tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post8250611732864529759..comments2024-03-28T11:40:35.349+01:00Comments on Provereni recepti by Maja Babić: Namaz od patlidžanaMaja Babićhttp://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comBlogger26125tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-75207365228325115352016-08-11T22:44:12.841+02:002016-08-11T22:44:12.841+02:00Petra, veeeeliko hvala na divnom i preciznom recep...Petra, veeeeliko hvala na divnom i preciznom receptu, idući put pravim baš tako! Jedino nemam plin, pa ne mogu da ih "zacrnim" unapred, ali imam baš finu dimljenu papriku, pa će to da nadoknadi grill aromu. <br /><br />Pozdrav i sve najbolje! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-22306141288180024092016-08-11T19:55:51.337+02:002016-08-11T19:55:51.337+02:00Baba ghanous prekrasan namaz,
2 srednje velika čvr...Baba ghanous prekrasan namaz,<br />2 srednje velika čvrsta patlidžana<br /><br />2 režnja/čena češnjaka<br /><br />2 velike žlice maslinova ulja<br /><br />1 velika žlica limunovog soka<br /><br />1 velika žlica tahini paste (ja sam svoju kupila u Turskoj, ali sam vidjela da se može naći i kod nas sve ćešće, čak i u većim trgovačkim lancima, a ako ne, onda u specijaliziranim trgovinama začina)<br /><br />½ male žličice dimljene slatke paprike u prahu (meni daje super dimljeni štih, ali ako nemate ovaj začin, slobodno preskočite dodavanje)<br /><br />sol, papar (sve prema ukusu)<br /><br />i na kraju malo svježe sjeckanog lišća peršina<br /><br />POSTUPAK PRIPREME:<br /><br />1. Operite patlidžane, dobro ih obrišite pa ih posložite cijele na pleh obložen papirom za pečenje i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220°C stupnjeva. Pecite ih 60 minuta, ali tako da ih svakih 15 minuta okrećete.<br /><br />NAPOMENA: idealno bi bilo da, ako vam to uvjeti dozvoljavaju naravno, patlidžane ispečete na roštilju, na otvorenom, kako bi dobili onaj fini dimljeni štih. Druga varijanta je (kojom se i ja ponekad služim) da ih prvo dobro ispečete na otvorenom plamenu vašeg plinskog štednjaka (ja izvrtim sa svih strana da dobro pocrne, a onda ih gurnem u pećnicu na 200°C stupnjeva da se dobro ispeku, odnosno, da se iznutra dobro skuhaju i omekšaju).<br /><br />2. Kad ste ispekli patlidžane, stavite ih u cjedilo i pustite da se malo ohlade. Kad su se ohladili toliko da im možete bez problema oguliti kožicu, ogulite ih i malo ih razrežite i ostavite ih u cjedilu da se cijede najmanje 30 minuta.<br /><br />NAPOMENA: ja ih obično ispečem navečer, ogulim i stavim u cjedilo, pokrijem čistom krpom i pustim da se cijede do ujutro. Na taj način sam sigurna da su ispustili svu vodu i da mi kasnije baba ghanoush neće biti voden.<br /><br />3. Kad su se patlidžani iscijedili, dobro ih protisnite vilicom (možete ih pretvoriti u kašu ili manje protisnuti kako bi vam ostali veći komadići patlidžana), dodajte im protisnuti ili sitno ribani češnjak, sol, papar, limunov sok, maslinovo ulje, tahini pastu i dimljenu papriku. Sve dobro izmiješajte, stavite u zdjelicu, prelijte obilno maslinovim uljem, posipajte sitno sjeckanim lišćem peršina, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na par sati da se dobro ohladi i da se svi okusi prožmu.