Thursday, November 17, 2011

Topla čokolada


Bez praškova, nije razređeni puding, samo tri dobra sastojka u jednakim količinama.

Za krizne, samačke trenutke kada je potrebno brzo udovoljiti napadu želje za nečim slatkim, ili za završetak romantične večere. Univerzalna, jednostavna, šarmantna i snažna - čokolada koja se pije.

Topla čokolada
recept za štampu

Sastojci:
100 g tamne čokolade
100 ml slatke pavlake (neutralna, mlečna pavlaka za šlag)
100 ml mleka

Postupak:
1. Dobro ugrejati slatku pavlaku. Mleko neka bude mlako ili toplo.
2. Na najtišoj vatri istopiti čokoladu, mešajući dok ne postane kremasta. Umešati vruću pavlaku, mešati dok se smesa ne ujednači (poželjno žicom za mućenje). Dodati mleko, mešajući kuvati još koji minut. Od stepena temperiranosti sastojaka i kvaliteta čokolade zavisi da li će smesa biti idealno glatka ili pokazati da ima sitne mrvice. Ako vidite mrvice, procedite toplu čokoladu kroz cediljku za čaj. Vruć napitak servirati u malim šoljama.


komentara: 21

  1. ovo je stvarno jedna od najjednostavnijih stvari na svijetu. i najboljih. a gotovo se nikad ne sjetim napraviti je. baš glupo. fino bi mi sad sjela da me ugrije prije spavanja. hvala na receptu!

    ReplyDelete
  2. Ha, preduhitrila si me:)
    Pijem je cesto ovih dana i bas sam se spremala da uradim post na temu. Odustajem, jer nam je recept isti:)
    Trenutno eksperimentisem sa zacinima, cisto da vidim kako uticu na ukus cokolade.

    Lepa fotkica:)

    ReplyDelete
  3. Monika, ni ja je sad nešto ne pravim, a jedno vreme smo je često pili. Deca obožavaju. Moram da ih opominjem da to nije sokić i da se ne pije u dahu :)

    Ana, nemoj da odustaneš :) Šta ima veze što je recept isti. Inače, ja sam ovo pravila i slikala za Repete neposredno posle okupljanja na Adi (eno Jeleninih trouglova od meda i oraha u pozadini), nego čekalo na objavu do sada.

    ReplyDelete
  4. Ma ovo volim..najvise kad kasicica skoro stoji u njoj;)

    ReplyDelete
  5. Tako jednostavna a tako fina prava čokolada.

    ReplyDelete
  6. Jednostavno i savršeno! Nisam je pravila ne pamtim. Probaćemo. Odmah sam prepoznala Jelenine trouglove, evo sada mi se jedu :)

    ReplyDelete
  7. Odlična stvar, pogotovo za ove maglovite i hladne jesenske večeri!
    @Ana: ja sam napravila domaći prah za toplu čokoladu: cimet, klinčić, kardamon i obična tamna čokolada. Odlična je. Molim te da ne odustaneš, rado bih vidjela koja je tvoja kombinacija!

    ReplyDelete
  8. uvijek dobrodošla! nisam još ove sezone si priuštila šalicu tople čokolade, ali budem uskoro, po ovom tvom receptu.
    Prije nekoliko dana smo otvorili sezonu kuhanog vina pa sad u tome guštam trenutno :) i u čajevima, jer sam prehlađena

    ReplyDelete
  9. Taman mi sada počinje sezona čokolade. Sa vremena na vrijeme svoj večernji čaj zamijenim čokoladom. Krasno izgleda.

    ReplyDelete
  10. A vidim je Jelenine trouglice, ali sam polislila da si ih pravile, jer znam da su ti se svideli:)

    @Jubistacha, pa i ja se vrtim oko tih zacina, s'tim sto mi je kardamom broj 1, tako da dodjemo na isto:)

    ReplyDelete
  11. Obožavam toplu čokoladu!!!!!!!!!!! Suprug mi često kaže da skijališta ne ocjenjujem prema kvaliteti održavanja staza nego prematome kako sam bila zadovoljna posluženom toplom čokoladom.

    ReplyDelete
  12. Jednostava recept, a vidiš Majo i takve stvari treba objaviti jer ja nisam imala pojma da slatka pavlaka ide u ovaj recept. Beležim!

    ReplyDelete
  13. Kratko i jasno Majo! :) Slazem se sa tobom. Mi ju pravimo na drugaciji nacin, ali probacu i ovako... Mmmm... Tako prija zimi, zar ne? :) A fotke su ti prelepe!

    ReplyDelete
  14. Mislim da cu si je sutra napraviti:)

    ReplyDelete
  15. Ovakve stvari cine zivot lepsim:)
    Ne pripremam često toplu čokoladu i nemam baš određen način kako to činim ali ovaj ću rado probati čim društvance stigne;) Pozdrav

    ReplyDelete
  16. Za hladne zimske večeri, prekrasno!

    ReplyDelete
  17. Čokoladni napitak mi je najdraža zimska poslastica od koje mi je odmah toplije. Jednostavan i odličan recept i jako lijepa prezentacija, baš fino izgleda !

    ReplyDelete
  18. Nisam imala pojma da se ovaj napitak radi od razrijeđenog praška za puding! Strašno, već je ionako dovoljno loše kada se umjesto kreme u kolač uvalja puding, a ovo.... Savršen ti je napitak, a vjerujem da bi mi se svidio i uz dodatak malo kardamoma i vanilije. Divne fotke.

    ReplyDelete
  19. Κάθαρσις,
    imala sam priliku par puta da vidim po kafićima nešto što se zove topla čokolada, a lepo vidiš da je neka pudingasta smesa, razredjena, a ukusom pojačana.
    Praškastih varzija sličnih napitaka u kesicama imaš u maloprodaji koliko hoćeš... Jedva prepoznaš neku reč u popisu sastojaka.
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  20. e baš tako volim, bez onih dodatnih praškova i sl.
    oni gotovi praškovi za toplu čokoladu mi nikad nisu bili dobri, imaju neki brašnasti okus
    ja ponekad napravim samo s mlijekom (iako onda nije tako gusto) radije nego one praške
    u svakom slučaju odličan recept

    ReplyDelete
  21. Cokolada je jednostavno prelepa!!! Obozavam da je pravim, a narocito kada je napolju neko ruzno vreme :)

    ReplyDelete