Sunday, April 10, 2016

Hleb od kokosa


Polovinom januara išla sam na nutricionistički pregled koji obuhvata i test intolerancije na namirnice, a sve zbog nekih digestivnih smetnji koje traju duže vreme unazad.

- Gospođo Babić, imate intoleranciju na gluten i mlečne proizvode, jednostavno ih izbacite iz ishrane. Šećer takođe treba da izbacite, trajno. Privremeno nemojte jesti beli pirinač, kao ni krompir, beli pasulj i grašak. Kontrola za mesec dana.

Presuda izrečena u četrdesetak sekundi, treba "na klik" da promeni navike izgrađivane četrdeset godina. Missss'im... Super.

Od tada do sada, ja se sa svojim intolerancijama čas tolerišem, čas ignorišem. Nisam uspela da izguram neki duži period kontinuirane doslednosti. Isteram nekoliko dana, pa zabrljam,  pa nakon svakog brljanja krećem iznova, i tako već n puta.

Poslednji početak je počeo ;) prvog aprila, i plan je da do kraja aprila budem apsolutno i 100% dosledna po pitanju namirnica. Evo, teče deseti dan i nadam se da ću izdržati. Ne bih bila u stanju da izjavim da li to meni išta rešava ili ne, nakon par meseci polovičnog praćenja saveta nutricioniste. Nepošteno se osećam sama prema sebi ako ne uradim u full-u ono što je do mene, pre nego što krenem da tragam za drugim rešenjima. A to još nisam uspela da uradim. Ali nisam ni odustala.

Da nije lako - nije. Za šta god da se uhvatim, ima ili neku od žitarica koje ne smem, ili nešto mlečno, ili šećer. Kad kuvam sve nešto sebi posebno spremam ili odvajam, i treba vremena, baš treba vremena da dođem do dovoljnog stepena snalažljivosti i komocije za pokrivanje redovnih i kriznih situacija bez brljanja.

I tako, nekako se osećam kao na skroz novom terenu, nakon toliko godina u kuhinji. S jedne strane je lepo i inspirativno imati prostora za razna nova učenja i saznanja, sa druge strane ponekad je baš teško uskladiti sve i naći vremena za sve, i odoleti onome što ne bih smela da jedem. Sa treće strane mislim i o blogu - ne želim da se prebacim na gluten-free blogovanje, a opet, ako pravim nešto što ne smem da jedem, pa kako da vam pišem o tome a nisam ni probala?! :)


Krenula sam da petljam sa ovsem, u svim oblicima, i zadovoljna sam. Jako mi prija ovas u najobičnijoj kuvanoj formi, a i deca obožavaju, pa mi je tim pre drago. Svake subote, kad sam ujutru kod kuće, oni traže da im spremam "super doručak" :) To je interni naziv za ovsenu kašu od celog zrna ovsa, sa malo propžene slaninice. Mnogo je dobro i ukusno. Zapravo je kao neki rižoto od ovsa, s tim što mi to jedemo za doručak :) Imam još jednog favorita među ovsenim eksperimentima, neki norveški baš-baš tanak flatbread koji se seče na pločice, suši dugo u rerni, pa postane hrskav. Ja ih zovem ovseni krekeri. Pravim često i palačinkice od ovsenog i lanenog brašna, male, debeljušne, kao američke. Ali to sve čeka neku drugu, ovsenu priču.

Kokos i njegovi derivati su mi takođe novitet. Kokosovo ulje, kokosovo mleko, (pravo) kokosovo brašno... Za sada se lepo slažemo i deluje mi da ćemo ostati drugari i nadalje. Pisala sam nedavno o jednom namazu na bazi kokosovog ulja, a danas vam predstavljam i hleb koji se lepo slaže sa njim.

Recept za kokosov hleb sam našla na netu, osnovni sastojak ovog hleba je, naravno, kokosovo brašno. Ali, ne misli se na strugani kokos koji koristimo za kolače, a koji je rendano i osušeno kokosovo meso. Misli se na pravo kokosovo brašno, koje je sitno samleven, osušen, obezmašćen ostatak kokosovog mesa korišćenog u pripremi kokosovog mleka i kokosovog ulja. Kod nas se takvo brašno može naći pod imenom "kokos u prahu" i pakovanje od 200 g košta oko 150 dinara, pakuje Lučar. Molim čitaoce koji ne žive u Srbiji za podatak koliko kokosovo brašno košta kod njih.


