Tuesday, February 17, 2009

Jaffa keks - Sugar High Friday #52 , Copycat


Sugar High Friday je igra za food blogere koju je osmislila Jennifer sa The Domestic Goddess. Ovog meseca hostesa je Palachinka, koja je zadala temu - Copycat. Ideja da kopiram neki industrijski proizvod u meni postoji odavno, i ovo mi je bio okidač da pokušam u kućnim uslovima da napravim keks koji liči na Crvenkin Jaffa keks, moj inače omiljeni kupovni slatkiš.

Avantura počinje :)

Prvo sam uzela mere ("2 m i 28 cm?, gde si vid'o čoveka sa tolikom dužinom?" - Bata Stojković grdi Bogdana Diklića koji je uzimao meru pokojniku, Maratonci trče počasni krug, legendarni film Slobodana Šijana). Jaffa je veličine kao dno muffin kalupa, nekih 5 cm u prečniku. Žele od pomorandže je oko 3 cm, i nije odgovarao obimu rakijske čašice, već plastičnoj merici dobijenoj uz flašicu Motrin-a, dečijeg sirupa za skidanje tempreature.


Bisvit sam umutila od 4 jaja, 4 kašike šećera i 4 kašike brašna. Imala sam nameru da pečem u muffin kalupu iz nekoliko puta, ali sam posle prve ture odustala. Biskvit se dosta zalepio čak i za silikonski kalup, i ostatak testa sam razlila na veliki pleh, ne celom površinom. Iz ispečenog biskvita sam čašom vadila krugove.


Žele sam napravila od 3-3.5 dl cedjene pomorandže, 3 kašike šećera i kesice želatina. Razlila sam ga u debljini par milimetara na pleh postavljen papirom za pečenje i ostavila da se stegne u frižideru. Zatim sam vadila kružiće, redjala na krugove biskvita. Stegnut žele je bio mekši nego originalni, par kružića sam pocepala prilikom vadjenja.


Zatim sam razmišljala kako ću da napravim glazuru. Jaffa glazura je izuzetno tanka, i razlivanje nije dolazilo u obzir. 100 g čokolade sam otopila bez ikakvih dodataka i razmazala u tankom sloju na papir za pečenje. Kad se čokolada stegla, rub čaše sam ugrejala u vreloj vodi pa otisnula krugove. Njih sam spuštala na biskvit sa želeom, i zatim ih malo fenirala :) Da, da, fenom za kosu sam grejala glazuru odozgo, kako bi omekšala i zalepila se preko keksa. Kad se opet stegla, glazura je bila čvrsta i nije se topila pod prstima :)


Rezultat je bio bolji od očekivanog. Pošto sam sve radila uveče i zagazila prilično u noć, dobar deo sam sama i pojela :) Decu je ujutru jedva sačekalo po dva-tri komada.


Što se tiče ukusa, tu je negde. Žele se najviše razlikuje, mislim da bi trebalo da je intenzivnijeg ukusa, i nešto čvršći. Možda bi bilo dobro da se doda neki ekstrakt pomorandže. Sve u svemu, liče :)

Mana je što ima dosta posla a malo rezultata. Ja sam imala biskvita i želea za nekih 30 komada keksa, a čokolade upola manje. Mogla sam da doradim još glazure ali nisam imala više snage. U svakom slučaju, kopiranje je bilo zabavno, a ako budem opet pravila nešto na ovu temu biće po celoj površini pleha, bez zezancije sa seckanjem, sklapanjem i feniranjem :)


Sastojci:

Za biskvit:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna

Za žele:
oko 3.5 dl cedjene pomorandže
1 kesica želatina (za 1/2 l tečnosti)
3 kašike šećera

Za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje

Postupak:
1. Umutiti biskvit od 4 jaja, 4 kašike brašna i 4 kašike šećera (ja sam mutila sve zajedno, nisam odvajala belanca i žumanca, možda malo duže traje ali umuti se lepo i penasto). Ispeći na plehu od rerne obloženim papirom za pečenje. Ohladiti, pa okruglom modlom obima 5 cm vaditi krugove.
2. Iscedjenu pomorandžu procediti da nema mrvica, dodati 3 kašike šećera i rastopljeni želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice. Razliti na pleh 24x34 cm, ili neki drugi slične površine, obložen papirom za pečenje. Paziti da je odabrani pleh ravan, da se ne desi da se žele slije samo na jednu stranu pleha. Kad se žele stegne par sati u frižideru, okruglom modlom obima 3 cm otisnuti krugove. Restlove izvaditi pa krugove pažljivo prebacivati na pripremljene biskvitne podloge.
3. Čokoladu otopiti na najnižoj temperaturi ili u mikrotalasnoj 10 minuta na 180 W, bez dodavanja ičega. Razmazati je u tankom sloju na masni papir, u površini 20x30 cm, na dva mesta. Kad se stegne, iz svake table vaditi krugove, istom ili malo većom modlom od one kojom je sečen biskvit. Modlu ugrejati pre otiskivnja krugova. Čokoladne krugove postaviti preko biskvita sa želeom i ugrejati odozgo (ja sam grejala fenom, a verovatno bi moglo i u mlakoj/toploj rerni), da se ocrta krug želea, i da se čokolada prilepi za keks. Ostaviti da se galzura stegne.

komentara: 26

  1. ovo je fenomenalno!!! svaka ti čast kako si se setila...
    ja znam za neke recepte jafe, ali to nije ni približno ovoj koju si ti odradila....
    oduševljena sam....

    ReplyDelete
  2. Wow, nevjerovatno! Genijalno, bolje nego kupovno! Svaka cast!!!

