Friday, April 23, 2010

Panforte



Panforte je kolač italijanskog porekla. Vezuje se za 13. vek i grad Sienu, a u bukvalnom prevodu bi bio tvrdi, jaki, aromatični (forte) hleb (pane). Voćni hleb, sa smokvama, lešnicima i bademima. Panforte se u Sieni pravi o Božiću. Dosta se pravi i industrijski, i smatra se svojevrsnim suvenirom tog kraja.

Ništa ja to nisam znala, nego sam ga slučajno videla ovde, pa sam ga pravila i usput malo pročitala o njemu.

Kolač je veoma specifičan. Karamel na bazi šećera i meda(!), jezgrasto i suvo voće, sasvim malo brašna, začini. To je sastav. Ovde ima i čokolade, a postoje i varijante bez. Kolač je inače jako tvrd, kao jedna velika izlivena bombona. Pod jezikom podseća na finu karamelu koja se malo rasteže i lepi za zube. Zanimljivo je začinjen. Parčići treba da budu tanki, što tanji, jer je kolač zaista dosta jak, a i lakše se jede kad je parče tanušno. Ovo moje parče pored šolje kafe je predebelo, komotno vredi za tri parčeta, no, nisam ispočetka znala, a požurila da slikam :) U frižideru može stajati jako dugo, kažu i po par meseci. Ne znam kako mogu tako nešto da tvrde, moj svakako nije sastavio toliko, jedva da sam uspela da sačuvam malo za Jasenku, domaćicu igre Ajme, koliko nas je! sa temom orašasti plodovi.

Šta je ovde jedino tricky? Tekstura tog, nazovi, testa. Tekstura te mase, prilikom spajanja sastojaka. U posudi su suvi i seckani sastojci, pa se preliju vrućim karamelom od šećera i meda od kog će čokolada da se otopi. Sve mora brzo da se promeša i ujednači. Onda opet što brže sve to treba preručiti na pleh, a cela masa je nekako neposlušna, lepi se za kašiku, nije žitka i tečna da se sama razlije. Kada ipak uspe da se useli u pleh, treba joj pomoći da se po njemu i rasprostre, i to je najbolje raditi nauljenom kašikom, da bi se što manje lepilo.

Pomalo tricky je i određivanje vremena pečenja. Nijedna od poznatih metoda ovde ne igra. Nije tipično testo da se proba čačkalicom, tamno je u startu pa je i boja nikakav pokazatelj. Zapravo, ovde i nema šta mnogo da se peče, tek da se ono malo brašna ukrčka sa karamelom, i učvrsti celu stvar. Temperatura pečenja treba da je niska.

Pečen kolač se obilno posipa prah šećerom sa svih strana, zbog lepljivosti. Za sečenje valja nabaviti oštar nož. I snažnog muškarca, komada jedan, da vas spase od potencijalnih žuljeva, komada mnogo :)



Panforte
recept za štampu

Sastojci:
80 g brašna
150 g šećera
150 g meda
200 g suvih smokava
100 g pečenih lešnika
125 g blanširanih badema
100 g crne čokolade
kora od jedne pomorandže
1/3 kašičice muskatnog oraha
1/3 kašičice mlevenog đumbira
1/3 kašičice cimeta
prah šećer za posipanje

Postupak:
1. Pleh prečnika 20 cm postaviti papirom za pečenje i blago ga premazati puterom. Koru oprane pomorandže izguliti ljuštilicom za povrće, pa iseckati. Smokve očistiti od peteljki i iseckati ih.
2. U sud staviti brašno, dodati muskatni orah, djumbir i cimet i promešati. Dodati cele lešnike i bademe, iseckanu čokoladu, smokve i koru pomorandže i opet promešati.
3. U manjoj šerpi otopiti šećer sa medom, mešajući dok ne proključa. Kuvati još koji minut, da se kristalići šećera otope, pa dobijeni karamel preliti preko pripremljene mešavine. Brzo promešati u par pokreta da se čokolada otopi, i što pre izliti na pleh pa poravnati nauljenom kašikom. Peći na 150-160°C oko 30-35 minuta. Pečen kolač ostaviti da se malo ohladi, pa obilno posuti prah šećerom. Prevrnuti na tacnu pa i drugu stranu postuti prah šećerom, kao i sa strane. Kolač pokriti providnom folijom i ohladiti u frižideru. Oštrim nožem seći tanke parčiće.

Panforte

Ingredients:
80 g all-purpose flour
150 g sugar
150 g honey
200 g dried figs
100 g roasted hazelnuts
125 g blanched almonds
100 g dark chocolate
one orange (peel only)
1/3 tsp ground nutmeg
1/3 tsp ground ginger
1/3 tsp ground cinnamon
some icing sugar

Directions:
1. Line the 20 cm diameter pan with baking paper, spread some butte over. Peel the thoroughly washed orange using vegetable peeler, then chop finely. Remove the petals from dried figs, if any, then cut them.
2. Sift the flour into a bowl, add spices, nuts, chopped chocolate, figs and orange peel, stir to combine.
3. Melt the sugar with honey in a small saucepan, bring to boil. Cook for another five minutes without stirring, then pour the caramel over dry ingredients. Stir to combine, quickly as caramel would start to thicken. Pour everything quickly into the baking pan, use oiled spoon to push the mixture down and smooth the top. Bake in the oven preheated to 150-160°C for about 30 minutes, or less. Let the cake cool, dust liberally with icing sugar, turn it upside down onto a plate, dust the other side with icing sugar, too. Cover with a cling film, and store in the fridge. Use very sharp knife to cut really thin cake peaces, as the flavor is very intensive and texture is chewy, caramel like. If stored correctly, the cake can last for several weeks.

komentara: 22

  1. Svaka ti cast kad si ovo odabrala da pravis. Na slici izgleda super, verujem da je i ukus dobar ko voli nesto poput toga, nije licno moj omiljeni mix. Ali najbitnije je da si ti jos jednom pokazala kako si vesta u kuhinji i kako ti sve na kraju ispadne lepo i na oko, kao i za culo ukusa :)! A i uvek nas lepo edukujes o svim ovim djakonijama!