Kad sam prvi put napravila i probala ovaj hleb, pomislih - pa ovo je kolač! Više zbog mirisa kokosa, nego zbog neke ozbiljne slasti. Naravno, može i bez meda/stevije, u tom slučaju je "samo" lep beskvasni hleb, blago projaste teksture, ne mnogo mrvljiv, pogodan i za hrono ishranu. Meni se baš dopada, pravila sam ga sigurno pet-šest puta do sada.

Kako vama zvuči ovaj hlebić? Jeste li ikada koristili kokosovo brašno i za šta? Imate li neki vaš omiljeni recept ili savet da podelite sa mnom?



Hleb od kokosa

Sastojci:
100 g kokosovog brašna (kokos u prahu)
100 g heljdinog brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo
5 jaja
30 g kokosovog ulja
30 g meda ili na vrh kašičice stevije u prahu
150 g kokosovog mleka (kremasti deo)


Postupak:
1. Jaja promutiti mikserom, dodati otopljeno kokosovo ulje, med, kokosovo mleko, so i prašak za pecivo, umutiti mikserom sve zajedno. Dodati kokosovo i heljdino brašno, promešati, ostaviti 15-ak minuta da odstoji, dok se rerna greje.


2. Duguljasti kalup (moj je 30 x 11 x 6 cm) obložiti pek papirom i uliti smesu. Peći oko 30 minuta na 180°C. Izvaditi hleb iz kalupa, skinuti pek papir, ostaviti na rešetkastoj površini da se hladi.


Napomene:
- Ako koristite steviju a ne med - u šoljici razmutite sasvim malo stevije u prahu, "na vrh kašičice", tj. ne više od 1/4 kašičice, sa kašičicom vode, pa dodajte u smesu sa jajima.

- Možete koristiti i drugo brašno osim heljdinog, recimo, obično belo pšenično, ili pirinčano. Ako biste ipak koristili heljdino, treba da znate da heljidina brašna nisu sva ista. Ovde sam koristila svetlo brašno, fino mleveno, pitomijeg ukusa. Takvo pakuje Interpak u polukilogramskim pakovanjima. Sva druga heljdina brašna koja sam probala su dosta tamnija i oštrija.

- Kokosovo mleko koje koristim, Delhaize, više izgleda kao krem, nego kao mleko. Ima ga u Maxi-ju i košta oko 200 dinara za limenku od 400 ml. Za ovaj hleb vam treba 150 g, a ostalo, ako ne upotrebite za nešto drugo, možete koristiti kao namaz za ovaj ili neki drugi hleb, tako klot iz limenke ili uz dodatak šećera ili par kapi tečne stevije. Takođe, od ovako gustog kokosovog mleka može se umutiti i neka vrsta šlaga. I naravno, kokosovo mleko se može koristiti kod pripreme slanih jela, umesto pavlake za kuvanje. Ono i jeste sastojak mnogih, za naše navnike neuobičajenih jela, karija, čorbi...


komentara: 34

  1. Divim se energiji i studioznosti koju unosiš u svaki post. Negde davne 2008 sam izdržala 5 meseci na strogoj dijeti po tom testu na intoleranciju. Nikada se nisam bolje osećala u životu. Isto nisam smela gluten i mleko. Smela sam, doduše, šećer i tako mnogo što šta od mesa i drugih namirnica... Kad sam otišla na ponovno testiranje, vratili su mi podosta namirnica da smem, i nemam pojma šta mi bi, odjednom se više nisam držala toga. I od onda stalno kao odlučujem opet ću... spisak namirnica stoji na frižideru i čeka... ovaj je recept super, možda me povuče da ti se pridružim u potrazi sa zdravljem ... posle ovoliko godina i šećer je višak sigurno, pored glutena i mleka. Nadam se da ćeš uspeti, zaista se lepa energija dobije kad u sebe unosimo gorivo koje nam prija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, i ja se nadam da će ovaj period strožije restrikcije pokazati neki rezultat, jer u tom slučaju mogu da vraćam jednu po jednu, od svih tih sada isključenih namirnica, i pratim. Najviše mi nedostaje puter i kiselo mlečni proizvodi i neki "konkretan" slatkiš (šećer je droga, bukvalno, a ja sam ovisnik, jednako bukvalno).

