Saturday, October 22, 2016

Domaća Nutella



Spadam u one za koje se kaže da imaju sladak zub. Čuli ste za tu osobinu, sigurna sam da ne treba da vam objašnjavam šta znači. Kad nekome kažete za svoj sladak zub, niko više ništa ne dovodi u pitanje. To je isto kao da ste rekli da ste narav nasledili od tate, a oblik očiju od mame. Kao nekakva genetska predispozicija prema slatkišima, i bože moj.

A nije tako. Sladak zub je posledica navika stečenih od malena.

Prvi jutarnji obrok pre polaska u vrtić bio mi je “mućeno jaje”, tj. sirovo žumance ručno umućeno sa šećerom, i tako do polaska u školu. Sve mlečne zube sam pokvarila, i na većini slika iz tog perioda imam neprirodno stisnut osmeh da se to ne bi videlo.

Kasnije, kad sam počela “normalno” da doručkujem, dešavalo se da pojedem po pet kriški hleba sa Eurokremom, iako se nikad nije desilo da stučem tu količinu hleba uz neki slani namaz.

Čuvena Štarkova mlečna čokolada Najlepše želje je bila podrazumevani poklon od odraslih koji bi dolazili u goste. Najplodonosnije je bilo kad tati dolaze bridžeri da igraju kućni turnir, ihaaaj, što više ljudi, to veća zaliha! A kad mama službeno otputuje u Nemačku, podrazumevalo se da će se vratiti sa bar deset različitih, što neobičnijih čokolada, kojih u to vreme ovde nije bilo. Deset po detetu, mada je i ćale, koji svakako nije mogao da se broji kao dete, uvek dobijao jednako sledovanje. I onda tata i ja, koji oboje imamo sladak zub, smažemo svako svoje čokolade za manje od nedelju dana, a sestra još uvek razvlači prvu tablu! Stoji joj otvorena na radnom stolu danima, a ja se nerviram i uzdržavam da joj ne maknem štanglu...

U ono vreme, osamdeset i nekih, sinonim za lešnik-krem je bio Eurocrem i volela sam ga veoma. Onda se pojavila Kinder Lada, zavodljivo glatka, masna, slatka, u divno dizajniranim staklenim teglicama oblika kao kofice za mleko, sa grlom nedovoljno širokim da kroz njega prođe supena kašika. Nova ljubav je buknula i gorela dugo, sve dok Kinder Lada nije nestala sa tržišta.

Nutella je stigla kasnije, ne sećam se tačno kada. Isprva mi nije bila preterano zanimljiva, najverovatnije zbog izostanka “belog”, no, kako je jedino ona imala glatkoću Kinder Lade (Ferrero stoji iza oba proizvoda, pa nije ni čudo), na kraju sam se i s njom spanđala.


Nisu samo čokolade i lešnik-kremovi bili moja slabost, bilo je tu svega, da vam sad ne nabrajam ostale šećerne flertove. Nije to baš nešto čime se treba hvaliti, jer šećer je droga, legalna i svima dostupna, ali prava pravcata. Baš tako, ne preterujem i nije figurativno. Ko ne veruje, nek' pročita Sugar blues.

I dan danas na palačinkama najviše volim Eurocrem ili Nutellu, ali sam prestala da ih kupujem. Počela sam više da pazim na količine šećera koje unosim i da ih smanjujem gde god mogu. Pa sam rešila da probam da napravim domaću verziju lešnik krema zbog kog me neće baš mnogo gristi savest kad ga zagrabim kašičicom ili ponudim deci. Probala sam nekoliko varijanti, uložila par kilograma lešnika u taj samonametnuti eksperiment, i stigla do ove, na kojoj sam rešila da se zaustavim. Nija ova moja nutela ni blizu kupovne, da se odmah razumemo. Ali nije cilj ni bio napraviti kućnu verziju koja je jednako preslatka i nezdrava kao originalna, već nešto kudikamo kvalitetnije i hranljivije.

