tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post5085831823875385307..comments2024-03-28T11:40:35.349+01:00Comments on Provereni recepti by Maja Babić: Karamel preliv a la McDonald'sMaja Babićhttp://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comBlogger81125tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-40119179713437820442023-09-22T21:58:14.125+02:002023-09-22T21:58:14.125+02:00Au brate kakva prica. A recept na kraj. Au brate kakva prica. A recept na kraj. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-18536340044170646592023-01-15T23:14:07.973+01:002023-01-15T23:14:07.973+01:00Hvala na odgovoru ali i receptima na blogu 🙂 Mora...Hvala na odgovoru ali i receptima na blogu 🙂 Moram reći da nisam vična u kuhinji, naročito sa kolačima ali otkad sam otkrila Vaš blog ohrabrila sam se da ih pravim i to samo na osnovu vaših recepata jer znam da neću pogrešiti. Skoro sam htela kesten tortu da pravim ali nažalost kad sam pregledala blog nisam našla recept i momentalno odustala od nje.<br />Inače, preliv je savršen i lepo ide uz nepečeni čizkejk.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-78761516585817257582023-01-09T08:18:20.420+01:002023-01-09T08:18:20.420+01:00Onoliko koliko ste brzi ili spori u potrošnji :)
...Onoliko koliko ste brzi ili spori u potrošnji :)<br /><br />A sad bez šale - može da stoji nedeljama, da ne kažem mesecima u frižideru, nije lako kvarljiv.Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-18082206608431154492023-01-05T09:24:23.738+01:002023-01-05T09:24:23.738+01:00Sjajan recept - koliki je vek trajanja napravljeno...Sjajan recept - koliki je vek trajanja napravljenom prelivu ako se drži u frižideru? Hvala unapred!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-50738109135123730742022-08-20T17:04:38.503+02:002022-08-20T17:04:38.503+02:00Napravila sam karamel preliv sa smeđim šećerom, mn...Napravila sam karamel preliv sa smeđim šećerom, mnogo je jednostavnije i šećer ne može da pregori. Jenihttps://www.blogger.com/profile/15054806879197849924noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-80270011171395529962020-11-17T17:03:23.305+01:002020-11-17T17:03:23.305+01:00Ta Meggle "pavlaka" je biljna.Ta Meggle "pavlaka" je biljna. Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-26051321166371614402020-11-15T23:33:37.058+01:002020-11-15T23:33:37.058+01:00Secer se najbolje karamelizuje u teflonskom tiganj...Secer se najbolje karamelizuje u teflonskom tiganju. Manje gori i naravno ne lepi se, tako da je posuda mozda i najbitnija. Pozdrav!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14332365041718581562noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-59199309847073781872020-11-15T23:29:26.040+01:002020-11-15T23:29:26.040+01:00Probacu sutra da napravim ovaj preliv za sladoled....Probacu sutra da napravim ovaj preliv za sladoled. Moje 3 devojcice danima traze da im napravim karamel sladoled. Za ovaj preliv, a i druge poslastice koristim "Megle" slatku pavlaku. Ima je svuda i savrsena je, a i cena je oko 300 za 1l. Sto se tice kondenzovanog mleka imam " tajnu" pravljenja. Spremam ga za nekih 40-50 min. Tajna je u tiganju sa nelepljivom podlogom, cak i ne mora da se tako cesto mesa. Takodje je vrlo bitno da mleko bude punomasno. Puno pozdravaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14332365041718581562noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-49957169181501044352020-10-15T02:00:24.472+02:002020-10-15T02:00:24.472+02:00Da podloga nije mozda polica u frizideruu?😄Da podloga nije mozda polica u frizideruu?😄Ivahttps://www.blogger.com/profile/15200640408348575094noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-83240691596673049172019-02-27T21:55:54.440+01:002019-02-27T21:55:54.440+01:00Hihihi, ja sam mislila da zavisi od posude u kojoj...Hihihi, ja sam mislila da zavisi od posude u kojoj topim a ne da je do šećera... Mada se sećam da je jednom prilikom rođaka, koja ima iskustva u poslastičarstvu, prosula ušpinovani šećer jer nije bio dobar i pravila sa drugim. Naravno ja nisam uočila razliku :)<br /><br />Neutralisati - misliš na zagoreli ukus? Ja kad topim krene malo i da dimi :D Ma ja sigurno pređem tu granicu ali meni se tako sviđa, samo me zanima da li se tako previše trujemo? Znači da li je u pitanju samo ukus ili nešto drugo?