Sunday, June 05, 2011

Julka šnite


Jao Julka, Julka... Ime joj vuče na čednost i lakoću, i kolač jeste takvog ukusa, a u njemu je spretno upakovana prilična količina masnoće i šećera. Tako je to, sa starinskim kolačima, a baš me takvi u poslednje vreme privlače.

Julka šnite su sendvič-kolač od dve prhke korice, između kojih se krije sloj mekog čokoladnog testa i vanilin krema. U nekom sećanju mi je ostalo da sam nekad i negde probala Julka šnite, ali ništa više od toga. Onda sam ih ugledala kod Mirjane, čiji je blog pod istragom u okviru igre FBI rukavice u periodu maj-jun 2011, i...

Morala sam da ga spremim. Malčice sam smanjila količine šećera i masnoće. Filu i srednjem testu oduzela po 50 g šećera, i to je sasvim ok, ništa nije narušeno u strukturi. U fil je trebalo da se umeša 250 g putera, i ja sam prvo dodala 125 g i umutila, i videla da je to sasvim lepo i kremasto, a nije torta pa da brinem o čvrstini fila, i odlučila da ne stavim drugih 125 g.


Kora mi nije ispala dobro, u smislu da je bila previše prhka, lomila se pod oštrijim pogledom, a prenošenje preko krema bilo kojom tehnikom nemoguća misija. U receptu stoji 300 g brašna i 200 g masti, mada Mirjana kaže da radi koru sa puterom. Ja sam ipak stavila mast, a imala sam onu što ni na frižiderskoj temperaturi nije baš čvrsta. Mislim da je trebalo da stavim manje masti, ili više brašna, jer ovako je bilo pre-prhko. Gornju koru sam prenosila komadić po komadić, slažući kao puzzle, a ti komadići su mi se mrvili  i u vazduhu, uz svu pažnju i nežnost koju sam im poklonila :) Iz prhke kore sam izostavila pavlaku (3 kašike, prema receptu) jer mi je i bez nje testo bilo jako meko, valjda zbog te moje polutečne masti, pa nisam smela da dodajem išta više, jer ne bih mogla da radim od mekoće.


Kod ispečenog kolača mi nedostaje nekog definišućeg ukusa, sve je neutralno, i lepo je i tako, ali recimo da bih volela da osetim aromu vanile koju sam stavila u krem. A ne osećam je ama ni malo. Možda je ne osećam jer je, lupam, sama aroma izvetrila, a možda i zato što se mirisom oseća mast pa potire vanilu. Inače meni mast ne smeta u kolačima, a ovde je malo jače osećam, verujem da je sama mast u pitanju. Ja mast kupujem, pa kakvu nađem, tj. nemam uvek iz istog izvora, pa vidim razlike i u čvrstini i u mirisu.

Suma sumarum, meni se ovaj kolač zaista dopada. Srednja, crna kora je sočna, krem je krem, doduše kod mene je u tankom sloju jer sam smanjila količinu putera, prhka kora je prhka kora, i ona se vremenom stopi sa kremom.. U pravom smislu reči se ovaj kolač topi u ustima. Ovo nije kremasti kolač, ali opet se topi. Samo malo da se pojača aroma vanile u filu, i da se kora radi sa puterom umesto sa mašću (ili da se stavi manje masti, ne 200 g), i mislim da je sve idelano.

Kolač je izdašan, ja sam radila u velikom plehu unutrašnjih dimenzija 27x37 cm, doduše na tolikom plehu kolač je nizak, ali ne mari. Mirjana, hvala na ovom finom dezertu!


Prhka kora:
300 g brašna
200 g putera ili 160 g masti
70 g šećera
1 jaje

Srednji deo:
5 jaja
150 g šećera
100 g čokolade za kuvanje
80 g mlevenih badema

Fil:
500 ml mleka
150 g šećera
100 g brašna
125 g putera
2 kašičice vanila ekstrakta

Postupak:
1. Prvo pripremiti fil da bi se hladio dok se priprema ostalo. Od 500 ml mleka oduzeti 100-150 ml i razmutiti sa brašnom da nema grudvica, a ostatak skuvati sa 150 g šećera i vanilom. Kad počne da vri skloniti sa vatre i dodati razmućeno brašno, vratiti na ringlu i uz mešanje skuvati kao puding. Poklopiti i ostaviti da se potpuno ohladi, a za to vreme napraviti kore i srednje testo. Kasnije, kad se fil skroz ohladi dodati mikserom razmućen puter, i sve sjediniti.