      Ako rešiš da ponovo pređeš na "spisak sa frižidera", javi, baš mi treba društvo kao dodatna motivacija :)

      Delete
  2. Draga Majo,
    recept je odlican i sigurno cu ga vec ove nedelje isprobati. :)
    Meni licno ustaljene smernice ishrane na kojima sam odrastala koje se zasnivaju na belom brasnu i pirinacu, jako puno secera, suncokretovom ulju itd. ne odgovaraju. Ne zbog toga sto imam problema sa zdravljem nego se lepse osecam kada ih ne konzumiram ili kada ih konzumiram u zanemarljivim kolicinama. Pre 3 godine sam naisla na blog "Vitki Gurman" Maje Petrovic i "Istine i lazi o hrani" Anite Supe i tako pocela da se edukujem po pitanju ishrane i metabolizma sto je uticalo na to da svojevoljno promenim nacin ishrane. Iz licnog iskustva mogu da kazem da je promena ishrane u pocetku teska i zahteva puno ucenja i eksperimentisanja ali je na kraju, ako je odgovarajuca korisna po zdravlje.
    Ja se unapred radujem novim receptima i sigurna sam da ce biti ukusni kao i do sada. :)
    Pozdrav,
    Sanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Sanja :) Vreme će rešiti sve dileme, ako budem dovoljno istrajna, naravno :)

      Delete
  3. Ja sam bez glutena i mlijecnih proizvoda od juna 2014. Krenula na prijedlog doktora ( bez ikakvog testa ) zbog raznoraznih tegoba. Odlucila da probam, ali sam bila sigurna da to ne moza biti uzrok mojih problema ��
    Prvih mjesec dan je bilo vrlo burno, reakcije su bile nepredvidive, najblaze receno. To je bio period dok se organizam cistio od glutena. Onda se sve smirilo i ja sam pocela da se osjecam super.
    I dalje ubjedjena da ja nemam problem sa glutenom, pojela sam parce torte, torte sa obicnim bijelim brasnom. Reakcija: kao da sam imala trovanje hranom, strasno.
    Tada sam konacno to shvatila ozbiljno i to mi je bila motivacija da ne grijesim dalje.
    Nije lako, ali se definitivno isplati.
    Drzim vam fige da ustrajete ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čestitam na istrajnosti, Tamara, i hvala na podršci :)
      Praviš li neki hleb sama? Imaš li neki omiljeni i koji?

      Delete
    2. Ja sam bila neko ko je obozavao da mijesi (i da jede naravno) peciva, hljebove, bilo kakve vrste tijesta. Bezglutenska brasna nemaju tu mogucnost finog dizanja i razvlacenja, i da se ne lazemo, nemaju ni onaj poznati ukus. Malo sam eksperimentisala, heljda ovas, proso ali mi se nista nije dopalo, tako da sam odustala od pravljenja hljeba. Jednostavno ne jedem hljeb. Ponekad napravim palacinke od heljde ili ustipke od ovsenog brasna ili neke mafine od kombinacije ova tri brasna, ali zato cesto skuvam heljdu ili proso (cijelo zrno) za dorucak

      Delete
  4. Probala sam ovo hlebče i bila oduševljena, toplo ga preporučujem!
    Evo ti jedan recept sa mog bloga, jednim testom dobiješ i doručak i eventualnu užinu: http://filipovabaka.blogspot.rs/2014/03/integralni-mafini.html

    ReplyDelete
  5. Ako ti je za utehu tačno znam o čemu pričaš jer sam ja bila 4 puna meseca na strogoj antikandida dijeti. To podrazumeva uzdržavanje od klasičnog šećera, voćnog šećera, glutenskog brašna pa čak i nekih citrusa kao što su pomorandže i grejp! Takodje zabrana je bila i na mleku i mlečnim proizvodima osim jogurta. Bilo je teško i koštala me ta dijeta podosta novca ali sam zato uspela da iskorenim kandidu. Eto da znaš. Hvala za još jedan fin recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čitala sam o antikandida dijeti, pošto i ona isključuje gluten, ovaj recept je upravo iz jednog takvog izvora. Tako da - respect za istrajnost i postignut cilj, obzirom da znam da je baš je rigorozna dijeta u pitanju.

