Friday, November 11, 2016

Medeno srce



- Mama, što sam jeo dobar kolač kod Mateje!
- Kakav je, kako se zove?
- Ne znam kako se zove, ali mekan je i ima gore džem i čokoladu i mnoooogo je ukusan! Hajde to da napraviš!
- Hajde ti da tražiš recept od Matejine mame sledeći put kad budeš išao tamo, pa ćemo da pravimo.
- Hoću! Jupiiiii! :)

Rečeno - učinjeno! Donelo dete recept, pogledam - medeno srce! Hej, pa znam za taj kolač (je l' ima iko ko ne zna?). Al' nešto se to meni nije dopalo kad sam pravila, pre sto godina, doduše. Sećam se da mi je ispalo previše suvo, ali obzirom da kupovno Medeno srce i jeste suvkasto, mislila sam da je takav kolač. Moguće da sam ga je presušila u rerni, davno beše, ne sećam se detalja...

U svakom slučaju, napravila sam kolač medeno srce po ovom receptu i shvatila zašto se dete onako oduševilo. Jer jeste super, i stvarno podeseća na ukus čuvenog Pionirovog medenog srca! Valjda zbog začina, džema od kajsije, čokolade... Nije suv uopšte, naprotiv, testo je fino i onako, čak se malo lepi za nož kad se seče.

Sastojci obični i dostupni, priprema krajnje jednostavna, preporuka na kvadrat!



Medeno srce
recept za štampu

za testo
200 g brašna
250 g šećera
1 kašika kakaa
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
1/3 kašičice mlevenog karanfilića
+
300 ml mleka
50 ml ulja
4 kašike džema od kajsija (oko 120 g)

i još
6 kašika džema od kajsija (oko 180 g)
200 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja


Postupak:
1. U vangli pomešati sve suve sastojke - brašno, šećer, kakao (prosejan kroz cediljku za čaj), sodu i začine. Dodati mleko, 50 ml ulja i 4 kašike džema, pa sve dobro promešati.


2. Testo izliti u namašćen i brašnom posut veći četvrtasti pleh (35 x 25 cm), peći na 180°C oko 15-18 minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo.


3. Dok se testo peče, pripremiti džem za premazivanje kolača, i čokoladnu glazuru. Šest kašika srednje gustog džema od kajsija samleti/ispasirati u mini seckalici (može i štapnim mikserom) da džem posvetli i postane gladak i pomalo penast. Premazati preko kolača ravnomerno.


4. Na najnižoj temperaturi ringle otopiti 200 g čokolade za kuvanje sa 60 ml ulja i ostaviti da se malo prohladi.


5. Glazuru sipati preko kolača premazanog džemom, pa je razliti naginjanjem pleha u svim pravcima. Glazura je relativno retka i lepo se razliva, ne treba je razmazivati.


6. Ostaviti u frižideru da se glazura stegne, pa tankim nožem kolač iseći na manje kocke. Takođe, nožem proći uz ceo obod pleha kako bi se ivični parčići lakše izvadili.



Napomene:
- Začine možete kombinovati kako god volite, ili koristiti gotovu mešavinu začina za medenjake. Ja uvek stavim cimet, vrlo često i karanfilić, a ponekad ubacim i đumbir, ili piment, ili muskatni orah, ili kardamom...

- Zamenite mleko vodom i imaćete posni kolač. Zapravo, u receptu koji je naširoko rasprostranjen nema ni mleka ni kakaa, što je konceptualno bliže Medenom srcu. Ovaj recept je nešto drugačiji, a ja ga sledila u potpunosti.

- Jedino što bih eventualno promenila nekom narednom prilikom - džem iz testa bih zamenila medom (cca 2 kašike). Pa da bude stvarno k'o medenjak :)

- Pasiranje džema za premaz nije obavezno, ja to radim jer mi se sviđa kad džem posvetli, a i lakše mi je za razmazivanje. Ukoliko koristite industrijsku marmeladu, biće dovoljno samo da je malo razmutite kašičicom i eventualno zagrejete, da postane lako maziva.

- Ja volim male formate i pekla sam kolač u plehu 35x25 cm, da bih dobila nizak kolač koji ću seći na manje kocke. Ako vi budete pekli u manjem plehu, tipa klasična manja đuvečara (30x20 cm ili slično), imajte u vidu da onda treba malo produžiti vreme pečenja. U tom slučaju za premazivanje i čokoladnu glazuru možete proći i sa manjom količinom sastojaka, mada i ne morate smanjivati ništa.


komentara: 28

  1. Evo opet ja, kao neko ko je imao priliku da proba recept u bekstejdžu: dakle, pre ove objave sam pravila po ovom receptu jednom, pa onda i drugi put, sve za dva-tri dana. Malo je reći da je kolač savršen! Ja skoro nisam probala nešto tako fino i aromatično, a tako jednostavno. I da, ja sam verovatno jedina u državi koja nije ranije čula za ovaj kolač.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala za javljanje utisaka! Baš mi je drago da ti se dopalo, i ja sam bila prijatno iznenađena! :)

      Delete
  2. Kad budeš pravila sledeći put zovi kuma:-) Ne znam nikog ko toliko voli Medeno srce, jede ga i nikako da mu dosadi :-)
    Nisam nikad pravila a volim te hop hop kolače :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, nisam to znala :) Pamtim! Hvala :)

      Delete
  3. Pravim ponekad ovaj kolač, ali sa pekmezom od šljiva, još bolja kombinacija.
    Marija K.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaćemo, sigurna sam da je dobro sa svakim džemom koji donekle kisi...

