Friday, May 06, 2011

Pesto od peršuna


Ekonomična verzija pesto sosa. Indijski orah umesto preskupih pinjola, peršun umesto bosiljka. Vrlo fino, svidja mi se, iako za pestom, samom po sebi, nisam nešto luda.

Krenula sam u FBI istragu bloga Cooking by Mirjana, i videh par zanimljivih punjenja za meso, koje bih volela da probam, a uključuju pesto. Tako da, ovo je pravljeno po Mirjaninom receptu kao preduslov za dalje motanje po njenoj kuhinji.


Sastojci:
oko 200 g peršuna (4 manje veze)
70-80 g pečenih indijskih oraha
30 g parmezana
2-3 čena belog luka
200 ml maslinovog ulja

Postupak:
1. Peršun oprati i grubo iseckati. Samleti u seckalici ili blenderu sa 100 ml ulja. Po potrebi otvoriti, sa zidova odgurati ka dnu neiseckano lišće, i ponoviti mlevenje.
2. Dodati idndijske orahe, parmezan, beli luk i ostatak ulja, pa samleti sve, dok se ne ujednači. Malo mrvica je u redu da ostane, pesto sos nije gladak.

Recept za štampu

komentara: 14

  1. Odlicno.Ovakvih predloga niakd dosta.Znam za ovaj pesto ali ipak dobro ej podsetiti se;)

    ReplyDelete
  2. uh, ja obožavam peršin i pesto od peršina.. onaj od bosiljka mi je prejak, često napravim pesto na sicilijanski jer uključuje rajčicu i manje bosiljka i skoro uvijek stavim orahe umjesto pinjola, bolji su mi okusom i puno jeftiniji. Predivno izgleda ovaj tvoj, taman da se prelije preko vrućih špageta :D

    ReplyDelete
  3. prošlo leto sam otkrila pesto i spremam se da nakrcam posudice u zamrzivaču ovog leta kada stigne u punom cvatu na pijace.
    Oduševljavaju me varijante koje postoje. Ovo je na listi TO DO. A i onaj Majin sa rukolom mi je fenomenalan. Ostaje mi i crveni pesto. Mislim da ćemo se pretvoriti u špagete letos.

    ReplyDelete
  4. Uuuh, sto ima dobru boju... eto, samo me tu stavljate na muke, ne znam sta pre da isprobam!;)))

    ReplyDelete
  5. Sto se mene tice, kada sam videla fotku odmah sam znala da je dobro:))) Nisam odavno jela pesto ali ide leto i verujem da cu naci mesta gde da ga ubacim:)))

    ReplyDelete
  6. Pravila sam pesto u raznim varijantama bosiljak-rukola-peršun orah-badem-indijski orah i sve su mi super... Između ostalog pravila sam i baš ovu kombinaciju i prelivala preko bifteka i mešala sa barenom boranijom... Ma super je!

    ReplyDelete
  7. Oh, odličan je i zamišljam ga prelivenog preko špageta iako mislim i da bi se lešani krumpir isto lijepo sljubio s njime:)

    ReplyDelete
  8. Odličan pesto si napravila i sviđaju mi se tvoje izmjene u namirnicama.
    Baš sam i kod Tamare napisala kako ja zaobilazim pesto zbog alergije na češnjak, da ga probam napraviti bez njega mislim da to ne bi više bio pesto. Stoga gledam vaše izvedbe i uživam u tome.

    ReplyDelete
  9. Za Tatjanu, kontakt e-mail je
    mamajacooks et gmail tacka com

    ReplyDelete
  10. Mamajac ja ti poslala nagradu...Sta da radim kad volim tvoj blog!

    ReplyDelete
  11. Dopada mi se tvoja varijanta jer volim peršun. Koliko dugo može da stoji ovako pripremljen?

    ReplyDelete