tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post4352301767945005902..comments2024-03-28T11:40:35.349+01:00Comments on Provereni recepti by Maja Babić: Burek sa siromMaja Babićhttp://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-9278070259972551122016-06-08T17:40:57.018+02:002016-06-08T17:40:57.018+02:00Hvala i tebi na probanju i javljanju! Hvala i tebi na probanju i javljanju! Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-39659055263486246912016-06-08T06:57:00.369+02:002016-06-08T06:57:00.369+02:00Odličan recept za burek, a slobodno mogu reci i sk...Odličan recept za burek, a slobodno mogu reci i skoro pa jedini recept u pravom smislu rijeci koji moze na internetu da se nadje. Pod tim mislim da recept sadrži i količinu namirnica, jer sam vec bila sita onog "od brašna i vode umijesite tvrdo tijesto", kao da tvrdo tijesto nesto znaci onom ko prvi put pravi pitu :) Uglavnom, ko god se dvoumi napravite po ovom receptu, nećete zažaliti jer uspeva bez teškoća. Prvi put sam pravila kako piše sa kombinacijom ulja i masti, drugi put sa samim uljem jer sam imala goste koji ne jedu svinjsku mast, pa mogu reci da cu ubuduće raditi s uljem jer testo manje puca kad ce razvlaci (iako s mašću jeste mekše i podatnije za rad, razvuče se praktično samo uz pomoc oklagije, rukama nista ni ne treba vuci). Mozda to zavisi i od brašna, otkud znam, ali eto napominjem ako nekog zanima. Kore budu tanke, skoro providne. Ja sam iz Bosne i burek motam, savijem u krug i pečem u okrugloj tepsiji, tako sam navikla a i daleko lakše je tako savijenog prenijeti u tepsiju. No to vec kako ko voli, vazno je da je tijesto odlično i da je burek ne kao iz pekare, nego bar meni, puno bolji. Napomena, ko ne voli hrskav burek moze ga pet minuta prije vadjenja iz rerne poprskati vodom, poslije se izvadi, pokrije krpom par minuta i savrseno je mek. Hvala na odličnom receptu! Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15627655695639789972noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-19723509453326028962013-10-07T09:03:03.929+02:002013-10-07T09:03:03.929+02:00nemam reci za tvoj burek! ja burek obozavam i prav...nemam reci za tvoj burek! ja burek obozavam i pravila sam ga prvi put po tvome rezeptu! ma ko iz pekare! puno se zahvaljujem!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-76086513794436832422013-03-26T13:54:55.025+01:002013-03-26T13:54:55.025+01:00Trazila sam recept za obicni burek, onaj s mesom :...Trazila sam recept za obicni burek, onaj s mesom :)a pronasla ovaj koji izgleda odlicno, samo mislim da cu i ja koristiti biljnu mast :) sve pohvale za slike. Poz.Selmahttp://www.kuhar.ba/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-29585775122169425742012-10-23T21:12:22.156+02:002012-10-23T21:12:22.156+02:00mogu da vas pohvalim da vam je princip redanja kor...mogu da vas pohvalim da vam je princip redanja kora fantastican ali i da dodam primenila sam vas sistem redanje kora ali sa sukanim korama prelep je burek i ha moj nacin .POZDRAV<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-41394966978561860952011-10-01T15:56:05.922+02:002011-10-01T15:56:05.922+02:00Kad se sklapa, to je otprilike, prema veličini ple...Kad se sklapa, to je otprilike, prema veličini pleha, a tačno je da ume sklopljena jufka da deluje više četvrtasto nego okruglo - ali je test jako meko, samo te ćoškove poguraš malo i dobiješ oblik koji hoćeš. Meni je čak i nezgodno da prenosim te umotane jufke, jer mi se izdeformišu kad ih podignem... Hoću reći, oblik nije problem, da se oblikovati.