Wednesday, January 19, 2011

Burek sa roštiljskom kobasicom


Veliki sam ljubitelj bureka, svih vrsta i oblika. Dok nisam naučila da sama razvučem kore i spakujem burek, mislila sam da on raste isključivo u pekarama i da je u kućnim uslovima nemoguće dobiti išta slično. Vidjala sam na više mesta recepte za burek sa gotovim korama, i sasvim svesno ignorisala tu ideju, jer mi je zvučalo nekako... maltene uvredljivo za instituciju zvanu burek. Što bi od svega pravili instant varijantu? Šta je sledeće? Burek iz kesice? Ne, hvala.

Onda se desilo da sam imala priliku da probam burek napravljen sa kupovnim korama, koji me je naterao da promenim mišljenje, jer je jednostavno bio odličan. Kad sam shvatila da je moguće da taj proizvod u dobroj meri liči, i izgledom i ukusom na pravi burek, obećah sebi da ću i ja probati da ga napravim.

Bilo je to prošlog leta, spremali smo se za more, veče pred put pravim čistku po frižideru, i reciklaž metodom dolazim do ideje da napravim pitu sa roštiljskim kobasicama, kojih je prilično ostalo od ručka, a i paket kora je čekao da bude upotrebljen. Što bi pita sa mesom uvek bila sa mlevenim mesom, može i sa izmrvljenom kobasicom :) Ispalo je odlično, mada to još nije bio burek, ali mi je postalo sasvim jasno šta će biti punjenje za moj sledeći burek - sveža, ljuta roštiljska kobasica.

Ova ideja je doživela svoju premijeru pre par nedelja, nakon što me je Jelena podsetila na Natašin recept za brzi burek i zahvaljujem se obema :) Taj se pojeo pre nego što je imao priliku da bude ljudski uslikan, ali uskoro je usledila i repriza, i - evo ga!

Cela kvaka oko ove instant varijante bureka je u količini tečnosti kojom se vlaže kore. Na pola kilograma kora treba potrošiti 300 ml tečnosti, mešavine vode i ulja. Može 250 ml vode i 50 ml ulja, a moglo bi i više u korist ulja, ipak burek mora da ima masnoće, sad, to je na vama. A zavisi i od punjenja, recimo kobasice puste svoju masnoću, a i luk se dinstao na ulju pa to bude taman.

Iako može delovati da je tih 300 ml previše tečnosti i da će se kore raspasti ili ugnjecaviti, najveća verovatnoća je da se to neće desiti. Prskajte ih ravnomerno, i bogato. Znači ne ono fajtanje kao kad biste pravili pitu sa višnjama, nego ljudski to nakvasite vodom i uljem. Samo treba relativno ravnomerno rasporediti tu tečnost svuda, naročito kad se prskaju nagužvane kore, da ne bi sva voda skliznula na jedno mesto. Ja to kašikom, prelazim preko kora i prosipam po malo, i ka obodu, i ka sredini...


Svežina kupovnih kora je važna. Iako su upakovane vidim pod rukom da su sveže, kad su meke, teške i savitljive. Oseti se i kad nisu, nekako budu krute i pod celofanom se može opipati da su suvlje. Kod suvljih kora veća je šansa da nam ostane neki džep koji će i posle pečenja biti suvkast. Dakle, opipajte kore pre kupovine.

A sad punjenje. Roštiljska kobasica, sveža. Imam svog favorita, i uvek kupujem na istom mestu, i jednostavno znam da su po mom ukusu. Zdravo ljute, ali pune mesa, a ne samo žila i samlevenog ko-zna-čega. Ta sveža kobasica se lako istisne iz creva, i dalje tretira kao mleveno meso. Malo ima tendenciju da se slepi u jednu veliku grudvu, zato tokom dinstanja na luku ovo meso treba razdvajati varajčom, da se na kraju dobiju mrvice.