    ReplyDelete
  3. K'o pravi!!! Samo si zaboravila puhnuti na cokoladu da ti se napravi ona mustra kao kod originala:)))

    ReplyDelete
  4. Svaka čast! Savršeni su ti! I ja sam luda za jaffa keksima. :)

    ReplyDelete
  5. i mi smo veliki obožavatelji jaffe:) Majo ovo si napravila bezprijekorno a vjerujem i da su puno slađi nego oni kupovni! :)

    ReplyDelete
  6. ja ne vjerujem! tvoje jaffe su potpuno identične kupovnima, a sigurna sam da su još i ukusnije...svaka čast! :)

    ReplyDelete
  7. Majo, jaffa biskviti su ti savršeni, čestitke.
    Jednom prilikom mi se prepekao biskvit za rolat (najobičniji bez maslaca ili margarina) i moram reći da je u dlaku isti kao biskvit iz Crvenke. Tako sam eto sasvim slučajno otkrila kako bi mogla napraviti biskvit.
    Ostalo, žele i čokolada, nam je slično.

    ReplyDelete
  8. ti si stvarno genije... ovo sa fenom i glazurom od gore je poslebno fantasticna fora... i ne da lice nego nemam reci... svaka cast... odusevila si me u potpunosti :)

    ReplyDelete
  9. vidjeh slike na coolinariki, pa dojurih da samo da bih vidjela foru sa glazurom - tamo sam napisala komentar jesi li na cokoladu uperila onaj reflektor od 500 W, i evo nisam bila bas daleko od istine :) :) :)
    svaka cast!
    a da je dosta muke, jeste :) ja cu zato uzivati u vasim izvedbama :) :) :)

    ReplyDelete
  10. Ja baš razmišljala u vezi želea...
    Kako bi bilo da se, npr. stavi sirup od narandže i koriguje količina želatina, da bi žele bio tvrđi i intenzivnijeg ukusa?

    Pozdrav! :)

    ReplyDelete
  11. Hvala svima :)
    SkinnyGirl, bravo za ideju, sa sirupom bi sigurno zele bio priblizniji originalu. Kako mi to nije palo na pamet?! Hvala :)

    ReplyDelete
  12. Hvala, Majo. :) Baš mi je drago da sam pomogla. :)
    ViA (http://via.coolinarika.com/)

    ReplyDelete
  13. Ahaaa, ti si :)
    Ja upravo trazim "Skinny" po Coolinariki :)))

    ReplyDelete
  14. Ja, ja, veliki ljubitelj Jafe. :)
    Ko bi drugi inače celu noć razmišljao o Jaffa želeu? :)

    ReplyDelete
  15. super... :-) ovo sa fenom me oduševilo :-)
    što se biskvita tiče, mislim da bi se već izrezani kružići trebali lagano zapeći u pećnici, da budu hrskaviji - kao u originalu - jer sam i ja radila takvu podlogu (princip koliko jaja - toliko žlica šećera i brašna) i po mom ukusu je bilo malo premeko. i da, aroma naranče u želeiće... može se zakuhati žele sa preljevom za torte. sve u svemu, odlična imitacija.

    ReplyDelete
  16. Skroz su isti! Neverovatni!

    Hvala beskrajno za ulaznicu!!!

    ReplyDelete
  17. Majo,svaka cast,ti si genijalna zena!

    ReplyDelete
  18. baš su ti super ispali ovi jaffa keksići, a kako i neće kad si uložila toliko truda... sigurna sam da su jako fini :)
    volim_kuhati

    ReplyDelete
  19. I don't understand it but it looks superdelicious :). compliments! XOXO

    ReplyDelete
  20. Moram se prikljuciti i prokomentarisati ovo tvoje remek djelo - fenomanalno odradjeno !!! I ja sam ih evo danas napravila i odusevljena sam (hvala za recept), samo sto mi je lakse bilo nanositi cetkicom rastopljenu cokoladu na keksice, pa sam kao imala i 'reljef' slican pravim jaffa keksima :)))) Hvala jos 1 :))))) Pozzzzzz

    ReplyDelete
  21. Ne mogu da verujem! P a ovo je fenomenalno!!!

    ReplyDelete
  22. Pisala sam Vam jos ranije na blogu, kada sam bila odusevljena kiflicama sa sirom :) mada i celokupnim blogom.
    Ovaj put sam htela da Vam pisem na mail, ali ga nisam pronasla, pa sam morala da napisem ovde. Studentkinja sam Fakulteta politickih nauka, novinarskog smera. I zelela sam da Vas pitam, da li biste bili raspolozeni da mi odgovorite na par pitanja u vezi sa temom o blogovanju nasih kuvarica i domacica, koju radim za ispit ''Novinarstvo u stampi''? Dosla sam na ideju da pisem o zazivljavanju kulinarskih blogova i sirenja tradicionalne kuhinje putem interneta, kao i povezivanja domacica i razmenjivanja recepata. Zapazila sam da ste dosli na ideju da pravite fabricke proizvode na domaci nacin i mnogo mi se svidelo! Ne bih Vam oduzela puno vremena, samo bih vam poslala par pitanja putem mail-a. A tekst bih objavila na svojoj blog stranici :)

    Pozdrav,
    Katarina

    ReplyDelete
  23. Katia, javi se na mamajacooks et gmail tackica com :)

    ReplyDelete
  24. eto, i ja sam ih napravila, i to u obliku srca. ali ovi tvoji su lepshe ispali.
    hvala na receptu i objashnjenjima za izradu.

    ReplyDelete
  25. Prava si carobnica,zaista i po ko zna koji put si me odusevila.

    ReplyDelete