Monday, February 14, 2011

Pastrmka pod aromatičnim pokrivačem


Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog.
Meša Selimović

Ne znam kako vama ide sa praznicima, ali ja znam da ne znam čemu služi ovaj koji slave ljubav. Nije li to normalna "stvar" koje čini svaki dan, a ne nešto na šta bi trebalo da se obeležavanjem jednom u godini podsetimo da postoji i vredi? Ajd' ovi praznici koje slave neke datume oslobođenja, početaka, krajeva i slično, o kojima ne mislimo svaki dan, pa kao, da se podsetimo. I ako je moguće, ne odemo na posao. Eto, baš se fino namestio neradni 15. februar, Dan državnosti, pa ko slavi Dan zaljubljenih, može to činiti do duboko u noć. Neće se država ljutiti ako u njen termin uletimo par sati sa slavljenjem ljubavi, naša država je poznata kao fleksibilna i tolerantna.

Dragi, srećom, deli moje mišljenje po ovom pitanju pa se nikad nismo čašćavali poklonima na Dan zaljubljenih. Ljubav se kazuje na mnoge načine, pa i sitnim pažnjama u vidu poklona, ali ja ne volim da to bude na taj dan, kad svi očekuju da daruju i dobiju, nešto mi je onda mnogo napeto.

Ali lepa večera je dobrodošla, kad god je možemo priuštiti. Ovo je bila jedna takva, doduše, pravljena je i pojedena mnogo pre današnjeg dana, no dobroooo... :)

Preliv, ili bolje pokrivač za ove pastrmke napravljen je od slanine, belog luka i meda. Nastao je kao rezultat improvizacije prilikom upotpunjavanja Maslinkinih punjenih pečurki, i ostao zapamćen kao nešto neobično, a od običnih sastojaka. Kombinuje slano, slatko i ljuto i daje poznatom i nežnom ukusu ribe jedan potpuno novi ton. 

Jedna napomena. U receptu kaže da za prilog treba po 200 g barene šargarepe i krompira. Ja sam se zaigravala pa pravila loptice od barenog povrća, e, tu ima puno škarta pa treba pripremiti osetno više povrća u startu, da bi ostalo po tih 200-ak grama u lopticama. Koristila sam mellon baller, spravicu za vađenje loptica iz dinje ili lubenice, a koja izgleda kao mala kašika za sladoled, samo bez onog mehanizma. Zapravo je kašičica poluloptastog oblika. Kupila u BergHOFF-u na Slaviji, u setu za garniranje. Ista alatka mi je pomogla i kod dubljenja jabuka za tufahije. Mogla je da bude malo oštrijih ivica, da više seče a manje buši, ali ok je.

Pastrmke šaljem i Aleksandri, ovomesečnoj domaćici igre ajme, koliko nas je! koja je za temu odabrala med.

Recept za štampu

Sastojci:
2 do 3 komada sveže, očišćene pastrmke (oko 750 g)
1 ravna kašičica soli
2 ravne kašičice celerove soli
kriške od 1/2 limuna

za sos
100 g mesnate slanine
5 čenova belog luka
2 kašike redjeg meda
75 ml mleka

za prilog
200 g kuvanog krompira
200 g kuvane šargarepe
50 g kuvanog graška
2 kašike ulja
1 kašika sirćeta
1/2 kašičice soli

za serviranje
nekoliko listova zelene salate
francuski peršun
kriške limuna
…i jedna ruža

Postupak:
1. Krompir i šargarepu za prilog skuvati u slanoj vodi, ostaviti da se ohladi. Grašak skuvati odvojeno, kratko, al dente. Mellon baller-om napraviti loptice od krompira i šargarepe, ili jednostavno iseći na kockice. Začiniti solju, uljem i sirćetom, i ovlaš promešati.
2. Pastrmke dobro natrljati mešavinom celerove i obične soli, spolja i iznutra, pa poređati na pleh obložen većim komadom papira za pečenje koji je malo podmazan uljem. Između riba spustiti kriške limuna, pa sve poklopiti papirom. Peći na 200°C oko 20 minuta, pa otvoriti papir i peći bar još 20 minuta, ili dok riba ne dobije lepu boju i koricu.
3. Dok se riba peče, pripremiti sos. Slaninu iseći na krupnije kockice, pa zajedno sa tri čena belog luka samleti u električnoj seckalici. Dobijenu pastastu smesu propržiti dok se ne izdvoji masnoća a mesnati deo porumeni. Umešati dve kašike redjeg meda, mešati dok se ne otopi. Zatim dodati mleko i zajedno kuvati na tihoj vatri još pet minuta. Na kraju dodati sitno iseckana dva čena belog luka, i ostaviti na isključenoj ringli do serviranja.
4. Pastrmke servirati preko listova zelene salate uz kriške limuna i prilog od povrća ukrašen francuskim peršunom. Ribu obilno preliti toplim sosom.
5. Ljubite se, slobodno, za vreme i naročito posle večere. Šta smeta beli luk, ako ste ga jeli zajedno...