Završni proizvod i dalje nije za porediti sa pravim burekom od tek razvučenih kora. Kore su te koje definišu burek, daju mu onu savršenu unutrašnju teksturu i uopšte, sav šarm. Ipak, ova instant verzija bureka je prevazišla sva moja očekivanja, i mogu reći samo da sam jako, jako zadovoljna. Dan nakon premijere sam odmah spamovala i koleginice na poslu, od nekog unutrašnjeg neizdrža da svoje ushićenje podelim sa nekim. A sad moram i vas :)

Ukus je savršen. Naravno, ljut je to burek, mada testo ipak ublaži malo ljutinu kobasice. Za piće preporučujem - pivo. Ne dajte da vas zavara onaj jogurt sa slike, on je samo pozirao jer je fotogeničniji od braon flaše. Pošto je ovo ionako večernji burek, pivo mu dodje baš dobro društvo. Ja volim Nikšićko crno, mada u principu ne biram puno :)


Sastojci:

500 g gotovih kora (debljih, za gibanicu)

250 g crnog luka
50 ml ulja
350-400 g sveže roštiljske kobasice
pola kašičice soli

250 ml vode
50 ml ulja
1 kašičica soli

Postupak:

1. Luk iseckati krupno, dodati pola kašičice soli pa dinstati na ulju dok ne omekša. Kobasice iseći na manje delove pa istisnuti meso iz creva, dodati na luk i dinstati zajedno oko 20 minutai. Mešanjem tokom dinstanja razbijati grudve mesa, da bi postalo rastresito.

2. U jednu šolju sipati 250 ml vode i dodati kašičicu soli, promešati. U manju šolju ili čašicu sipati 50 ml ulja.

3. Od ukupnog broja kora odvojiti tri koje će služiti kao podloga i poklopac, a ostalo podeliti na tri dela. Blago nauljiti okrugli pleh od 26 cm, pa spustiti prvu koru tako da pokriva dno i ivice, a ostatak viri van pleha. Deo koji leži na dnu nakvasiti vodom i uljem. Spustiti drugu koru na isti način, a deo koji viri ne treba da se poklopi sa onim od prve kore. Nakvasiti pa ponoviti i sa trećom korom, tako da imamo podlogu od tri kore. Opet poprskati vodom i uljem, pa nacepkati kore, prvu trećinu od onog ostatka, dobro nakvasiti vodom i uljem, pa sipati polovinu fila. Zatim na isti način ponoviti redjanje druge trećine iscepkanih kora, i druge polovine fila. Preko ide treća trećina kora, koja se takodje dobro nakvasi i zatim se kore koje vire preklapaju ka unutra, da se burek zatvori. Naravno i one se kvase vodom i uljem kako se koja preklopi. Tokom slaganja bureka treba potrošiti svu vodu i ulje, samo ostaviti dve kasike vode i kašičicu ulja za prelivanje pečenog bureka.

4. Peći na 250°C desetak minuta, pa još pola sata na 200°C, po potrebi i duže, dok lepo ne porumeni i dobije tamno zlatnu boju. Izvaditi i preliti ostatkom vode i ulja i vratiti na 5-10 minuta u isključenu rernu. Pečen burek prevrnuti da ravna strana bude gore, i napasti ga čim postane podnošljivo vruć. Poslužiti uz jogurt ili pivo.

Recept za štampu

Ana je isprobala burek dok se moj još nije pošteno ni ohladio :) Još je probala i Gaga...

komentara: 25

  1. Obožavam burek ali ga jedem jako retko zbog njegove kaloričnosti!! Ovaj mi izgleda savršen i taaaaaako ukusan !! :-))))

    ReplyDelete
  2. S veseljem dočekam svaki tvoj novi post :9 Blog već dugo pratim, napokon se uključujem i u komentare :) Ovo je jako jako fino, mada ja rijetko jedem burek, ali imam doma ultimativne najveće ljubitelje bureka ikad :D Jako mi je drago što si stavila ovaj recept s kupovnim korama jer još nikad nisam razvlačila domaće, na tom sam polju totalna kukavica i ne znam kad ću sakupiti hrabrost i dovažiti se na probu. Ovaj si recept spremam i priuštit ću ga svojim burekoljupcima.
    Slažem se da je poseban gušt uz pivu umjesto jogurta ;)
    Pozz!

    ReplyDelete
  3. Jovana, hvala :)

    Tamara, hvala i tebi, a ako se odvazis da probas da razvuces kore, iznenadices se koliko je to lakse nego sto zamisljas. A i ovaj je sasvim, sasvim dobar, a mislila sam da to nikad necu reci :)

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  4. Nisam ljubitelja ali moram da priznam da mi se prijelo kad sam videla fotke :)

    ReplyDelete
  5. Burek nisam jela ne pamtim...
    Cesto kod tebe svratim i bacim pogled na domaci burek. Pusta zelja mi je razvlacenje kora.A obozavam te domace kore.
    Ali ovo, ovo moram da probam. Samo da nadjem dobre kobasice.