    ReplyDelete
  2. Pa ovo je eksplozija mirisa! :)
    Izgleda strašno dobro i meni veoma dekorativno onako na tanjiriću, uz popodnevnu šoljicu kafe, uživancija za sva čula. :)
    Svaka ti čast! :)

    ReplyDelete
  3. Stvarno izgleda odlično, a sastojci mi govore da bi se moji prodali za njega! :))Morati ću ih iznenaditi jedan dan! :)

    ReplyDelete
  4. Čao Majo, prvo da pozdravim i tebe a i Mariju i Natašu. Čao svima.

    A što se kolača tiče, pa ne bih da komentarišem izgled i sve to...ali kad ceo recept složim u glavi, a u tome sam stvarno dobar, imam čudan utisak da je to brašno potpuno nepotrebno. Kombinacija šećera i meda ima smisla, jer je ušpinovan šećer (kada se ohladi)previše tvrd, pa bi med dobro došao da to malo razmekša...fino kao ideja, zar ne...ali brašno samo smeta, bar ja imam utisak.

    Ako ga još nekad budeš pravila, evo ti solidno rešenje da izbegneš tu gnjavažu oko mešanja... U pleh (sa papirom) sipaš malkice tog ušpinovanog šećera, na to sve natrpaš celu mešavinu i smokava i drugih čuda, i preliješ ponovo šećerom. Nemoj da te sekira što će komadiči ćokolade ostati zarobljeni samo ponegde, imaće i to svog šarma.

    Odoh da radim, čućemo se još koji put.

    ReplyDelete
  5. Jako zanimljivo zvuci i lepo izgleda...

    ReplyDelete
  6. Nisam znala za ovaj kolač i volim kada naučim nešto novo. Bilježim recept za zimu i praznike. Odlično izgleda.

    ReplyDelete
  7. Mislim da ovo sliči torrone kolaču koji se isto radi za Božić a bazira se na istim sastojcima,
    Svaka čast.

    ReplyDelete
  8. U Italiji to uvijek jedem, ali nisam još radila. Ispao ti je savršeno!

    ReplyDelete
  9. Vua, kako fenomenalno. Kako su tamo napisali, ovakav kolač i jeste "finale grande" za svaki svečani ručak.
    Super je, a probala sam ga u Italiji i meni je neodoljiv taj okus i miks začina, orašastih plodova i voća. Bravissimo!

    ReplyDelete
  10. Probala sam ovaj kolač, industrijski, fantastičan. Divno mi ga je vidjeti u ovoj kućnoj izvedbi. Super si ga napravila, super izgleda !! Vjerujem da se isplatilo i nešto gnjavaže oko njega :). Bilježim recept, svakako ću ga isprobati. Divno si ga i prezentirala, slikice mi se jako sviđaju !

    ReplyDelete
  11. Ako bi nešto od slatkog pravila sebi, onda je to to. Mojima uvjek pravim neke kremaste i sa šlagom, ali oduševilo me ovo "forte", mene uvijek privlači mali ali jaki zalogajčić, tako ta ga "pamtim". A vizualno da ne govorim, baš krasna harmonija oblika i boje.

    ReplyDelete
  12. Kolac izgleda fantasticno, ne samo da si nam dala detaljno uputstvo, nego si tako lepo opisala i ukus, pa kao da smo ga i mi probali..:)))

    ReplyDelete
  13. uhhh... imam recept za ovaj panforte di Siena, ali nikako da ga napravim, doduše, recept je malo drugačiji od ovog tvog, ali vjerujem da ovo što si ti napravila je bilo prava milina od ovakve savršene kombinacije sastojaka! :)

    ReplyDelete
  14. Jela sam u Italiji originalni panforte i tvoj izgleda isto tako, a vjerujem i da mu je okus super.

    ReplyDelete
  15. Sad kad vidim kako se svi koji su probali odusevljavaju, a malo sam i gladna :), pojela bih ovu tvoju sliku. Mene tu jedino odbija smokva, jer nisam neki ljubitelj, mada moguce da mi i ne bi smetala...

    ReplyDelete
  16. Još jednom da se javim, imaš nagradu na mom blogu pa pogledaj kada stigneš.

    ReplyDelete
  17. hvala ti Majo na sudjelovanju, a ovo izgleda tako lijepo da ga ne mogu prestati gledati :)

    ReplyDelete
  18. Meni ovo zvuči i izgleda fenomenalno... izvrsni sastojci...

    ReplyDelete
  19. Kolač izgleda fenomenalno. Moraće da se isproba. Stavljam ga u omiljene

    ReplyDelete