Saturday, March 18, 2017

Krekeri od heljde



Od svih oblika u kojima sam isprobala heljdu do sada, ovaj mi je najdraži! Krekeri od heljde, ili heljdine pločice, savršena su hrskava grickalica pogodna za zdrav doručak ili za (manje) zdravo večernje grickanje uz pivo :)

U poslednjih par meseci obično uvek u kući imam ove krekere spremne. Moji malo gricnu, ali se ne otimaju. A meni su omiljena vrsta "hleba" za doručak. Nekoliko pločica, komad dobrog kačkavalja, malo nečeg finog suhomesnatog (a sve što Kosmajska pravi je vrlo fino!) ili čvaraka, plus nešto ljutog ajvara - tako vam izgleda moj tanjir bar polovinu svih dana u nedelji. Zgodno mi je što je sve koncentrovano pa spakujem u malecnu kutiju koja stane u takođe malecnu tašnu, i nosim na posao jer tamo doručkujem, a sita sam dugo.

Za krekere, kao i za sve drugo što od heljde pravim, koristim sirovu heljdu u zrnu koju namočim pa sameljem. Na taj način uvek dobijem pitomiji ukus nego da sam koristila kupovno heljdino brašno, a od kupovine brašna sam generalno odustala zbog velikih odstupanja u ponašanju i ukusima kod različitih proizvođača, pa mi je sa celim zrnom ne samo bolji ukus već i recept stabilniji.

Heljdu treba namakati, što duže, ne samo da bi omekšala, jer omekšava relativno brzo, nego zbog neutralisanja fitinske kiseline, što se dešava upravo namakanjem. Kad radimo sa brašnom, obično ga svi koristimo sad-za-odmah, dok zrno svakako treba namočiti, pa kad već namačemo, nek' to bude što duže.

Obično pravim duplu meru  i pečem dva pleha odjednom, jer sam onda mirna bar dve nedelje. Krekeri su generalno hrana koja može da stoji, a ovi zaista ostaju hrskavi jako dugo. Naravno, ne treba da stoje u frižideru ili uz nešto vlažno, već u običnoj kutiji ili papirnoj kesi, na sobnoj temeraturi.

Prijatno grickanje vam želim!


Krekeri od heljde
recept za štampu

Sastojci:
150 g očišćene sirove heljde
300 ml vode
60 g ovsenih mekinja
100 g semenki po izboru (npr. 50 g suncokreta i 50 g susama)
50 ml maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica ljute aleve paprike, opciono

Postupak:
1. Heljdu sipati u činiju, preliti vodom i ostaviti da se dobro namoči. Poželjno preko noći, a minimum 1h.


2. Prebaciti omekšalu heljdu u električnu seckalicu, sa sve vodom u kojoj se namakala, i samleti u kašu. Spojiti sa svim ostalim sastojcima i dobro izmešati.


3. Na veliki pleh (od rerne) obložen pek papirom sipati meku smesu i razmazati je ravnomerno. Peći 10 minuta na 150°C da se smesa blago učvrsti, pa izvaditi pleh i raseći na štanglice željene veličine. Ja sečem malim pizza sekačem na 4 x 16 delova, pa nožem prosečem i ivične delove gde točkić sekača nije mogao da stigne. Peći još oko 40 minuta na 140°C sa ventilatorom. Krekeri će se tokom pečenja sušiti i skupljati, pa će se usled toga većim delom sami razdvojiti. Takođe će i dosta potamneti, što je OK. Ako niste sigurni da li su gotovi i plašite se da ne budu prepečeni, izvadite pleh, uzmite jedan kreker, okrenite ga i kucnite noktom donju stranu - treba da je tvrdo i suvo.


Napomene:
- Jednom prilikom sam pravila dve mere paralelno, jednu od namočene-pa-mlevene heljde, a drugu od mlevene-pa-namočene (sirovu heljdu sam samlela u mlinu za kafu, za čas se pretvori u prah i nalila vodom). Smesa od namočene-pa-mlevene je bila gušća, ova druga malo ređa. Krekeri su se pekli jednako dugo (istovremeno dva pleha, uz zamenu mesta na polovini vremena) i bili su gotovi u isto vreme. Jedina razlika je bila u izgledu, od namočene-pa-mlevene heljde krekeri su malo grublji i rustičniji (i meni simpatičniji), ovi drugi su glatkiji. Ukus je isti.

- A jednom prilikom je domaćica zaboravila da doda semenke! Ubacila plehove na pečenje i došla posle 10 minuta da ih izvadi zbog sečenja, i tada ugledala semenke, uredno odmerene, kako čuče i čekaju u činijici na radnom delu! Mislila sam da će krekeri bez semenki biti bzvz, da će nedostajati masnoće, ali čak i ovakvi su bili savršeno krskavi i ukusni. I nešto tanji. To su oni na plehanom tanjiru (druga slika).

komentara: 41

  1. Dakle Majo, želim da izrazim moje duboko poštovanje prema tvom istraživačkom radu u kulinarstvu. Ovo je vredno ne samo svake pohvale, nego si zaslužila neku nagradu, ako je već nisi dobila. Ovim saznanjem si otvorila put u jedan potpuno novi svet pravljenja jela od zdravog testa. Želim ovim da ti makar malo pošaljem vetar u leđa i da samo nastaviš tako. Svaka čast, moj duboki naklon! I da. Da li treba da pomenem da je jedna tura palačinki već napravljena a heljda se utapa u vodi za večerašnje krekere?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Sanja! Hvala što si toliko dugo tu, i što si uvek bila podrška!