<br /><br />4. Ispecite pita bread ili naan pogačice, ili samo narežite na tanko kruh koji imate i malo ga izgrilajte na tavi, ili pripremite krekere/tortille i poslužite uz ovaj divni baba ghanoush. Uživajte u dašku Istoka na vašem stolu. Pozovite prijatelje ili sebično, sami, slistite ovu slasnu deliciju!<br /><br />TIPS/omjeri – kako ja radim, a vi možete promijeniti prema vašem ukusu:<br /><br />Češnjak: ja obično dodajem onoliko režnjeva/čenova češnjaka koliko imam patlidžana, dok drugi smanjuju količinu češnjaka<br />Maslinovo ulje: ja također dodajem onoliko žlica koliko imam patlidžana, dok drugi (npr. David Lebovitz) stavljaju manje<br />Tahini pasta: dodajem u omjeru 1 naprema 2 jer mi je važan okus patlidžana i pazim da ga ne razbijem previše s tahini pastom /sezamova pasta<br />Limunov sok: isti omjer kao i tahini pasta, ne volim kad mi previše povuče na kiselo<br />Dimljena slatka paprika u prahu: kad je imam, obavezno je stavim jer mi daje jednu divnu aromu paprike i laganog dima<br />Jogurt: možete dodati i žlicu jogurta, ja ponekad dodam, a ponekad ne<br />Krasan Vam je blog u koji je uloženo puno truda i naravno ljubavi.<br />Lp PetraAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-11485055847801831642014-10-29T20:33:18.793+01:002014-10-29T20:33:18.793+01:00ako nezelite daplavi patlidzan bude gorak uradite ...ako nezelite daplavi patlidzan bude gorak uradite sledece<br />isecite ga u kolutove zasolite i pustiteda odstoji bar 30min.posle togaisprati i nece imati gorcine bezobzira kako ga spremaliAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/10418859295680248221noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-10348116157814762822014-10-24T17:59:10.640+02:002014-10-24T17:59:10.640+02:00<3<3Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-47431117389197013552014-10-24T09:53:40.103+02:002014-10-24T09:53:40.103+02:00Pravila sam, jako je ukusno....iskreno mnogo ukusn...Pravila sam, jako je ukusno....iskreno mnogo ukusnije nego što sam očekivala. Još jednom je Maja opravdala svoju preporuku a moje poverenje. Puno pozdrava :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-91557475781208602992014-10-22T23:04:20.852+02:002014-10-22T23:04:20.852+02:00Patlidzan smo tek od skoro poceli da volimo :) a r...Patlidzan smo tek od skoro poceli da volimo :) a recept zvuci ukusno.<br />Sto se tice ciscenja, da nije finansijskog momenta verovatno bih davno prelomila. Mislim da mi i ne bi bilo bitno da uradi kao sto bih ja, koliko bi mi znacilo da ne moram ja to da radim. ;)Mimihttp://www.beo-apartmani.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-82950020333742827022014-10-17T13:39:48.305+02:002014-10-17T13:39:48.305+02:00i ja sam imala problema sa tetom za čišćenje, točn...i ja sam imala problema sa tetom za čišćenje, točnij eodlučiti se jel mi treba ili ne. I trajalo je neko vrijeme sve dok mm nije odlučio da mu je dosrta da ga subotu tjeram sa kave doma jer ja moram oprati prozore. I tu je pala odluka, dolazi tete. Istina je i one imaju i boljih i lošijih dana. Ponekad samo razmuljaju, to je vrlo rijetko a drugo vrijeme je sve blistavo čisto. Kao što je netko napisao taj osječaj da dolaziš doma nakon vile čistilice je neopisiv.