Thursday, August 06, 2009

Gulaš sa Palachinkom


Nisam pravila palačinke sa gulašem, nego smo se družili sa Palachinkom i u njenom dvorištu pravili gulaš u kotliću :)

Mariju alias Palachinku sam upoznala otprilike pre godinu dana, preko bloga. Kasnije smo se upoznale i uživo, i posle prvog susreta znala sam da je Marija neko sa kim se mogu družiti i privatno, neko sa kim nalazim puno sličnosti i čija su razmišljanja bliska mojima. Od onda smo se videle nekoliko puta, što na Cool susretima što ovako, a poslednje druženje je bilo familijarno - Marija i Mateja su nas pozvali da kod njih u dvoristu provedemo popodne i ukrčkamo neki ručak u kotliću. Ko bi ovo odbio? :)

zabavljaju se i pomažu, moji momčići

Dragi, deca i ja smo stigli na sam početak pripreme. Mateja je naložio vatru, a onda su domaćini zajedničkim snagama seckali luk. Ja sam pokušavala da objasnim deci da ne šutiraju loptu u cveće i naročito ne u kotlić :) i ganjala ih da se sklone sa sunca (tipična aktivnost roditelja male dece ;) Kuvanje gulaša je u potpunosti bilo na domaćima, mi smo samo povremeno testirali ukus :)

ljubav na delu, Marija i Mateja seckaju luk

Kod kuvanja u velikim sudovima sve je otprilike. Brdo luka, nešto belog luka, par šargarepa, vangla seckane junetine, belo vino, sok od paradajza, peršun, celer, lovor, začini... Preciznog recepta nema. Sve se krčkalo 3-4 sata, i gulaš je ispao fantastično!

gulaš u nastanku

Moja dužnost su bile palačinke i tortilje, one što ja zovem vašarske. Palačinke sam pre polaska ispekla kod kuće i odnela gotove. Testo za tortilje sam umesila unapred i ponela sa namerom da ga kod Marije samo oblikujem i pečem napolju na roštilju na ćumur. Nakon par neuspelih (čitaj nedopečenih a skamenjenih) tortilja ispostavilo se da nemam blage veze sa roštiljem, i pečenje sam nastavila na šporetu. Marija i ja smo se preselile u kuhinju, i konačno malo na miru ispričale ;) a muški su ostali sa decom napolju.

tortilje

Kako je kotlić već bio gotov i čekalo se samo na tortilje, momci su postali nestrpljivi. Kad je sva klopa bila spremna a nas dve zbog fotografisanja stavile veto na početak jela, neizdrž je kulminirao :))) Slikanje je bilo na brzaka, a onda klopa natenane. Mmmmm, još osećam taj ukus...

Marija foto dokumentuje proces

Marija, hvala na lepom druženju i super ručku/večeri, i slobodno nas još nekad pozovi ;)

English version.

komentara: 11

  1. Gulaš obožavam, a onda još ovako iz kotlića. Mora da je bio sjajan

    ReplyDelete
  2. Joj bas vam zavidim ;) ... gulaš izgleda božanstveno, fotke su fenomenalne a vi već niste ni za komentarisanje :)... super, super...

    ReplyDelete
  3. slike su divne. iz njih se tocno vidi da ste uzivale u druzenju. good on you!:) pozdrav za obje divne dame.:)
    btw decki su ti, majo, preslatki!:))))

    ReplyDelete
  4. koja uživancija! baš vam zavidim :) drago mi je da ste uživale u ugodnom druženju i finoj hrani...gulaš izgleda fenomenalno!

    ReplyDelete
  5. Vidi se da ste uživale: dobro društvo + dobra hrana = nema boljeg!

    ReplyDelete
  6. Predivno druzenje,gulash za prste polizari,decaci pravi andjelci!Pozz za obe!

    ReplyDelete
  7. Slicno je kao gulyas, ali vegetu ne bi stavila. Sigurno je bilo dobro, lepe su fotogarfije.

    ReplyDelete
  8. Danas kad sam vidjela naslov, nije mi bio jasan, pa kakve to palačinke još i sa gulašom :lol:
    Vidi se da ste uživale u druženju, a i djeca su preslatka :) Pozdrav svima i još puno ovakvih susreta vam želim :)

    ReplyDelete
  9. Baš ste mi svi slatki.
    Gulaš iz kotlića najbolji.

    ReplyDelete
  10. Mislila sam da niko nema ovakvu skalameriju za kotlić, ali grešim. Pored tog ložionika od bojlera, moj je malo viši doduše, imamo i tzv tanjiraču iz koje se ne zna je li bolji roštilj, kobaje, krompiri ili riba... Šta god da se kuva/peče u prirodi, nema greške :)

    Fotke prelepe, pozdrav! :)

    ReplyDelete
  11. Pravila vaš gulaš (po Palačinkinom receptu, sa bloga) i ispao je fantastično :)))
    Malo je reći da sam oduševljena :)))
    (Prvi put u životu pravila gulaš i bila prestravljena da nešto ne uradim pogrešno :D)

    ReplyDelete