<br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-66055722104251918602011-10-01T12:01:33.947+02:002011-10-01T12:01:33.947+02:00Nije mi bas jasno kako se to testo preklapa a da n...Nije mi bas jasno kako se to testo preklapa a da na kraju burek bude okrugao?hvala unapred na odgovoruAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-13805438030797738622011-09-07T14:58:27.133+02:002011-09-07T14:58:27.133+02:00Hvala Sanja :)Hvala Sanja :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-41052336321281419292011-09-07T14:47:58.153+02:002011-09-07T14:47:58.153+02:00danas ga pravila super je recept!:)danas ga pravila super je recept!:)sanjahttps://www.blogger.com/profile/15950814969945474132noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-50825699524220265222011-05-16T09:09:52.018+02:002011-05-16T09:09:52.018+02:00brightaqua, meni je ovaj odnos sastojaka uglavnom ...brightaqua, meni je ovaj odnos sastojaka uglavnom dobar, i puno puta je burek pravljen bas po ovom receptu. Ali desilo mi se i mekse testo, i mislim da zavisi mnogo i od samog brasna. Neko brasno primi vise neko manje vode, to sam primetila i po drugim receptima za testa, gde uvek radim po istoj meri, a nekad dobijem razlicite rezultate. Tako da moja ideja da se preciznim merenjem dodje do idealne gustine testa za burek nije 100% primenljiva. Ali jednom kad upoznas gustinu tj. tvrdocu testa (ako je premeko, propadace ti prsti kroz njega, nece moci da se podigne sa podloge... a ako je pretvrdo nece moci lepo da se razvlaci, vracace se nazad...) onda kad stavis 300 ml vode i 500 g brasna, umesis i vidis gustinu, mozes da ocenis da li treba jos malo brasna da dodas. <br />Nadam se da je burek ipak bio upotrebljiv :)<br />Pozdrav,<br />MajaMaja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-50912258561321871412011-05-16T03:17:52.373+02:002011-05-16T03:17:52.373+02:00Sve je divno, samo sto je ovo testo premeko. Proba...Sve je divno, samo sto je ovo testo premeko. Probala sam bas po ovom receptu i testo treba da je tvrdje. 500 gr. brasna i 300 ml vode je definitivno pogresno<br />pozzbrightaquahttps://www.blogger.com/profile/10694641381999216387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-8920882391772145432011-03-24T19:02:35.904+01:002011-03-24T19:02:35.904+01:00Izgleda fantasticno! I loveeeeeee it!!!!Izgleda fantasticno! I loveeeeeee it!!!!Sandrahttps://www.blogger.com/profile/06183466872546715233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-47770635814614524112011-02-08T21:26:23.279+01:002011-02-08T21:26:23.279+01:00Odusevljena sam kako su ti tanke kore.Nekada sam r...Odusevljena sam kako su ti tanke kore.Nekada sam radila u pekari i majstor koji mesi mi je pricao da je njegov otac znao da razvuce kore za burek na zidu sa plocicama(bez stola!)Naravno da sam ostala bez teksta..Nije lako biti majstor.Razne "cake" se prenose medju njima sa kolena na koleno.Ipak, i ti su uspela super.Hvala sto si podelila sa nama!Unknownhttps://www.blogger.com/profile/10326483349459831574noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-49390538726508193762010-02-04T22:43:22.527+01:002010-02-04T22:43:22.527+01:00pcdade, nemas pojma koliko mi je drago da si napra...pcdade, nemas pojma koliko mi je drago da si napravio burek i jos vise sto si mi ovako lep referat napisao :)<br /><br />Crkla sam od smeha na scenu sa snajderkama, mogu misliti njihove reakcije kakve su bile! :)<br /><br />Za ovo sa prebacivanjem kora si se super snasao, i ja sam smisljala tako o nekom mobilnom elementu, ali nekako se snadjem sa obicnim papirom za pecenje (presavijenim u dva-tri sloja).<br /><br />Veeeliki pozdrav, i svaka cast!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-75844248888585438782010-02-04T20:49:52.589+01:002010-02-04T20:49:52.589+01:00Majo dete,