      Delete
  2. Svaka cast, i moj duboki naklon. Pratim redovno blog i u iscekivanju sam do sledeceg recepta. Unapred se radujem , jer znam da ce od vredne Maje doci nesto fino. Topli pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće, biće još finih stvarčica :)
      Hvala i pozdrav!

      Delete
  3. Inace, moram da priznam da me posebno raduje sto si presla na zdravu ishranu jer je ja preferiram :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa, nisam baš prešla, ali se trudim da neke navike promenim :)

      Delete
  4. UAAAAAAAAAA HELJDA! Vraćaj se Majo na svoje, divne, prave recepte!!! Kad misliš da završiš sa heljdom ?!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha :)

      U planu su još dva recepta sa heljdom i tu se završava serijal, a posle nemam pojma šta ću :) U svakom slučaju, biće i klasike, ali biće i ovakvih recepata.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Jedva cekam ta dva recepta!

      Delete
    3. Dobro, jos 2 recepta cemo preziveti ������

      Delete
  5. Super recept! Da li bih mogla da zamjenim ovsene mekinje nečim kako bi krekeri bili bez glutena? (nikako da nadjem proizvode od ovsa koji su bezglutenski). Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam pojma, uvek sam mekinje stavljala. Verovatno bi bilo ok i da su krekeri 100% od heljde, nisam probala, ali ovako napamet, samo bih izbacila mekinje i povećala količinu heljde, možda na 200 g ili malo više, da se dobije ona neka gustina koja je kašasta i koja se lako razmazuje.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Ja ću dodati psilijum u smesu umesto ovsenih mekinja. Mislim da ovsene mekinje ovde imaju ulogu da pokupe određeni deo tečnosti i daju na krckavosti. Inače sam menjala ovsene mekinje psilijum ljuspicama u razmeri 3-4 kašike ovsenih za 1-1,5 kašiku psilijuma. Sad mi još veći izazov jer imam psilijum u prahu. Njega ide mnogo manje. Javljam rezultat, samo da nađem sirovu heljdu. Tražila po kraju i svi imaju preprženu.

      Delete
    3. Javi, interesuje i mene. Ako ne valja, napravićemo samo od heljde neku podverziju...

      Delete
    4. Evo ih u rerni. Smejem se na sav glas, sekla ih obrnuto od tvog sečenja a pitam se kako ih ima brojčano manje. Brzica mi drugo ime 😄
      Javljam rezultat. Sirova smesa je bila super gustine.

      Delete
    5. Tebe treba odlikovati nekim ordenom, stvarno si majstorica! Mnogo su ukusniji nego oni moji od brašna. Nekako su kompaktniji i krckaviji. Ja sam ostala bez suncokreta u kući i uskočio je krupno mleveni sirovi kikiriki. Mislila sam da će se više osetiti, kad ono minimalno. Hvala ti na receptu!
      Puno pozdrava i odoh da grickam 😃

      Delete
    6. Hehe, sad sam ja imala skoro pa prenos uživo :) Hvala ti na svemu i prijatno grickanje :)

      p.s.
      A tvoj recept sledi uskoro ;)

      Delete

    7. Hvala tebi od srca!
      Sad jedvačekanje 😊

      Delete
    8. Ček, samo mi reci, šta si na kraju stavila, koliko psilijuma umesto mekinja?

      Delete
    9. Psilijum u prahu 1,5 supena kašika. I ostavila da odstoji smesa dok se rerna nije zagrejala. Lepo se zgusnulo, a opet dovoljno meko da se lagano razmaže po plehu. Ostala bez papira za pečenje i samo sam podmazala pleh mašću.

      Delete
    10. Sad sam se setila, to je bilo tačno 13 grama.

      Delete
    11. Hvala na odgovorima! Pravim obavezno!!!

      Delete
    12. Krekeri su fantazija!!!! Evo pojedoh pola pleha :)))
      Stavila sam psilijum (u ljuspicama sam imala) - 13 gr, to su bile dvije pune supene kašike. Lijepo se zgusnulo.
      Hvala na receptu! Trenutno sam na hipoalergenoj dijeti (ne svojom voljom) -bez glutena, mlijeka, jaja, orašastih plodova, ribe itd. i ovi krekeri su maltene jedina stvar koju mogu da pravim :) Javi ako usavršiš slatku verziju :)

      Delete
  6. Nasla sam heljdu! Prvom prilikom pravim krekere, nekako mi je najprakticnije za posao i najbrze! Ovo super izgleda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, super što si našla heljdu! Baš se radujem što ćeš probati krekere!

