Tuesday, August 25, 2009

Ladjice od tikvica sa paradajzom



Ove ladjice sam htela da pravim jos u junu, dok smo istraživali Maslinkin blog u okviru igre FBI rukavice, pa završila sa ladjicama punjenim klasičnim nadevom od pirinča i mlevenog mesa. Evo sad na popravnom, dok su kuvarigrice na raspustu, ipak stigoh da napravim ono što sam inicijalno htela, ladjice od tikvica sa punjenjem od paradajza.


Znala sam da će mi se dopasti, većinu Maslinkinih recepata stvarno mogu žmurećki da odaberem i da ne pogrešim. Ovde dominira povrće, a ide tek malo šunke i kačkavalja. Pomislila sam kako se neće ni osetiti i čak razmišljala da ih izbacim, i onda se zapravo iznenadila kako i tako mala količina tih nekih jačih sastojaka može da se oseti i da napravi neki šmek. Primetila sam da Maslinka koristi sastojke tipa šunka, pančeta, tvrdi sirevi i sl. vrlo štedljivo, bukvalno ih upotrebljava kao začine. A ne kao ja kad odvalim 150 g slanine u neko povrtno jelo. Npr. ovo.

Lađice od tikvica sa paradajzom
recept za štampu

Sastojci:
1.2 kg tikvica
400 g crnog luka
750 g paradajza
2 čena belog luka
100 g šunke
100 g gaude
pola veze peršuna
5 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli

Postupak:
1. Tikvice oguliti, preseći po dužini i izdubiti. Luk iseckati na sitno. Beli luk takodje. Paradajz oguliti i iseći na manje komade. Gaudu iseckati na male, tanke listove. Peršun usitniti.
2. Luk posoliti jednom kašičicom soli i spustiti na tiganj u kom se ugrejalo oko 5 kašika maslinovog ulja. Dinstati dok ne omekša, 10-15 min.
3. Dodati paradajz i beli luk. Nastaviti dinstanje dok paradajz ne omekša a suvišna voda ispari. Na kraju umešati peršun.
4. Oko 2/3 ukupnog nadeva rasporediti preko tikvica. Zatim na svaku staviti malo šunke i polovinu pripremljene gaude. Prekriti ostatkom nadeva. Odozgo poredjati ostatak gaude i sve staviti u rernu na 30 minuta na jaču temperaturu, 220-250°C.




Zucchini Boats with Tomato Filling
adapted from Maslinka

Ingredients:
1.2 kg zucchinis
400 g onions
750 g tomatoes
2 garlic cloves
100 g ham
100 g Gouda cheese
1/2 bundle fresh parsley leaves
olive oil
salt

Directions:
1. Peel zucchinis, half them lengthwise, remove the seeds, to get something that looks like a boat. Finely chop the onions and garlic. Peel and cut tomatoes. Slice Gouda.
2. Heat 5 tbsp of olive oil, and saute onions with a tsp of salt until it softens, or for about 10-15 minutes.
3. Add tomatoes and garlic. Keep sauteing until tomatoes are ready and half of liquids evaporates. At the end stir in chopped parsley.
4. Use about 2/3 of filling to stuff zucchini boats. Cover with ham and half of cheese slices, spread the remaining filling over, then season with remaining cheese. Bake for about 30 minutes at high temperature, 220-250°C.

komentara: 3

  1. predivno su ti ispale i drago mi je da su ti se svidele :)

    ReplyDelete
  2. Kako su ukusne, prste smo polizali!!
    Ova kombinacija sunke i paradajza daje poseban smek tikvicama.
    Pozdrav, Zorana

    ReplyDelete
  3. Zorana, hvala :) Maslinkini recepti su svi ovakvi, ma super nesto :)

    Ja se bas osecam dobro kad ovako relativno "ni od cega" nastane kompletan rucak.

    Veliki pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete