno ga sad moram napokon isprobati. Recepti su svi jako zanimljivi ali mene srce vuče ipak prema štruklima. To mi je u krvi valjda :)

    ReplyDelete