2. Uključiti rernu na 180°C. Izmešati sve sastojke za prhko testo i umesiti ga, formirati dve kugle i napraviti dve kore veličine dna pleha. Za lakši rad svaku koru tanjiti između dva lista pek papira, isečenih prema dimenziji dna pleha (kod mene 27x37 cm),  tako se testo neće lepiti za oklagiju. Jednu koru ispeći na poleđini pleha, 10-ak minuta na 180°C i skloniti. Drugu, još nepečenu koru sa sve donjim papirom preneti u pleh.

3. Za srednje testo odvojiti belanca od žumanaca. Čokoladu otopiti na pari, ili u mikrotalasnoj (5 minuta na 180W). Žumanca penasto umutiti sa 150 g šećera, dodati rastopljenu čokoladu i mlevene bademe. Belanca umutiti posebno, pa pažljivo umešati u ostalo. Testo sipati preko kore (nepečene) pa zajedno ispeći: Okvirno vreme pečenja je 25 minuta na 175°C.

4. Kad se testo u plehu ohladi, premazati kremom a preko staviti drugu prhku koru. Ostaviti da se sve dobro ohladi u frižideru, posuti prah šećerom i seći na štanglice ili kocke.

Recept za štampu

komentara: 25

  1. Baš si se namučila oko tih kora, ali svejedno, šnite izgledaju fino.

    ReplyDelete
  2. Nisam do sada imala prliku da probam ove Julka šnite, a izgledaju tako fino! Prezentacija je fenomenalna, fotke očaravajuće (najviše mi se dopada ona sa praznom zdjelom čokolade :D) Recept bilježim!

    ReplyDelete
  3. Uz svo duzno postovanje recepta i autora,mislim da je 200g masti na 300g brasna mnogo. Zbog kolicine masti ti je testo i bilo jako mekano. Na drugoj slici se bas primecuje koliko je masno i mekano. A bas me zanima zasto ti se kora mrvila, mozda ipak nisi trebala da izostavis pavlaku.

    Vidim dole u receptu da si napisala smanjenu kolicinu masti, pa jesi li stavila 160g masti u teto ili si ipak stavila 200g?

    ReplyDelete
  4. Slatkog li imena, Julka, Juca. Kada kažeš čedna, pred očima mi je Sremčeva Jula, gospojica Juca..
    Julka šnite su poznati starinski kolač i sretala sam se sa receptom. Ja ovaj tip kolača pripremam ili sa jabukama ili sa višnjama i jedina čokoladna koju sam probala je Andreina.
    Volim što detaljno opisuješ svoje iskustvo sa samim receptom i problemima na koje naiđeš. Stvarno je od pomoći. Ja volim kada su kore vrlo prhke, a problem rješavam da kolač stavim u hladnjak pa se tako dobro ohlađene kore stvrdnu i mogu se lako izrezati. Naravno postoji problem da se takav kolač uredno jede, jer se mrvi ali to mi ne smeta kada niko ne gleda :-)

    ReplyDelete
  5. Ana, ja sam uredno stavila 200 g masti, ali kažem, bila je nekako tečnija sama mast. U receptu sam napisala manje, otprilike sam smanjila za petinu. Kora je previše prkha, nije meka. Nego mrvljiva, raspada se. Ona donja, na koju je došlo crno testo je ostala čitava, jer je to testo drži, a gornja se skroz rasula. Evo je pre pokušaja prenošenja.

    ReplyDelete
  6. Cosmo, ova kora vremenom omekša, ni u jednom trenutnku nije tvrda, a kako je sva jako prhka, meni se maltene sjedinila sa kremom, pa nije bilo većih problema za sečenje.

    ReplyDelete
  7. Usprkos ovim sitnim nedaćama, meni ovo djeluje vrlo uspješno, a i krasno izgleda ova šnitica na fotki :)

    ReplyDelete
  8. Sećam se da sam listajući blog Sanje Tristo čuda videla ovaj kolač

    http://mojihtristocuda.blogspot.com/2010/03/julka-snite-by-ruza123.html

    sad si me malo zaintrigirala oko ovih mera, ali sigurno će nam to Mirjana pojasniti

    ReplyDelete
  9. Mislim da to sto je mast bila tecnija nema veze, jer 200g je 200g bilo ona tecna ili cvrsta.
    Kora je bas tanka, jos u kombinaciji sa preprhkoscu (slomih jezik, tj tastaturu:)razumljivo sto nisi mogla da je preneses.