<br /><br />I na kraju: Ženo, napravila sam prvu tortu za pare! :D Snikers tortu, za to mi je trebao karamel...<br />Ljiljana Vukovichttps://www.blogger.com/profile/02737450308577961808noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-73658689728712689062019-02-26T23:49:35.686+01:002019-02-26T23:49:35.686+01:00Što se tiče šećera i gorenja tj. pregorevanja - ta...Što se tiče šećera i gorenja tj. pregorevanja - tanka je linija između karamelisanog i "već zagorelog". <br /><br />MNOGO zavisi i od samog šećera, svaki na oko izgleda isto, ali neki se topi lepše i sporije pa imaš više kontole, neki drugi pređe u pregorelo dok je deo još u kristalima ostao... <br /><br />Zato je uvek bolje polako topiti, ne na jakoj vatri, i zaustaviti ga kad bude svetlo braon. Možeš ti, naravno, da ideš i dalje, ali ako prebaci tu granicu, nema nazad, spaljeni šećer ne možeš neuralisati ni sakriti ničim.<br /><br />Nego, za šta si spremala karamel? Za neki kolač ili "onako"? :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-1646479919626989702019-02-26T23:40:35.576+01:002019-02-26T23:40:35.576+01:00Hmda. Ima mi logike da nije do vrste pavlake nego ...Hmda. Ima mi logike da nije do vrste pavlake nego do temperiranja, jer biljna je manje osetljiva od mlečne, pošto je tako "osmišljena". U svakom slučaju, hvala na svim zapažanjima i komentaru.<br /><br />Imlek nakon požara ne proizvodi slatku pavlaku, kad će i da l' će, to se ne zna. <br /><br />Ali ima President slatka pavlaka, prava mlečna, viđala sam u Idei i u Mercatoru, a poneeekad i u Maxi-ju. Ali nema uvek. Ja kad nabasam kupim 5-6 komada, jer nenačete mogu da stoje u frižideru dugo. Tetrapak od pola litra je oko 350 din. Skuplje je nego što je Kravica bila, ali je odlično. BTW, proizvodi se u francuskoj.Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-67798700868712130212019-02-24T15:38:40.933+01:002019-02-24T15:38:40.933+01:00Pošto neko vreme nema imlekove sl.pavlake bila sam...Pošto neko vreme nema imlekove sl.pavlake bila sam primorana da koristim biljnu i isto mi se desilo da se izdvoji masnoća i pojave neke "grudvice". Da naglasim, pavlaku sam direktno iz frižidera sručila odjednom u karamel na ringli. Mislila sam da će duže krčkanje pomoći ali ne "grudvice" su se pretvorile u prave grudvice. Mislim da bi se karamel mogao spasiti ako se skloni sa ringle na vreme i izmiksa nakon hlađenja. Uglavnom, ja sam mislila da je to sve zbog biljne pavlake ali nisam mogla da se smirim pa sam pokušala opet sa ugrejanom pavlakom i dodavala sam je u vrlo malim količinama u karamel koji je recimo pola minuta stajao pored ringle, onda sam vraćala u par navrata na ringlu tek na kratko da se istope neki malo stegnuti komadi ali nisam puštala da zapeni i ovog puta je ispalo super. Koristila sam isto pakovanje šećera i pavlake oba puta, jedina razlika prvi put kašičica margarina a drugi put kašičica putera.E sad možda ta mala količina putera stvarno može da utiče ali ja bih pre rekla da je stvar u pažljivijem postupku. Eto možda ovo nekome pomogne.<br />A ja sam htela nešto da pitam jer ne uspevam da izguglam: zašto šećer nikako nesme da izgori/pregori? Shvatam da nije zdravo da potpuno pocrni ali zašto mora biti svetlo braon a ne sme biti malo tamniji? Ja volim kada dobro potamni jer tada bude gorči i manje sladak... valjda... valjda nisam umislila :-) Ljiljana Vukovichttps://www.blogger.com/profile/02737450308577961808noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-13110056256217078552017-08-05T19:42:16.153+02:002017-08-05T19:42:16.153+02:00Uh, stvarno ne znam što ti se to desilo, baš mi bu...Uh, stvarno ne znam što ti se to desilo, baš mi bude krivo kad nekom ne uspe, a ne umem da pomognem :(Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-14501056766168310782017-08-03T19:27:36.815+02:002017-08-03T19:27:36.815+02:00Meni se po dodavanju pavlake odvojila ponovo masno...Meni se po dodavanju pavlake odvojila ponovo masnoca i grudvice, i nisam uspela da ih sjedinim ponovo...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14967556696986619359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-49612465262497435092017-07-09T12:40:35.570+02:002017-07-09T12:40:35.570+02:00Hvala ti, Ceco! :)