    ReplyDelete
  6. Dubok naklon NjV Bureku! Odličan post i perfektna fotka sa novinama ispod:)))

    ReplyDelete
  7. Ja burek zapravo volim samo onaj sa sirom, zapravo sirnicu, tu i tamo kakvu dobru zeljanicu, ovaj s mesom mi je, iako sam zagriženi mesojed tik ispred krumpiruše, koju ne mogu smisliti. :(
    Kobase obožavam, ali u izvornom obliku, ne volim ih niti na pizzama, niti kao punjenje nečem.
    Budući osim za štrukle, a i to nakon dugih psihofizičkih priprema, iako sam tvrdila da nikad neću nikakvo tijesto razvlačiti, koristim uglavnom gotove kore, znam da mogu biti još kako dobre, ako pronađeš tko ih dobre napraviti zna. :)
    Ali jednu stvar ti moram priznati, svi tvoji bureci, kako god bili napravljeni, sa domaćim ili gotovim korama, stvarno tjeraju slinu na usta! :)

    ReplyDelete
  8. Ja nisam neki ljubitelj kobasica ali mi se jako svidja ova ideja. I pravo dobro izgleda.

    ReplyDelete
  9. Odlicna kombinacija,malo drugacija.

    ReplyDelete
  10. Deve essere davvero gustosa questa tua ricetta, ciao

    ReplyDelete
  11. Nije mi palo na pamet da se i kobasica može koristiti. Ja sam skoro otkrila sjajne sveže kobasice u Merkatoru i to Kranjeske. Ima ih zapakovanih ili možete stati u red kod mesara, ista je stvar. I one tanke su savršene. Ni cena im nije strašna, a fenomenalne su. Teško se više i nađu dobre kobasice. Mislim se da napravim burek party, ali bi ja bila ta pored šporeta, jer ne ide hladan burek, pa to ti je. Možda da svako sprema svoj.

    ReplyDelete
  12. Ah, da se razumemo prvo! Nema do ručno razvijenih kora za burek. Nema! :) E, sad slijedi kvaka 64 :) Onaj ko ih umije fino razvući, sladiće se fenomenalnim burekom. Onaj ko ima dvije lijeve ruke pa ne umije da barata sa tijestom ili neće da se macka po kuhinji sa masnoćom po radnoj plohi i da bacaka čaršafe uvis, e taj će da zoba bureque od kupovnih kora! :)))))))
    Probavala sam ja mali milion verzija bureka sa kupovnim korama, ali su mi bili ili suhi kao žileti ili gnjecavi od previše tekućine. Fakat je sve u količini tekućine.
    Tvoja kobasičasta verzija bureka (pitam se kako bi je bosanci nazvali; kobasirnica? :))))))) pošto za njih je samo burek pitac - onaj sa mesom. Ovo ostalo su sve kao_pite) je i više nego odlična. Pogotovo zato što malo ljutka, a ja volem ljuto. Mnogo! :)
    Fotke, mrak mrakova, to neću više ni da komentarišem. :)
    Kore uvijek imam u zamrzivaču, ali nemam kobase. Eeeeee.. to ti je sreća moja Majo :))
    Nego znaš šta? Batali ti ovo. Sad kad sam skrolala da ti nabockam ovaj referat, ugledah ti sličicu od onih tvojih burek sarmica. E, to je moj No.1 !!!! :)

    ReplyDelete
  13. odlično izgleda a ideja za fotku fenomenalna :) gde se samo seti i novinske hartije, pun pogodak :)

    ReplyDelete
  14. Isprobano.
    Odlican je!
    http://kasicicaseceraiprstohvatsoli.blogspot.com/2011/01/majin-burek.html

    ReplyDelete
  15. Burek sa roštilj kobasicama "kako to gordo zvuči" :)))
    Oduševljava me tvoja inventivnost kad je burek u pitanju. Meni nikad
    ne bi palo na pamet da ga napravim i sa roštilj kobasicama, a pravio
    sam ga čak i sa plavim patlidžanom i prazilukom. Verujem da je
    SAVRŠEN. Naravno pod uslovom da su roštilj kobasice kvalitetne, jer
    ima i takvih proizvoda koji samo nose isti naziv, a unutra je
    samleveno sve ono što bi u normalnim zemljama završilo u kanti za smeće.