Osnovna prednost kupovne nutele nad domaćom je lepša tekstura - savršena glatkoća i ona privlačna tegljivost. U njoj ima i mleka u prahu, i surutke u prahu, a oni doprinose toj tegljivosti. U domaćoj toga nema, obzirom da su svi ti dehidrirani mlečni proizvodi generalno za izbegavanje.

Osnovna prednost ove, domaće nutele je - sastav. Dok industrijska ima čak 57% šećera i tek 13% lešnika (Lino Lada, Eurocrem i drugi imaju još manje lešnika, po par procenata svega), moj homemade kremić ima ispod 10% šećera i oko 45% lešnika. Nije mala razlika!

Po ceni su tu negde, možda je domaća čak i malo skuplja. Industrijsku možete kupiti za oko 800-900 din/kg, a za kilogram domaće vam treba 800-1000 din u sastojcima, zavisno od toga da li ćete uzeti sirov ili pečen lešnik, slatku pavlaku na meru ili Kravicu, čokoladu ovu ili onu...

Idemo sad na recept. Pročitajte pažljivo postupak i sve napomene ispod, i ne brinite ako vam se na pola posla učini je sve otišlo do bestraga. I ako budete probali - javite mi utiske, pliz :)

Prijatno m(lj)ackanje vam želim!



Domaća Nutella
recept za štampu

Sastojci:
500 g pečenih lešnika
250 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
150 ml mleka


Postupak:
1. U manjoj šerpi ugrejati slatku pavlaku do pred vrenje, izmaći sa ringle, ubaciti izlomljenu čokoladu i ostaviti da se čokolada otopi. Povremeno promešati kašikom, a na kraju najbolje žicom, da se dobije gladak ganache krem. Ostaviti sa strane da se prohladi.


2. U blender (multipraktik ili seckalicu) staviti pečeni lešnik i mutiti ga dok se ne pretvori u tečan, što glatkiji puter. Lešnik će se isprva samleti u mrvice, pa će te mrvice početi da se lepe i stvoriće se neka vrsta guste kaše koja će nadalje postajati sve mekša i ređa, dok konačno ne postane sasvim tečna, kao gušća smesa za palačinke, otprilike. Ceo proces može da traje od 5 do 20 minuta, zavisno od više faktora (vidi napomene), uz zaustavljanja zbog skidanja lešnika sa zidova posude i odmaranja aparata. Cilj nam je da dobijemo što glatkiji puter, ali nije strašno ni ako ostane nešto mrvica - to će homemade nuteli dati domaćinsku, rustičnu notu :) Više o samom puteru od lešnika pročitajte kod Milice.


3. Uliti ganache, ovlaš promešati špatulom, pa nastaviti blendiranje zajedno. U ovoj fazi smesa će se najverovatnije razdvojiti na nešto što liči na tamnu, rapavu čokoladnu žvaku oko koje pliva neka vodica. Bez brige, to stanje je privemeno.


4. Dodati mleko, opet ovlaš promešati špatulom, pa blendirati sve zajedno još malo. Ubrzo će se smesa povezati u lep, kompaktan krem.


5. Domaću nutelu presuti u tegle i ostaviti da se prohladi, pa poklopiti i čuvati u frižideru. Za mazanje je najbolja pravo iz frižidera, rashlađena. Ako odstoji na sobnoj temperaturi postaje mekša. Od ove količine sastojaka dobije se nešto preko 1 kg nutele. To je otprilike jedna standardna velika tegla, i još jedna manja. Ili dve i po teglice od original Nutelle (one od 400 g).


Napomene:
  • U vezi putera od lešnika
U zavisnosti od količine lešnika sa kojom radite, kvaliteta sprave u kojoj meljete lešnik, kao i kvaliteta samih lešnika - pretvaranje lešnika u puter se može desiti brže ili sporije, sa manjim ili većim brojem zaustavljanja i skidanja lešnika sa zidova posude, kao i sa manjim ili većim prisustvom mrvica lešnika u tečnom puteru.

