Thursday, November 18, 2010

Voćna torta


"Danas nam je didan dan, didan dan, didan daaaan..."

Još prošle godine u ovo vreme malac je ovako pevao rođendansku pesmicu, a pre dve godine je čak nije ni pevao, samo je tražio da mu neko peva. Danas, na svoj četvrti rodjendan, pesmicu peva ispravno, a meni skoro da je žao, jer nekako mi se preko noći izmigoljio iz bebe u dečkića.

Uvek se desi da ne slavimo njegov rodjendan. Pavle je asmatičar i par puta godišnje zaglavimo u bolnici. Svaki put to bude nešto uoči rodjendana, i posle nam baš nije do gužvi, i velikih skupova. Mada, ni kad smo zdravi nam baš nije do toga, bar mami nije, da ne govorim u detetovo ime, ali to je druga priča.

Elem, i ove godine smo rodjendan proslavili bez gostiju. Zato sam se odlučila na torticu, a ne na tortu. I to voćnu. Pavle ne voli jake slatkiše i torte. Ali zato mlati voće u velikim količinama. Nije da ga nešto teramo, jednostavno voli voće, dodje sam do činije i uzme sta hoće, pa tako više puta dnevno. Dok stariji brat od "voća" uglavnom voli suve brusnice. Ah da, i čokoladu sa jagodom. Jako su različiti, zaista.


Patišpanj je nastao na osnovu jednog od recepata iz stare Podravka + Dr. Oetker knjižice, Kolači, vaš ponos. Žuti krem je modifikacija krema za princes krofne. Društvo su im pravili kivi i banane. Fila ima jako puno, više nego što bi na prvi pogled izgledalo da jedna tortica od 20 cm prečnika i 2 kore može da primi. Uz tu količinu fila torta je malo ispala drhtava na kraju, ali baš fino kremasta. Umeju te torte sa patišpanj korama da budu suvkaste. Ova definitivno nije bila suva. Ali nije ni nešto naročito lepa na oko, posebno presek koji hoće malo da se smulja prilikom sečenja, pa sam razmišljala da li da uopšte pišem o njoj.


Ipak zapisujem recept. Krem mi se naročito dopao, pa da ne zaboravim šta sam radila.

E, da. Voće sam sekla na krupne komade, sa idejom da kasnije dobijem zanimljive preseke parčića torte, ali ipak je trebalo da isečem voće na sitnije komade, jer je u tanjiru kašičica zapinjala kad naidje na  tu komadešku. Koristila sam sitniji kivi koji sam ogulila, odsekla onaj tvrdi deo na dnu, pa prepolovila, a banane sam sekla na komade dužine 2-3 cm. Dakle, ne preporujučujem tako. Nego sitnije, kao za voćnu salatu. I bilo bi idealno slagati tortu u kalupu sa skidivim obodom. Ja nisam imala odgovarajući pa sam je zidala u vazduhu. Može i tako, ne bude baš idealno oblikovano, ali ne ide na izložbu, šta fali :)

Srećan ti rođendan, pile moje veliko!


Sastojci:

kore
4 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
100 g brašna
1/2 ravne kašičice praška za pecivo
30 g otopljenog putera

fil
1 l mleka
250 g šećera
3 vanilin šećera
7 žumanaca
2 cela jaja
150 g gustina
125 g putera

