Saturday, August 15, 2009

Mini musaka od pečenih patlidžana



Još malo pa gotov raspust. Ko nije stigao da predje gradivo u redovnom roku, sprema popravne ispite. Ovo je moj popravni iz februarskih FBI rukavica u kojima smo istraživali Marijin blog Palachinka.


Patlidžan je meni neobična biljka. Kad ga pogledam spolja, onako modroljubičastog, pomislim kako je neki opasan lik. Kad ga uzmem i osetim kako je lagan dodje mi nekako bezazlen i mek. A kad stigne pod nepce, svaki put me oduševi punoća ukusa kakvu malo koje povrće, samo za sebe, ima. Čula sam od starijih žena da kažu da patlidžan ima snagu mesa. Sasvim se slažem, samo što se ni posle jednog mesnog obroka neću osećati lagano kao posle patlidžanskog :)


Malo sam se smotala oko motanja ovih musakica. Trake patlidžana treba praktično da budu opna oko fila. Trebalo bi da imam po 4 trake za jednu musakicu, da bih je pravilno upakovala, a ja nisam imala dovoljno, pa sam nešto krpila. Uglavnom, na slici se vidi kako sam ih spakovala, a pogledajte i kako je to uradila monsoon, koja je takodje isprobala ovaj recept u okviru igre, čisto da vidite kako bi trebalo.

Ove musakice, ili pitice, ili kako god ih zvali, su jednostavno savršene. Uzorni recept je ovde.


Mini musaka od pečenih patlidžana
recept za štampu

Sastojci:
1.2 kg patlidžana
1 glavica crnog luka
500 g oguljenog paradajza
250 g iseckane mozzarelle (ili mlagog sira, u nedostatku mozzarelle)
50 g izrendanog Grana Padano sira
1 vezica svežeg bosiljka, ili dve kašike suvog
3 kašike maslinovog ulja
so
biber
integralni dvopek

Postupak:
1. Patlidžane oguliti i iseći na trake debljine 0.5 cm. Posoliti ih i ostaviti da so izvuče vodu i gorčinu.
2. Luk iseckati na sitno, dodati kašičicu soli pa izdinstati na 3 kašike ulja. Dodati paradajz, nastaviti dinstanje još 10-ak minuta, dok tečnost od paradajza malo ne uvri. Na kraju dodati bosiljak i malo bibera. Kad se sos prohladi umešati sireve.
3. Ocediti trake patlidžana. Prepeći ih na grilu ili suvom teflonskom tiganju da omekšaju i dobiju boju. Trakama patližana oblagati muffin forme, tako što će 2/3 dužine trake biti u kalupu, a 1/3 će ostati da viri. Napuniti sosom pa preklopiti delovima traka koje su ostale da vire.
4. Peći u dobro zagrejanoj rerni, oko 30 minuta na 200°C. Ostaviti par minuta da se ohlade i servirati sa preostalim sosom i integralnim dvopekom.


Grilled Eggplant Mini Moussaka Piesoriginal recipe

Ingredients:

1.2 kg eggplants
1 small onion
500 g peeled tomatoes
250 g diced mozzarella (or fresh cheese)
50 g grated Grana Padano cheese
1 bundle of fresh basil
olive oil
salt
ground black pepper

Directions:
1. Peel eggplants and cut then along the longer side in a 0.5 cm thick ribbons, sprinkle with salt and leave to remove the bitterness.
2. Peel and cut the onion, and braise it in a pan on 3 tbsp oil. Add cut tomatoes, salt, pepper and cook sauce for 10 minutes. At the end stir in chopped basil. Once sauce is completely cooled, stir in cheeses.
3. Rinse eggplant ribbons from salt. Dry them and grill them. Use about 2/3 of grilled ribbons length to line cupcake molds. Stuff them with sauce. Seal with remaining ribbons.
4. Bake in a preheated oven on 200°C for about 30 minutes. After they're baked, wait until they cool a little and serve with the remaining sauce.

komentara: 8

  1. Pravila sam ovo i sama i jelo je savrseno...
    I zao mi je sto ja nisam isla na popravni jer mi je Gagin blog bas ostao neistrazen (planirala sam to kad se vratim s mora) ali apetit mi je na nuli i od bilo kakvog isprobavanja nema nista do daljnjeg...

    ReplyDelete
  2. Koja super ideja!!! Zgodno je za goste!!!

    ReplyDelete
  3. Zaista sjajna ideja. mogla bih se i ja odlučiti za ovo, baš biram gradivo za popravni

    ReplyDelete
  4. Baš ti je ispalo super, ja doduše patlidžan ne volim, ali je ovo jelo na oko savršeno.
    Inače ni ja nisam ništa radila u "popravnom" jednostavno mi se ne da da se baš aktivno bacim u kuhinju, sve je onako u naletima, a i nikako da dođem sebi od mora i da se naviknem na svakodnevicu.

    ReplyDelete
  5. Musaka napravljena - doduse u nedostatku vremena slagala sam i nisam umotavala, ali mislim da nije uticalo na ukus. Za svaku pohvalu i ponovno pravljenje, verovatno u originalnoj varijanti!!

    ReplyDelete