    Dobro je sto si u recept unela smanjenu kolicinu masti, neki cak kazu da se kolicina u odnosu na maslac treba prepoloviti jer je u pitanju cista masnoca, a maslac se delom sastoji i od vode.

    Ali, ako su snite bile ukusne i ako ste vi uzivali, Julka treba da bude zadovoljna:)

    ReplyDelete
  10. Ništa to nije smetalo da kolač u celini bude ukusan :)

    ReplyDelete
  11. Recept je stari i moja sestra ga pravila nebrojno puta na svadbama ,krstenjima i svim proslavama jer je poznata po tome(sada je u penziji)ali ga i dan danas pravi na taj nacin i to bas sa masti !!!!!
    Ja sam pravila sa maslacem,nisam imala problem ,ali sam se drzala namirnica koje su date u receptu.
    Problem zna biti ako je vanjska temperatura visoka i tjesto nije dovoljno hladno,tada mast prilikom mijesenja vise izlazi na povrsinu...prhko ili sipkavo tijesto trazi da odstoji par minuta na hladnom mijestu,mozda sam to trebala napisati???(moj propust)
    Jako mi je drago sto si sve ovako napisala,ovo je jako dobro da se vidi kakve promjene nastaju dodavanjem ili oduzimanjem namirnica.
    svakako cu ponoviti jos jednom ,ali sa masti !!;)

    ReplyDelete
  12. Majo,izvini ja opet dosla!!
    Pravila sam samo tijesto jer sada mi kolac ne treba,to cu ujedno ispitati kako tijesto djeluje poslije zamrzavanja !!!
    stavila sam dodatne slike na recept na mom blogu,pa ako ti nije lijeno ,da samo pogledas kako je tijesto kompaktno !!!!
    razvilo se i bez kajmaka ,a dodatak kajmaka ga je oplemenio i tijesto je postalo barsunastije,valjalo se bolje od predhodnog !!!

    ReplyDelete
  13. Ja julka šnite radim sa lisnatim tijestom, tako da mi malo vuku na kremšnite i u biskvit stavljam orahe, mada i ova verzija izgleda odlično

    ReplyDelete
  14. Mirjana, nije mi bila namera da kudim recept ili da ga na bilo koji način osporavam. Ja sam pretpostavila da je meni kora ispala preprhka zbog te tečne masti. Tačno ja testo nisam ostavljala da se hladi, jer mislim da to nema veze sa krajnjim ishodom, hladno testo je komotnije za rad, meko se mnogo lepi. Između papira se ništa ne lepi :) pa sam ja to radila odmah po pravljenju. Takodje, ja sam koru razvaljala baš jako tanko, jer sam uzela taj veliki pleh, bila je debela možda 1.5 mm. Tako da, iako sam sledila mere (za koru) morala sam odustati od pavlake a eto, i masti su različite, i moj pleh veći, tako da snosim punu odgovornost za tu koru :)
    Tebi hvala za recept i što si išla ponovo da radiš koru, i to sad kad ti ne treba. Pogledala sam slike, testo ti izgleda mnogo čvršće od mog, ali i mast ti izgleda mnogo drugačije, moja se sipala kašikom. Nego, kad budeš razvijala i pekla tu koru, molim te mi napiši na koju dimenziju ili debljinu testa si je razvila, i kako se ponašala kad je ispečena i ohlađena, tj. da li može da se prenese ili se roni. Hvala puno i nadam se da te nisam nečim naljutila ili uvredila, jer mi nije bila namera...

    Veliki pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  15. Čula sam za Julkice, ali nisam nikad ni probala, ni pravila, možda nešto slično pod nekim drugim imenom, ne znam, ali mi se jako dopada, naročito s tvojim detaljnim opisom. Svakako ću ih napravit.

    ReplyDelete
  16. Ma niti govora da si me naljutila..nebudi smijesna,nego ja osobno nebi zeljela da se jos nekome desi lapsus,zbog namirnica koje nisu bas jeftine,ma sta to bilo..
    Tvoj kolaca sa slike meni izgleda sasvim dobro i mislim samo da je tecna mast bila problem,mozda se trebalo dodati vise brasna??