oko 500 g kivija
1-2 banane
slatka pavlaka ili šlag

Postupak:
1. 4 jaja, 150 g šećera i vanilin šećer mutiti mikserom oko 10 minuta ili dok se ne dobije svetložuti krem. Dodati brašno prosejano sa praškom za pecivo i otopljen puter, i žicom lagano promešati. Okrugli pleh prečnika 20 cm obložiti papirom koji je blago namašćen sa obe strane, sipati smesu pa peći na 180-200°C oko 25-30 minuta (proveriti čačkalicom). Izvaditi na rešetku i ohladiti. Odseći vrh/ispupčenje da bi kora postala ravna, a onda je preseći na dva jednaka dela.
2. Sedam žumanaca i dva cela jaja lagano razmutiti žicom u većoj šerpi. U to umešati 150 g gustina da ne bude grudvica. Mleko skuvati sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri sipati preko jaja i gustina, i mešajući kuvati na isključenoj ringli ili sasvim niskoj vatri dok se ne zgusne. Pokriti plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se potpuno ohladi. Ubaciti omekšali puter i sve sjediniti mikserom.
3. Voće iseći na kockice i preliti sa malo limunovog soka, da banana ne bi pocrnela.
4. Na prvu koru staviti 1/4 fila, pa polovinu voća, pa još 1/4 fila. Tako nafilovati i drugu koru pa ostaviti da se torta stegne u frižideru. Premazati šlagom, ukrasiti komadićima voća.

Napomena: Ako imate sto sa klimavim a sitnu decu sa nemirnim nogama, tortu secite bilo gde, samo ne tu.

Recept za štampu 

Tortu isprobala Ginger Cookies.

komentara: 40

  1. Srećan rođendan, Pavle! :)
    Da si nam živ i zdrav 100 godina :)
    Tortica je divna, Majo :)

    ReplyDelete
  2. Srecan rodjendan maminom velikom decaku!!!
    Vreme zaista leti, jos ni porodjaj ne zaboravis a evo ga vec prvi rodjendan :) Posle prvog, cini mi se sve ide jos brze!
    Znam kako izgleda boriti se sa astmom, a kad su deca u pitanju onda je jos bolnije i teze. Nadam se da ce tvoj decak svaki naredni rodjendan proslavljati u velikom drustvu ili bas onako kako on zeli :)))

    ReplyDelete
  3. Srećan rođendan Pavlu i srećan rođendan njegovoj mami, pošto je to i njen dan (dobro, i tatu da ne uzostavimo). Da, deca jednostavno vole kremaste i voćne torte i to je tako. Ja sam bila ista do pre par godina, a onda su ukusi počeli da se menjaju. Kako vreme teče, napadi su sve ređi, a do tada divna porodična atmosfera je ono što detetu baš treba.

    ReplyDelete
  4. Srecan rodjendan, sve najlepse i mami i decaku :))) Torta je bozanstvena.

    ReplyDelete
  5. Srecan rodjendan i svako dobro mu zelim!

    ReplyDelete
  6. Sretan rođendan tvom malenom! :)) Ma torta je baš baš krasna, i bitno da je kremasta na onaj prvi zalogaj :)).. dok nisam imala kalup i ja sam u zraku slagala kore i kremu, pa su te moje torte bile extra neuredne i čupave, ova tvoja je bome za izložbu. ;)

    ReplyDelete
  7. Srecan rodjendan i puno zdravlja i lepih momenata neka krasi njegovo detinjstvo, od srca mu zelim. A, mama ko mama, sta bi drugo nego da deca uvek ostanu deca;)
    Torta mi se dopada, baš zato što nije savršena, kao što je savršena većina stvari na tvom blogu. Volim što ne želiš da beležiš samo totalne uspehe, već sve što kuvanje nosi i donosi - uspehe i neuspehe. Sve se to dogadja svakom od nas.

    Veliki pozdrav i u zdravlje nek je pojedena tortica;)

    ReplyDelete
  8. lijepo izgleda tortica i pavlu zelimo sretan rodjendan i zdravo i veselo odrastanje...(uf, znam da prolazi takooooo brzo)

    ReplyDelete
  9. Srecna rodjendan malcu!
    Torta je odlicna, mislim da sam cak jela nesto slicno samo sto je u toj torti,pored banana i kivija,bilo i grozdje.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  10. Ljubi mi Paju od T i T! :) I zna malac šta valja! Odlično izgleda torta. Nešto mi se čini da mu neće nedostajati gosti da mu to pojedu. :)
    Jedino što bih i ja malo ....., malo više..... baš bi mi sjela. A svakako bilježim kremicu. :)
    PS. Pavle ima šeretski osmijeh. Na koga li je? ;))))

    ReplyDelete
  11. I ja se pridruzujem rodjendanskim cestitkama.
    Torta je superiska ;)

    ReplyDelete
  12. Lijepa voćna tortica.. Prije dva dana i sama sam prošla pune 34..uff..Napravila sam svojima u tu čast (gle čuda!!)isto jednu finu voćnu torticu, potrudit ću se danas ju objaviti..Tvoja izgleda skroz privlačna i s puuno kreme, što volim.

    ReplyDelete
  13. Тази торта е просто уникалнаааа!
    Много ми харесва и ще я приготвя обезателно.:))
    Честит рожден ден, много здраве, щастие и късмет на цялото семейство.:))
    Поздрави от България!:)))

    ReplyDelete
  14. Sorry, that I am bothering you again, but I want to ask you, what means "gustina" ?
    Thank you in advance!:)))

    ReplyDelete
  15. Da, da, djeca brzo rastu i niste se ni okrenuli a oni odrasli ljudi i ne trebaju mamu ni tatu:)) Zato uživajte u prekrasnim danima djetinjstva. Neka mu je sretan rođendan i svaki drugi dan!
    A što se tiče astme sve sam to preživljavala sa svojim Tomislavom. Čini mi se da sam znala sve o njoj i upravo tako ni ja nisam slavila više rođendane s gostima jer svako uzbuđenje je poticalo, čini mi se, asmatični napad.
    Sve je to sada prošlo, vidjeti ćemo šta će biti kasnije.
    Krasna torta!

    ReplyDelete
  16. Hvala veliko svima, u Pajino i moje ime :)
    Ginger Cookies, thanks, gustin means cornstarch :)

    ReplyDelete
  17. Thank you, dear mamajac!:)))
    Your cake is amazing and I will make it soon, you will see it on my blog.:))

    ReplyDelete
  18. Dragi Pavle, sretan ti rođendan, od srca!Baš sam se sjetila Pavla neki dan, jer je i mene promjena vremena odmah počela mučiti, nadam se da je ovaj put prošlo bez gostiju ali i bez bolnice.
    Torta je divna, meni se baš sviđa taj presjek sa "razmrljanom kremom" kako kažeš, jer bih ja to sve mljac mljac pokusala. Nisam baš ljubitelj kivija, ali mogu pretpostaviti da se lijepo uklopilo, da malo kiselo bude.

    ReplyDelete
  19. Sretam Rodjendan!Torta je extra, i moji bi jec rado volelo...:)

    ReplyDelete
  20. Dragi medenko srecan ti rodjendan :)
    Svakoj zelji ostvarenje zasladjeno prekrasnom maminom torticom onakvom kakvu najvise volis :)

    Deca brzo rastu na svu nasu zalost.. ne uspemo da se
    "okrenemo" a oni su vec stasali da smelo zagaze na neki novi put..

    Uzivajate u svojoj deci dok su pored vas, slavite i veselite se s njima, jer brzo dodju dani kada su susreti sve redji a oni zaokupirani novim momentima!

    Ove dve fotke s Pavlom su preslatke milina :)

    Svako dobro vam zelim!

    ReplyDelete
  21. Sretan rodjendan Pavlu.

    Tortica je super.

    ReplyDelete
  22. Malom princu sretan rođendan i sve naj bolje, a voćna torta je predivna.

    ReplyDelete
  23. Sretan rođendan Pavlu uz najljepše želje !! Iskreno želim i da ga astma više ne muči i da svaki slijedeći rođendan bude sretniji i veseliji !
    Tortica je prekrasna, voćna, nježna, ...., volim ovakve torte. Super si je napravila i nema veze što su komadići voća veći, vjerujem da bi se i ja na takve odlučila.

    ReplyDelete
  24. Draga Maja,
    na mome blogu je nagradica za tebe !
    Kada stigneš dođi je preuzeti.
    B.

