tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post4339663718766692364..comments2024-03-28T11:40:35.349+01:00Comments on Provereni recepti by Maja Babić: HeljdaMaja Babićhttp://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-51606984490955832202017-02-18T11:48:58.108+01:002017-02-18T11:48:58.108+01:00Hvala. Probaću i nešto na ovu temu...Hvala. Probaću i nešto na ovu temu...Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-82456588102365813652017-02-17T14:18:57.507+01:002017-02-17T14:18:57.507+01:00meni se za ovaj hleb to Vega pokazalo kao ubedljiv...meni se za ovaj hleb to Vega pokazalo kao ubedljivo najbolje, ni sa jednim drugim nije bio ni priblizno tako dobar, izgledao je cudno i tekstura je bila drugacija (a probala sam Lucar, i ovo koje je na tvojoj fotki levo od njega, i jos neko zlatarsko)..<br />za hleb sam negde na netu nasla recept, ali sam ga prilicno izmenila, pa ti saljem ovu moju varijantu, da ne trazim sad taj link:<br />solja Vege heljdinog brasna<br />solja mlevenih oraha<br />3 kasike chia semenki<br />1 jaje<br />solja mesanih semenki (ja uglavom metnem golicu, suncokret, susam, lan i curekot)<br />2 kasicice sode bikarbone<br />pola kasicice soli<br />2 kasike jabukovog sirceta<br />2 solje vode<br />to se pomesa, pokrije krpom i ostavi da odstoji sat vremena ili nesto duze. Bude prilicno tecno u pocetku, ali se zgusne. Pece se na 180 stepeni, ja ga pecem u duguljastom dubokom plehu za hleb, koji oblozim papirom, hleb pospem semenkama. Treba mu oko sat i 15 min da bude gotov. I izgleda kao neki kakao kolac na kraju :) sto je dodatni bonus, posto kolace ne smemmokoshahttps://www.blogger.com/profile/15271002958444738625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-4022363148876247232017-02-14T17:44:32.332+01:002017-02-14T17:44:32.332+01:00Ti si već treća ili četvrta koja kaže za Vega braš...Ti si već treća ili četvrta koja kaže za Vega brašno da je dobro, a meni je bilo među najgorima. Možda sam bila baksuz pa ubola neku lošu kesu, al' stvarno je bilo nejestivo, na buđ se osećalo malo...<br /><br />Kako praviš taj hleb?<br />Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-26485975434669276952017-02-14T17:41:49.676+01:002017-02-14T17:41:49.676+01:00:):)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-6325604846908617802017-02-14T17:16:04.659+01:002017-02-14T17:16:04.659+01:00I ja jedva cekam nastavak.. Ja jedem puno heljde, ...I ja jedva cekam nastavak.. Ja jedem puno heljde, posto zbog kandide izbegavam testa, sem hleba od heljde koji pravim (i ciji ukus i izgled definitivno dosta variraju u zavisnosti od brasna koje koristim - moj favorit je Vege brasno, poslednje na tvojoj fotografiji, sa njim je taj hleb savrsen)mokoshahttps://www.blogger.com/profile/15271002958444738625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-31762923927650740172017-02-14T16:43:51.847+01:002017-02-14T16:43:51.847+01:00Aaaaa,jedva cekam nastavak,skocila sam kao dete ka...Aaaaa,jedva cekam nastavak,skocila sam kao dete kad se naljuti kad sam shvatila da nema vise teksta😂😂😂Aleksandrahttps://www.blogger.com/profile/10893506271801169456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-12563337575900670542017-02-13T21:01:16.988+01:002017-02-13T21:01:16.988+01:00Zbog subklinicke hipotireoze druzila sam se sa hel...Zbog subklinicke hipotireoze druzila sam se sa heljdom. Vrlo cesto ozenim ovas heljdom u nekom testu jer me jos uvek doktorka i nutricionista ganjaju da to bude tako. <br />Heljda je, po mom saznanju od ove dve gore pomenute, posebna zbog mogucnosti smanjenja upalnih procesa u organizmu, drzanja pod kontrolom secera u krvi ( zbog toga se daje ljudima koji imaju Hasimoto, hipotoreozu, dijabetes....) obilja magnezijuma, selena, esencijalnih aminokiselina, flavonida, vitamina E, gvozdja....Ima jaku mog regulisanja probave ( otuda je na listi za hipotireozu ) zastite krvnih sudova ( ima visok procenat kalijuma ), probavnog trakta ( otuda je jedu i oboleli od celijakije )... Mina - Oslonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-29440048381295210652017-02-13T17:41:37.037+01:002017-02-13T17:41:37.037+01:00Dobro, dobro! :)Dobro, dobro! :)Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-79251983434463995912017-02-13T17:40:00.761+01:002017-02-13T17:40:00.761+01:00Uuuu, iskusno! Sve načine koje pominješ ja tek sad...Uuuu, iskusno! Sve načine koje pominješ ja tek sad otkrivam :) Ranije sam ponekad staviljala heljdu u čorbu, ili u fil od mlevenog mesa (umesto pirinča), al' svuda je u malom procentu zastupljena bila, pa nije ni mogla mnogo da promeni ukus niti da me opredeli u smislu volim-ne volim. <br /><br />Prvu kašu kad sam skuvala, a to je heljda u velikom procentu, rekoh sebi "Ne, hvala", i dugo je prošlo dok se nisam odlučila na drugu :) Sa brašnom sam imala najviše zbunjola situacija...