    I tako sam ja počeo da razmišljam. Kako da ja napravim taj burek a da
    ipak liči na tvoj, a da ne sednem u kola i prevalim kilometražu da bih došao do tvoje mesnice i kupim iste kobasice. Možda i nisam našao
    pravo rešenje ali evo kako sam ja to smislio.

    Koliko ja znam kobasice (pa i roštilj kobasice) se prave na sledeći način. Samelje se meso nešto krupnije nego što je "normalno". U tom mesu mora biti i 10-20% masnoće, kako bi kobasica bila sočna, i
    podmazivala sama sebe dok se peče na roštilju. Od začina u kobasice
    ide so, biber i ljuta mlevena paprika. Beli luk se ne stavlja, ali se beli luk nasecka i prelije mlakom vodom, pa se ta voda sipa u ovo mleveno meso za kobasice. To je receptura koja daje savršene kobasice. Nije ni čudo što postoji šala koja kaže: "Kobasica je dobra ako se u nju stavi i mesa".
    Ta smesa se dugo muti. Moji su, u vreme svinjokolja uvek zaduživali
    mog brata, koji je grmalj čovek, da to radi, jer to je težak fizički
    posao. Verujem da mesari imaju mešalice kojima se sve to lepo sjedini u kompaktnu masu, a ovo meso mora DOBRO da se izmeša, kao uostalom i svako meso od koga se prave ćevapi ili pljeskavice.

    E sad dolazimo do moje ideje. A što bih ja punio kobasice pa ih posle praznio, kad možemo sve to lepo napraviti kao što piše u gornjem receptu, i baciti na luk i napraviti burek sa roštilj kobasicama u domaćoj izvedbi.

    Naravno ne bih ja bio Dade kad se ne bih zapitao, a zar to onda nije
    burek sa mesom sa ljutom paprikom i malo vodice od belog luka.

    Mrzim kad svedem ovako krasnu ideju za burek sa kobasicama, na običan burek sa mesom, ali
    nisam u stanju da razmišljam drukčije. Pošto si ga ti pravila, a ja još nisam, molim te mi reci šta ti misliš jel to isto, ili ipak
    postoji nešto u tom mesu u kobasicama, što bi davalo posebnu aromu koju ja sad ne mogu da zamislim. :)

    ReplyDelete
  16. Hvala svima :)

    Jelena, zovi na taj burek party, ako se resis, pa cemo na smenu oko sporeta :)

    Natasa, ma razvuci kore nije toliko tesko, triput je lakse nego sto izgleda. Jeste da se umasti ceo sto (nema stolnjaka ovde, nego masnoca na glatku povrsinu) al' boze moj. Burek sarmice su i meni drage, ustvari mi se dopadaju manje forme, sve razmisljam o bureku-porcijasu, samo da nabavim male plehice (pleonazam, ali sta cu kad volim ;) Zahvaljujem jos jednom na inspiraciji!

    ReplyDelete
  17. Ana! Zbunila si me totalno, ali i obradovala jako! Drago mi je da ste zadovoljni, hvala sto si probala!

    ReplyDelete
  18. Dade :)

    Nemam ja pojma sta ima u tim kobasicama, ali stvarno su dobre :) Ti bolje od mene znas kako se prave PRAVE kobasice, pa sto da ne, napravi tu smesu kao da bi punio kobasice, pa istresi na luk i puni burek :) I meni je to palo na pamet, sto da ja ne napravim punjenje od mlevenog mesa, i da zacinim tako da lici na kobaju. Ali ne bih se mlatila sa tim mesenjem, jer meni treba rastresito meso, a ne kompaktno. I u pravu si, dobili bi burek sa mesom, samo zacinjen drugacije. Sto je po meni sasvim u redu, zovi ga kako hoces, samo nek je on lep i ukusan i ljutkast :)

    E sad, sta meni "smeta" (namerno sam stavila pod navodnike, jer nije bas da mi smeta, nego vise PRIMECUJEM nego sto mi smeta)? Nedostaje mi ona kozica od kobasice :) Ja sam iscedila meso iz creva, i to je sve super. Ali fali mi bas ono sto kobasicu i cini kobasicom, onaj krckav element, ona korica kad se zapece. Pa sam pomislila sledece. Da iduci put ne cedim kobaju, nego da je ispecem na tiganju normalno, i malo resije, kao da cu da je jedem takvu. Onda ostavim da se malo ladne, pa je iseckam, tako da mi ostane i ta kozica. I posle punim burek.