Troje nas je, u cijelom svijetu samo troje: moji prsti, njeno tijelo i njegov ujednačen damar. Uhvaćeni nezaustavnim kolanjem krvotoka. Nije važno šta se dešava u svijetu, nije važno šta će biti sutra, važan je ovaj čas blaženstva bez misli... Hiljadu nečijih srećnih časaka biće kao ovaj, ali ovaj nikada više. Hiljadu tudjih ljubavi biće kao ova, ali ova nikada više. Nikada: jedina konačnost. Prvi put znam šta je sreća, osjećam je, vidim, mirišem. Cio svijet i cijela vasiona, nas troje. Nikog drugog osim nas nema. I ima sreća. Da li je mogu zadržati?
Meša Selimović


komentara: 21

  1. Malo slika me ostavi bez daha. Ona ruža na crnom... je učinila to...hvala ti na estetskom užitku

    ReplyDelete
  2. potpuno se slažem sa dadetom, slika, slika me ostavila bez daha... odlično
    a pastrvica mi se dopada, jedina riba koju baš volim, biti će i ovaj preljev isproban

    ReplyDelete
  3. Prekrasno :) Slike su savršene, mogu misliti tek kakav okus hrana ima :))

    ReplyDelete
  4. Kad u Srbiji prave feštu od Dana zaljubljenih, možeš li da zamisliš kakvim sam kičerajem okružena ja ovde, u epicentru? Ne mogu da se okrenem od roze i crvenih srdašaca, a na TV-u samo reklame za nakit...
    Čim sam videla prvu fotografiju, nasmejala sam se, jer sam znala da si uložila puno vremena i truda da povrće onako uobličiš. Ako, lepo je na oko, za gurmane je ceo utisak bitan.
    Kod nas u kući je pastrmka riba broj jedan (iako za divno čudo još ne mogu da nadjem pravu kalifornijsku u sred Kalifornije:)
    Lepa ideja za preliv.

    ReplyDelete
  5. Valentinovo ne obeležavam i ne mogu da verujem koliko je sve komercijalizovano oko tog dana:( ali mogla bih da počnem sa obeležavanjem dana kad si objavila ove fotkice:))) Predivno, Majo. Riba je jedna od onih jela za koje nisam nikakav majstor a ti si ovo fantastično uslikala, prelepo i mogu samo zamišljati ukus. Pozdrav

    ReplyDelete
  6. Pre dvadesetak godina dok sam ja bila mlada :) dan zaljubljenih se nije ni obeležavao, samo 8.mart. Pošto je meni i mom mužu baš na taj dan padala godišnjica imali smo običaj da odemo u restoran i proslavimo. Obično je bilo prepuno bračnih parova, tj. muževa koji su svoje žene uspeli baš na taj dan da izvedu uz obavezno kupljeni crveni karanfil. Ježila sam se od toga i verovatno iz tog razloga je i otpor koji imam prema tim praznicima koji veličaju ženu ili ljubav samo jednom godišnje.

    ReplyDelete
  7. i samo još nešto, mogla bi ovaj recept da mi pošalješ za Ajme...preliv je božanstven :)

    ReplyDelete
  8. Jutros mi je muž, dok me je "odbacivao" do posla natuknuo da je htjeo da mi dostavom pošalje buket cvijeća na poslu. "Ni u ludilu!", rekoh. Pod broj 1: jel to svi moraju znati da se danas kao mi volimo? :))) Pod broj 2: bio Valentin ili ne bio, volimo se i bez toga, pa onda čemu te kerefeke?
    E sad da se vratim na recept. Pastrmku, ili svejedno ribu, volimo samo ja i stariji sin, i žao mi je što ostatak ekipe propušta tako fina jela sa ribom. :( Zanimljiv mi je ovaj preliv, malo mi neobično slaninica i med, ali vjerujem da je vrhunski.
    Što se tiče slika, standardno krasne fotke uvijek i iznova, međutim! Po mom skromnom mišljenju, mislim da si ovaj put nadmašila samu sebe. :) Fotku sa ružom ti kradem i odmah je turam na desktop. I to na poslu! :D

    ReplyDelete
  9. Konačno jedan konkretan recept koji ću sačuvati: nikada dovoljno recepata za pripremu ribe.
    Što se tiče praznika rada, to je 1.maj kojim se obilježava krvava borba za radnička prava. Danas većina zaboravlja da ne bi imala apsolutno nikakva prava (od slobodnog vikenda, pa na dalje), da ta prava nisu bila izborena. Dan žena slavi 8. mart, obljetnicu, također krvavog, protesta protiv diskriminacije žena. Žene koje preziru taj dan ne znaju da ne bi imale prvao glasa, pravo na jednaku plaću ili uopće zapošljavanje da do protesta nije došlo!
    A Valentinovo je totalna bedastoća koja ne znači apsolutno ništa, osim u glavama trgovaca. Zašto mi tako voljno to perpetuiramo, zaista mi je misterij.
    Svejedno, hvala ti za divne Mešine riječi!