  • U vezi postupka
Kao što ste videli, u postupku pripreme postoji jedan momenat kad se smesa “pokvari” pa se nakon dodavanja mleka “popravi”. Ovo se dešava uvek kad su lešnik-puter i ganache topli ili mlaki. Lešnik-puter se ugreje od blendiranja, a ganache je topao od pripreme. Ako biste i lešnik-puter i ganache rashladili na 15°C, prilikom njihovog daljeg zajedničkog blendiranja ne bi došlo do razjedinjavanja, a nakon ulivanja mleka smesa bi se najpre dosta razredila pa polako ponovo zgusnula, i na kraju biste dobiti isti rezultat. Ovo sa rashlađenim sastojcima je isprobala Milica, koju svi znate kao autorku bloga Na tanjiru, nakon što sam je, sumnjičava oko tog dela postupka, zamolila da mi proveri recept u svojim uslovima (i jeste, desilo se i njoj sve isto), a ona, znatiželjna kakva jeste, nije odolela da ne proba još jednom, sa rashlađenim sastojcima, i utvrdila je ovo što sam iznad napisala. Ipak, pošto čekanje na hlađenje sastojaka usporava celu pripremu, odabrala sam postupak “na toplo” kao finalni i njega vam prikazala u receptu, sa sve “pokvari pa popravi” momentom, jer sam utvrdila da se razjedinjeni krem svaki svakcati put ponovo lepo sjedinio nakon ulivanja mleka. Ovo napominjem zato što ne želim da neko pomisli da se u tom čudnom/bizarnom/skandaloznom momentu kad se smesa razdvoji i deluje da je sve upropašćeno, a mi smo kao nacija skloni da takve detalje izvučemo iz konteksta i nadenemo im nepostojeći značaj, krije nekakav trik, koji je tajni ključ uspeha. Nema tajni nikakvih, samo je ovako brže.

  • U vezi količine krema
Ja ovo pravim u blenderu, ali blender u principu nije spava namenjena pravljenju relativno gustih stvari, kao što su puteri od orašastih plodova itd. Ovaj moj je dosta jak i može da se izbori s tim, ali većina prosečnih možda neće moći, i ne savetujem upotrebu blendera uopšte. Domaću nutellu treba praviti u seckalici tj. food-chopperu ovog tipa ili u multipraktiku. Ja nemam ni jedno ni drugo, pa zato koristim blender.

Upravo zbog upotrebe blendera radim sa 500 g lešnika. Čaša blendera je velika, ako stavim samo 250-300 g lešnika on se sav razleti i polepi po zidovima čaše, moram hiljadu puta da prekidam, otvaram, gulim to sa zidova i guram ka sredini. Sa 500 g skoro da nemam potrebe za mešanjem, količina je takva da dosta prekriva noževe i smese ima dovoljno da je blender sam povuče u vrtlog. Ako ćete praviti u multipraktiku, verovatno će i vama biti lakše sa 500 g lešnika, zbog veličine posude. Ako imate seckalicu čija je čaša zapremine 800 ml, onda je bolje praviti od 250 g lešnika, tj. pola mere.

Probala sam ja po jednu turu da napravim i u ovim spravama koje nemam, pošto me je Tanja ljubazno pustila na jedno popodne u svoju Kuhinju zaposlene žene da joj prljam sudove ;) Na moje iznenađenje, nutella iz seckalice je ispala za nijansu bolje od one iz multipraktika, jer je seckalica iz nekog razloga napravila bolji, glatkiji puter od lešnika. I jedan i drugi puter su bili sasvim tečni, ali je u puteru iz multipraktika ostalo i nešto mrvica, dok je ovaj iz seckalice bio ujednačeno gladak.

  • U vezi količine šećera
U domaćoj nuteli po ovom receptu ima onoliko šećera koliko ga ima u čokoladi. Izbor čokolade je na vama, ali mislim da ne treba ići na one ekstremno tamne i jedva slatke. Ja koristim Menaž čokoladu, a ona ima oko 54% šećera (da, i ja sam se iznenadila!). Na ukupnu količinu dobijene nutele to dođe nešto ispod 10%, ako ne računamo laktozu, mlečni šećer iz pavlake i mleka.

