Thursday, October 16, 2008

Ludo testo

Kad sam bila mala i interesovala se zašto neko testo ima ludilo kao atribut, mama mi je ovako objasnila "Testo zamesiš jednog dana, čuvaš u frižideru, trošiš ga, a ono kao da je poludelo, stalno raste, i uvek ga ima!" :)



U poslednje vreme trošimo dosta testa. Trudim se da pravim integralna peciva, jer bela i farbana uvek mogu da kupim u pekari. Prilikom poslednje nabavke uzela sam 10 kg Graham brašna koje inače redovno kupujem. Žitko iz Bačke Topole pravi ovo brašno, "Stari mlinar - Graham" u prepoznatljivom braon pakovanju. Brašno je, prema mojoj oceni, prilično integralno, mada na ambalaži piše samo da je proizvedeno po specifikaciji toj-i-toj. Do sada sam pravila svašta od ovog brašna, izmedju ostalog integralne hlepčiće sa ruzmarinom i maslinama, čapati, integralni hleb... Znam kakve je teksture i boje testo od ovog brašna, i bila sam zadovoljna njime. Onda sam se iznenadila kad sam otvorila pakovanje ovog brašna pristiglog iz poslednje nabavke, shvativši da je unutra BELO brašno uz minimalne primese mekinja ili nečeg tamnog. Ma, bode oči koliko je svetlo! Nisam imala u kući i primerak brašna iz stare nabavke pa da uporedim i uslikam, već sam ostala sa 10 kg poprilično belog brašna koje ipak ne bih mogla baciti, koliko god bila rezignirana zbog prevare. Da li je u pitanju loša serija ili nešto više - videću prilikom sledeće nabavke, ali sada svakako imam solidnu zalihu hardly-integralnog brašna koje bih morala da potrošim.

Prvo što sam od ovog kvazi-Graham brašna pravila su bile mlečne kifle sa belom lukom. U receptu sam napisala "600 g brašna", nisam ni pominjala integralno, jer realno i nije bilo. Kifle jesu bile zaista ukusne, a testo je bilo samo za mikronijansu tamnije, žuće i grublje od onog sa isključivo belim brašnom. Kao kad bi npr. koristili mešavinu od 80% belog i 20% integralnog brašna. Tako nekako.

Sada sam od tog kvazi-Graham brašna pravila ludo testo. Gaga me je podsetila da je ovo najpraktičniji način da imam spremno testo za bilo koju vrstu domaćeg peciva. Htela sam da sačekam mamu da se vrati sa placa pa da je pitam za recept, onda sam htela da isprobam Gagin recept, i na kraju se odlučila za recept koji sam našla na Coolinarici. Autor kaže da je testo univerzalno i da može da stoji 14 dana u frižideru. Ne znam koliko je ovo tačno, jer je kod nas otišlo sve za 4 dana ;)

Zamesila sam testo od 1 kg brašna i od još svežeg testa napravila nešto nalik na tortilje. Komade testa sam rukama rastanjila na ovale/krugove veće od CD formata a debljine pola santimetra, pa pekla "na suvo" na teflonskom tiganju, na srednjoj vatri.

Drugog dana sam pravila cvetne pogačice i mini hlepčiće - hladno testo razvaljala oklagijom na debljinu jednog prsta, pa modlom u obliku cveta vadila pogačice. Od restlova sam napravila par mini valjaka i malo zasekla nožem da liče na hlepčiće. Pekla u zagrejanoj u rerni 15-ak minuta.

Trećeg dana sam pravila krofnice. Razvaljala testo na debljinu jednog prsta i rakijskom čašicom vadila krugove, pa pržila na ulju od groždjevih koščica na srednjoj temperaturi, i uvaljala u prah šećer.