<br />Ionako će ti i uz njezinu pomoć ostati više nego dovoljno za čistiti.Petra Kranjicahttps://www.blogger.com/profile/15169005462056282956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-84730349668036189752014-10-16T23:13:23.748+02:002014-10-16T23:13:23.748+02:00ako mislish da chu zauzvrat da napravim ovaj patli... ako mislish da chu zauzvrat da napravim ovaj patlidzhan - "mrka kapa" <br /> dodushe, nije iskljuceno da ceca 'oche :)<br /> ja sebi kupio prekljuce kockicu ovog zhutog :)dr bouzhttps://www.blogger.com/profile/18033805310749140927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-24003097442943320742014-10-16T23:10:20.704+02:002014-10-16T23:10:20.704+02:00:)))
Pazi kad sam kupila danas, osim pšeničnog i c...:)))<br />Pazi kad sam kupila danas, osim pšeničnog i crno, po dva lima :)<br />Ovo pšenično (e, nije ful pšenično, nego pšenično-ječmeno) je skroz dobro, baš mi se sviđa, i cena je veoooma simpa :)<br /><br />Al' crno ću da testiram sutra, petak... ;)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-37876636621693549562014-10-16T22:55:00.504+02:002014-10-16T22:55:00.504+02:00pa da al ja sam bash ono non stop ulogovan na gmaj...pa da al ja sam bash ono non stop ulogovan na gmajla, evo konkretno mi sad pishe da sam ulogovan i odletece - a ono ondak nije pisalo nego tek poshto sam reko ajd' posalji. tako da sam doso do tog nekog zakljucka ko i ti.<br /> e i ono crno (schwartz) oettinger je isto odlichno.<br /> nisam se neshto leshio ni od b'jeeelog ni od crrrnog - pa ne znam kako utiche na gaaavu-vaaavu pametnu i lijepu - al ono za sporcko pi'enje su mi odlichni i jedno i drugo. dr bouzhttps://www.blogger.com/profile/18033805310749140927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-86332980916361738692014-10-16T22:37:24.695+02:002014-10-16T22:37:24.695+02:00Rado bih ja, ali ne živim u BG-u :(
Ma kad se je...Rado bih ja, ali ne živim u BG-u :( <br /><br />Ma kad se jednom prelomi i krene, makar da se krene od onih sa preporukama, to se odmah nađe :)JeuneFillehttps://www.blogger.com/profile/00292451584719683358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-50963160071328236062014-10-16T22:10:51.800+02:002014-10-16T22:10:51.800+02:00Nema peglanja kod nas, niko ne nosi košulje, ostal...Nema peglanja kod nas, niko ne nosi košulje, ostalo se samo dobro "tresne" pre širenja, i suši nenacigovano, i bude ok. Ja i ne znam gde mi je pegla :)<br /><br />Verujem da ste u pravu vezi poslednjeg pasusa, i jedva čekam taj osećaj, da uđem u stan nakon što je bila čarobna vila... :)<br /><br />Hvala puno na javljanju i mišljenju! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-46166741236395672922014-10-16T22:05:59.663+02:002014-10-16T22:05:59.663+02:00Hvala lepo! :)Hvala lepo! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-74378968615068242462014-10-16T22:04:59.288+02:002014-10-16T22:04:59.288+02:00Kupila danas pomenuti Oettinger, evo testiram ga :...Kupila danas pomenuti Oettinger, evo testiram ga :)<br /><br />p.s.<br />blogger guta (prvi) komentar ako nisi već prethodno bio ulogovan na google accoun, znači ako u ovom malom padajućem meniju "Reply as" ne vidiš već svoje ime, taj prvi klik te samo uloguje a komentar prospe negde usput. Onda kad se vratiš, i čudiš se što nema komentara, tad si već si ulogovan, i onda će proći. Nije mali bug, valjda će srediti, malo me već nervira to, iskreno...Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-45090738831379656882014-10-16T01:33:36.860+02:002014-10-16T01:33:36.860+02:00...gle nije izgleda odleteo komentar, a ako jeste ......gle nije izgleda odleteo komentar, a ako jeste - ti obriši suvišan - dakle jes' ono plavo paulaner, a ono žuto je oettinger - oba su pšenična mutna (heffe-weitzen). oettinger ima u tempo-ima vrlo povoljno - skoro ko u germaniji.dr bouzhttps://www.blogger.com/profile/18033805310749140927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-54545430874477679412014-10-15T16:12:24.171+02:002014-10-15T16:12:24.171+02:00mere-3 srednja patlidzana,sok jednog limuna,pola r...mere-3 srednja patlidzana,sok jednog limuna,pola ravne kasicice bibera,soli kako ko voli ;),2 cena belog luka(stajanjem u smesi u frizu otpsutice on svoje cari),deci-decipo maslinovog ulja,300grama kiselog mleka i dve dobre kasike pavlake :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-49050133525372127942014-10-15T16:08:05.696+02:002014-10-15T16:08:05.696+02:00Cao svima ! Evo jedne varijacije na ovaj recept......Cao svima ! Evo jedne varijacije na ovaj recept...turska varijanta ;)...ziveh u turskoj godinu i vise imao srece da upoznam ljude kojima je kuvanje u srcu pa evo...Patlidzan ucelo zaviti u foliju i peci u rerni ...kad dobro omekne oljustiti ga i iseckati skoro ispasirati ( takvim nacinom ostaje njegov miris kao da je na plotni przen)...morske soli...maslinovog ulja...dva cena belog luka(istisnutog iz masinice jer tako manje muci posle ako ste osetljivi :) ),sok jednog limuna...bibera...dobro izmesati kad se malo prohladi...naliti u posudu da smesa bude debljine 2,3,4 cm...a za preliv preko kiselo mleko umutiti-spojiti sa dve dobre kasike pavlake (da bi bila postojanija masa jer mi nemamo tako kvalitetno kiselo mleko kao oni)...preliti tom smesom da je jedno prst debljine(sve zavisi kako ko voli)...i na kraju posuti tucanom ljutom i mlevenom slatkom paprikom...obavezno u frizider da se ohladi...a onda uzivajte i verujte me neodoljivi ukus svezine punoce balansa i ide uz sve...od tosta do rostilj mesa...nisam verovao dok nisam probao ! Uzdravlje :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-45913716400569456512014-10-15T15:34:50.763+02:002014-10-15T15:34:50.763+02:00Mislim da ce Vam biti lakse da prelomite kada iskr...Mislim da ce Vam biti lakse da prelomite kada iskreno odgovorite na pitanje Da li meni treba pomoc ili hocu da izigravam Superzenu? Ako je odgovor Da, trebam pomoc - raspitivanje i angazovanje potencijalne. Ako je odgovor Da, ja zelim da budem superzena - onda brzo treba odustati od te odluke i videti prethodni odgovor. <br />Salu na stranu. Savet koji mogu da dam bi se odnosio na unajmljivanje zene koja cisti i pegla. Onda je ta pomoc mnogo kompletnija. <br />E, da. Nikada ni jedna nece stvari raditi 100% po Vasoj zamisli. To je nesto s cime se treba pomiriti od pocetka. Ali vredi - kad se udje u sveze spremljenu kucu sa sve poslaganim ispeglanim vesom, kosuljama... Ma divota. Kao da je bila neka carobna vila i odradila sve...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-56401872773800227072014-10-14T01:03:18.836+02:002014-10-14T01:03:18.836+02:00Hvala puno na javljanju.