A pajsad ironije - kad sam ja ...Hvala ti, Ceco! :)<br /><br />A pajsad ironije - kad sam ja poslednji put htela ovaj karamel da pravim (baš za trileće!) uspela sam da pregorim šećer iako sam sve vreme nadzirala! No dobroooo, dešava se.... :)<br /><br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-65785842079218103882017-07-08T17:44:51.829+02:002017-07-08T17:44:51.829+02:00Draga Majo, upravo sam napravila ovaj preliv i nj...Draga Majo, upravo sam napravila ovaj preliv i njime premazala kolac tri lece. Sta drugo da kazem za ovaj karamel osim da je savrsen, kao i svaki Vas recept. Hvala sto nesebicno delite recepte i savete. Meni licno najmiliji food blog.cecahttps://www.blogger.com/profile/01461178159280646694noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-89325076088472105472017-06-17T13:08:35.875+02:002017-06-17T13:08:35.875+02:00Hvala. Pokušaću da pronadjem to od ranije.Hvala. Pokušaću da pronadjem to od ranije.Gospođica Vilahttps://www.blogger.com/profile/04826530189998559500noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-12002845078009411802017-06-15T08:04:19.083+02:002017-06-15T08:04:19.083+02:00Nisam pravila, ali mislim da se kuva oko 3 sata......Nisam pravila, ali mislim da se kuva oko 3 sata...Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-65165178982839893532017-06-14T09:49:21.487+02:002017-06-14T09:49:21.487+02:00Ja imam slatko kondezovano mleko pa me interesuje ...Ja imam slatko kondezovano mleko pa me interesuje koliko dugo kuvate konzervu jer ne mogu da nađem uputstva koja sam imala ranije i da li na kraju da mu dodam malo soli da bi bio kao mek ili taj iz konzerve bude gotov-gotov? :)Gospođica Vilahttps://www.blogger.com/profile/04826530189998559500noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-59808943407380260802016-03-19T16:35:23.983+01:002016-03-19T16:35:23.983+01:00Prepreukusan, hvala puno!♥
http://www.coolinarika....Prepreukusan, hvala puno!♥<br />http://www.coolinarika.com/preview/slika/2426485/KarlaSandrahttps://www.blogger.com/profile/10271598732959731318noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-57630863724947880902013-10-21T21:35:54.711+02:002013-10-21T21:35:54.711+02:00Hvala tebi :)Hvala tebi :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-83409770585019217692013-10-21T07:10:08.865+02:002013-10-21T07:10:08.865+02:00uspelo iz prve :D. sve je islo kako je opisano u v...uspelo iz prve :D. sve je islo kako je opisano u varijanti 1. <br />H V A L A <3<br />odoh sad da time "glaziram" moju cokoladnu tortu ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08854620374328696940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-48790506396347110532013-10-21T07:06:36.210+02:002013-10-21T07:06:36.210+02:00ovo samo nagadjam, ali moguce da se izdvajanje des...ovo samo nagadjam, ali moguce da se izdvajanje desilo ako je pavlaka koju si koristila bila u stvari biljna a da nisi ni primetila. vecina tih za slag su zapravo biljne, pogotovu one "inostrane"... zato i ja uvek uzimam iskljucivo imlek slatku pavlaku za slag cak i za kuvanje slanih jela. ona uopste nije slatka zaista a bolje se zgusnjava i daje penastiju strukturu, verovatno zato sto je masnija od one "zvanicne" za kuvanje.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08854620374328696940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-763682712538218822013-08-25T13:41:01.303+02:002013-08-25T13:41:01.303+02:00HVALAAAAAAAAAAAAAAAA! Ovo je nesto perfektno, ja s...HVALAAAAAAAAAAAAAAAA! Ovo je nesto perfektno, ja sam odusevljena..Anonymousnoreply@blogger.com