Monday, December 14, 2009

Grilijaž torta


U kuhinji nisam početnik, ali za torte skoro da jesam. Napravila sam 6-7 torti u životu, od čega je pola bilo neuspešno ;) Svašta drugo me je pre vuklo na usavršavanje od torti, ne znam ni sama zašto. Pre bih se upustila u neku avanturu sa testom nego sa korama i filovima.

I sad je došlo vreme da polako skapiram i ja neke osnove, te sam rešila da spojim lepo i korisno i napravim tortu klincu za rodjendan. Dugo sam motala po netu da nadjem šta je to što bih pravila, i odlučila sam se na ovu tortu iz dva razloga - jaka je, puna, sastojci dobri, spada u klasične torte a i recept je od drage Mignonne, za koju znam da ima odlične recepte, da je srdačna i fina, i da ću moći da je priupitam za savet ako zatreba :)

Svašta sam je pitala, ne bih vam baš o tome mnogo pisala (da vas ne zaboli stomak od smeha), i baš na sva pitanja sam dobila odgovore. Mignonne, KISS! I tako, nakon višednevnih psihofizičkih priprema krenula sam da pravim grilijaž tortu.


Grilijaž sam pripremila dan ranije i taj deo je tekao fino. Grilijaž sa mlevenim orasima je išao u kore, a drugi, sa seckanim orasima je bio namenjen posipanju preko fila. Sa korama isto nisam imala problema, i jako mi se svideo postupak - prvo se mute belanca, dodaje šećer, pa se u to samo bućne jedno po jedno žumance, sve vreme muteći mikserom, i posle se dodaje brašno i grilijaž. Taj deo kad bućnem žumanac u penu mi se baš svideo ;) Kore su ispale dosta debele, tj. na prvi pogled mi se tako činilo, a na kraju se ispostavilo da su ispale baš kako treba.

Fil me je malo mučio, jer sam pala u očaj kad su se kuvana žumanca skljokala nakon dodavanja čokolade. Tu sam digla uzbunu i odmah potražila on-line savete od Palachinke i naravno Mignonne, srećom obe su mi odgovorile brzo, i poenta je bila da se taj fil zaista tako ponaša, i da nastavim dalje. Završila sam fil, i sve vreme mi je delovalo da ga zapreminski ima malo, i da će mi podebele kore premazane ovim filom doći kao parče hleba namazano pekmezom. Ipak, taj fil je baš jak, a i kore su sočne i vlažne, i na kraju kad se to sve lepo sklopilo i ohladilo bilo je baš kako treba, nit' debele kore, nit' premalo fila.


Sa ukrašavanjem nisam tako vešta, probala sam da izvučem bordure od puter-kreme, malo je vrljavo, ali dobrooo :)

Torta je super, SUPER ukusna, jaka je kao grom. Po nekom mom mišljenju ovo je prava torta - torta i treba da bude nešto nesvakodnevno i nešto u čemu će se uživati po malo.

Tih dana u poseti mi je bila Palachinka, i zajedno smo listale neku knjižurdu sa Pierre Hermé-ovim receptima, u kojoj je svaki kolač umetnost, malo remek delo. I dok smo se divile toj raskoši, Palachinka je, jedući parče Grilijaž torte, kroz polu-uzdah prokomentarisala: "Ali oni neće napraviti nikada nešto ovako ukusno!". Pa, da li postoji veća pohvala od ove?!


Pošto nismo imali proslavu rodjendana, ova torta je bila jedino čime smo u krugu porodice obeležili treći rodjendan mladjem sinu, i niko nije imao komentar niži od vanprosečnog.

Ja tudje recepte obično zabeležim na svoj način, ali kad su torte u pitanju to još ne umem da radim. Recept je ovde, i najtoplije ga preporučujem! Mignonne, hvala!

2010/12 update: Recept dodajem na spisak isprobanih u okviru igre FBI rukavice, gde je u novembru/decembru Lanin blog La cuisine creative bio pod istragom.

komentara: 28

  1. mmm :)...torta ti je prelijepa stvarno, meni izgleda prefino što se tiče sastojaka...ja sam ih (torte) isto jako malo napravila u životu, i niti jedna mi nije ispala uredno i lijepo, baš imam neku fobiju od kremasth kolača i torti pa mi nije niti neki pretjerani gušt raditi ih. ALI već duže vrijeme razmišljam da treba stati tome na kraj, na kraju krajeva treba biti uporan :)))

    ReplyDelete
  2. Predivna je. Grilijas obozavam i sve recepte od Mignonne.
    Bas ti zavidim sto sada uzivas u ovoj tortici :))

    ReplyDelete
  3. Cestitam Rodendan !!
    Torta je savrsena ,cujes li SAVRSENA!!:))..probala sam je,stvarno je ukusna,meni i prejaka,jer sam se odvikla nasih domacih torti iako stalno jedem slatkise!!!Svida mi se i kako si je ukrasila !!!!;)

    ReplyDelete
  4. Eto, prvo(a)(javna), pa muško! :))
    Respect! I torta i fotke!

    ReplyDelete
  5. Grilijaž mi je jedna od najdražih i najljepših torta. Prekrasno si je napravila.
    Mignonne mi je ostala najdraža sa Coolinarike i "hrpu" njenih prekrasnih recepata sam sačuvala. Svi su 100% pouzdani, a trek kako to ona napravi...prekrasno.

    ReplyDelete
  6. majo, torta ti je super. eto mi voda ide na usta.:)
    malcu zelim sve najbolje i sretan rodendan.:)))))

    ReplyDelete
  7. Srećan rođendanac! LJubni velikog momka :D
    Verujem da je tortica ukusna bila, i ja je volim, podseća me na detinjstvo :) Sada samo neki šlagovi, kremovi :)

    ReplyDelete
  8. odlična torta! maleckom srećan rođendan!