<br /><br />Inače ovde nije neka razlika u ceni brašna i zrna.<br /><br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-28452516314495895422017-02-13T14:50:10.391+01:002017-02-13T14:50:10.391+01:00Zaboravila sam napisati kada se zrnca tostiraju me...Zaboravila sam napisati kada se zrnca tostiraju meni je ukus onako orašast.<br />A gore jedan ispravak tipfelera- pirjani luk, SuzanaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-23570522221448948342017-02-13T14:48:03.680+01:002017-02-13T14:48:03.680+01:00Pozdrav Majo, kod nas se heljda dobro udomaćila. J...Pozdrav Majo, kod nas se heljda dobro udomaćila. Ja je miješam u granolu sa zobenim pahuljicama sjemenkama sezama, lana, suncokreta što već imam i dodajem heljdu koja kada se ispeče tako baš bude fino hrskava. Umjesto riže kuham kombinaciju ječmene kaše, heljde, riže i prosa, dodam piejani luk, isto odlično. Kuhanu heljdu umiješam u kajganu, prefino. S brašnom sam još na Vi (nekada me odbije cijena, nekada što nema kontinuiteta od istog dobavljača), pa me baš raduje serjal o heljdi. Nemam pojma zašto je odjednom postala tako in i kao zdravija od nekih drugih namirnica, ali ajde da i to naučimo. Baš si me obradovala. Iščekujem nastavak, SuzanaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-60286136236466764522017-02-13T07:47:04.594+01:002017-02-13T07:47:04.594+01:00Primetila sam da kad je ja sameljem ima lep ukus. ...Primetila sam da kad je ja sameljem ima lep ukus. Baš me interesuje šta si pronašla koje je najukusnije. <br />Jednom sam imala utisak da jedem nešto sa ukusom nagorele drške tiganja :-)Vesna Nesichttps://www.blogger.com/profile/13484738309125725705noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-87557394607384009252017-02-12T23:31:21.640+01:002017-02-12T23:31:21.640+01:00Pitanje je skroz na mestu, ali odgovor ne znam. I ...Pitanje je skroz na mestu, ali odgovor ne znam. I meni deluje slično kao druge žitarice, bar ovako sudeći po tabeli. Sve mi je to "tu negde", par grama gore-dole. Nisam mnogo ni istraživala na tu temu, više me je interesovalo kako da je spremim a da mi ne bude bzvz, i da znam da će to što spremim biti ispasti kao i prošli put...Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-45335667091360894702017-02-12T22:30:46.701+01:002017-02-12T22:30:46.701+01:00Jedva cekam nastavak...Jedva cekam nastavak...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-58140619182703342522017-02-12T22:04:00.114+01:002017-02-12T22:04:00.114+01:00Dobar tekst,nesto je ostalo nedoreceno samo. Zbog ...Dobar tekst,nesto je ostalo nedoreceno samo. Zbog cega je heljda toliko zdravija od zitarica, kada se po nutritivnim vrednostima bas i ne razlikuju. Da li je to samo cinjenica da je bez glutena? Hvala unapredAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15167364671696674794noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-74292325701017570132017-02-12T21:51:23.844+01:002017-02-12T21:51:23.844+01:00OdlicAn tekst, potpun, istrazivacki, interesantan....OdlicAn tekst, potpun, istrazivacki, interesantan. Sad sam bas znatizaljna, cak i da me ne interesuje heljda sad me bas intetesuje da vidim sta ce biti dalje :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-25066386742120786452017-02-12T21:20:45.710+01:002017-02-12T21:20:45.710+01:00Sjajan tekst! Kao sto se i moze ocekivati od Maje....Sjajan tekst! Kao sto se i moze ocekivati od Maje. I taman sam se fino pripremila da citam narednih pola sata, kad ono cliffhanger. Sad cekam, kao oni ovisnici o sapunice.<br />Inace, obozavam heljdu. Priznajem samo gibanicu od heljdinih kora. I cekam recepte. Pozuri!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-17889449170683103362017-02-12T19:07:51.791+01:002017-02-12T19:07:51.791+01:00Odlično. Uvek volim da znam što više o namirnicama...Odlično. Uvek volim da znam što više o namirnicama.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-74522930303923145052017-02-12T18:30:35.831+01:002017-02-12T18:30:35.831+01:00jedva čekam nastavak...jedva čekam nastavak...katin špajzhttps://www.blogger.com/profile/11715644470732806691noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2681262875994941059.post-35643564750432594932017-02-12T18:06:51.558+01:002017-02-12T18:06:51.558+01:00Pa, bravo! Ovo ce biti doktorska studija.To samo n...Pa, bravo! Ovo ce biti doktorska studija.To samo na tebe lici.Jedva cekam...to be continued....Mirjanahttps://www.blogger.com/profile/15312547893402941833noreply@blogger.com