      Nego, kad su prošla ta 4 meseca, šta si radila dalje? Kapiram da nema logike vratiti se na staro, a opet, nema logike ni isključiti sve što ta dijeta isključuje zanavek.

      Delete
    2. Cim sam utvrdila da nema vise kandide pocela sam da se vracam bojazljivo na normalan način života s tim što neke namirnice i dan danas zaobilazim iz nekog potajnog straha. Tačnije često koristim supstituciju u namirnicama eto tek tako bez razloga. Pozdrav!

      Delete
  6. Ja nešto kontam da i meni smeta gluten :-), i kanim se dugo vremena da pokušam barem mjesec dana bez, ali nikako da se nakanim :-)...

    U Sarajevu pola kilograma pravog, navodno organskog kokosovog brašna košta 11,90 KM što je oko 6 Eura. I da ja ga još nisam koristila, međutim, ako budem, rado ću podijeliti svoje iskustvo.

    ReplyDelete
  7. Da li mozete da mi kazete gde u Beogradu nabavljate brasna koja proizvodi Interpak :) Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do sada sam kupovala u jednoj prodavnici zdrave hrane (zapravo, "rinfuz radnja") na Kalenić pijaci, sa spoljne strane pijace, iz Maksima Gorkog, večito je gužva tamo bila. Nedavno sam prošla tuda i vidim nema ni radnje ni dela pijace iza nje, neka rekonstrukcija je u toku, pa ne znam gde je ta radnja sada. Nije nestala, sigurno, jako su dobro poslovali. Verujem da ima u drugim radnjama "zdrave hrane", ali ja sam kupovala samo ovde, do sada.

      I jedna napomena - Interpak ima i kilogramsko pakovanje heljdinog brašna, koje nema veze sa ovim. Tamno je, oštrije i jačeg ukusa. I na jednom i na drugom pakovanju piše "integralno", tako da je baš zbunjujuće. Imam nameru da im pišem, i upitam u vezi tih, po meni, nelogičnosti. Javiću, ako bude ičeg za javljanje.

      Delete
  8. Preporučam sojin maslac, ja ga baš iz Srbije nabavljam, jako je fin, ima okus kao pravi maslac. Alpro ima predivan jogurt od soje, malo je slatkast, pa je lijepo kombinira sa jagodama, malinama ili šumskim voćem. Tofu - preporučam raditi sama, sa limunovim sokom, pa izmiksati, bude okus kao sirni namaz...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Katarina. Nešto ne bih soju uključivala... Počela sam da pravim razne vrste putera od semekni i koštunjavog voća, pa to mackam umesto običnog putera.

      Delete
  9. Ajoj divim ti se! pretpostavljam da je je izuzetno teško tako nešto provesti. I mene zanima gdje se u Hrvatskoj može kupiti kokosovo brašno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije lako, jer je promena velika, a navike se ne menjaju preko noći. Onda objasnim sama sebi da ni ne mora ništa da se promeni preko noći, pa je za nijansu manje teško :)

      Delete
  10. Majo, sta bi molo da ide umesto kokosovog mleka? Mozda obicno? I da li bi to bilo previse vodenasto onda? Hocu da probam da napravim pa za slucaj da ne nadjem mleko od kokosa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kokosovo brašno je puno vlakana i dosta dobro upija tečnost, u tom smislu moguće da bi bilo ok i sa običnim mlekom. Mislim da nećeš pogrešiti ni ako uzmeš neki blagi jogurt, tipa grčki. A u slučaju nedostatka kokosovog ulja - običan puter. Pozdrav!

      Delete
  11. Hvala puno! ;) javicu kako je proslo. Pozdrav!