      Delete
  4. Dobro si me sjetila - taj recept kod moje mame u bilježnici spava još nekad od ranih osamdesetih... ne zna odakle joj, ne sjeća se ni da ga je pravila a nisam se ni ja nekako nakanila, samo su nabrojani sastojci pa malo nisam znala šta bih s njim. Ali sad ću znati :) hvala na (kao i uvijek!) iscrpnim uputama i slikama... i velik pozdrav i pohvala malom velikom suradniku, blago majci s njim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam jednu bakinu svesku, a baka je imala dva razreda osnovne, u kojoj je dobar deo recepata samo popis sastojaka, tako da dobro znam o čemu pričaš :) Biće mi drago ako probate, jer ovo je tako nekako... Jednostavno, nepcu prijemčivo, mirišljavo, skladno, mmmm... :)

      Delete
  5. Najviše volim kad objaviš nešto ovakvo, svima poznato, jer onda znam da je to to, da sad imam najbolji recept za medeno srce. Ja lično nijednom ne manišem ali mama ne voli, uvek joj je gumast i suv, pa ću da prosledim i njoj, kad dolaze deca mog brata ovo bi bilo odlično da im pravi a valjda bi se i njoj napokon svideo. Inače, Majo, da iskoristim ovde da te ne zatrpavam mejlovima samo da javim da sam obrisala fb, ako primetiš da me nema, to je jer sam otišla konačno sa fb-a :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Uvek se obradujem tvojim rečima!
      <3

      Delete
  6. savršeno! baš tražila šta ću sutra peći! idem na posnu verziju! hvala!

    ReplyDelete
  7. E ovo cu sigurno da pravim! Moje dete obozava Medeno Srce, sigurno ce da se davi u ovom kolacu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, junior je stigao da se "navuče" na medeno srce, što, priznajem, nije preterano teško, naročito u juniorskom uzrastu ;)
      Radujem se njegovoj radosti, a ti, mama, pošalji neki savet kako uspevaš da praviš klasične slatkiše, a da ih ne jedeš (mnogo)!

      Delete
  8. Ovo je jedan od prvih kolaca koje sam pripremala kao klinka. Upravo sam uporedjivala recepte, kod mene su mere zapisane u casama i priprema se u posnoj verziji sa vodom, ali mi ova tvoja varijanta sa mlekom deluje ukusnije, tako da ide u omiljene :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Ja sam gledala recepte na netu, i uglavnom viđala tu varijantu sa vodom, ali i sa osetno više brašna (3 šolje), ovde je pisalo 2 šolje, a ja merila čašama od 2 dl prevela u grame. Dakle, manje brašna je u ovom receptu, možda zato i nije suv...

      Delete
  9. имам сличан рецепт за медено срце, додуше посну верзију и морам рећи да је баш леп колач. код тебе ми се допада боја пасираног џема. Иначе, ја убацим још од зачина и млевени коријандер, е тад добије баш укус меденог срца.
    поздрав!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korijander baš nemam naviku da koristim, eto, probaću da se setim pa da kupim i probam. Pozdrav!

      Delete
  10. Moj domaci džem od kajsije je malo redak, bojala sam se da ce puno curiti kad se kolac reže i zato se nisam usudila staviti njega, pa sam koristila džem od višanja. Fantasticno je ispalo, pa ko ima džema od višanja preporučujem da proba i tu verziju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala veliko što već napravila! Mogu misliti sa džemom od višanja kako je dobro... Meni je pak redak taj od višanja, jer ih ostavljam cele, a možda ako bih ga samlela bi došlo taman gusto.

      Delete
    2. I ja ostavljam višnje čitave u džemu, kad sam izmiksala u štapnom mikseru bila je taman gustina da se fino premazuje, a da ne curi, tako da probaj :) Ja danas vec drugu tepsiju pravim :D ide ko alva jer kod mene muz ne voli bas kremaste kolace, ali zato ove fine kompaktne tamani, jos kad mu se svide :D Danas sam stavila džem od narandze, mislim da ce isto dobro ici. Ma prosto sam odusevljena kad nadjem brz kolac koji nije skup a da je povrh svega ukus fantastičan ❤️Hvala jos jednom.

      Delete
  11. Fino si me podsetila, idem da se podsetim moje varijante ovog kolača.Recept potiče još iz kriznog doba ranih devedesetih. I svidja mi se ovo sa blendanjem dzema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, simpatično je skroz kako posvetli i postane penast :) Pozdrav!

      Delete
  12. Kada vec pricamo o posnoj verziji... Upravo trazim recept za posnu kraljevsku glazuru. Ukrasavala bih Djumbir keksice za Novu Godinu i ne mogu da nadjem recept. Majo da li mozda ti znas cime zameniti belanca? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Videla sam da se u tu svrhu koriste leblebije, tj. ona želirana vodica koja ostane u konzervi (kupovnih, kuvanih - naravno, i kad sama kuvaš, pa se ona tečnost dovoljno redukuje, dobiješ isto).

      Evo linka na varijantu royal icing-a, baš sa tom vodicom od leblebija.

      Pozdrav!

      Delete
  13. Pozdrav Majo, ja nisam poznavala ovo u verziji kolača, samo ona kupovna medena srca. Pravljeno za vikend u malo većoj tepsiji jer mi je namjera bila da ne bude "biskvitasto",možda sam za nijansu mogla povećati mjere, radila sa svojim pekmezom od šljiva u koji kada pravim dodam začin za medenjake i rum, kolač je odličan. Moji ukućani kažu da može jednom tjedno dok ga se ne zasitimo. Suzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago :) Pozdrav veliki za sve!

      p.s.
      Inače, u tepsiji 35x25 cm bude dosta nizak kolač, tako da ako si uzela još veći pleh, verovatno bi trebalo povećati mere (1.5?) da ne bude pretanko. I da potraje malo duže :)

      Delete