  • U vezi ostalih količina
Prilažem paralelni pregled nutritivnih podataka za 100 g industrijske i domaće nutele, uz napomenu da u kupovnoj masnoće stižu pretežno iz palminog ulja, a u domaćoj iz lešnika i slatke pavlake.

na 100 g Nutella Domaća nutela
Energetska vrednost546 kcal473 kcal
Masti 31,6 g 42 g
   od kojih zasićene 11 g 10 g
Ugljeni hidrati 57,6 g 20 g
   od kojih šećeri 56,8 g 13 g
Proteini 6 g 7,7 g
So 0,114 g 0,586 g


  • Posna nutela? Hrono nutela?
Ako izostavite u potpunosti mlečne sastojke i namaz napravite samo od lešnik-putera i istopljene crne čokolade (500 g lešnika i 200 g čokolade, od toga sam ja i počela), dobićete malo gušći ali i dalje maziv kremić (i neće doći do onog izdvajanja masnoće, to se dešava samo u verziji sa slatkom pavlakom), koji možete prekrstiti u posna nutela ili hrono nutela ili kako vam drago...



komentara: 55

  1. Upravo mesim tvoje kiflice sa sirom ! Tacno cu sada da napravim i ovo i zamesim one tvoje palacinke ! Srdacan pozdrav iz kisnog Osla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohooo! Kiflice pa palačinke, mmmm... :)

      Delete
  2. Kojo je rok trajanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobar dan,

      Ne znam tačno koliko može da traje, kod mene najduže što je opstala je dve nedelje.

      Pozdrav,
      Maja

      Delete
  3. Evo ovako: kao neko ko je imao čast da proba ovu Nutelu, mogu da potvrdim da je SAVRŠENA! Najsavršenija koju sam probala. Pravi se jako lako, čak i uz prijateljsko ćaskanje i rad uz pola mozga. A kako moje dete nije bilo kod kuće kada smo pravile jednu od tura, on je čak pomislio da sam neku kupovnu nutelu presula u teglu od krastavaca :-) Dakle, slobodno se upustite u pripremu domaće Nutele i ni ne pokušavajte sa kašičicama, kašike su ono što je potrebno.

    ReplyDelete
  4. Majo, ti si car! Dovoljno je toliko reći, ne treba više. A pošto ste ti i Tanja "ukrstile varjače" nismo ni očekivali ništa manje. Hvala! :)

    ReplyDelete
  5. Meni ovo deluje divno, isprobavam sigurno! Hvala na receptu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Molim i drugi put :) Javi kako je ispalo!

      Delete
  6. Auuuu, za sitne kolače za slavu potrošim nešto manje od 1kg, zato mi se recept duplo sviđa.
    Kad vas dve opasnice u kuhinji kažete da je odlična nema šta da razmišljam! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imajte u vidu da je ova nutela na sobnoj mekša od originalne, tj. nije onoliko gusta, čisto zbog eventualne zamene u receptima.
      Hvala i pozdrav!

      Delete
    2. Pametnice moja, priznajem da bih to sagledala tek kad napravim neku smesu pa bi bilo dodavanja... Hvala Majče!

      Delete
  7. Ja sam imala tu srecu da probam i mogu reci da je ovo nesto najbolje! Svaka cast :-) Jedva cekam da je i sama napravim :-)

    ReplyDelete
  8. Predivan tekst i recept, svaka cast. Ja sam iz generacije koja pamti kindar ladu kao nesto naj, naj, naj sladje!! ( hvala ti sto si me podsetila na to breme) hvalavti i za ovaj divan blog. Veliki pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, Kinder Lada... :)
      Veliki pozdrav i tebi, i hvala na čitanju i podršci!

      Delete
    2. Vreme ne breme!! Pocela sam da jedem slova......