    ReplyDelete
  12. Pozdrav Majo, pohvala na odluci i naravno na ustrajnosti i strazi što sve sada kuhati, pa uključi porodicu, pa sada samo za sebe.Ja sam jedna od onih koji bi živjeli od bijelog brašna, šećera i maslaca, stvarno bi nešto veliko moralo da me okine da se promijenim. povremeno pripazim pa koristim integralno brašno, pa zobene pahuljice, pa više povrća, al sve onako opet za gušt. Jedino mi nije jasno zar je moguće da je takva hajka nastala na sve živo, puno ljudi sami odluče da nešto ne podnose, čini mi se da je to postalo baš pomodno, nešto ne podnositi ili ne tolerirati. Nekako mi to ne sjeda. A tek kad se sjetim financijski, sve bio, organski, bezglutenski, zdravo košta toliko da se sigurno odmah razboliš. Oprosti na dužem komentaru, ali baš me vesele tvoje priče uz recepte (i recepti naravno),Suzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmmmm, svež beli hleb, krckave korice, još pomalo mlak, premazan puterom i samo malo posoljen - obožavam! Evo sad mi voda na usta pošla... :)

      Delete
  13. Evo nasla sam neko kokosovo brasno na e-bay 500 g 7.70e.
    Kada budem isla u neku od vecih prodavnica pogledacu tamo.

    Apsolutno sam uverena da ja tako veliku promenu nikada ne bih uspela da izguram.
    Imam ovde jednu drugaricu koja je isla kod nutricioniste i pridrzava se svih smernica koje je dobila i posle nekog vremena izgleda mnogo bolje i naravno bolje se i oseca....

    p.s. mejl stize uskoro :*

    ReplyDelete
  14. Koliko vidim po hrvatskim web dućanima, cijena za kilogram kokosovog brašna se kreće od 9 do 15 eura... skupo je to sve. Žao mi je što imaš takvih problema... s druge strane, divim ti se jer u muci nalaziš nešto dobro, od toga praviš nešto dobro i dijeliš s drugima. Ako mogu kako pomoći, Majo, samo viči, znaš gdje sam :)

    ReplyDelete
  15. Ne upisah... evo tu sam ih našla:
    http://www.terra-organica.hr/kokosovo-brasno-gdje-kupiti-cijena-nutritivna-vrijednost.html
    http://biokosara.hr/nature-cookta-kokosovo-brasno-sitno-500g.html
    https://www.biobio.hr/kokosovo-sitno-brasno-proizvod-21383/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, ispade da je u Srbiji još i najjeftinije!

      Delete
  16. Kako je moj Tin kao mali patio od celijakije bila sam na sto čuda što i kako ali brzo smo se organizirali i počeli koristiti stvari koje u sebi na sadrže gluten iako su danas puno bolje označeni proizvodi da li sadrže gluten ili ne jer moramo imati na pameti da se nažalost brašno upotrebljava čak i u mliječnim proizvodima kao stvar koja zgrušnjava određeni proizvod. Ja sam često koristila bezglutensko brašno koje oboljeli od celijakije u Hrvatskoj dobiju preko recepta i podižu u apoteci inače kg dođe oko 35 kuna, ja sam dosta koristila također kukuruzno i rižino brašno. Kod nas kokosovo brašno u pakiranju od 500 g dođe oko 50 kn ili cca 15 eura i meni je bilo odlično u kombinaciji s rižinim brašnom. Izdrži i zaista ćeš vidjeti učinke Tinu sr prvo čistila koža koja je bila puna bobuljica a potom mu se regulirala stolica jer je uvijek bio na granici s proljevom a onda se se i povukli i respiratorni problemi koje smo imali (opstruktivni bronhitis i astma) Kada je navršio 3 godinu počeli smo konzumirati mliječne proizvode i bilo je sve ok a i nalazi su to potvrdili, danas on više nema nutritivne alergije a i celijakija se povukla, nalazi svi u najboljem redu iako je sada u pubertetu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhhh, to mora da je muka bila, u početku, i za tebe i za njega. Ali, bravo za oboje, baš ste podstrek! Sve najbolje!

      Delete
  17. celijakija je bolest imunog sistema i nikad se ne povuce,obnove se tanka creva ali to ne znaci da je bolest nestala,trenutno ne osecate nikakve simptome ali vremenom ce stradati drugi organi,intolerancija je drugo ali celijakija je dozivotna bolest gospodjo dilajla

    ReplyDelete