Friday, June 26, 2009

Krckave lepinjice


Nisam do juče ni čula za poppadoms. Ne bih ni juče, nego vidim na fotki uz recept za neki indijski sitr-fry iz knjige Anti-Ageing Cookbook, male, tanke, klobučaste i krckave komade testa. Papir bih zagrizla kako dobro izgledaju. Čitam recept. "... Serve with mango chutney and poppadoms."


Poppadoms - zvuči mi kao neka dečija igra sa lopticama. Uglavnom, to su indijski hlepčići, mali i pljosnati koji se prže u ulju. Zato i budu tako krckavi, kao što su mi sa slike i delovali. Hleb-čips. Na netu naravno tona recepata, u ovom je lepo objašnjen postupak.

Ja ipak napravih nešto drugo, jer nisam želela prženje u dubokom ulju. Pekla sam tanko razvaljano testo na suvom teflonskom tiganju, i dobila fine krckave tanke lepinje koje su jako neodoljive dok su tople, same, ili sa sasvim malo putera...


Fotku sa početka posta rekreativno šaljem kao prijavu za Click!, u organizaciji Jugalbandi. Click! je neka vrsta mesečnog takmičenja fotografija vezanih za hranu. U junu 2009. tema je stacks.

Sastojci:
200 g mekog brašna
100 g kukuruznog brašna
pola kašičice soli
oko 125 ml mešavine mleka i vode
75 g topljenog sira (tipa Zdenka)
30 g čajne kobasice ili dimljenog suvog mesa

Postupak:
1. Od brašna, soli, mleka, vode i topljenog sira umesiti gusto glatko testo. Ne pretvrdo, treba da bude malo lepljivo, ili kako ja volim da kažem meckavo. Umešati sitno iseckanu čajnu kobasicu.
2. Na dobro pobrašnjenu radnu površinu vaditi male komade testa, manje od ping-pong loptice, i rukama ih dobro rastanjiti što je više moguće. Testo je meko i dobro se tanji. Ako se lepi dodati brašna na radnu površinu i na ruke.
3. Peći na suvom teflonskom tiganju na 2/3 maksimalne jačine ringle, sa svake strane po minut-dva, ili dok se ne dobiju tamne tačke i mehurići po lepinjici. Služiti toplo uz namaz po želji.

komentara: 9

  1. Meni izgledaju kao krckave lepotice.
    Mogla bih praviti,mislila sam da su komplikovanije!

    ReplyDelete
  2. božanstveno izgledaju... i iako sam se upravo prejela tako me mame :)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Hm... da li bi mogloovo da posliuži kao neka tanka pogloga za picu... Baš mi se svidjaju pa ću da probam danas-sutra ovo varijantu u tiganju ali i kao podlogu za picu. Super recept

    ReplyDelete
  5. odlicno, jako volim tanka tijesta poput foccacia i slicno, i svidja mi se sto ih nisi przila na ulju, djeluju preukusno i krckavo!

    ReplyDelete
  6. meni je ovo super recept, inače volim sve što je krckavo :)

    ReplyDelete
  7. Ah, njih se sjećam. Je li tvoj blog bio pod FBI istragom, za ovo ću se predbilježiti, prekrasne su, a tako padam na tijesta...

    ReplyDelete
  8. Hvala svima :)

    Lepinjice smo jeli tople, ne znam kakve su kad se ohlade i omeksaju. Ko proba nek' javi.

    Mimihumi, ne znam da li bi ovo testo bilo dobro za pizzu jer nema kvasca uopste. Mozda bi i moglo ali da se bas bas tanko razvuce, da ne bi bilo tvrdo. Hm, možda i ja probam :)

    Cosmo, nisam bila (još) pod FBI :)

    ReplyDelete
  9. Nerekoh ti da sam pravila pice po ovom receptu , nije loše mada bi bile ok da su malo mekše .. ali sve su pojedene odmah :))))

    ReplyDelete