      Delete
  9. Kakva prica i kakav recept! Svaka cast na upornosti! Industrijska Nutella nije ni do kolena ovoj tvojoj! I ja imam slatki zub - naravno, stvar navike. Dok su drugi odrastali na pastetama i parizeru, ja sam za dorucak jela iskljucivo marmalade, pa i dan danas, ako ne pojedem nesto slatko za dorucak, kao da nisam jela. O Nutelli nikad nisam imala neko pozitivno misljenje, za mene je ona primer ofarbane masti sa konzervansima i secerom. Nikad je ne kupujem svom detetu. U Belgiji ima na desetine namaza od lesnjaka i cokolade koji su hiljadu puta bolji od Nutelle ali nisu poznati u inostranstvu - verovatno stvar marketinga. Ovaj tvoj namaz ovako na fotografiji jako podseca na belgijske :-) Bolji kompliment ne mozes da dobijes od nekoga ko je ekspert za belgijsku cokoladu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ekspertu za belgijsku čokoladu! :)

      Delete
  10. Mora da je super! Ne znam bih li se odvažila? Inače, iza Kinder Lade stojimo Fererro i ja (oni dali recepturu, ja dala ime i lansirala je na naše tržište) tako da jako dobro znam da je nije baš jednostavno napraviti.

    ReplyDelete
  11. Pomislila sam da odmah idem u kuhinju, ali trenutno nema slatke pavlake u frizideru. Sutra ju kupujem i pravim! Jedva cekam!!!
    Inace, danas gledam divne krupne lesnike koje sam dobila od tetke i htedoh da napravim kolac. Nisam stigla i bas, bas mi je drago. Sudjeno im je da zavrse u ovom kremu. 😃

    ReplyDelete
  12. Majo, divan recept! Mozete li mi reci koliko kosta 100gr lesnika kod vas posto je kod nas papreno skup? :( zahvaljujem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)

      Lešnik trenutno košta oko 1200-1300 din (10-11€) za sirovo jezgro, 1550-1700 dinm (13-14€) pečeni. Ovo su cene iz rinfuz radnji, tj. takozvanih "prodavnica zdrave hrane", gde se kupuje na meru.

      Delete
    2. Jedan savet: kupujte orasaste plodove na pijaci,mnoogo jeftinije i svezije (iz iskustva) :)
      Ne znam odakle ste, ali u NS-u na Limanskoj pijaci kg sirovog lesnika je 800din, a kg pecenog 900dinara. :)

      Delete
  13. Prva dobila priliku da isprobam recept, i nikako da sjednem i pošteno nahvalim ovu mackalicu. :)
    Dakle, pravila dva puta (topla i hladna verzija, kao što je Maja opisala u napomenama ("u vezi postupka")), i osim toga što sve izgleda malo drugačije u toku pravljenja, krajnji namaz ima identičnu teksturu i ukus.

    Od svih verzija nutele u domaćoj radinosti, ova je najsličnija gotovoj po mazivosti i kremastoj teksturi. Kad stavite kašičicu ove divotice u usta (ok, znam da ne treba, ali moramo je probati propisno! :)), uh, preplavi vas uživanje, ušuškanost, utjeha, rekla bih ljubav da ne zvuči pretjerano! :D Zapazićete savršeno preplitanje čokolade, pečenih lješnika i sveprisutnu mliječnu punoću. Ja ne tražim više! :)

    Intenzivno je čokoladnog ukusa, ali onako, pravog čokoladnog - nikako kao većina gotovih kremova, koji su kombinacija preintenzivne arome vanile, ogromne količine šećera koja ne dozvoljava da se osjeti kakao i masnoće koja obično nema mnogo veze sa kakao puterom.