Četvrtog dana sam napravila pizzu. Baš mi se dopalo pizza testo, jer sam ga direktno iz frižidera rastanjila i filovala, pa nije puno naraslo i pizza nije bila hlebasta kao što nekada ume da bude.
Sastojci:
1 kg brašna (kvazi-integralnog ;)
1 prašak za pecivo
3 kašičice soli
1 kvasac (kocka od 40 g)
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
1 čaša kisele pavlake (nisam imala jogurt)
2 jaja
1/2 l mleka

Postupak:
1. U veeeeliku vanglu sipati brašno, prašak za pecivo i so. Promešati.
2. Kvasac razmutiti sa šećerom i malo mleka. Dodati u brašno.
3. Dodati ulje, razmućenu kiselu pavlaku, jaja i mleko. Zamesiti glatko testo i ostaviti u frižideru najmanje 2-3 sata.
4. Zaštititi od sušenja plastičnom folijom ili običnom plastičnom kesom, čuvati u frižideru, vaditi po potrebi i upotrebiti prema želji i inspiraciji...

komentara: 18

  1. fenomenalno si iskoristila ovo testo... a što se tiče "integralnog" brašna sad sam se baš razočarala jer ga i sama kupujem s vremena na vreme...ma više zaista ne znam čemu i kome da verujem...:(

    ReplyDelete
  2. Sta si ti nama sve pripremila!Odusevljena sam!

    ReplyDelete
  3. ovo tijesto je stvarno ludo :) i ja uglavnom koristim integralno brašno i nezamjenjivo mi je...sad sam dobila iz like direktno iz mlina pošiljku raženog i kukuruznog brašna i bila sam sretna ko malo djete :) tjesto ću baš isprobati, zvuči odlično...

    ReplyDelete
  4. ja sam ovih dana u nekoj gužvi, pa ne stižem sve da pogledam što bih inače..
    super ti je ispalo.... ja sa integralnim brašnom ne radim često, čak se i ne sećam kada sam poslednji put... a inače kupujem integralni hleb u prodavnici, kao i kifle i te stvari..
    moraću da počnem malo da isprobavam...

    ReplyDelete
  5. wow, tijesto je stvarno ludo :) a ti si ga očito iskoristila na najbolji mogući način :)

    ReplyDelete
  6. Veliki pozdrav. Tvoji recepti su prava inspiracija za mene, nisam neka kuvarica ali ovde je sve tako lepo objasnjeno da prosto covek ne moze da pogresi.(cak ni ja):):):)
    Imam samo jedno pitanje, mogu li se od ovog testa praviti i kiflice?

    Marija

    ReplyDelete
  7. Veliki pozdrav: Od kada sam otkrila ove tvoje detaljne i divne recepte rado kuvam i spremam.
    Imam jedno pitanjce samo, vrlo verovanto glupo ali..Da li kvasac treba da nadodje prvo ili tu mesavinu kvasca, melak i secera dodati odmah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije glupo pitanje, jer u većini recepata za testo se traži da se prvo aktivira kvasac pa sa njim zamesi testo. Što je razumljivo, kad odmah pravimo nešto od tog testa. Kod ludog testa ne mora da nadolazi kvasac, jer nam testo ne treba "za odmah".

      Pozdrav i hvala ti što si našla korisnim recepte sa ovog bloga, mnogo mi je drago kad to čujem! :)
      Maja

      Delete
  8. Pozdrav...kako imam celijakiju moram koristiti brašna bez glutena. Molim vas,koristila bi mix b i kukuruzno brašno,koji omjer da stavim?? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhuh, stvarno ne znam, tj. ne verujem da će moći tek tako da se zameni pšenično... Možda samo taj miks, pa pola mere, za probu...

      Delete
    2. Ma hoce !! Probat ću samo sa običnim bezglutenskim pa javim kako je ispalo

      Delete
  9. Uvek sam zadovoljna svakim Vasim receptom. Isprobala sam dosta njih. Ovaj je jedan od omiljenih.Iako nisam mlada domacica, mnogo sam naucila od Vas. Hvala draga Majo na Vasoj nesebicnosti. Veliki pozdrav.

    ReplyDelete
  10. Pozdrav, zanima me da li je mleko potrebno prvo zagrejati i od cega zavisi kolicina brasna s obzirom da je meni trebalo vise od 1kg da zamesim testo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne treba mleko da se greje.

      Bude ovo testo prilično meko, pa može i malo više od 1 kg brašna. A i ne mora, jer kad budeš vadila za neku namenu, uvek možeš malo brašna da dodaš i premesiš, pa tako imaš opciju i mekog i čvršćeg testa, a od iste smese.

      Pozdrav!

      Delete
  11. Zdravo, moram isprobati ovo ludo testo, puno peciva moze da se napravi. Dali moze da se stavi Suvi kvasac namesto svezi, I dali sa belim brasnom ide ista kolicina mleka? Pozdrav

    ReplyDelete