      Delete
  7. pratim ove tvoje projekte sa heljdom jer ja nisam neki njen ljubitelj (citaj: imala sam brdo neuspjesnih eksperimenata).. probala sam one palacinke, ali bez jaja (prve 5 su ispale dobro, sljedecih 10 nema sanse--svaka se raspala--dacu im jos jednu sansu kad prodje post pa cu probati sa jajima)..

    krekere sam upravo izvadila iz rerne, ali zaljepile su mi se za pek papir.. ja nemam ventilator pa su bile u rerni jedno sat vremena, jos nisu ni suhe ni tvrde, ali okus im je fantazija.. heljda se uopste ne osjeti (bar ne ona heljda na koju sam navikla u mojim heljda-projektima).. ne znam dal sljedeci put da malo nauljim pek papir?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm, moguće da neće da spadnu još uvek ako nisu pečeni skroz, tj. sigurno će se lakše skidati sa papira kad su skroz suvi. Neće da škodi da nauljiš papir, mada ono kad razmazuješ smesu, i to ulje će se razbežati, bar mislim...

      Delete
    2. opet sam ih radila i opet su se zaljepili sa sve uljem namazinom papirom.. ukus i dalje fantazija, sa dodatkom papira.. no necu odustati, ne znam sta radim krivo =( ovaj put sam heljdu prvo samljela pa namakala, nema neke razlike.. mozda da probam bez papira samo na pleh? samo da ne jedem komade pleha =)))

      Delete
    3. Dođavola, ne mogu uopšte da zamislim da se toliko papir zalepi! A da probaš neki drugi papir? Možda ova smesa, koja je ipak dosta mokra tj. kašasta raskvasi papir previše, a papir neki "upijajući"? Ne znam, lupetam, i pomalo se nerviram što ti se to dešava već drugi put!

      Ako imaš volje, probaj direktno na plehu, eno gore Tanja u komentarima javila da je tako pekla, pošto nije imala papir. A lepo podmaži pleh prethodno. Ako opet kiksne, dođem ti novi pleh :)

      Delete
  8. Ovo je komentar za one koji se jos uvek dvoume da li da probaju krekere. Jako ne volim heljdu, ima mi neki blatnjav ukus, te je i u tragovima osetim. Najvise volim kada mi donesu kiflu od heljdinog brasna, pa kazu divna je - jeste divna, ali nema heljde, jer bih je sigurno osetila.
    Maja mi je poklonila probnu kolicinu ovih krekera, da kazem kako mi se cini. Hrskavi, arimaticni, osetila sam heljdu negde u pozadini, u tragovima, ali samo kao neki drugaciji ukus. Da li treba da kazem da sam pozamasnu kolicinu potamanila za jedno popodne? Maja nekoliko doruckuje, a ja sam smazala sve.... Sve moje preporuke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E da! Tanji sam "utrapila" kutijicu sa krekerima jednom prilikom, da mi bude tester - jer znam da nije ljubitelj heljde, a dobra mi je drugarica i reći će mi iskreno, da mi proceni da l' ja tripujem ili se ovde heljda manje oseća nego u pecivima sa brašnom. Zaključak - ne tripujem :)

      Delete
  9. Obavezno probam. Obožavam heljdu u svim oblicima. Jako mi se sviđa što je korištena sirova. Radila sam peciva na sličan način. Bila su dosta mokra ali mi nije smetalo...sjemenke idu u smjesu ili ih posipavaš?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semenke idu u smesu. Osim kad zaboraviš da ih staviš :)

      Delete
  10. Pravila sam već dva puta, prvi put samo sa suncokretovim semenkama, drugi put samo sa susamom. Oba puta savršeno! Nikad ne bih rekla da ima heljde. Sad samo razmišljam kako bih mogla da napravim slatku varijantu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divne vesti! :)
      I ja sam razmišljala o slatkoj varijanti, mislim da bi žuti šećer savršeno čučnuo po ukusu, a za količinu pojma nemam. I stevija bi možda mogla, u nekoj tek-tek količini. Ako probaš išta na temu slatkih pločica - javi. A i za mene isto važi :)

      Delete
  11. Odavno nista lepse sa heljdom nisam probala! A nacin pripreme za mene je potpuno nov,jer sam do sada mlela seme i direktno koristila, pa sam heljdu zbog tako jakog ukusa i prestala da koristim! Svaka cast na ovom lepom,ukusnom,i krckavom receptu,kao i na svim ostalima! Redovno pravim i slatka i slana jela, a jako volim sto ima puno jesnostavnih i nekih zaboravljenih jela. Sve pohvale!!!!

    ReplyDelete
  12. Već dugo pratim Vaš blog i svašta sam probala da napravim, ali ovo! Za tri dana pet tura! Savršeno, svi traže recept. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divno! Hvala i na probi i na daljem širenju recepta :)

      Delete
  13. Хвала ти за овако добар, здрав посан рецепт! Уз шољицу сока од парадајза уместо јогурта - одлична ужина или доручак.(могла би да означиш посне или веге рецепте)

    ReplyDelete