    ReplyDelete
  10. volim ovu ribu a ti si ju tako ukusno pripremila i slasno uslikala, fotografije su predivne :) i stihovi na kraju posta su divni
    po pitanju Valentinova i obilježavanja istog imamo slična mišljenja :)

    ReplyDelete
  11. Ah, prekrasne Mešine riječi. A ona ruža me je oborila. Ribu rijetko pravim a jako volim i drago mi je naići na dobar recept!
    Što se tiče slavlja nek slavi šta ko voli, da mogu slavila bih svaki dan:)

    ReplyDelete
  12. Hvala svima.

    Nale, :*

    Natasa, nemoj ovu malecnu na desktop, saljem ti vecu, ako je doslo do desktopa :) Hvala ti :)

    Aleksandra, kad sam videla temu, odmah sam isplanirala da prijavim ovu pastrmku. Al to je bilo pocetkom meseca, do sad sam zaboravila :))) Hvala na podsecanju, procitala si me :)

    Katarina, u pravu si. I prvi maj, i osmi mart su praznici nekih pocetaka/krajeva... Ali niko ne slavi TO. Nego za prvi maj krkanluk (sto i nije lose), a za osmi mart proseravanje od usiljenih paznji. Izgubio se smisao, i sve postalo forma, a imam neizlecivu alergiju od iste, pa se branim kako umem :) Imala sam cak pokusaja da budem sa druge strane tog celofana, ali nisam uspela. Jednostavno, ne mogu.

    ReplyDelete
  13. Fenomenalan tekst! Nasmejala sam se slatko. Potpuno si u pravu i potpuno se slažem.

    Ribu ne umem da spremam pa ću se ovom receptu vratiti u skorije vreme.

    Veliki pozdrav!!!
    Sanja

    ReplyDelete
  14. Dok moje devojcice spavaju ja sam se castila iscitavanjem na miru onoga sto me uvek razveseli i da mi nekog poleta u jutarnjim satima pa znam da ce dan biti leeeeep.Tekstovi su Ti BAS dobri,fotografije ovaj put ostavljaju bez daha...BRAVO!Pozdrav iz Gornjeg Milanovca.

    ReplyDelete
  15. Pozdrav za Sanju, i citateljku iz Gornjeg Milanovca :)

    ReplyDelete
  16. E Majce,Majce - kraljica kao i uvek.UUUUUzivam da te citam. Nije to odavno puko trazenje sta da kuvam za veceru, vec fino skuvam kaficu, smestim se i uzivam uz tebe..Eto tek da znas da ti se neko bez kucanja mota tu po blogu :-)
    Negooooo...htedoh nesto da priupitam a nema veze ni sa receptom ni sa slikama...Zna li neko sta je sa Ljiljom sa bloga chocolate dust.Zena ima fantazija recepte, a ne objavljuje nista poodavno,pa reko ako neko zna zasto je odustala:(
    suza

    ReplyDelete
  17. Zaista su od mnogih praznika ostale samo prazne forme i vecina ni ne sluti sta se krije u pozadini, ni onoj od pre pedeset/sto godina a onoj jos daljoj da ne govorimo!
    Dragi i ja 15 slavimo godisnjicu braka, i drago mi je sto smo odlucili da to bude 15 a ne 14.
    Pastrmka je jedna od mojih omiljenih vrsta ribe i u ovoj varijanti zvuci bas ukusno. A povrce mi je bas, bas lepo.
    Ne mogu da odlucim koja mi je fotka bolja!

    ReplyDelete
  18. Suzo :) Hvala na lepim recima. Ljilja (Chocolate dust) nije aktivna na blogu, ali "vidjam" je ponekad na Coolinariki. Verovatno ne postize da stigne na sve strane.

    Sanja :) Srecna vam godisnjica! Moj dragi i ja, kad smo resili da se vencamo, posle ihahaj godina "braka", birali smo datum koji je lak za pamcenje, dakle prvi u mesecu :))) Nema veze sto je to palo u neku sredu, vazno da smo mi isterali tu odluku, i vencali smo se prvog, zaista :)

    ReplyDelete
  19. Fotografija me je očarala, divna kompozicija. A divno su ukomponovani i sastojci, jelo je sigurna sam izvrsno.
    Jedina primjedba odnosi se na praznik rada, ja taj dan slavim i dođe mi izvrsno napraviti malu pauzu u tom najljepšem dijelu godine. Zanimljiv mi je i način na koji se proslavlja, uranci, roštiljade i sve ono što ga obilježava.
    A Valentinovo i Dan žena, ljubav nesebično dijelimo svaki dan jedno drugom i našoj djeci, dan zaljubljenih je bezveze, ali iz fore imamo nešto u obliku srca...Dan žena sam odavno prestala obilježavati.

    ReplyDelete
  20. Majo, ne prestajes da odusevljavas.... Sve je perfektno, ali sve, a o fotografijama da ne govorim, jer ne znam kako, neopisive su... :-*

    ReplyDelete