    Dakle, svi vi koji se pitate da li da probate, moja topla preporuka je da to uradite - uložite minimalno vremena i zamijenite gotove čoko-lješnik namaze onima koji su mnogo bolji za vas i vašu djecu, kvalitetni i značajno nutritivniji. Uzgred, ako već ulažete novac u lješnike, nemojte greškom uzeti neku bezveze čokoladu ili šećernu tablu za kuvanje - nemojte pokvariti doživljaj! ;)

    Majo, tekst divan, kao i uvijek! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kako si je nahvalila, dođe mi da odmah pođem u kuhinju da napravim jednu dozu ;)

      Hvala ti na svemu! <3

      Delete
  14. Majo, kapa dole! Obožavam tvoj matematički pristup u kuhinji. Ukus nutele po tvom receptu je divan! Svaka čast.

    ReplyDelete
  15. majo, a jesi li razmisljala da probas da napravis i belu verziju krema, samo sa belom cokoladom? :) dakle, malo vise bele cokolade za ganas krem, a ostatak isto kao i crni krem. Ja nisam, ali dala si mi ideju :) da sam videla ovaj recept malopre kupila bih slatku pavlaku, pa bih probala, ali nadam se da cu ovih dana probati. Javljam utiske.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Razmišljala sam, i sigurno bi moglo. Možda bi u tom slučaju trebalo napraviti drugačiji odnos slatke pavlake i bele čokolade (samo povećati količinu bele čokolade, kao što si i rekla, ili ostaviti 200 g čokolade ali smanjiti količinu slatke pavlake). Mislim da boja neće biti onako svetla kao kod kupovnih kremova, ali to je najmanje bitno. Ako probaš - javi :)

      Delete
  16. Ako zanemarimo, ono što definitivno nije zanemarljivo, kvaliet recepata, slike, pedantnost, postupak - takav da ga i oni koji su sa kuhinjom na vi shvate, mene naaajviše oduševljava celokupni kvalitet i predanost na vašem blogu. Pratim vas sigurno već tri godine, i kad god me neko pita za neki recept, ja klik, klik, i pošaljem link vašeg bloga uz sve moguće hvalospeve. Pomisliće, jer kako drugačije da ti se sviđa nešto ako nisi plaćen jelte, da smo u nekom dogovoru. Veliki pozdrav!

    Anđelka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ili makar u srodstvu ;)

      VELIKO TI HVALA, Anđelka, baš si mi ulepšala dan! <3

      Delete
  17. Majo, koliko ovakva nutela moze da stoji u frizideru? Vidim jedino pavlaku kao problematican satojak ali ne mogu da procenim da li joj je trajanje 3-4 dana ili pre 10-15 dana? :)

    Pozdrav,
    Jelena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je jedna tegla stajala oko dve nedelje, koristila sam Moja kravica slatku pavlaku.
      Pozdrav!

      Delete
  18. Ovo je nešto presavršeno, više nikad ne kupujem nutellu! Večeras pravila i začas je gotova i ne znam zašto, meni se uopće nije dogodilo ono razdvajanje...hvala puno na ovom otkriću!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa to je još bolje! Hvala na probanju i javljanju i naročito hvala na ovom podatku da se nije desilo razdvajanje! Baš me sad kopka kako je to moguće, je l' su sastojci bili topli/mlaki u vreme spajanja? Takođe, ako znate, koja čokolada i koja slatka pavlaka su bile upotrebljene?

      Veliki pozdrav!

      Delete
    2. Pa da, ne znam kako mi se to dogodilo, nisam nešto čekala da se ohladi, nego se vrhnje hladilo dok sam miksala lješnjake. Koristila sam Brzo i fino slatko vrhnje od Dukata i čokoladu za kuhanje Kandit...ja sve čekala kad će se ono desit, kad ono ništa, cijelo vrijeme je bilo lijepo kao krema i samo se stopilo. A sjeckalicu imam iz Lidla njihov onaj Silvercrest koja dođe sa štapnim mikserom

      Delete
    3. Hvala na detaljima. Mislim da nisam viđala tu pavlaku kod nas. Je l' ona sigurno mlečna? Sad gledam po netu i vidim da postoji pod tim brendom i mlečna i biljna, pa mi ništa nije jasno.