U Srbiji teško da se od (...Hvala puno na javljanju.<br />U Srbiji teško da se od (samo) čišćenja može živeti, ali nije to tema...<br /><br />Javila mi se jedna devojka, treba da se upoznamo ovih dana, rešenje je na pomolu... :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-7034677693840967672014-10-14T00:58:11.908+02:002014-10-14T00:58:11.908+02:00Hvala, javim ti se mejlom...Hvala, javim ti se mejlom...Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-66735615596354458162014-10-14T00:52:52.629+02:002014-10-14T00:52:52.629+02:00Je l' ono plavo Paulaner? =)Je l' ono plavo Paulaner? =)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-39141569615274577062014-10-14T00:32:14.063+02:002014-10-14T00:32:14.063+02:00ja recimo imam problem da pustim strance po kući d...ja recimo imam problem da pustim strance po kući da mi oni sad tu nešto se motaju. -pri tom - ono - ne krijem ništa ni od koga, -ne šveram gudru, puške i ljude, -ono najobičniji sam moguć jedan tip - ali ono - dok sam bio tamo po kući sa mojima, otprilike mi ospice poiskaču kad mi keva rođena uđe u sobu i krene da deli savete ili da mi skloni nešto ono "da napravi reda" . mislim da je ustvari tu problem - moje viđenje pojma "red" i uobičajena definicija tog pojma malo odudaraju jedno od drugog. <br /> 1 od sobičaka u koje ja imam pristup. -nije, uvek mi je bre sve "pod konac" :) :) - ovo je ekstremni izuzetak jer sam si pravio ovu policu da imam di da stavim pivo :)<br /><br />https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10603433_10152648421683555_7099506781289019991_n.jpg?oh=591df0a7638c4f1ac01cd2f264d1c6f4&oe=54AF7030&__gda__=1422142758_27fc491df4e22422444653f2596eeb10<br /><br />*mislim da ceca pravi nešto iz ovog fazona, -nešto mi se nije svid'lo koliko se sećam.<br />dr bouzhttps://www.blogger.com/profile/18033805310749140927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-62067739265175521742014-10-13T09:21:30.238+02:002014-10-13T09:21:30.238+02:00Imam ženu, pouzdanu, dobru. Jedino je problematičn...Imam ženu, pouzdanu, dobru. Jedino je problematično - vreme, tj. slobodan termin. Ono što mi je najbitnije je da bih pred njom mogla i dukate da ostavim i da ne razmišljam. Jedno moraš znati: nikada nijedna žena neće uraditi onako kako možeš ti i svaka će imati dan kada radi kao zmaj i onaj kada vidiš da joj nije bio dan (doduše, kao i svima nama, je l' da?) Ako budeš htela, možemo da se čujemo, pa da je probaš na jedan termin, pa da vidimo da ti uglavimo neki termin. Inače, možeš, možda, da je uzimaš i dvonedeljno? I to je rešenje.Tanja Lekovićhttps://www.blogger.com/profile/18348783754149605640noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-24785168017666533072014-10-13T04:32:51.958+02:002014-10-13T04:32:51.958+02:00Patlidzan volim pa cak i sa tom njegovom gorcinom....Patlidzan volim pa cak i sa tom njegovom gorcinom. Ovaj namaz je zaista predivan i preukusan...i sama nesto slicno pravim. <br /><br />Sto se tice tete za ciscenje ili ispomoc u kuci. Nase zene uzdrzavaju citave familije po dijaspori baveci se upravom tom vrstom posla. Jedna mi je za pola dana cuvanja bebe uzela $100 (nasa) i ja sam je uredno platila. Ona od tih $100 vrati kao bebi $20...samo znaci kod nasih moze tako :-). Nista nemoj da premisljas previse sta i kako. Ako ti treba nadji provjerenu zenu da dodje uz preporuku. Takve zene tacno znaju sta rade. One pregovaraju cijenu, pitaju sta zelis, i kako jedan od komentatora prije mene rece pitaju tebe kakve proizvode koristis. Kada se oko toga dogovorite sve ostalo je 'udure.'' Kao sto si ti kompjuter prograrmer one su tata mata za ciscenje. U svakom slucaju sretno :-). Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-89283820960057109662014-10-11T12:00:45.554+02:002014-10-11T12:00:45.554+02:00Ne nestane gorčina. Ja je volim, al znam da nije s...Ne nestane gorčina. Ja je volim, al znam da nije svima draga. <br /><br />Hvala na savetima oko pomoći u kući. Verovatno problem i ne postoji ako su obe strane strpljive i imaju razumevanja. Al' eto tako, sve što treba prvi put uraditi, za početak odluku prelomiti, nekako mi deluje komplikovano.<br /><br />Ako hoćeš, javi se na mejl.<br />mamajacooks@gmail.com<br /><br />Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.com