    ReplyDelete
  25. sretan rodendan malcu!:)))
    dobro je da jede voce, to je zdravo.
    sjecam se tvog posta o bolnici i bolnickoj hrani. tog tvog djeteta mi je bilo uzasno zao. znam sto znaci astmaticno dijete jer je sin muzevljevog prvog rodaka teski astmaticar i cesto, poput tvog sina, zaglavi u bolnici.
    eto, decku zelim da vise nikad ne dobije napad astme.
    sretan mu rodendan jos jednom!:))))

    ReplyDelete
  26. Pavle, srecan rodjendan!!!

    Tortica je bas po mom ukusu, probacu je prvom prilikom...

    Pozdrav, Svetlana

    ReplyDelete
  27. Sa zakasnjenjem upucujem najlepse zelje tvom malom velikom decaku, i verujem da ce mu jednoga dana biti zanimljivo kada bude citao mamin blog!;)))
    Tortica je bas dobra sa punooo krema i voca, a takve deca najvise vole, verujem da je Paja bas uzivao trazeci te komadice voca u filu...veliki pozdrav za tebe i tvoju malu ekipu!;)))

    ReplyDelete
  28. Ahhhhh koliko ja kasnim. :(
    Srećan rođendanac drugaru! Da si mi živ i zdrav 100 godina!

    ReplyDelete
  29. Samo malčice kasnim, ali to ne umanjuje količinu lijepih želja. :) Sretan rođendan malcu i sve najljepše i njemu, a i vama želim! :)
    Tortica izgleda superiška! :)

    ReplyDelete
  30. Sretan rođendan i najljapše želje malenom Pavlu. Djeca tako brzo rastu i vrijeme leti, još malo pa će biti i školarac, a još jučer je bio bebač.
    Rođendanska torta je prelijepa, čestitam mamici.

    ReplyDelete
  31. Sretan rođendan Pavlu. Neka ih je još puno, puno uz zdravlje, sreću i ljubav. :)

    Torta je prekrasna, jako volim voćne slastice, a ova tvoja mi se posebno sviđa što je tako bogata kremom. :)

    ReplyDelete
  32. Sretan rođendan Pavlu!
    Nevjerojatno kako vrijeme leti,...
    Tortica je odlična, volim voće u kolačima

    ReplyDelete
  33. Срећан рођендан малом-великом дечаку! Торта дивно изгледа. Штета што моји клинци нису баш љубитељи воћа, за разлику од мене, али овако упаковано воће би можда и јели ;)Пробаћемо.
    Иначе, код мене те чека једна наградица, па сврати да је преузмеш кад имаш времена. :))

    ReplyDelete
  34. Opasno kasnim, ali se pridruzujem lepim zeljama i cestitam rodjendanka Pavlu.
    Verujem da je Pavle slatko poruckao tortu. Svidja mi se kobinacija voca i ovog krema.
    Secam se price o Pavlu i "Pavlovoj" i kako je bila simpaticna njegova reakcija na naziv torte. Sladak ti je malisa, zelim mu sve naj!

    ReplyDelete
  35. Bas kasinm...sorry

    Srecan rodjendan Pavle!

    Tortica je divna, tako kremasta i vockasta....

    U toj knjizici ima bas zanimljivih stvari, osnova za doradjivanje....dobro objasnjenih postupaka. Ja sam svoju nasledila od mame.

    Fotografije sa Pavletom su mi bas, bas dobre...

    ReplyDelete
  36. Obožavam tvoje recepte i tvoj Blog... Srećan rođendan malom anđelu :))) Svrati na moj Blog za nagradu :)

    ReplyDelete
  37. Hello!
    On April 9, my birthday. I'll celebrate with relatives. Among the guests will have many children.
    I think this juicy cake with fresh bananas and a rich cream specially suited to children's taste.
    Can you post a recipe on my blog step by step?
    Thank you in advance.
    I wish good luck!

    ReplyDelete
  38. Zdravo Majo, receipt za more idea x2 ili je to vec mera za dve kore?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam videla na vreme, ali ipak da odgovorim
      Da, mera je za dve kore (ispeče se cela smesa odjednom, pa seče na dva dela).

      Pozdrav!

      Delete