    Svakako javim kako cu ja proci sa svojim odmrznutim tijestom :),a sto se tice dimenzija??ja pretezno koristim 30x20cm tepsiju,mozda sam nesto inprovizovala pa da je bilo vece ,ali cisto sumnjam..
    Hvala tebi Majo na isprobavanju,zao mi je samo sto si se mucila,a znam kako si precizna u pripremi !!!:)

    ReplyDelete
  17. mmm, ove julka šnite pamtim iz mamine Jugoslavenske kuharice koju znam često listati, i skroz mi se sviđa taj naziv Julka. :) Ta kuharica mi je jako dragocjena jer sadrži sve moguće klasične recepte za pite, kolače, štrudle. Baš si me zaintrigirala sa ovom pitom, imam doma uvijek domaće masti koju često dobijemo i koju trošim najčešće za "Polvorones", španjolske kolačiće, ali, možda se uskoro okušam u ovoj piti . :)

    ReplyDelete
  18. Svaka cast kolacicima na prvoj slici, ali da znas da je i meni odmah zapala za oko ona fotka sa cinijicom od cokolade, mada bih rado poruckala i jednu kockicu sa prve slike.;))
    Sto se tice prhkog testa, potpuno te razumem jer je i ovde ta kupovna mast nekako suvise tecna, cak i kada stoji u frizideru, pa uvek moram da dodam vise brsna nego sto pise u receptu... inace, kolac mi se jako svidja, volim te proverene starinske recepte.;))

    ReplyDelete
  19. Evo mene opet:D!!
    dovrsila ja moj kolac,postavila sam dodatne slike na recept,da se odlucite raditi ili ne !!!
    Meni je prva pecena ma poledini kora popucala kada sam je skinula sa pleha :(,ali ne skroz,tako da sam drugu stavila u manji pleh i bilo je sve u redu..po mom misljenju,sada kada sam isprobala obe verzije,mislim da kore od masti su prhkije-lakse se lome od kora sa maslacem i isto tako mislim (ali eto nisam probala ,pa ne mogu doslovno tvrditi)da mast mora biti cvsta kao i maslac kada se prave takva tijesta !!!

    sada je gotovo,kolac ceka,dodite na degustaciju ;)

    ReplyDelete
  20. Hvala Mirjana na ponovljenom pravljenju kolača i zapažanjima. Videla sam ja dok sam radila da će kora biti pretanka, ne znam što sam odmah uzela taj veći pleh, no dobro.

    Slikala sam mast u oborenoj tegli, da pokažem i drugima na šta mislim kad kažem tečnija mast. Samo nisam još slike skinula sa aprata, pa ću dodati sutra.

    Pozdrav i hvala još jednom!

    ReplyDelete
  21. Bez obzira na problem sa korama kolač ti zbilja lijepo izgleda i vjerujem da je ukusan. Ovo sa korama se meni zna desiti kada pretjeram sa masnoćom tako da može biti da je u pitanju bila količina ili tekstura masti.
    U svakom slučaju super da ti se finalno kolač svidio !

    ReplyDelete
  22. meni djeluje jako fino ovaj kolač
    ja u svojim starim receptima pod nazivom Julka šnite imam jedan sasvim drugi kolač, puno kremastiji, sa dvije kore lisnatog i korom biskvita, potpuno nešto drugačije od ovog

    ReplyDelete
  23. Nina, hvala.
    Ja sam puno recepata za Julku pregledala i cesto videla i tu verziju sa lisnatim testom gore i dole. Isto je to, samo je umesto ove prhke kore lisnato testo. I kad se pravi u manjoj tepsiji, onda kolac bude deblji, a i fila ima vise, kad se ne smanji kolicina putera... Tako da, to je to, u osnovi je to jako slicno.

    ReplyDelete
  24. Ovako izgleda mast, ta za koju kažem da je tečnija, ovo je slikano tek što sam izvadila iz frižidera. Ne znam što je tako meka, nije uvek takva, ali ovaj put mi je takva zapala :)

    ReplyDelete
  25. Jučer sam radila julke baš po ovom receptu i savršene su (dokaz tome je da već nedostaje pola protvana). vratile su me u djetinjstvo, nisam ih jela dvadesetak godina.
    hvala na receptu! :)
    Blaženka

    ReplyDelete