Tuesday, May 24, 2011

Pivo III ili marinirana krilca

Pošto sam dva posta protraćila na pivo, a nikakav recept nisam ponudila, evo sad malo da se iskupim.

Nisam nešto luda da pivo sipam u hranu, kad mogu u sebe, ali ima tu par stvari u kojima se pivo može naći kao sastojak. Poh za orli, poneko prhko testo tipa ove kiflice, gulas ili nešto slično, pa čak i neki kolač... Ali nigde se tu ne oseća ukus piva, tako da oni koji ga očekuju, moraće svejedno da popiju po pivo pride, a oni koji ga ne vole neće imati problem da progutaju bilo šta od tih jela.

Pileća krilca su najlepša na žaru, tu nema zbora. Nisu ni skupa, pa nije čudo što smo u studentskim danima upravo uz krilca i pivo proslavljali položene ispite. Zvuči prosto ali nije to lako, ispeći krilca na roštilju, treba da budu meka i sočna, dakle nema pečenja na brzaka, a opet treba da ne pregore spolja. Roštilj je stvarno nauka za sebe, nije to samo rešetka, ugalj i udri. E sad, kakva god da su, još su za 30% bolja ako se jedu kako treba. Dakle, prstima. Sve se lepi sve za ruke, ali dok se ne oglođe koščica, nema ništa od užitka. Posle prstiće okupamo u vodi sa limunom, i milina. Naravno, pije se crno pivo, a šta bi drugo?

U klasičnoj rerni neću ni da maštam da dobijem onakva krilca, ali volim da ih pripremim ponekad, na svoj uobičajen način. Izmešam kašiku senfa i kašiku meda, i time premažem krilca, poredjam na pleh i turim u rernu. Kraj priče.

Sad mi pade na pamet da krilca malo mariniram, jer u gorepomenutoj varijanti se samo premažu i peku, pa pomislih da bi zgodno bilo da u senf i med dodam i pivo, kako bih dobila neki redji pac. To sam i uradila. Ostavila sam krilca u toj marinadi 4-5 sati, ocedila, poredjala na pleh, osolila alevom paprikom (i solju, naravno) i pekla.

Jako fino je bilo. Ne oseća se pivo, a ni senf se nešto ne oseća. Samo se malo oseti slast od meda. Krilca su bila jako meka i sočna, jer su otpustila svoj sok i na kraju sedela u toj plitkoj barici. Nisu bila hrskava spolja, verujem da ne mogu od te vlage u rerni da dobiju suvu, hrksavu, reš koricu. No, ništa im to nije smetalo da ih smlatimo priličnom brzinom.

Recept šaljem Ani, domaćici ovomesečne igre ajme, koliko nas je!, koja je za temu odabrala pivo.


Sastojci:
1.5 kg pilećih krilaca
50 g senfa
2 kašike gušćeg ili 3 ređeg meda
50 ml piva
so
aleva paprika

Postupak:
1. U šolji pomešati senf i med, pa doliti pivo i razrediti.
2. Krilca oprati, i iseći im "patrljak" (završni deo krilca koji baš nema ničeg sem kosti i kože, a samo traći dragoceni prostor u plehu) i poredjati u vanglu. Preliti ih marinadom i dobro izmešati da svako krilce dobije svoj deo. Poklopiti i ostaviti par sati u frižideru, ili preko noći.
3. Ocediti i ređati na pleh obložen pek papirom, posoliti i posuti slatkom ili ljutom alevom paprikom. Peći na oko 200°C približno 1h, dok krilca ne dobiju lepu tamno zlatnu boju. Servirati prelivene sokom od pečenja. Služiti uz 'leba i pivo.

Recept za štampu

komentara: 12

  1. Slažem se da su krilca najbolja na žaru i onako kada su lepljiva u sosu. Nemam roštilj, pa patim za time, jer nemam terasu na kojoj bi pekla. Imamo veće dvorište iza zgrade na koje gledamo mi i ostala dvorišta susednih zgrada. Moram priznati da se u našem ne roštilja (komšinice gaje 20 maca pa bi to bilo neizvodljivo) ali zato u susednim dvorištima znaju da raspale. Koliko god volela roštilj, to mi je jednostavno bezobzirno prema nama. Ne smeta meni miris, ali desi se da čovek prostre veš (dobro u gradu se veš ne bi trebao ni prostirati na žice) i onda tčim da ga sklanjam a dim se uvuče u sve u kući kada je prozor otvoren, a mi nismo tu.

    Elem, meni se u poslednje vreme dopada Maggi sočna piletina iz rerne i u njoj su krilca sočna, u sosu, lepljiva i slična onima na roštilju.

    Ovaj dodatak piva sigurno ne može da škodi. Možda da se doda malo gustina u marinadu da pivo ne sklizne skroz.

    ReplyDelete
  2. Odlično jelo! Jako slasno izgleda. Volim koristiti pivu u slanim jelima, jednom sam čak i za slatkiš (čoko tartufe) iskoristila, ma, volim pivu i točka ;)

    ReplyDelete
  3. Tako slatko i sočno izgledaju, obožavam krilca :)))

    ReplyDelete
  4. Slažem se da su krilca fenomenalna na roštilju a mi tu blagodat koristimo jer u vrtu naše kuće je njegovo kraljevstvo roštilj a ja se ne moram zamarati što ćemo za ručak kad je odgovor po ljeti uvijek isti roštilj i ništa više nego roštilj.

    ReplyDelete
  5. Krilca na roštilju su mi prava poslastica i uglavnom ih tako jedem. Ali ova kao što su kod tebe se moraju isprobati. Izgledaju tako fino i slasno , odličan recept !

    ReplyDelete
  6. Kako ste sve lepo smazali.I ne cudi me..bas izgleda super ukusno:)

    ReplyDelete
  7. pivu do sad nisam koristila u hrani osim za pohanje gljiva, nije ni ovako loša ideja za marinadu, iako ja nisam ljubitelj piva, znam ko jest pa bi ovo moglo biti uskoro isprobano

    ReplyDelete
  8. Nisi protracila dva posta, uzivala sam citajuci o tvojoj somelijerskoj avanturi....Krilca odlicna, njih jos nisam zalivala pivom, probacu!

    ReplyDelete
  9. obožavam mariniriano pileće meso, zapravo, najčšeće ga tako i radim. Mi strašno volimo piletinu mariniranu u mesu, soja sosu, đumbiru i češnjaku, ponekad kombiniram med i sa agrumima ili sa senfom kao ovdje kod tebe, ali skoro pa uvijek je med prisutan, strašno nam se sviđa taj slatkasti šmek koji med daje piletini. :)
    Ova tvoja krilca ćemo obavezno isprobati, savršeno si iskombinirala marinadu i sve izgleda super sočno.
    p.s.: ako budeš imala prilike probaj Velebitsko tamno pivo. :)

    ReplyDelete
  10. Skoro sam cula pricu kako krilca treba izbegavat, jer se kao tu taloze svi toksini. Ali krilca su mi jedno od omiljenih mesa, koliko god da tu nema bog zna sta da se pojede. Najveci gust mi je sto se ne koristi pribor za jelo, nego lepo u rukice, pa fino glodjes:)

    ReplyDelete
  11. Onaj prazan tanjir, tj. tanjirić sa koščicama sve govori... Vrlo slasno izgledaju.

    ReplyDelete