što mi ne reče da to nije mera za jedn...Majo dete,<br /><br />što mi ne reče da to nije mera za jednu osobu... pogledaj na šta ličim.<br /><br />I to bez jogurta... <br /><br />Naravno, šalim se. Došao moj drug Đole, i pojeo osminu bureka. Znači nisam pojeo sve sam. Srećom, inače bi stvarno bio bolestan. Najblesavije od svega je što taj (juče) uopšte nije uspeo. <br /><br />- Nisam stavio dovoljno soli u testo, pa je bio bljutav. <br />- Pekao sam ga 45 minuta na 220 C, pa se presušio. <br />- Nisam stavio ni dovoljno mesa (računam, prvi je put neće valjati, šteta mesa). <br /><br />I dobroje što sam to uradio, jer ovaj današnji je bio bogat filom (juče ostalo i za danas). <br /><br />- u kore sam ovog puta stavio 2 kaščice soli,<br />- pečekao sam samo 20 minuta na maximumu 250 C. Onda sam isključio rernu i ostavio ga još 10 minuta. <br />- <br />Znajuči sebe, odmah sam 2 četvrtine odneo Zorici i Branki ( to su ti šnajderke koje imaju lokal do mene. i vazdan drže dijetu), tako da sam eto nakon svega, ipak u stanju i da ti napišem utiske.<br /><br />Sve što si rekla je istina, stvarno se lepo razvlači. Doduše juče (u onoj kombinaciji ulje mast) mi je malo bežao po stolu, jer je ulje klizavo, pa sam danas probao varijantu: samo mast. Ja ne vidim neku razliku, ali se lakše radi. Bar meni je lakše, a ja sam teški početnik. Ipak ću se vratiti tvojoj kombinaciji ali iz drugog razloga. A razlog je ovaj:<br /><br />Sad slušaj pažljivo, ovo će ti se svideti.<br /><br />Pošto moj okrugli pleh za burek, ima u prečniku 30 cm, znao sam da nema šanse da ga okrećem sve skupa sa filom (nisam baš toliki početnik, ipak sam ja u kuhinji od svoje desete godine), tako da sam od ultraplasa, isekao 2 kavadrata stranica dužine 30 cm. Sad kad praviš burek, treba prvo da staviš taj ultraplas na radnu površinu, onda sve to namažeš masnoćom (i kavadrat i površinu oko njega) pa na kvadrat staviš onu pločicu od testa, i počneš da razvlačiš. Što sam ja i uradio. Naravno razvlačenje mora da ide preko kvadrata, ali nema veze. Onda sam sipao fil, prebacio onaj višak sa stola na kvadrat, i sklonim ga sa strane. Onda sam uzeo drugi ultraplas, pa ponovio sve to isto, umesto fila sam onaj prvi kvadrat okrenuo naopačke preko ove kore i sklonio gornji ultraplas. Burek leži na novoj kori, i sad samo treba prebaciti viškove sa stola na burek, i tako 6 puta.<br /><br />E upravo zato ću se vratiti kombinaciji sa uljem, jer mast jako čvrsto drži burek za ultraplas, i moraš pažljivo da ga skidaš. Sa uljem je lakše, klizavije je i bolje se skida. Znam to jer sam juče radio tako samo sam koristio neke ploče od pleksiglasa. Pošto si i ti sklona improvizacijama, možeš ove kvadrate napraviti i od starih plastičnih tacni, ili od vodootpornog špera, prohroma, ili aluminijuma. Ako ništa od toga nemaš, mislim da na buvljaku ima nekih mrežica sa kojima poklapaš tiganj dok pečeš roštilj (da ti ne šprica po šporetu). Idealna stvar za novu primenu.<br /><br />Uzgred, ako rešiš da praviš burek sa mesom, na ovu količinu testa, napravi fil od 250 gr svinjskog mesa, i 250 grama luka. Jedna ravna kašičica soli, i pola male kesice bibera.<br /><br />Luk sam sekao na listiće od 2-3 mm, poslolio pobiberio i prodinstao da omekne. Ubacio meso i dinstao još 10 minuta. Nemoj da ti ispari sva voda, voli burek vlagu, čak i u tvojoj varijanti.<br /><br />Budi sigurna da neću stati na ovome, i da ću ti se povremeno javljati sa novim iskustvima. Prvi sledeći eksperiment će biti da ostavim testo preko noći (znam da u pekarama tako rade, moram da saznam zašto, bez obzira na tvoje loše iskustvo). Praviću ga sve dok ne uspem da, sa tvojim korama, napravim bolji burek nego od kupovnih. Strašno je to reći, ali kupovne kore i dalje vode. Može lako biti da je praksa ovog puta pokazala svoju nadmoć, ali ima vremena, ispraksaću se ja i sa razvlačenjem.<br /><br />Ćao Majo, čujemo se uskoro.pcdadehttps://www.blogger.com/profile/03361959834479268570noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-11710359241475981812009-11-08T21:03:10.764+01:002009-11-08T21:03:10.764+01:00Anuska,