    ReplyDelete
  9. Mignonne ima stvarno prekrasnih recepata a tako su joj pedantni d recepti kolači da ja padam na ...
    Torta je savršena a mališi sretan treći rođendan i sve najbolje mu želim!

    ReplyDelete
  10. Predivno izgleda! Srecan rodjendan sincicu :)

    ReplyDelete
  11. Neka vam je srećan rođendanac...uuuuu baš ste mi veliki porasli :)))
    Tortica je po meni super, čak bih rekla mnooooooogo super!!!!!

    ReplyDelete
  12. Cestitam sinkicu rodjendan... Tprtu si FENOMENALNO napravila a kako je fina znam i sama jer sam je i ja radila za neki rodjendan... Predivno, zaista predivno izgleda...

    ReplyDelete
  13. Odmah da poželim malcu sretan rođendan i da izrazim svoje divljenje za ovu prekrasnu tortu.
    Stvarno izgleda prekrasno, a po sastojcima vjerujem da je prava eksplozija okusa. :)
    Sad što se izrade torti tiče vrlo sam bliska tvom stavu, samo se bojim da meni ni uz sve instrukcije torta ne bi ovako izgledala. :(

    ReplyDelete
  14. Draga moja, da znas kako sam se obradovala kad sam videla da je ova tortica dosla na red...vec sam pocela malkice da brinem da nije nesto poslo naopako, pa sve ne smem da pitam, hihi...;))
    Kao prvo, tvoje fotke su vec u profi rangu, pa to necu vise ponavljati, a sad tortica...mmmm, glazura, cisto, pedantno zagladjena, pa fina bordurica, sve bez greske...moram ti priznati da meni ne uspe svaki put da savrseno nanesem glazuru, pa onda nekad zamaskiram tako sto cokoladom crtam "izgubljeni put" po povrsini...ovde nista nije trebalo intervenisatim sve je kako treba!;))
    Tvoji postovi su mi uvek takooo simpaticni, pa ih uvek rado procitam...punooo lepih pozdrava saljem!;))))
    p.s. mozes komotno da se upustis u slasticarske vode, sad kad si probila led...odlicnooo to tebi ide, draga moja!;)))

    ReplyDelete
  15. Veliko hvala svima na komentarima, da se ne poznajem, mislila bih da sam neko ko puno zna o tortama ;)

    Mignonne, zasluge su tvoje, tako da, cestitaj sebi prvo :) Glazura je ispala ok, ali i birala sam najlepsu sliku :) Cokoladu sam opet izgleda previse zagrejala tako da sam imala na dva mesta vidljivo izdvojenu ono belo. I imala sam problem drugog, treceg dana, jer su mi se pojavile pegice preko cele glazure, kao da sam je pofajtala vodom pa osusila?! Nemam pojma sto se to desilo, ali ukus je bio nezaboravan.

    ReplyDelete
  16. Ova torta izgleda skroz profesionalno! Svaka čast! Sretan rodjendan malcu!

    ReplyDelete
  17. slažem se s tobom da torta mora biti nešto posebno jer se pravi za posebne prigode pa si možemo dopustiti da bude malo jača :) ja sam već napravila jako puno torti (iako mi je "tek" 23), ali ni sama ne znam ukrasiti bolje od ove tvoje :) sve pohvale! :)

    ReplyDelete
  18. wow, vrhunski!!! eto vidis, a ti pricas da ne mozes:))) predivno si ju napravila a malisi sretan rockas :))

    ReplyDelete
  19. Predivna je i sigurno prefina!

    ReplyDelete
  20. Srecan rodjendan malisi!!!!
    Moja prva misao kad sam je ugledala, je bila "kako je lepa torta"!!!
    Cestitke i zelim ti jos puno ovakvih "lepotica"....
    Svatlana

    ReplyDelete
  21. Evo mene, malo kasnim ali tortu sam odmah zamijetila, prekrasna je stvarno, ja sam se oduševila profinjenim izgledom, a tek kad sam vidjela o kojem se receptu radi morala sam nać vremena pročitati kako je protekla izrada torte. Imam taj recept u omiljenima duže od godinu dana, još sam ju za prošli moj rođendan htjela isprobati ali nikako da krenem nešto raditi sa griliažom..
    Čestitam, probila si led i sad ćeš bez straha u nove torte !!

    ReplyDelete
  22. The finished cake is real gorgeous!! I will love to have the recipe :)

    ReplyDelete
  23. Vidim da je ovo stari recept. Ja se upravo spremam da je pravim za NG, pa me zanima kako si istucala grilijas? Posto nemam avan, a svi kazu da secko previse usitni , d ali ima jos neki nacin?? Mozda cekicem za meso u kesi??? Hvala.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, ako mi veruješ ne sećam se.
      Mislim da je 99% ovaj sitniji grilijaž svakako išao u seckalicu, a za krupniji se ne sećam. Gledajući sad sliku, mislim da je i taj išao u secka, ali samo na sekund-dva. Izvini što nisam od veće pomoći (vreme je da ponovim ovu tortu :)

      Delete
  24. Danas pravila ovu. Savrsena.. Reform, ledene kocke, medovik... Sve za sta sada mogu reci da znam da pravim i da jene preukusno nasla sam na vasem blogu.

    ReplyDelete
  25. Majo,istopi mi se grilijaz posle par dana,utopi se u fil,kako to spreciti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nikako :(
      Gde god ima vlage, a u filu je ima, grilijaž će topiti, brže ili sporije...

      Delete