    E sad, pitanje je da li bi time ista dobila, jer kad ti moji krckavi komadici dodju unutar kora i sve one vode, to ce sve da omeksa, i verovatno nista ne bih postigla. Bas me zanima sta ti mislis o tome.

    I mislim da bi mozda trebalo ostaviti malo, samo malo krupnije komadice mesa, da ne bude onako rastresito kao sa obicnim mlevenim mesom, nego ponegde da glocnes bas komadic kobaje, da za momenat osetis taj pun ukus.

    ReplyDelete
  19. Postavljaš bre mnogo teška pitanja. Ima rezona da bi se to omeko od vode u korama, a opet kobasica je to, nije isključeno da bi ona zadržala sve te hrskave i reš delove. Ipak u tom bureku ima dosta i masnoće, i ona radi u korist hrskavosti. No da ti ne bi mnogo reskirala, ja ti predlažem da uradiš ovako.

    Videla si u pekarama kako se obeležava burek. Oni na sredinu stave ili malo sira, ili malo mesa pa kad izvade iz rerne, odmah vide koji je koji. Ti uradi isto. Stavi u sredinu jedan primerak kobaje, a stavi i sa leve strane jedan. Onda stavi i sa desne strane a možeš i u heder, i u futer da staviš po jednu. Kad se burek ispeče, računaj da će te kobasice od gore sigurno biti hrskave. Tako da i ako omanu one unutra, neće se burek baciti :)))

    Šteta bi bilo, ipak je to BUREK.

    ReplyDelete
  20. E, ovaj bi se burek i u našoj kući u slast pojeo! Samo da još nadjem negde roštiljske kobaje u Kaliforniji! Dok smo živeli u Ohaju, bilo je puno prodavnica koje su držale našu hranu, a na pijaci su bili Madjari koji su imali savršene domaće suhomesnate proizvode.
    No, iskopaću ja neke meksikanske, da budu slične po konsistenciji.

    Samo da ti kažem da sam razvlačila kore sa najmladjom ćerkom pre par meseci, sve po tvom uputstvu, i sve vreme kukala "Da me vidi moja mila majka!" Na kraju su kore bile tanke kao flis-papir, a burek kao iz burekdžinice na uglu (u mom Čačku, ne ovde, naravno:)

    Sad me ćera ganja da pravimo opet, i čim ispratim tatu, hvatam se u koštac sa brašnom i vodom. Ovog puta ću ceo proces da uslikam, čisto kao corpus delicti, da mama poveruje:)

    Imam pakovanje kora "Jelica" koje mi je tata doneo sad u decembru i baš ću da probam da napravim kobasičarski burek.

    BTW, mnogo volim da te čitam.

    ReplyDelete
  21. Lana :))) Mame su uvek mame i njima su deca uvek deca, pa otkud bi moglo da se desi da dete uspe da razvuce kore?! :))) Sve mi je to slatko i razumljivo, i pozdravi mamu od mene kad joj budes slala te slike :)
    Pozdrav i za tebe,
    Maja

    ReplyDelete
  22. Evo i mene sa mojom verzijom...
    http://goodfood-maybe.blogspot.com/2011/01/brz-burek-sa-sirom.html

    Ovo je stvarno dobro,
    Pozdrav

    Zoran

    ReplyDelete
  23. Koliko god volim burek s mesom, ove kobase su mi ipak favorit dok vise negdje na tavanu i suše se.. :D

    ReplyDelete
  24. Ovaj burek stvarno dobro izgleda, a po tvojoj reakciji sam uvjerena da je izvrstan. Bilježim recept ;)

    ReplyDelete
  25. Ja često pravim burek od gotovih kora ali sa sirom. Jedina razlika je u tome što ja pomešam vodu i ulje, ugrejem ih do ključanja sve vreme ih držim na zagrejanoj ringli i tako vrelom mešavinom zalivam kore. Probajte dopašće vam se.
    Pozdrav od Milice

    ReplyDelete