sad sam pogledala, te slike koja sada nedo...Anuska,<br />sad sam pogledala, te slike koja sada nedostaju nisu moje nego mamamajine (slicni su nam nick-ovi). Na njima je bio postupak. <br />Ako mogu pomoci savetom ili nekim dodatnim objasnjenjem, tu sam :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-65719738654666930652009-11-08T20:18:32.710+01:002009-11-08T20:18:32.710+01:00Draga Maja,
Zanima me ako imaš još slike koje si ...Draga Maja,<br /><br />Zanima me ako imaš još slike koje si jednom postala na coolinariki u vezi izvlačenja i pravljenja kora (jufke).<br /><br />Pozdrav,<br />AnuškaUnknownhttps://www.blogger.com/profile/00461302418760851530noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-18077759683110871082009-11-08T20:09:40.051+01:002009-11-08T20:09:40.051+01:00Draga Maja,
Gledala sam na forumu coolinarike pa ...Draga Maja,<br /><br />Gledala sam na forumu coolinarike pa slika koje si objavila u vezi izrade bureka nema. Da li imas te slike jos negdije objavljene?<br /><br />Pozdrav,<br />AnuškaUnknownhttps://www.blogger.com/profile/00461302418760851530noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-64172528345862292292009-08-13T22:19:05.326+02:002009-08-13T22:19:05.326+02:00Hvala :)Hvala :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-82495540383584902522009-08-13T21:58:00.776+02:002009-08-13T21:58:00.776+02:00Samo da dodam da sam ja umesto svinjske masti, kor...Samo da dodam da sam ja umesto svinjske masti, koristila biljnu i da je isto super ispalo!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-5338558909387882502009-08-13T21:56:44.541+02:002009-08-13T21:56:44.541+02:00Mamajac, hvala za recept! Sinoc pravila burek, i s...Mamajac, hvala za recept! Sinoc pravila burek, i sta reci osim - FANTAZIJA, FANTAZIJA i opet samo FANTAZIJA!!!<br />Pravi, pravcati burek! Hvala jos jednom i sada sam definitivno resila da isprobam i ostale divne recepte koje imas!<br />PozzAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-3836653301696133402009-07-21T23:31:50.334+02:002009-07-21T23:31:50.334+02:00Monika, mast je upravo to na sta si pomislila - sv...Monika, mast je upravo to na sta si pomislila - svinjska masnoca, tj. onaj beli deo na slanini, rastopljen, procedjen... Pork fat.<br />Javi kako si zadovoljna.<br />Pozdravi!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-16895780372078566052009-07-21T23:12:56.150+02:002009-07-21T23:12:56.150+02:00Draga mamajac, burek ti je odlican! Ja nisam iz sr...Draga mamajac, burek ti je odlican! Ja nisam iz srbije i rado bih ga napravila kod kuce, ali moram da te nesto pitam - srpski nije moj matican jezik (jesam iz poljske), pa ne sve razumem - dal mozes da mi kazes sta znaci kod vas "mast"? da li je to nesto kao rastopljena slanina? izvini, sigurno je to glupo pitanje ale vrlo bih htela da ponovo jedem burek i necu da pogresim u receptu..<br />Puno pozdrava :)monikahttps://www.blogger.com/profile/02687133306627199767noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-3538134029982693922009-06-01T23:10:54.160+02:002009-06-01T23:10:54.160+02:00burek je odlican,a kod mene imas nagradu na blogu,...burek je odlican,a kod mene imas nagradu na blogu,pa ako zelis preuzmi je...lijep pozdravpullhttps://www.blogger.com/profile/01354102543138102758noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-9761026747716839512009-06-01T08:18:18.409+02:002009-06-01T08:18:18.409+02:00burek izgleda fantastično! ja sam ga radila odmah ...burek izgleda fantastično! ja sam ga radila odmah početkom mjeseca i oduševili smo se...nisam ga tada fotkala jer sam računala da ću ga barem još jednom raditi u toku mjeseca, ali eto...bila je ludnica na poslu i u privatnom životu i ovaj mjesec nisam ništa stigla...Monikahttps://www.blogger.com/profile/01302821028867907345noreply@blogger.com