      Delete
    4. Je, mliječna je sigurno, baš sam čitala sastav http://www.dukat.hr/hr/proizvodi/dukat/brzo--fino/vrhnje-za-slag#/brzo--fino-vrhnje-za-slag-36-500-g

      Delete
  19. Majo, odličan recept, jako ukusna poslastica!!! Ja sam se jedino namučio dok sam pretvorio lješnike u pastu, to je potrajalo i potrajalo i potrajalo. Imao sam utisak da ćemo poletjeti na mjesec moj Chopper, moja Nutella i ja :). Na kraju sam dodao svemu prstvohvat soli, da pojača ukuse i kesicu burbon vanila šećera. Uz domaći hrono bezglutenski ljeb od sjemenki sa psilijum prahom, prava gozba! Njam :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, Milan & Nutella na mesecu edition :)

      Nego, kakav ti je taj hleb? Ako je samo od semenki, daj recept! Ja pravim jedan samo od semenki bez žitarica (modifikacija jednog hrono recepta), al' uvek sam u potrazi za takvima :)

      Delete
    2. Hljeb je samo od sjemenki, jaaaako je ukusan. 😂

      Delete
  20. Trebalo bi možda probati dodati navedenim sastojcima kašiku, dvije palminog ulja, da bi se dobila konzistencija sličnija pravoj Nutelli. Mada, ovo inženjerski um ludog naučnika progovara iz mene, i ovako je ukus savršen :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moguće da bi dodatak palminog ulja poveo bliže ka originalu, jer ga tamo ima prilično. Al' poenta kod ove nutelle je bila da bude što zdravija i hranljivija po sastavu, pa nisam razmatrala mnoge komponente originala. Što ne znači da ti ne treba da razmotriš, u toj igri "ludog naučnika" i jeste najveća čar... :)

      Delete
  21. Odlican recept Majo!
    A kako procitah tvoj tekst, skontah da su mi ovih slatkih zuba puna usta....

    ReplyDelete

  22. Bezglutenski hrono hljeb


    3 velike čaše brašna od mljevenih sjemenki (cca 400g cijelih sjemenki)

    (1 čaša se može zamijeniti bezglutenskim brašnom, zbog finije teksture)

    · Tikve
    · Suncokreta
    · Lana
    · Susama
    · Badema
    · Lješnika
    · Oraha
    · ...

    4 ravne kašike psilijuma u prahu

    4 pune kašike cijelih sjemenki

    1 prašak za pecivo

    1 soda bikarbona

    2 kašičice soli

    4 bjelanca

    4 kašike sirćeta od jabuka

    1 ½ čaša ključale vode



    Zagrijati rernu na 180°C.

    Izmiješati suve sastojke, od kojih je potrebno odvojiti sa strane 1 kašiku sjemenki za dekoraciju.

    Dodati bjelanca, sirće i ključalu vodu.

    Raditi mikserom sa spiralnim nastavcima kratko dok se masa ne sjedini.

    Prebaciti u nauljeni pleh, poravnati, nakvašenim rukama utapkati tijesto, rasuti preostalu kašiku sjemenki i peći oko 60-70 minuta.

    NE OTVARATI RERNU TOKOM PEČENJA!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Sode 1 kašičica ili cela kesica?

      Pravim nešto slično (laneno brašno, mleveni susam, golica i suncokret, sve po 100 g, nema psilijuma ali laneno brašno ima taj efekat sličan + 1 pzp, 1 kk soli, 3 cela jaja, 300 ml vode), ali probaću i ovo.

      Delete
    2. Ja stavim praška za pecivo kesicu a sode 1 kašikicu.

      Delete
    3. Psilijum stvarno napravi magiju od hljeba, bude rupičasto, pufnasto. Žumanca ili bilo koja druga vrsta masnoće nisu preporučljiva, jer hljeb bude gumast kad se ohladi.

      Delete
  23. Zaboravih, i leblebije su super kao osnova za zdravo brašno, mada ih je malo teže samljeti, jer su jako tvrde.

    ReplyDelete